×
 

Yrkeshögskola - YH

Yrkeshögskola (YH) utgör en betydande del av det högre utbildningssystemet och är inriktad på att ge de studerande konkreta färdigheter och kunskaper som behövs för att bli produktiva medlemmar i arbetskraften. YH-utbildningar skiljer sig på flera sätt från traditionella högskoleutbildningar och erbjuder en rad fördelar. En av de mest påtagliga skillnaderna är utbildningarnas längd. YH-utbildningar är kortare och mer koncentrerade än kandidat- eller masterprogram och varar vanligtvis mellan 1,5 till 2 år. Detta gör dem till ett snabbare alternativ för dem som vill börja arbeta inom sitt valda yrke så snart som möjligt.

Att studera på yrkeshögskola

Att studera på en yrkeshögskola erbjuder många fördelar för den som är ute efter en praktisk utbildning med fokus på arbetslivet. Dessa utbildningar är vanligtvis inriktade på att ge dig de konkreta färdigheter och den kunskap som krävs för att snabbt kunna integreras på arbetsmarknaden. Genom att studera vid en yrkeshögskola får du en hands-on erfarenhet som är direkt relevant för det yrke du siktar på. Det är särskilt attraktivt för dem som redan har en grundutbildning och vill specialisera sig inom ett specifikt område. Dessutom har KUI Yrkeshögskola ett nära samarbeten med näringslivet för att säkerställa att utbildningarna är relevanta och uppdaterade efter arbetsmarknadens behov. Det betyder att du får en utbildning som är efterfrågad av arbetsgivare och som ökar dina möjligheter att säkra anställning efter examen.

Navigera på sidan

KONTAKTA OSS


KUI Yrkeshögskola
08-522 506 80

yrkeshogskola@kui.se


Anmäl intresse till yrkeshögskola »
Våra YH-orter »

Se alla frågor och svar om yrkeshögskolan


HITTA DIN UTBILDNING

PROGRAM

2 år lång YH-utbildningar som du läser på 50% och distans. Kostnadsfria & CSN-berättigade. Anpassade efter arbetsmarknadens behov.

KURSER

Välj en kurs på 10-20 veckor och bredda din yrkeskompetens. Kurserna går på 50-100% helt på distans. De är även kostnadsfria & CSN-berättigade.

YH FLEX

Validera din väg till en snabbare YH-examen och välj någon av våra YH-Flex utbildningar. För dig som arbetat inom vård och omsorg eller barn och fritid.

Du får praktisk kompetens

Fokusen i YH-utbildningar ligger starkt på praktisk kompetens. Undervisningen är utformad för att förbereda de studerande för de specifika arbetsuppgifter och utmaningar de kommer att möta i sina framtida yrken. Detta innebär att teoretiska koncept integreras med praktiska övningar och erfarenheter. Ofta sker utbildningen i nära samarbete med arbetsgivare och branscher, vilket säkerställer att utbildningen är relevant och aktuell.

Yrkeshögskolor har också etablerat starka relationer med arbetslivet. Detta kan inkludera möjligheter till praktikplatser, projektarbete och nätverksbyggande med potentiella arbetsgivare. Det är en fördel för studenterna när de letar efter jobb efter examen, eftersom de redan har erfarenhet och kontakter inom sina respektive yrkesområden.

Utbildningstyper inom YH

Vi erbjuder både program och kurser inom yrkeshögskola. Ett YH-program, eller en yrkeshögskoleutbildning, är en specifik utbildningsväg som är utformad för att förbereda studenter för ett särskilt yrke eller yrkesområde. Våra program omfattar 200 poäng och du läser på 50% och distans i 2 år.

En YH-kurs är en specifik del av en utbildning som fokuserar på att lära ut specifika kompetenser och kunskaper inom ett visst ämne. Dessa kurser är utformade för att vara praktiska och relevanta för arbetslivet. Våra kurser omfattar 25-50 poäng och går helt på distans med 50-100% studietakt. Läs mer om utbildningstyperna längre ned »

Utbildningarna matchar arbetslivets behov

För att säkerställa att våra yrkeshögskoleutbildningar möter arbetslivets krav bedrivs de alltid i nära samarbete med arbetsgivare. De är aktiva både när det gäller planering och genomförande, och kan till exempel föreläsa, delta i projekt och erbjuda praktikplatser. För dig som studerande innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när du är klar med din utbildning.

