×
 

Yrkeshögskola - YH

För dig som arbetar inom vård, omsorg, förskola och vill ta nästa steg! Vi erbjuder 2-åriga YH-program för nya kvalificerade yrkesroller inom äldrevård, psykiatri, LSS och förskola. Yrkesroller som behövs på arbetsmarknaden! KUI Yrkeshögskola erbjuder även kortare kurser för att kompetensutvecklas inom ett särskilt ämne.

YH för dig som är redo att ta nästa steg i karriären!

Arbetsmarknad och yrkeshögskola samarbetar med varandra för att ta fram utbildningar för de yrken som verkligen behövs i samhället. Vilka YH-utbildningar vi på KUI erbjuder bestäms på det sättet av de behov som finns hos arbetsgivare runt om i Sverige. Vi har totalt fyra stycken YH-program på cirka 2 år inom äldrevård, psykiatri, LSS och förskola. Vårt utbud kan se olika ut beroende på ort från år till år, men eftersom vi erbjuder våra utbildningar på distans (med cirka sex närträffar per år) kan du i princip vara bosatt vart som helt i Sverige och ändå ansöka.

Rekommenderar oss

95%

95% av våra studerande på Yrkeshögskolan rekommenderar oss till andra

Utbildningarna matchar arbetslivets behov

För att säkerställa att våra yrkeshögskoleutbildningar möter arbetslivets krav bedrivs de alltid i nära samarbete med arbetsgivare. De är aktiva både när det gäller planering och genomförande, och kan till exempel föreläsa, delta i projekt och erbjuda praktikplatser. För dig som studerande innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när du är klar med din utbildning.

Teori och praktik

Under utbildningen varvas teori med praktik ute på en eller flera arbetsplatser, så kallad LIA (Lärande i arbete). På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge, vilket gör att du får erfarenhet och kunskaper inom ditt yrke när du är klar med din utbildning. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb direkt efter utbildningen.

Kvaliteten kontrolleras

Varje yrkeshögskoleutbildning måste ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan, som även gör tillsyn och granskar utbildningarnas kvalitet. Läs mer om KUI Kvalitetsresultat »

Om studieformen YH

  • Inom YH utbildas du för en tydlig yrkesroll
  • Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetslivet
  • Teori varvas med praktik, så kallad LIA (Lärande i arbete)
  • Utbildningarna är eftergymnasiala och oftast mellan ett och tre år långa
  • De allra flesta är avgiftsfria och alla berättigar till studiemedel från CSN

Andel i arbete

88%

av alla som läst en YH-utbildning under 2021 är i arbete efter examen

Gå en preparandkurs för att bli behörig
 LIA – för att få praktisk erfarenhet
 Utbildningar skapade tillsammans med arbetslivet

Behörighet för yrkeshögskolestudier

Alla våra yrkeshögskoleutbildningar kräver både Grundläggande behörighet och även särskilda förkunskaper som varierar beroende på vilken utbildning du söker. Inom Yrkeshögskolan behöver du även inneha minst 1 års arbetslivserfarenhet inom det område som är kopplat till utbildningen. Information om vilka särskilda förkunskaper som krävs till varje utbildning finns under respektive utbildningssida.

MYH - Myndigheten för yrkeshögskolan

Myndigheten för yrkeshögskolan står bakom yrkeshogskolan.se.

Yrkeshögskolan delfinansieras med EU-medel

Europeiska unionens råd, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen har enats om ett tillfälligt återhämtningsstöd på totalt 750 miljarder euro. YH-utbildningar beviljade efter 10 januari 2022 delfinansieras av EU. Läs mer

Yrkeshögskoleutbildningar på distans

På KUI kan du läsa din utbildning på 50% eller 75% om du vill. På så sätt kan du kombinera studier på distans med arbete på din nuvarande arbetsplats

Sök till YH - Hur ansöker man till yrkeshögskola?

Du ansöker till Yh enkelt via utbildningens sida. Där finns en knapp som leder dig till ansökan där du gör din YH antagning. Du kommer behöva göra ett konto på yh-antagning.se. Läs allt om ansökan till YH här.

Vad är KY?

Visste du att YH förr hette KY? KY-utbildningar ersattes 2013 av yrkeshögskoleutbildningar.

HITTA DIN UTBILDNING

YH PROGRAM

2 år lång YH-utbildningar som du läser på 50-75% och distans. Kostnadsfria & CSN-berättigade. Anpassade efter arbetsmarknadens behov.

