
KUI yrkeshögskola
Yrkeshögskoleutbildning
Hitta utbildning
Sök bland våra utbildningarArbetsmarknad och yrkeshögskola samarbetar med varandra för att ta fram utbildningar för de yrken som verkligen behövs i samhället. Vilka YH utbildningar vi på KUI erbjuder bestäms på det sättet av de behov som finns hos arbetsgivare runt om i Sverige.
KompetensUtvecklingsInstitutet erbjuder Yrkeshögskoleutbildning för dig som arbetar inom vård, omsorg, förskola och som vill ta nästa steg!
Vi erbjuder 2-åriga YH-program för nya kvalificerade yrkesroller som behövs på arbetsmarknaden! Vårt utbud kan se olika ut beroende på ort från år till år, men eftersom vår yrkeshögskola erbjuder utbildningar på distans (med cirka sex närträffar per år) kan du i princip vara bosatt vart som helt i Sverige och ändå ansöka.
Vi har även YH-kurser, som är mellan 10-20 veckor långa, för att kompetensutvecklas inom ett särskilt ämne. Dessa går helt på distans och vem som helst kan ansöka så länge de uppfyller förkunskaperna.
YH-Flex erbjuder en snabbare och mer flexibel väg till en YH-examen genom tillgodoräknande och komplettering av din tidigare yrkeserfarenhet.
Läs mer om våra utbildningstyper längre ned på sidan.
Du ansöker alltid till våra utbildningar via yh antagning. Läs mer om ansökan »
Yrkeshögskoleutbildning
180 nya platser till vårt YH-program Specialistundersköterska inom Multisjuka äldre och 120 nya platser till YH-programm...
Du läser vår yh-utbildning på distans och halvfart under 12 veckor så att du kan kombinera...
Du läser vår yh-utbildning på distans och halvfart under 12 veckor så att du kan kombinera...
Sen ansökan öppnar 21 november och stänger 2 januari. Bli Specialistbarnskötare.
Välj NPF hos barn och unga, Palliativ vård, Vårdhygien eller Psykisk ohälsa.
Specialisera dig som barnskötare, välj språkutveckling eller funktionsvariation! Ansök ida...
Vi är glada att meddela att Omniway åter är igång. Du kan logga in och jobba på som vanligt med dina studier.
Nu kan även undersköterskor och undersköterskestudenter kan ansöka till Queen Silvia Nursi...
CSN:s generösa omställningsstudiestöd kan nu sökas för studier som startar från 1 januari 2023.
Har du missat att ansöka till våra YH-program har du nu möjlighet igen. Sen ansökan har återigen öppnat för några av vår...
23 maj öppnade vår sena ansökan. Ansök till Stödpedagog. Specialistundersköterska Psykiatr...
Från den 30 maj kan du ansöka till våra korta YH-kurser. Ansök till NPF hos barn och unga,...
Nu kan även undersköterskor och undersköterskestudenter kan ansöka till Queen Silvia Nursi...
YH-Flex erbjuder en snabbare och mer flexibel väg till en YH-examen genom tillgodoräknande...
Några studietips som kan hjälpa dig att hålla kvar fokus när du studerar på distans.
Yrkeshögskolan (MYH) beviljats ytterligare 87 nya studerandeplatser inom pilotve...
Hur ansöker jag? Vad behöver min ansökan...
Delta digitalt den 2 mars och 28 april o...
Vi kan nu med stor glädje presentera vil...
Ansök till våra korta YH-utbildningar in...
Specialistundersköterska Multisjuka äldre start 15 nov. Ansök idag!
Ansök senast 4 oktober 2021.
YH-flex Specialistundersköterska Multisj...
Stödpedagog är en kvalificerad yrkesroll...
KUI förlänger sen ansökan för utvalda YH...
KompetensUtvecklingsInstitutet startar y...
KUI startar fyra nya klasser i YH-utbildningen Spe...
Artikel av Myndigheten för Yrkeshögskola...
Kompetensutvecklingsinstitutet har blivit tilldelat ett offi...