Teori och praktik

Under utbildningen varvas teori med praktik ute på en eller flera arbetsplatser, så kallad LIA (Lärande i arbete). På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge, vilket gör att du får erfarenhet och kunskaper inom ditt yrke när du är klar med din utbildning. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb direkt efter utbildningen.

YH-utbildningar på distans

Vi erbjuder yrkeshögskola på distans. Du kan läsa din utbildning på 50% eller 75% och på så sätt kan du kombinera studier på distans med arbete på din nuvarande arbetsplats. Du ansöker via yh antagning.

Omställnings­studiestöd

Omställningsstudiestödet (OSS) är CSN:s nya generösa studiestöd för att stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Omställningsstudiestödet vänder sig till dig som är redo för en ny utmaning inom yrket eller för dig som vill skaffa dig en formell yrkesutbildning eller helt byta bransch. Är det din tur att yrkesväxla?

Läs mer här!

Studiemedel hos CSN

Du som studerar hos oss på KUI kan få ekonomiskt stöd för att underlätta studietiden, även kallat CSN. Studiemedel består av två delar – ett bidrag som du får och ett lån som du måste betala tillbaka.

Se frågor och svar om CSN här!

Varför ska du välja KUI?

Aktuell och efterfrågad utbildning

Med fokus på att möta branschens aktuella behov strävar vi efter att erbjuda kurser och program som ger relevant och användbar kunskap. Våra utbildningar är anpassade för att svara på dagens krav och förbereda individer för framgångsrika karriärer inom sina respektive områden.

Ta nästa steg i karriären

Med våra program och kurser skapar vi möjligheter för yrkesutveckling och personlig tillväxt. Oavsett om du strävar efter att förbättra dina befintliga färdigheter eller utforska nya områden, erbjuder vårt utbud den nödvändiga kunskapen och stödet för att hjälpa dig nå nya höjder. Låt din karriärresa börja här!

Anpassad studieform för yrkesverksamma

Vi förstår vikten av att balansera yrkesliv och lärande. Därför erbjuder vi en studieform som är anpassad för yrkesverksamma. Vårt flexibla upplägg möjliggör att du kan kombinera arbete med studier, vilket gör det enklare för dig att ta nästa steg i din karriär. Vi strävar efter att skapa en meningsfull och anpassad utbildningsupplevelse.

Anmäl intresse

Gör en intresseanmälan så får du löpande information om kommande studiestarter, ansökningsdatum och andra evenemang kopplade till KUI yrkeshögskola. Du kan när som helst avsluta din prenumeration. Tänk på att detta ej är en ansökan!

Välj utbildning (du kan välja flera)

Genom att fylla i en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn, e-postadress och mobilnummer med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick, eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via YH-antagningen. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning, syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Våra informationsutskick innehåller så kallade spårningspixlar, vilket är ett vanligt sätt för att se om utskicken blir öppnade av mottagarna. På ett liknande sätt kan vi även se om mottagarna klickar på länkarna samt vilka länkar de klickar på. Vi använder denna information främst för statistisk analys av våra utskick för att se hur vi kan förbättra utskicken så att de blir mer intressanta för mottagaren. Hanteringen av spårningspixlar sker med hjälp av Microsoft Dynamics och Edit News.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att kontakta info@kui.se eller genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, överföring, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Klicka här för att läsa mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Vill du inte samtycka till ovan kan du istället maila oss yrkeshogskola@kui.se

 

 

Utbildningstyper inom yrkeshögskola

Läs mer om våra utbildningstyper inom Yrkeshögskolan. Hos oss kan du läsa program, kurser eller tillgodoräkna yrkeserfarenhet för att korta ned utbildningstiden.