YH KURSER

Välj en kort YH-utbildning på 10-12 veckor och bredda din yrkeskompetens. Utbildningarna vänder sig till dig med arbetserfarenhet inom vård och omsorg.
Yh-Flex

YH FLEX

Validera din väg till en snabbare YH-examen och välj någon av våra YH-Flex utbildningar. För dig som arbetat inom vård och omsorg eller barn och fritid.

Nöjdhet

91% är nöjda med YH-utbildningen i sin helhet

Rekommendationsgrad

94% kan rekommendera KUI yrkeshögskola till andra
Validering vård och omsorg

Andel i arbete

88% är i arbete eller vidare studier 6 månader efter examen

Våra kommande event

Sen ansökan öppen
23
maj

Sen ansökan till YH öppnar

Sen ansökan till våra YH-utbildningar öppnar. Ansök och starta i augusti 2022
Ansökan öppnar för Korta YH-kurser
30
maj

Ansökan öppnar för YH-kurser

Ansökan till våra korta YH-kurser öppnar. Ansök och studera på distans och halvfart.
Sen ansökan till yh stänger
01
augusti

Sen ansökan till YH stänger

Sen ansökan till våra yh-program stänger. Studiestart den 22 augusti 2022
Ansökan stänger för kort yh-kurs
15
augusti

Sista ansökan för YH-kurser

Sista ansökan för våra korta YH-kurser. Ansök och starta i september 2022

Utbildningstyper inom Yrkeshögskola

Vill du ta nästa steg i ditt yrke?

Yrkeshögskoleutbildningar eller YH-program är till för dig som redan är utbildad inom barn och fritid eller vård och omsorg och som ger dig en ny kvalificerad yrkesroll anpassad efter arbetsmarknadens behov. Varje yrkeshögskoleutbildning måste ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan, som även gör tillsyn och granskar utbildningarnas kvalitet.

Teori och praktik

Under utbildningarna varvas teori med praktik ute på en eller flera arbetsplatser, så kallad LIA (Lärande i arbete). På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge, vilket gör att du får erfarenhet och kunskaper inom ditt yrke när du är klar med din utbildning. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb direkt efter utbildningen.

Studieform och takt

KUI Yrkeshögskola erbjuder utbildningar för dig med yrkeserfarenhet inom barn och fritid samt vård och omsorg. Du läser 50%-75% på distans så att du kan kombinera arbete med studier. Utbildningarna är på 200 YH-poäng och du kan börja arbeta direkt efter avslutad utbildning.

Behörighet för yrkeshögskolestudier

Alla våra yrkeshögskoleutbildningar kräver både Grundläggande behörighet och även särskilda förkunskaper som varierar beroende på vilken utbildning du söker. Inom Yrkeshögskolan behöver du även inneha minst 1 års arbetslivserfarenhet inom det område som är kopplat till utbildningen. Information om vilka särskilda förkunskaper som krävs till varje utbildning finns under respektive utbildningssida.

Se alla våra YH-Program »

YH korta kurser

En kortare YH kurs är under 100 YH-poäng och du studerar de på cirka 10-13 veckor. Utbildningarna leder inte till en examen utan passar dig som vill fylla på med mer kompetens eller är i behov av omställning. Alla våra korta kurser går helt på distans, vilket betyder att du kan kombinera arbete med studier.

Vem är de till för?

De korta YH-utbildningarna är kurser eller mindre kurspaket som riktar sig till dig som vill förnya din kompetens inom ditt arbete, men också till dig som vill ta dig an mer avancerade arbetsuppgifter eller byta bana i arbetslivet.

Behörighet

Våra YH-kurser riktar sig främst till dig som redan jobbar inom våra specialiserade områden, vilket betyder att det finns behörighetskrav på arbetslivserfarenhet. Krav på tidigare yrkeshögskolestudier förekommer också, alternativt relevant yrkeserfarenhet. Läs mer om grundläggande behörighet »

I vilka orter har ni kurserna?

YH-kurserna går på distans, vilket betyder att vem som helst kan ansöka och studera våra kurser oavsett vart du bor. Vilken kurs som erbjuds i vilken ort är olika. Här kan du se alla våra orter för YH-studier.

Se alla våra YH-Kurser »

En flexiblare väg

YH-Flex erbjuder en snabbare och mer flexibel väg till en YH-examen genom tillgodoräknande och komplettering av din tidigare yrkeserfarenhet. Ansök idag och studera bara det du inte redan kan!