YH-utbildningar som startar augusti 2021 Har du yrkeserfarenhet inom Vård och omsorg eller Förskola? Är du redo för nästa steg? Ansökan är öppen 10 feb–5 maj till studiestarten augusti 2021. Välkommen med din ansökan! Våra YH-utbildningar ger dig specialistkompetens som verkligen efterfrågas i dagens och morgondagens verksamheter! Du läser på distans, 50% eller 75%, så...
Läs mer om våra utbildningstyper inom Yrkeshögskolan. Hos oss kan du läsa program, kurser eller tillgodoräkna yrkeserfarenhet för att korta ned utbildningstiden.
Yrkeshögskoleutbildningar eller YH-program är till för dig som redan är utbildad inom barn och fritid eller vård och omsorg och som ger dig en ny kvalificerad yrkesroll anpassad efter arbetsmarknadens behov. Varje yrkeshögskoleutbildning måste ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan, som även gör tillsyn och granskar utbildningarnas kvalitet.
Under utbildningarna varvas teori med praktik ute på en eller flera arbetsplatser, så kallad LIA (Lärande i arbete). På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge, vilket gör att du får erfarenhet och kunskaper inom ditt yrke när du är klar med din utbildning. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb direkt efter utbildningen.
En kortare YH-kurs är under 100 YH-poäng och du studerar de på cirka 10-20 veckor. Utbildningarna leder inte till en examen utan passar dig som vill fylla på med mer kompetens eller är i behov av omställning. Alla våra korta kurser går helt på distans, vilket betyder att du kan kombinera arbete med studier.
Våra YH-kurser riktar sig främst till dig som redan jobbar inom våra specialiserade områden, vilket betyder att det finns behörighetskrav på arbetslivserfarenhet. Krav på tidigare yrkeshögskolestudier förekommer också, alternativt relevant yrkeserfarenhet.
YH-Flex erbjuder en snabbare och mer flexibel väg till en YH-examen genom tillgodoräknande och komplettering av din tidigare yrkeserfarenhet.
KUI erbjuder flera utbildningar i form av YH-Flex. Studieformen YH-Flex är till för dig som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning. Syftet är att utveckla modeller för omfattande tillgodoräknande och med tillgodoräknandet som utgångspunkt genomföra individualiserad komplettering mot examen.
YH-Flex bedrivs på halvfart och distans med vissa schemalagda närträffar där den studerande ges tillfälle att omsätta kunskaper i nya sammanhang, att koppla samman teori och praktik samt att reflektera i grupp. Upplägget är anpassat för att underlätta för yrkesverksamma att kunna delta i undervisningen. Eftersom den största delen av utbildningen är webbaserad krävs datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling och webbkamera.
KUI erbjuder alla YH-program och kurser som uppdragsutbildningar för företag och organisationer. Uppdragsutbildning inom YH är en möjlighet för arbetsgivare att köpa specifika kurser eller en hel utbildning för att höja kompetensen på sin befintliga personal.
KUI Yrkeshögskola erbjuder utbildning för dig med yrkeserfarenhet inom Vård och omsorg samt Förskola. Du läser 50% eller 75% på distans så att du kan kombinera arbete med studier. Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetslivet. De allra flesta är avgiftsfria och alla berättigar till studiemedel från CSN.
För att säkerställa att våra yrkeshögskoleutbildningar möter arbetslivets krav bedrivs de alltid i nära samarbete med arbetsgivare. De är aktiva både när det gäller planering och genomförande, och kan till exempel föreläsa, delta i projekt och erbjuda praktikplatser. För dig som studerande innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när du är klar med din utbildning.
Under utbildningen varvas teori med praktik ute på en eller flera arbetsplatser, så kallad LIA (Lärande i arbete). På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge, vilket gör att du får erfarenhet och kunskaper inom ditt yrke när du är klar med din utbildning. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb direkt efter utbildningen.
Vi erbjuder yrkeshögskola på distans. Du kan läsa din utbildning på 50% eller 75% och på så sätt kan du kombinera studier på distans med arbete på din nuvarande arbetsplats. Du ansöker via yh antagning.