YH-program

Yrkeshögskoleutbildningar eller YH-program är till för dig som redan är utbildad inom barn och fritid eller vård och omsorg och som ger dig en ny kvalificerad yrkesroll anpassad efter arbetsmarknadens behov. Varje yrkeshögskoleutbildning måste ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan, som även gör tillsyn och granskar utbildningarnas kvalitet.

Under utbildningarna varvas teori med praktik ute på en eller flera arbetsplatser, så kallad LIA (Lärande i arbete). På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge, vilket gör att du får erfarenhet och kunskaper inom ditt yrke när du är klar med din utbildning. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb direkt efter utbildningen.

YH-kurser

En kortare YH-kurs är under 100 YH-poäng och du studerar de på cirka 10-20 veckor. Utbildningarna leder inte till en examen utan passar dig som vill fylla på med mer kompetens eller är i behov av omställning. Alla våra korta kurser går helt på distans, vilket betyder att du kan kombinera arbete med studier.

Våra YH-kurser riktar sig främst till dig som redan jobbar inom våra specialiserade områden, vilket betyder att det finns behörighetskrav på arbetslivserfarenhet. Krav på tidigare yrkeshögskolestudier förekommer också, alternativt relevant yrkeserfarenhet.

YH-Flex

YH-Flex erbjuder en snabbare och mer flexibel väg till en YH-examen genom tillgodoräknande och komplettering av din tidigare yrkeserfarenhet.

KUI erbjuder flera utbildningar i form av YH-Flex. Studieformen YH-Flex är till för dig som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av en yrkeshögskole­­­­utbildning. ­Syftet är att utveckla modeller för omfattande tillgodoräknande och med tillgodoräknandet som utgångspunkt genomföra individualiserad komplettering mot examen.

YH-Flex bedrivs på halvfart och distans med vissa schemalagda närträffar där den studerande ges tillfälle att omsätta kunskaper i nya sammanhang, att koppla samman teori och praktik samt att reflektera i grupp. Upplägget är anpassat för att underlätta för yrkesverksamma att kunna delta i undervisningen. Eftersom den största delen av utbildningen är webbaserad krävs datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling och webbkamera.

Uppdragsutbildning inom yrkeshögskola

KUI erbjuder alla YH-program och kurser som uppdragsutbildningar för företag och organisationer. Uppdragsutbildning inom YH är en möjlighet för arbetsgivare att köpa specifika kurser eller en hel utbildning för att höja kompetensen på sin befintliga personal.

SENASTE NYTT

Kvalitetsresultat våren 2024
2 maj, 2024 KUI, Yrkeshögskola

Kvalitetsresultat våren 2024

Trumvirvel, tack! Vi är överlyckliga att presentera våra glittrande resultat från kvalitetsrapporten för våren 2024 vid KUI Yrkeshögskola!

Varför ska du studera till specialistundersköterska?
18 april, 2024 KUI, Yrkeshögskola

Varför ska du studera till specialistundersköterska?

Är du intresserad av en karriär inom vården som ger dig möjlighet att arbeta nära patienter och spela en avgörande roll i deras välmående? Då kan spec...

Digitala öppna hus 2024 | KUI Yrkeshögskola
7 februari, 2024 Yrkeshögskola

Digitala öppna hus 2024 | KUI Yrkeshögskola

Varmt välkomna att anmäla er till digitala öppna hus 2024 hos KUI Yrkeshögskola. Få veta m...

Omniway är igång igen
12 januari, 2024 Komvux, KUI, Yrkeshögskola

Omniway är igång igen

Nu fungerar Omniway som vanligt igen! :D

Driftstörningar hos Omniway
12 januari, 2024 Komvux, KUI, Yrkeshögskola

Driftstörningar hos Omniway

Tyvärr är det driftstörningar hos Omniway just nu och det kan därför vara problem att logga in. Vi återkommer när felet är åtgärdat.

Tilldelning YH-program 2024
11 januari, 2024 Yrkeshögskola

Tilldelning YH-program 2024

MYH tilldelade KUI Yrkeshögskola 390 nya platser till våra YH-program.

