×
 

Ansökan till Yrkeshögskola

Ibland är det inte lätt att veta vad en ansökan ska innehålla för att få den komplett. Här kan du hitta information om vilka dokument och intyg som du behöver bifoga tillsammans med din ansökan till KUI Yrkeshögskola. Du ser även viktiga datum för YH längre ned.

Du ansöker via yh-antagning

Du ansöker via vårt antagningssystem yh-antagning.se. När du registrerar dig och påbörjar din ansökan är det viktigt att tänka på att vi även behöver ett antal andra dokument för att vi ska kunna bearbeta din ansökan. Du behöver bifoga både dina gamla betyg från tidigare studier, samt undertecknat intyg om din yrkeserfarenhet. De förkunskaper som krävs för att kunna bli antagen, varierar beroende på vilken utbildning eller kurs du är intresserad av. Titta under utbildningssidornas flikar "Bra att veta" för att ta reda på exakt vilka förkunskaper du behöver. Om du inte har alla dokument som krävs när du påbörjar din ansökan kan du välja att "komplettera senare" i yh-antagningens system.

Glad tjej med gul tröja och glasögon

Bifoga betyg till ansökan via yh-antagning

När du ska ansöka till en av våra YH-utbildningar behöver du bifoga dina tidigare betyg. För att dokumenten ska vara korrekta behöver ditt namn samt ditt personnummer finnas med. Tillsammans med din ansökan behöver vi alltså kopior på originalhandlingarna från din gymnasieskola eller annan skola du har betyg från. Du kan lämna med ett utdrag från antagning.se med dina samtliga gymnasiekurser.

Hämta hem betyg från skola/kommun

För att få tag på dina tidigare betyg kan du kontakta skolan/skolorna som du har läst på. Du kan även testa att kontakta din hemkommun för att få tag på gamla kopior på dina betyg.

Anmälan och antagning

  • Registrera ett konto i ansökningswebben alternativt logga in med dina användaruppgifter om du redan har ett konto.
  • Välj kurs/utbildning.
  • Ladda upp dina gymnasiebetyg, eventuellt arbetsintyg och övriga dokument som du vill använda för att visa att du är behörig.
  • Skicka in ansökan.

Därefter granskar vi din ansökan och behöver du komplettera något så kontaktar vi dig.

Intyg av yrkeserfarenhet

Alla våra yh utbildningar kräver att du har yrkeserfarenhet från relevant område till utbildningen. I ansökan behöver du därför ladda upp tjänstgöringsintyg, arbetsgivarintyg eller ett skrivet intyg från arbetsgivare. I ditt intyg ska följande framgå:

  • Arbetsperiod - Vi behöver både ett start- och ett slutdatum.
  • Arbetsgrad - Ange antingen i procent eller i antal timmar.
  • Befattning/titel - Här kan det också vara bara att ange dina olika arbetsuppgifter.
  • Undertecknad av chef - Oavsett vilket typ av intyg du bifogar i ansökan behöver den vara undertecknad av din närmaste chef.

Notera att arbetserfarenhet inte enbart kan styrkas av ett anställningsavtal.

Urval och antagning

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser kommer ett urval göras bland samtliga behöriga sökande. Tänk på att du måste tacka ja till erbjuden plats inom 7 dagar annars kan platsen gå till person på reservlistan.

Viktiga datum

5februari

Ansökan öppnar till ordinarie orter för YH-programmen.

19februari

Ansökan öppnar till nya beviljade orter för YH-programmen.

26maj

Ordinarie ansökan till YH-programmen stänger. Sista kompletteringsdagen för de med ofullständiga ansökningar.

2juni

Sen ansökan till YH-programmen öppnar.

16juni

Ordinarie antagningsbesked skickas ut under vecka 25.

17augusti

Sen ansökan till YH-programmen stänger.

18augusti

Studiestart för YH-programmen.

Bra att veta

Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.

Utbildning på gymnasienivå, vilket innebär att du uppfyller något av nedanstående

  • Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  • Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
  • Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
  • Du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Läs mer om behörigheter för Yrkeshögskolestudier

Varje utbildning har särskilda förkunskaper som du måste uppnå för att kunna bli antagen. Se mer om särskilda förkunskaper på respektive utbildningssida.

 

Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via reell kompetens. Då tar vi hänsyn till andra utbildningar och yrkeserfarenhet.

En del av lärandet sker i samband med utbildningens LIA-kurs (lärande i arbete). Syftet med kursen är att du ska få kunskap, färdigheter och kompetenser för att fungera som medarbetare med särskilt ansvarsområde för omvårdnad av multisjuka äldre. LIA ger dig även god möjlighet att bygga nätverk och skaffa viktiga kontakter i branschen redan under studietiden.

Utbildningen är studiemedelsberättigad via CSN.

Ansök om CSN

Vanliga frågor och svar

    Aktuell och efterfrågad utbildning​

    Vi erbjuder kurser och program som ger dig aktuell och relevant kunskap för att möta branschens behov och förbereda dig för framgång inom ditt område.
    En grupp leende vuxna och barn står tillsammans, utstrålande värme och gemenskap. Vuxna i vårduniformer signalerar omsorg och profession, medan barnen bidrar med glädje och samhörighet. Den ljusa bakgrunden framhäver deras ansikten och positiva energi. Bilden förmedlar mångfald, samarbete och en trygg atmosfär i en vård- eller utbildningsmiljö.

    Arbeta med människor​

    Lär dig att möta, stötta och utveckla människor genom våra utbildningar anpassade för yrken inom vård, omsorg och pedagogik.

    Flexibel utbildning för yrkesverksamma​

    Vi vet hur viktigt det är att balansera jobb och studier. Därför erbjuder vi en flexibel studieform för yrkesverksamma, så att du enkelt kan kombinera arbete med lärande och ta nästa steg.