Du ansöker till yrkeshögskola enkelt via utbildningens sida. Där finns en knapp som leder dig till ansökan där du gör din YH antagning. Du kommer behöva göra ett konto på yh-antagning.se. Läs allt om ansökan till YH här.
Varje yrkeshögskoleutbildning måste ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan, som även gör tillsyn och granskar utbildningarnas kvalitet. Läs mer om KUI Kvalitetsresultat »
Alla våra yh-utbildningar kräver både Grundläggande behörighet och även särskilda förkunskaper som varierar beroende på vilken utbildning du söker. Inom Yrkeshögskola behöver du även inneha minst 1 års arbetslivserfarenhet inom det område som är kopplat till utbildningen. Information om vilka särskilda förkunskaper som krävs till varje utbildning finns under respektive utbildningssida.
94% av våra studerande kan rekommendera KUI yrkeshögskola visar vår undersökning hösten 2022.
90% av våra studerande är nöjda med sin utbildning i helhet visar vår undersökning hösten 2022.
98% av våra studerande är i sysselsättning 6 månader efter avslutade studier visar vår undersökning hösten 2021.
Myndigheten för yrkeshögskolans huvuduppdrag är att ansvara för frågor som rör yrkeshögskolan i Sverige och verka för att utbildningarna tillgodoser arbetslivets behov av kompetens. Alla våra utbildningar godkänns av MYH och matchar därför arbetsmarknadens kompetensbehov. Därför är det ofta lätt att få jobb efter avslutad utbildning.
Almega Utbildningsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med vuxnas lärande och kompetensutveckling. KompetensUtvecklingsInstitutet är auktoriserade enligt Utbildningsföretagen Almega – en garanti för god kvalitet.
Europeiska unionens råd, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen har enats om ett tillfälligt återhämtningsstöd på totalt 750 miljarder euro. YH-utbildningar beviljade efter 10 januari 2022 delfinansieras av EU. Läs mer »
Yrkeshögskoleförbundet är en ideell organisation som verkar för utbildningar och utbildningsanordnare inom Kvalificerad Yrkesutbildning och Yrkeshögskolan. Förbundet driver frågor som rättssäkerhet för utbildningsanordnare, fler utbildningsplatser inom yrkeshögskolan och en stabil, långsiktig utveckling av utbildningsformen yrkeshögskola. KompetensUtvecklingsInstitutet är fullvärdig medlem i Yrkeshögskoleförbundet i Sverige.
För dig som saknar den särskilda behörigheten som krävs för vissa av våra YH-utbildningar är en preparandkurs ett bra alternativ. Kursernas innehåll är anpassat så att du, efter godkänd kurs, uppfyller behörighetskraven efter avslutad kurs.
Du bör vara medveten om att en avslutad preparandkurs inte garanterar en plats på våra utbildningar, utan endast hjälper dig att bli fullt behörig.
Vår digitala lärplattform stödjer de studerandens interaktion och lärande. Där hittar du scheman, kursmaterial, litteratur och övningsuppgifter. De studerande får via plattformen direkt feedback på uppgifter då utbildaren kan göra anteckningar direkt under varje arbete vilket underlättar kommunikationen mellan de studerande och utbildaren.
Bidraget motsvarar 80 procent av din tidigare inkomst, upp till ett maxbelopp. År 2022 är maxbeloppet 21 298 kronor per månad, före skatt. Läs mer om omställningsstudiestödet här
Du läser våra preparandkurser flexibelt på distans. Eftersom kurserna finns tillgängliga alla timmar på dygnet kan du själv välja när du vill genomföra kursen. Tänk på att kursen måste slutföras i ett och samma svep, din progression sparas ej, så var väl förbered innan du påbörjar kursen. Preparandkursen måste dock vara avslutad innan sista kompletteringsdag för att du ska ha möjlighet att få ett eventuellt antagningsbesked före 20 juni 2022.