Omniway är igång igen
4 oktober, 2023 Komvux, KUI, Yrkeshögskola

Omniway är igång igen

Vi är glada att meddela att Omniway är igång igen efter dagens driftstopp!

Antagningsbesked YH-kurser start i september 2023
10 augusti, 2023 Yrkeshögskola

Antagningsbesked YH-kurser start i september 2023

Antagningsbesked för YH-kurser som startar i september börjar skickas ut från och med v. 34

220 beviljade platser till korta YH-kurser
6 juli, 2023 Yrkeshögskola

220 beviljade platser till korta YH-kurser

MYH beviljade 220 nya platser till våra korta YH-kurser - inklusive 2 helt nya kurser!

Sen ansökan till YH-program öppen
1 juni, 2023 Yrkeshögskola

Sen ansökan till YH-program öppen

Sen ansökan till våra tre YH-program är öppen! Missade du att ansöka innan den 22 maj har du en ny chans. Öppen fram till 9 augusti.

555 beviljade platser till korta YH-kurser
25 maj, 2023 Yrkeshögskola

555 beviljade platser till korta YH-kurser

MYH beviljade 555 nya platser till våra korta YH-kurser - inklusive 2 helt nya kurser! Ansökan öppnar den 29 maj 2023.

Digitala öppna hus för studieformen YH-Flex
29 mars, 2023 Yrkeshögskola

Digitala öppna hus för studieformen YH-Flex

Anmäl er till digitala öppna hus för vår studieform YH-Flex hos KUI Yrkeshögskola. Få mer ...

Ansökan till YH-Flex är öppen
6 mars, 2023 Yrkeshögskola

Ansökan till YH-Flex är öppen

Nu är ansökan till YH-Flex äntligen öppen! Välj mellan Stödpedagog, Specialistbarnskötare eller Specialistundersköterska...

Tilldelning YH-Flex 2023
28 februari, 2023 Yrkeshögskola

Tilldelning YH-Flex 2023

Vi fick 100% tilldelning av YH-Flex utbildningar. Ansök till Stödpedagog, Specialistundersköterska eller Specialistbarns...

Europass - Lättare att söka jobb inom EU
22 februari, 2023 Yrkeshögskola

Europass - Lättare att söka jobb inom EU

Våra YH-program som leder till examen har ett eget Europass-kvalifikationstillägg som bifo...

Digitala öppna hus | KUI Yrkeshögskola
15 februari, 2023 Yrkeshögskola

Digitala öppna hus | KUI Yrkeshögskola

Varmt välkomna att anmäla er till digitala öppna hus hos KUI Yrkeshögskola. Få veta mer om...

KUI deltar i Bazaren den 16-17 februari 2023
9 februari, 2023 Komvux, KUI, Stockholm UC, Yrkeshögskola

KUI deltar i Bazaren den 16-17 februari 2023

Söker du en ny spännande utbildning? Besök Bazaren den 16- 17 februari 2023! KUI kommer fi...

Ansökan till YH är öppen
1 februari, 2023 Yrkeshögskola

Ansökan till YH är öppen

Nu är ansökan till YH äntligen öppen! Välj mellan Stödpedagog eller Specialistundersköterska inom multisjuka äldre eller...

Tilldelning YH-program 2023
12 januari, 2023 Yrkeshögskola

Tilldelning YH-program 2023

180 nya platser till vårt YH-program Specialistundersköterska inom Multisjuka äldre och 120 nya platser till YH-programm...

Sista ansökan den 16 januari till Psykisk ohälsa
12 januari, 2023 Yrkeshögskola

Sista ansökan den 16 januari till Psykisk ohälsa

Du läser vår yh-utbildning på distans och halvfart under 12 veckor så att du kan kombinera...

Sista ansökan den 16 januari till Palliativ vård
11 januari, 2023 Yrkeshögskola

Sista ansökan den 16 januari till Palliativ vård

Du läser vår yh-utbildning på distans och halvfart under 12 veckor så att du kan kombinera...