KUI erbjuder flera utbildningar i form av YH-Flex. Studieformen YH-Flex är till för dig som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av en yrkeshögskole­­­­utbildning. ­Syftet är att utveckla modeller för omfattande tillgodoräknande och med tillgodoräknandet som utgångspunkt genomföra individualiserad komplettering mot examen. Läs mer om YH-Flex »

Vem kan ansöka?

Alla kan ansöka till våra YH-Flex utbildningar, men du behöver ha vissa förkunskaper för att vara behörig att börja studera. Du kan läsa mer om vilka förkunskaper som krävs för varje utbildning på respektive utbildningssida ovan. Vi erbjuder våra utbildningar på halvfart och distans, vilket betyder att du i princip kan bo vart som helst i Sverige och ändå studera hos oss (om du är villig att åka till din studieort några gånger per år).

Studieform

YH-Flex bedrivs på halvfart och distans med vissa schemalagda närträffar där den studerande ges tillfälle att omsätta kunskaper i nya sammanhang, att koppla samman teori och praktik samt att reflektera i grupp. Upplägget är anpassat för att underlätta för yrkesverksamma att kunna delta i undervisningen. Eftersom den största delen av utbildningen är webbaserad krävs datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling och webbkamera.

Se alla våra utbildningar inom YH-Flex »

För arbetsgivare och företag

KUI erbjuder alla YH-program och kurser som uppdragsutbildningar för företag och organisationer. Uppdragsutbildning inom YH är en möjlighet för arbetsgivare att köpa specifika kurser eller en hel utbildning för att höja kompetensen på sin befintliga

Flexibelt upplägg

Vi har flexibla lösningar och upplägg på våra utbildningen och vi utgår från uppdragsgivarens önskemål. Däremot måste kursens namn, antal poäng, innehåll och mål vara detsamma som i motsvarande YH utbildning. En uppdragsutbildning ger, på samma sätt som en ordinarie YH-utbildning, YH-poäng för de kurser man läser och ger den studerande rätt till utbildningsbevis eller kan leda till examen

Kontakta oss

KUI Yrkeshögskola

KLOSTERGATAN 5B, 582 23 LINKÖPING
08-522 506 80
yrkeshogskola@​kui.se

Telefontider
Alla vardagar kl. 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Ansökan till YH-utbildning steg för steg

Välj utbildning och ort
Tryck på knappen för att ansöka till den utbildning

Registrera konto
Om du har ansökt tidigare loggar du in på ditt konto

Ladda upp betyg
Ladda upp dina gymnasiebetyg, eventuellt arbetsintyg och övriga dokument

Skicka ansökan
Därefter granskar vi din ansökan och behöver du komplettera något så kontaktar vi dig

Se film om KUI Yrkeshögskola

KUI Yrkeshögskola erbjuder utbildning för dig med yrkeserfarenhet inom Vård och omsorg samt Förskola. Du läser 50% eller 75% på distans så att du kan kombinera arbete med studier. Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetslivet. De allra flesta är avgiftsfria och alla berättigar till studiemedel från CSN.

Frågor svar

YH-utbildningar inom LSS

Så ansöker du

Ansökan görs via vårt antagningssystem yh-antagning.se

Läs mer

Vanliga frågor om YH

Hitta svaren på de vanligaste frågorna om YH

Läs mer

NYHETER

Sen ansökan till YH öppen
23 maj, 2022 Yrkeshögskola

Sen ansökan till YH öppen

23 maj öppnade vår sena ansökan. Ansök till Stödpedagog, Specialistundersköterska Psykiatr...

Ansök till YH-kurser
20 maj, 2022 Yrkeshögskola

Ansök till YH-kurser

Från den 30 maj kan du ansöka till våra korta YH-kurser. Ansök till NPF hos barn och unga,...

Queen Silvia Nursing Award
12 maj, 2022 Centralt, Företagsutbildning, Komvux, Yrkeshögskola

Queen Silvia Nursing Award

Nu kan även undersköterskor och undersköterskestudenter kan ansöka till Queen Silvia Nursi...

Våra YH-Flex utbildningar
22 april, 2022 Yrkeshögskola

Våra YH-Flex utbildningar

YH-Flex erbjuder en snabbare och mer flexibel väg till en YH-examen genom tillgodoräknande...

Studietips vid distansstudier
15 mars, 2022 Komvux, Yrkeshögskola

Studietips vid distansstudier

Några studietips som kan hjälpa dig att hålla kvar fokus när du studerar på distans.