För att studera en yrkeshögskoleutbildning hos oss behöver du ha både grundläggande behörighet samt särskilda förkunskaper som är specifik för varje utbildning. Läs mer om detta här »
Kunskaper i svenska
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.
Utbildning på gymnasienivå, vilket innebär att du uppfyller något av nedanstående
Dessa är specifika för varje utbildning:
Det beror på hur lång utbildningen är. För den som är minst 40 år och läser en utbildning som är på minst 80 heltidsveckor, eller motsvarande antal veckor på deltid, kommer det vara möjligt att få Omställningsstudiestöd från och med 1 januari 2023 även om utbildningen har påbörjats dessförinnan. Läs mer om omställningsstudiestödet här
Ja det går alldeles utmärkt att kombinera dina studier med ett arbete, men du måste vara beredd på att avsätta tid för dina studier. Vi räknar att distansstudier på halvfart kräver ca 20 studietimmar per vecka. I de 20 timmarna ingår den studietiden som du planerar själv. 75% studier innebär ca 30 timmar/vecka.
Om du saknar de formella behörighetskraven men anser att du har motsvarande kunskaper för att klara av utbildningen, genom exempelvis arbetslivserfarenhet eller utlandsvistelse, kan vi granska din reella kompetens för att se om du kan validera dina kunskaper mot behörighetskraven.
Om du vill ansöka via reell kompetens behöver du tillhandahålla ytterligare ansökningshandlingar, så som exempelvis arbetsbetyg, kurs- eller utbildningsbevis, intyg avseende ideella uppdrag och arbetsprover.
Du åberopar reell kompetens i ansökningsformuläret via länkarna på utbildningssidorna.
Reell kompetens kan ge:
● Grundläggande behörighet
● Särskild behörighet till specifik utbildning
● Tillgodoräknande av delkurser (kortare utbildningstid)
Har du frågor om ansökan och antagning?
yhansokan@kui.se
019-10 00 80
Nej, arbetsgivaren kan inte bestämma detta.
CSN beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in till myndigheten och så länge pengarna räcker. Du kan själv underlätta processen genom att vara så förberedd som möjligt. Läs mer om omställningsstudiestödet här
En kort YH-kurs eller kort YH-utbildning är till för dig som vill kompetensutvecklas inom ett specifikt område. Våra korta YH-kurser är mellan 10-20 veckor långa och går på 50% och helt på distans. Dessa kurser är perfekt för dig som är yrkesverksam och vill kombinera ditt arbete med fortbildande studier. Alla kurser är framtagna efter arbetsmarknadens behov, vilket betyder att kompetens inom ämnet behövs.
Huvudregeln är att man kan få omställningsstudiestöd för utbildningar som påbörjas efter den 31 december 2022. Men det finns undantag. Mer om vad som gäller kan du läsa hos CSN.
Du ansöker via våra utbildningar via yh-antagning.se Du börjar med att registrera ett konto i systemet och kan därefter ansöka till våra utbildningar. All kommunikation med oss sker sedan via detta system.
Varje ansökningslänk ligger på respektive utbildningssida:
För dig som saknar den särskilda behörigheten som krävs för vissa av våra YH-utbildningar är en preparandkurs ett bra alternativ. Kursernas innehåll är anpassat så att du, efter godkänd kurs, uppfyller behörighetskraven efter avslutad kurs. Du bör vara medveten om att en avslutad preparandkurs inte garanterar en plats på våra utbildningar, utan endast hjälper dig att bli fullt behörig. Läs mer om preparandkurser »
Självstudier på distans
Kurserna läser du på distans via webben. Du kan därför genomföra kursen helt när det passar dig eftersom den finns tillgänglig alla timmar på dygnet. Preparandkursen måste dock vara avslutad innan sista kompletteringsdag för att du ska ha möjlighet att få ett eventuellt antagningsbesked före 20 juni 2022.
Att genomföra kursen
Våra preparandkurser genomförs i ett och samma svep, vilket betyder att din progression i kursen inte sparas i systemet om du avslutar kursen innan den är slutförd. Om du påbörjar en preparandkurs, är våra förväntningar på dig att du också avslutar den. Tänk på att vara väl förbered innan du påbörjar kursen.