Sen ansökan öppnar 21 nov | Specialistbarnskötare...
18 november, 2022 Yrkeshögskola

Sen ansökan öppnar 21 nov | Specialistbarnskötare...

Sen ansökan öppnar 21 november och stänger 2 januari. Bli Specialistbarnskötare.

Korta YH-kurser | Ansökan är öppen
16 november, 2022 Yrkeshögskola

Korta YH-kurser | Ansökan är öppen

Välj NPF hos barn och unga, Palliativ vård, Vårdhygien eller Psykisk ohälsa.

Ansökan stänger 14 nov | Specialistbarnskötare
11 november, 2022 Yrkeshögskola

Ansökan stänger 14 nov | Specialistbarnskötare

Specialisera dig som barnskötare, välj språkutveckling eller funktionsvariation! Ansök ida...

Omniway är åter igång :)
9 november, 2022 Komvux, Yrkeshögskola

Omniway är åter igång :)

Vi är glada att meddela att Omniway åter är igång. Du kan logga in och jobba på som vanligt med dina studier.

Queen Silvia Nursing Award
6 oktober, 2022 Företagsutbildning, Komvux, KUI, Yrkeshögskola

Queen Silvia Nursing Award

Nu kan även undersköterskor och undersköterskestudenter kan ansöka till Queen Silvia Nursi...

Nu kan du söka omställningsstudiestöd via CSN
4 oktober, 2022 Komvux, Yrkeshögskola

Nu kan du söka omställningsstudiestöd via CSN

CSN:s generösa omställningsstudiestöd kan nu sökas för studier som startar från 1 januari 2023.

Sen ansökan YH-program öppen igen
9 augusti, 2022 Yrkeshögskola

Sen ansökan YH-program öppen igen

Har du missat att ansöka till våra YH-program har du nu möjlighet igen. Sen ansökan har återigen öppnat för några av vår...

Sen ansökan till YH öppen
23 maj, 2022 Yrkeshögskola

Sen ansökan till YH öppen

23 maj öppnade vår sena ansökan. Ansök till Stödpedagog. Specialistundersköterska Psykiatr...

Ansök till YH-kurser
20 maj, 2022 Yrkeshögskola

Ansök till YH-kurser

Från den 30 maj kan du ansöka till våra korta YH-kurser. Ansök till NPF hos barn och unga,...

Queen Silvia Nursing Award
12 maj, 2022 Företagsutbildning, Komvux, KUI, Yrkeshögskola

Queen Silvia Nursing Award

Nu kan även undersköterskor och undersköterskestudenter kan ansöka till Queen Silvia Nursi...

Våra YH-Flex utbildningar
22 april, 2022 Yrkeshögskola

Våra YH-Flex utbildningar

YH-Flex erbjuder en snabbare och mer flexibel väg till en YH-examen genom tillgodoräknande...

Studietips vid distansstudier
15 mars, 2022 Komvux, Yrkeshögskola

Studietips vid distansstudier

Några studietips som kan hjälpa dig att hålla kvar fokus när du studerar på distans.

Stor tilldelning av YH-flex utbildningar till Komp...
8 mars, 2022 Yrkeshögskola

Stor tilldelning av YH-flex utbildningar till Komp...

Yrkeshögskolan (MYH) beviljats ytterligare 87 nya studerandeplatser inom pilotve...

YH-ansökan steg för steg
3 februari, 2022 Yrkeshögskola

YH-ansökan steg för steg

Hur ansöker jag? Vad behöver min ansökan...

YH håller digitala öppna hus
31 januari, 2022 Yrkeshögskola

YH håller digitala öppna hus

Delta digitalt den 2 mars och 28 april o...

Beviljade YH-starter 2022
14 januari, 2022 Yrkeshögskola

Beviljade YH-starter 2022

Vi kan nu med stor glädje presentera vil...

Ansökan är öppen!
22 november, 2021 Yrkeshögskola

Ansökan är öppen!

Ansök till våra korta YH-utbildningar in...

