×
 

Komvux | Vuxenutbildning

KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) erbjuder yrkesutbildningar inom Komvux. Yrkesutbildningar ger vuxna möjlighet att studera på gymnasial nivå, vilket är särskilt anpassat för dem som saknar grundläggande behörighet eller för de som strävar efter att komplettera sin tidigare utbildning. Genom våra Komvux-utbildningar skapar vi en inkluderande och tillgänglig inlärningsmiljö som öppnar dörrar för vuxna att fortsätta sin utbildningsresa och nå sina karriärmål.

Att studera på komvux

Genom att plugga via komvux får vuxna människor möjligheten att utbilda sig för ett specifikt yrke, kompetensutveckla sina kunskaper, öka sina möjligheter till anställning och uppnå sina personliga mål. Det fungerar som en plattform som ger vuxna en andra chans att få en formell utbildning och öka sin kompetens inom olika områden. Utbildningsformen spelar en betydelsefull roll i att främja livslångt lärande och att säkerställa att utbildningsmöjligheter finns tillgängliga för alla oavsett ålder eller tidigare utbildningsbakgrund.

Navigera på sidan

KONTAKTA OSS


KUI Komvux
010-434 07 70

vuxenutbildning@kui.se


Anmäl intresse till komvux »
Våra skolor »

Sök ditt svar i vår Kunskapsbank


HITTA DIN UTBILDNING

Kvinnlig student med rosa tröja. Sitter vid en skolbänk

YRKESUTBILDNINGAR

Specialister på utbildning inom vård och omsorg samt barn och fritid. Vi ger människor kompetens som gör skillnad för dem själva, den arbetsplats de arbetar på och de människor som de möter i sina yrkesroller.
Glad kille med mobil i händerna i skolkorridor

FRISTÅENDE KURSER

Behöver du komplettera med komvuxkurser för att få en fullständig examen eller formell yrkeskompetens? Då kan du läsa någon av våra fristående kurser på för att nå dina mål.

BARNSKÖTARE

Vill du arbeta med barn i förskolan? Vår utbildning till Barnskötare ger dig kompetens att arbeta inom pedagogisk verksamhet. Läs mer om studieformer, förkunskaper och upplägg.

UNDERSKÖTERSKA

Vill du arbeta med omvårdnad av sjuka människor? Läs mer om våra utbildning till Undersköterska. Se studieformer, upplägg och vilka kurser du läser. Efter avslutad utbildning kan du arbeta inom en rad olika yrken inom vård och omsorg.

BARN OCH FRITID

Utforska barn- och fritidsutbildningar inom KUI Komvux för din framtid. Hos oss hittar du flexibla studiealternativ och högkvalitativ utbildning som passar din livsstil.

VÅRD OCH OMSORG

Vill du börja arbeta inom äldreomsorg, hemtjänst, LSS-verksamhet eller sjukvården? Då har vi utbildningarna för dig. Vi erbjuder gymnasiala yrkesutbildningar (komvux) till Undersköterska eller Vårdbiträde där du kan börja arbeta direkt efter avslutade studier.

Komvux yrkesutbildning

Vi erbjuder en mångfald av gymnasiala kurspaket som syftar till att ge dig en formell yrkeskompetens, vilket i sin tur öppnar upp en värld av arbetsmöjligheter. Huvudmålet med våra utbildningar är att de ska fungera som en direkt väg till anställning eller som en möjlighet att komplettera din befintliga kompetens. Varje yrkesutbildning sammansätts noggrant av en serie kurser som är noga utvalda för att säkerställa att du förvärvar den formella kompetens som krävs för att öka dina chanser att säkra en position på arbetsmarknaden. Vi har utbildningar inom våra specialiserade områden vård och omsorg, barn och fritid samt friskvård och hälsa.

Yrkesutbildningar går ofta att läsa både på plats, på distans eller som lärling på en arbetsplats, det är din hemkommun som bestämmer vilka studieformer du kan välja mellan. Målet med alla utbildningar är att de ska leda till jobb efter avslutad utbildning, alternativt komplettera din nuvarande kompetens.

Fristående komvuxkurser

KUI har ett stort urval av olika enskilda kurser inom våra specialiserade områden på gymnasienivå. Hos oss kan du läsa allt från Anatomi och fysiologi till Skapande verksamhet. De enskilda kurserna är till för att du ska kunna läsa in de betyg från gymnasiet som du saknar inom ett yrkesprogram, såsom Elevassistent eller Undersköterska. De enskilda kurserna har som syfte att ge dig en formell kompetens som ökar dina möjligheter till jobb.

För dig som vill få ett framtidsyrke

Du har flexibiliteten att antingen genomföra hela yrkesutbildningar eller välja att komplettera din befintliga kompetens genom att ta individuella kurser som är relevanta för din yrkesroll. Oavsett vilken väg du väljer, strävar vi efter att erbjuda dig de nödvändiga resurserna och stödet för att nå dina yrkesmässiga mål och öka dina möjligheter till jobb. För att bli antagen till Komvux hos KUI måste du vara över 20 år och ha godkända betyg i svenska från grundskolan eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå.