Intyg
Efter avslutad kurs får du ett intyg som utfärdas av KUI. Antagningsenheten laddar upp intyget i din ansökan till den valda YH-utbildningen.
Kostnad
Preparandkurserna är gratis. Kurserna är dock inte CSN-berättigade.
Vem får gå en preparandkurs?
Du kan bara söka till en preparandkurs hos oss i samband med att du söker någon av våra YH-utbildningar som kräver den särskilda behörighet som preparandkursen ger.
För att kunna starta en preparandkurs måste du också uppfylla, eller genom pågående studier vara på väg att uppfylla, den grundläggande behörigheten för yrkeshögskolestudier hos KUI.
Antagningsbeskedet skickas ut 20 juni 2022.
Specialistbarnskötare är en ny kvalificerad yrkesroll som fyller kompetensgapet mellan barnskötaren och förskolläraren. KUI erbjuder en yrkeshögskoleutbildning till Specialistbarnskötare med inriktning Funktionsvariation eller Språkutveckling. Denna utbildning vänder sig till dig som har yrkeserfarenhet av att arbeta som barnskötare.
När din ansökan granskas avgörs av när du skickade in den till oss. Det skiljer sig till exempel beroende på om du skickat in en ansökan under ordinarie ansökningsperiod eller om du skickat in din ansökan under sen ansökan.
Ordinarie ansökan
Skickade du in din ansökan innan sista ansökningsdag? Vi granskar alla ansökningar allt eftersom. Under vissa perioder får vi in en stor andel ansökningar på samma gång, även om vi jobbar på så fort vi bara kan så kan det dröja lite längre tid innan vi har hunnit granska just din ansökan. Normalt kommer din ansökan att bli granskad inom en vecka.
Antagningsbeskedet skickas ut 20 juni 2022.
Skickade in ansökan som sen anmälan
Din ansökan granskas så fort det är möjligt, om du väntat längre tid än en vecka är du varmt välkommen att höra av dig till vår antagningsenhet.
På en yrkeshögskola, yh, utbildar du dig till ett visst yrke och för ett speciellt yrkesområde. Yrkeshögskolan passar dig som antingen vill specialisera dig inom ditt yrke eller vet vad du vill arbeta med och som snabbt vill börja arbeta efter en utbildning. En yh-utbildning är svaret på arbetsmarknadens behov. Det betyder att nya utbildningar startar och gamla läggs ner och att innehåll och inriktning på utbildningarna varierar utifrån det aktuella behovet.
Utbildningar inom yh ska leda till arbete eller egenföretagande inom ett yrkesområde. Därför är det viktigt att utbildningarna görs i nära samarbete med arbetslivet.
Examen
Efter genomförd utbildning får du en examen, vilken nivå beror på hur länge du har studerat.
Ja, en yrkeshögskoleutbildning ger dig rätt till studiemedel hos CSN.
Satellitort innebär att du läser utbildningen på distans som på övriga orter men de fysiska närträffarna genomförs via videolänk på plats i satellitorten. Satellitorten märks med en liten stjärna* i slutet av ortsnamnet på utbildningssidorna.
När du blir antagen till en utbildning hos oss kommer du att få ett välkomstmail. Här kommer du att få all information som du behöver veta om den kommande tiden hos oss på KUI Yrkeshögskola. I mailet framgår dina närträffsdagar samt vilka dagar och tider dina onlinelektioner är.
När du blir antagen får du ett välkomstmail där det framgår vilka dagar och tider som gäller för dig.
Om du har skyddad identitet och vill söka en yrkeshögskoleutbildning hos oss så kontaktar du Anna-Karin Forssén anna-karin.forssen@academedia.se med ett skyddat telefonnummer eller mail så hjälper hon dig med ansökan. Ange EJ ditt personnummer i ansökan.
Ja. Alla våra korta YH-kurser är CSN-berättigade.