Sen ansökan öppen fram till 7 nov 2021
5 oktober, 2021 Yrkeshögskola

Sen ansökan öppen fram till 7 nov 2021

Specialistundersköterska Multisjuka äldre start 15 nov. Ansök idag!

Nya starter i november för vår YH-utbildning Specialistunder...
25 augusti, 2021 Yrkeshögskola

Nya starter i november för vår YH-utbildning Specialistunder...

Ansök senast 4 oktober 2021.

Förlängd sen ansökan YH-Flex S...
23 augusti, 2021 Yrkeshögskola

Förlängd sen ansökan YH-Flex S...

YH-flex Specialistundersköterska Multisj...

Förlängd sen ansökan Stödpedag...
23 augusti, 2021 Yrkeshögskola

Förlängd sen ansökan Stödpedag...

Stödpedagog är en kvalificerad yrkesroll...

Förlängd sen ansökan till YH-u...
19 augusti, 2021 Yrkeshögskola

Förlängd sen ansökan till YH-u...

KUI förlänger sen ansökan för utvalda YH...

Korta YH-utbildningar med star...
21 juni, 2021 Yrkeshögskola

Korta YH-utbildningar med star...

KompetensUtvecklingsInstitutet startar y...

Fyra nya starter för Specialistundersköterska Mult...
15 juni, 2021 Yrkeshögskola

Fyra nya starter för Specialistundersköterska Mult...

KUI startar fyra nya klasser i YH-utbildningen Spe...

YH-flex förkortar studietiden
11 juni, 2021 Yrkeshögskola

YH-flex förkortar studietiden

Artikel av Myndigheten för Yrkeshögskola...

KUI är fullvärdig medlem i Yrk...
20 maj, 2021 KUI, Yrkeshögskola

KUI är fullvärdig medlem i Yrk...

Kompetensutvecklingsinstitutet har blivit tilldelat ett offi...

YH-utbildningar som startar augusti 2021
29 januari, 2021 Yrkeshögskola

YH-utbildningar som startar augusti 2021

YH-utbildningar som startar augusti 2021 Har du yrkeserfarenhet inom Vård och omsorg eller Förskola? Är du redo för nästa steg? Ansökan är öppen 10 feb–5 maj till studiestarten augusti 2021. Välkommen med din ansökan! Våra YH-utbildningar ger dig specialistkompetens som verkligen efterfrågas i dagens och morgondagens verksamheter! Du läser på distans, 50% eller 75%, så...

Ansökan yrkeshögskola

Du ansöker alltid till våra utbildningar via yh-antagningen. Alla ansökningslänkar ligger på respektive utbildningssida. Varje program eller kurs har specifika förkunskapskrav som du måste ha koll på innan du ansöker. Uppfyller du inte dessa, kan du inte bli antagen.

Ansökningsprocessen till yrkeshögskolan är öppen för alla intresserade. För att ansöka behöver du dock bifoga ett antal dokument som styrker din behörighet för den specifika utbildningen du är intresserad av. Om du av någon anledning inte har alla nödvändiga dokument till hands när ansökningstiden närmar sig sitt slut, behöver du inte oroa dig. Du har möjligheten att skicka in din ansökan inom tidsramen och sedan komplettera den med de nödvändiga pappren i efterhand. Det är viktigt att vara medveten om ansökningstiderna och följa dem noggrant för att säkerställa att din ansökan behandlas korrekt och i tid. Läs allt om ansökan till YH här.

Kvaliteten kontrolleras

Varje yrkeshögskoleutbildning måste ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan, som även gör tillsyn och granskar utbildningarnas kvalitet. Läs mer om KUI Kvalitetsresultat »

Behörighet för studier inom yrkeshögskola

Alla våra yh-utbildningar kräver både Grundläggande behörighet och även särskilda förkunskaper som varierar beroende på vilken utbildning du söker. Inom Yrkeshögskola behöver du även inneha minst 1 års arbetslivserfarenhet inom det område som är kopplat till utbildningen. Information om vilka särskilda förkunskaper som krävs till varje utbildning finns under respektive utbildningssida.

