LIVSMEDELSHYGIEN
Tillagning och servering av måltider vid äldreboenden regleras av ett flertal lagar och alla som yrkesmässigt hanterar livsmedel ska ha god kunskap om livsmedelshygien och en fungerande egenkontroll över sin verksamhet. Utbildningen Livsmedelshygien ger dig kunskap om bland annat regler och lagstiftning, vikten av egenkontrollsprogram och förebyggande rutiner.
Livsmedelshygien är en förutsättning när man hanterar, förbereder, tillreder, förvarar och serverar livsmedel. så att ingen gäst utsätts för risken att bli sjuk eller skadad av maten. Livsmedelslagstiftningen är oftast inte detaljstyrd. Svaret på olika uppkomna frågeställningar blir då oftast "det beror på". För bedömningar ska verksamheterna själva göra riskbedömningar. Fundera kring begreppen frekvens och allvarlighetsgrad. Tänk på smittspridning av magsjuka/multiresistenta tarmbakterier.
Målgrupp
Denna utbildning vänder sig till personal inom äldreomsorg och hemtjänst.
Innehåll
- Regler och lagstiftning för livsmedelhantering
- Ansvar, egenkontroll och spårbarhet
- Vikten av egenkontrollsprogram
- Rutiner – allmän hygieniska rutiner
- God personalhygien
- Förebyggande rutiner
- Rengöring av utrustning
- Underhåll av utrustning
- Temperatur i livsmedel
- Mottagningskontroll
- Avfallshantering
- Spårbarhet
Arbetsformer
Föreläsning där teori varvas med praktiska exempel.
Omfattning
Utbildningen omfattar en dag men kan också vid beställning av uppdragsutbildning anpassas efter behov.
Infoblad för Livsmedelshygien
Här kan du ladda ned infoblad om utbildningen
Uppdragsutbildning
Tips på fler företagsutbildningar hos KUI
KUI Företagsutbildning erbjuder Kompetensutveckling och fortbildning på olika nivåer för chefer och medarbetare
Äldreomsorgen i Sverige utvecklas ständigt och vi ser till att ni får den senaste kunskapen för att följa med i utvecklingen. Vi erbjuder kompetensutveckling på olika nivåer för chefer och medarbetare som arbetar inom äldreomsorg och hemtjänst. Vi utbildar chefer, ledare, ansvariga, biståndshandläggare, boendestödjare, sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden och övrig vård- och omsorgspersonal.