Stor tilldelning av YH-flex utbildningar till Komp...
8 mars, 2022 Yrkeshögskola

Stor tilldelning av YH-flex utbildningar till Komp...

Yrkeshögskolan (MYH) beviljats ytterligare 87 nya studerandeplatser inom pilotve...

YH-ansökan steg för steg
3 februari, 2022 Yrkeshögskola

YH-ansökan steg för steg

Hur ansöker jag? Vad behöver min ansökan...

YH håller digitala öppna hus
31 januari, 2022 Yrkeshögskola

YH håller digitala öppna hus

Delta digitalt den 2 mars och 28 april o...

Beviljade YH-starter 2022
14 januari, 2022 Yrkeshögskola

Beviljade YH-starter 2022

Vi kan nu med stor glädje presentera vil...

Ansökan är öppen!
22 november, 2021 Yrkeshögskola

Ansökan är öppen!

Ansök till våra korta YH-utbildningar in...

Sen ansökan öppen fram till 7 nov 2021
5 oktober, 2021 Yrkeshögskola

Sen ansökan öppen fram till 7 nov 2021

Specialistundersköterska Multisjuka äldre start 15 nov. Ansök idag!

Nya starter i november för vår YH-utbildning Specialistunder...
25 augusti, 2021 Yrkeshögskola

Nya starter i november för vår YH-utbildning Specialistunder...

Ansök senast 4 oktober 2021.

Förlängd sen ansökan YH-Flex S...
23 augusti, 2021 Yrkeshögskola

Förlängd sen ansökan YH-Flex S...

YH-flex Specialistundersköterska Multisj...

Förlängd sen ansökan Stödpedag...
23 augusti, 2021 Yrkeshögskola

Förlängd sen ansökan Stödpedag...

Stödpedagog är en kvalificerad yrkesroll...

Förlängd sen ansökan till YH-u...
19 augusti, 2021 Yrkeshögskola

Förlängd sen ansökan till YH-u...

KUI förlänger sen ansökan för utvalda YH...

Korta YH-utbildningar med star...
21 juni, 2021 Yrkeshögskola

Korta YH-utbildningar med star...

KompetensUtvecklingsInstitutet startar y...

Fyra nya starter för Specialistundersköterska Mult...
15 juni, 2021 Yrkeshögskola

Fyra nya starter för Specialistundersköterska Mult...

KUI startar fyra nya klasser i YH-utbildningen Spe...

YH-flex förkortar studietiden
11 juni, 2021 Yrkeshögskola

YH-flex förkortar studietiden

Artikel av Myndigheten för Yrkeshögskola...

KUI är fullvärdig medlem i Yrk...
20 maj, 2021 Centralt, Yrkeshögskola

KUI är fullvärdig medlem i Yrk...

Kompetensutvecklingsinstitutet har blivit tilldelat ett offi...

YH-utbildningar som startar augusti 2021
29 januari, 2021 Yrkeshögskola

YH-utbildningar som startar augusti 2021

YH-utbildningar som startar augusti 2021 Har du yrkeserfarenhet inom Vård och omsorg eller Förskola? Är du redo för nästa steg? Ansökan är öppen 10 feb–5 maj till studiestarten augusti 2021. Välkommen med din ansökan! Våra YH-utbildningar ger dig specialistkompetens som verkligen efterfrågas i dagens och morgondagens verksamheter! Du läser på distans, 50% eller 75%, så...

Utbildning som matchar arbetslivets behov

Utbildningen möter arbetslivets krav och drivs alltid i nära samarbete med arbetsgivare. Det innebär att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när du är klar med din utbildning.

Teori och praktik ger dig rätt kompetens

En del av lärandet sker i samband med utbildningens LIA-kurs (lärande i arbete) där du får erfarenhet av ditt nya yrke samt tillfälle för reflektion och analys.

Kombinera arbete med studier

Det går bra att kombinera arbete med studier. Varje vecka har du schemalagda lektioner online samt eget självständigt studie arbete. Du har även ett antal inplanerade fysiska träffar på studieorten.

Utbildningscenter

Läs mer om våra utbildningscenter / skolor i Sverige. Se utbud, kommande event, kontaktuppgifter, lokalen, kvalitet och mycket mer.
På våra utbildningscenter finns lokaler anpassade för undervisning och studerandeservice.
Våra lokaler är ofta placerade centralt på respektive ort så att du enkelt kan ta dig dit.