Om studieformen YH

 • Inom YH utbildas du för en tydlig yrkesroll.
 • Våra yh-utbildningar är tydligt utformade efter arbetsmarknadens kompetensbehov.
 • Teori varvas med praktik, så kallad LIA (Lärande i arbete).
 • Utbildningarna är eftergymnasiala och oftast mellan ett och tre år långa.
 • Våra utbildningar är avgiftsfria och alla berättigar till studiemedel från CSN.
 • KUI Yrkeshögskola erbjuder studier på distans, så att du kan kombinera studier med arbete.

Se film om KUI Yrkeshögskola

KUI Yrkeshögskola erbjuder utbildning för dig med yrkeserfarenhet inom Vård och omsorg samt Förskola. Du läser 50% eller 75% på distans så att du kan kombinera arbete med studier. Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetslivet. De allra flesta är avgiftsfria och alla berättigar till studiemedel från CSN.

Nöjdhet

97%

97% av våra studerande är nöjda med sin utbildning i helhet visar vår undersökning våren 2024.

Rekommendation

97%

97% av våra studerande kan rekommendera KUI yrkeshögskola visar vår undersökning våren 2024.

Sysselsättning

88%

88% av våra studerande är i sysselsättning 6 månader efter avslutade studier visar vår undersökning 2023.

MYH - Myndigheten för yrkeshögskolan

Myndigheten för yrkeshögskolans huvuduppdrag är att ansvara för frågor som rör yrkeshögskolan i Sverige och verka för att utbildningarna tillgodoser arbetslivets behov av kompetens. Alla våra utbildningar godkänns av MYH och matchar därför arbetsmarknadens kompetensbehov. Därför är det ofta lätt att få jobb efter avslutad utbildning.

Auktoriserat utbildningsföretag

Almega Utbildnings­företagen är bransch- och arbetsgivar­organisation för företag som arbetar med vuxnas lärande och kompetens­utveckling. KompetensUtvecklingsInstitutet är auktoriserade enligt Utbildningsföretagen Almega – en garanti för god kvalitet.

Europass - Kvalifikationstillägg

Våra YH-program som leder till examen har ett eget Europass-kvalifikationstillägg som bifogas till examensbeviset. Man kan säga att Europass är en kompetensportfölj som översätter meriter och kvalifikationer mellan olika EU-länder. Detta ingår i EU:s arbete för att öka rörligheten för europeisk arbetskraft. Europass hjälper arbetsgivare att översätta betyg från andra EU-länder vilket gör det lättare att söka jobb i Europa. Läs mer om Europass »

Yrkeshögskolan delfinansieras med EU-medel

Europeiska unionens råd, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen har enats om ett tillfälligt återhämtningsstöd på totalt 750 miljarder euro. YH-utbildningar beviljade efter 10 januari 2022 delfinansieras av EU. Läs mer »

Yrkeshögskoleförbundet

Yrkeshögskoleförbundet är en ideell organisation som verkar för utbildningar och utbildningsanordnare inom Kvalificerad Yrkesutbildning och Yrkeshögskolan. Förbundet driver frågor som rättssäkerhet för utbildningsanordnare, fler utbildningsplatser inom yrkeshögskolan och en stabil, långsiktig utveckling av utbildningsformen yrkeshögskola. KompetensUtvecklingsInstitutet är fullvärdig medlem i Yrkeshögskoleförbundet i Sverige.

Frågor svar

KUI yrkeshögskola - kvalitetsdata

 1. Examensgrad: Andel med examen
 2. Andel i arbete eller vidare studier 6 månader efter examen
 3. Andel i arbete som överensstämmer helt/delvis med utbildningen​
 4. Nöjdhet: Jag är nöjd med min utbildning i helhet
 5. Rekommendation: Jag kan rekommendera KUI yrkeshögskola till andra
 6. Lärare: Jag får den hjälp och det stöd jag behöver för att nå mina mål
 7. Lärmiljö: KUI organiserar undervisningen så jag når mina mål