Hur ansöker man till komvux?

Du ansöker till våra gymnasiala kurser och utbildningar via din hemkommuns webbansökan (vissa kommuner har ansökning via pdf eller via SYV). Det är viktigt att notera att det alltid är den kommun där du är folkbokförd som har den slutgiltiga beslutsmakten när det gäller att bevilja dig en plats i våra utbildningar.

Din hemkommun kommer att utvärdera din ansökan och bedöma om du uppfyller de nödvändiga kriterierna. Vi är här för att stödja dig genom ansökningsprocessen och svara på eventuella frågor som du kan ha. Det är vårt mål att göra det så smidigt som möjligt för dig att få tillgång till våra utbildningar och möjligheten till kompetensutveckling. Vi ser fram emot att vara en del av din utbildningsresa.

Vuxenutbildning är efterfrågad

Yrkesutbildning på gymnasial nivå är den mest efterfrågade utbildningsbakgrunden när svenska företag ska rekrytera. Arbetslösheten är betydligt högre i Sverige för personer utan gymnasieexamen (enligt Svenskt näringsliv).

Omställnings­studiestöd

Omställningsstudiestödet (OSS) är CSN:s nya generösa studiestöd för att stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Omställningsstudiestödet vänder sig till dig som är redo för en ny utmaning inom yrket eller för dig som vill skaffa dig en formell yrkesutbildning eller helt byta bransch. Är det din tur att yrkesväxla?

Läs mer här!

Studiemedel hos CSN

Du som studerar hos oss på KUI kan få ekonomiskt stöd för att underlätta studietiden, även kallat CSN. Studiemedel består av två delar – ett bidrag som du får och ett lån som du måste betala tillbaka.

Se frågor och svar om CSN här!

Varför ska du välja KUI?

Din väg till ett meningsfullt yrkesliv

Vi erbjuder yrkesutbildningar som rustar dig för framgång inom växande och viktiga samhällsområden. Genom både teoretisk och praktisk kompetensutveckling ger vi dig de verktyg du behöver för att utmärka dig på arbetsmarknaden. Gör din passion till din yrkesbana med KUI!

Arbeta med människor

Öppna möjligheten till givande arbete med människor. Vi tror på att skapa en meningsfull och positiv inverkan i samhället genom att matcha passionerade och utbildade individer med möjligheter inom växande samhällsområden. Ta steget mot en givande framtid!

Möjligheter för alla åldrar - alltid

Ålder är ingen begränsning; komvux öppnar dörrar för elever i alla åldrar och skapar en inkluderande miljö där erfarenhet och ny kunskap möts i en givande gemenskap. Komvux – där ålder aldrig hindrar din väg mot lärande och yrkesframgång.

Kontakta KUI

Här kan du skicka mail till oss angående området vuxenutbildning. Har du exempelvis frågor om vilka utbildningar vi erbjuder eller vilka kommuner vi har avtal med? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Du kan även chatta med oss direkt på hemsidan!

Personuppgiftspolicy

Inledning

Den här personuppgiftspolicyn redogör för hur bolag inom Academedia koncernen (Academedia Group AB, org.nr. 556806-1369) hanterar dina personuppgifter när du exempelvis gjort en intresseanmälan eller bett något av våra bolag skicka riktad information/marknadsföring till dig.

Hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i IT-system som används av bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Intresseformulär

När du gör en intresseanmälan godkänner du att vi skickar information och marknadsföring om utbildningar och nyheter från oss. Du kan när som helst välja att avprenumerera, längst ned i utskicket, du kan också avprenumerera genom att kontakta oss info@kui.se Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt. Du som lämnar dina uppgifter vid en intresseanmälan kommer ta del av marknadsföring i form av e-postutskick samt marknadsföring som kan ske i de digitala kanalerna Metas plattform och på Googles nätverk.

Uppgifterna du lämnar kan delas med dessa plattformar och anonymiseras/hashkrypteras i samband med det, i syfte att marknadsföra mot personer av liknande intressen, så kallade anpassade målgrupper.

Fyller du i ett intresseformulär på Google, Facebook eller Instagram kommer den informationen samlas in från respektive varumärkes konto på Metas alternativt Googles plattform för att sedan behandlas i respektive varumärkes system för intresseanmälan. Uppgifterna på Meta lagras i 90 dagar. Uppgifterna på Google lagras i 30 dagar.

Dina personuppgifter

De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

  • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
  • Fullgöra våra förpliktelser enligt avtal och/eller gällande lagstiftning
  • Tillhandahålla dig riktad marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser baserat på din intresseanmälan

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här.

Vi kan komma att dela dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Dina rättigheter

Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att närsomhelst kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig (registerutdrag), samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig.

Du hittar hela vår policy här. https://trygg.academedia.se/

Kontaktuppgifter

Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här, dataskydd@academedia.se

Rättighetsutövning gällande behandling av dina personuppgifter

Om du vill begära rättelse, radering eller veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, kontakta dataskydd@academedia.se.

Senast uppdaterad: 2022-10-07

ANSÖKAN TILL KOMVUX

Gör ansökan hos din kommun

Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med

Välj utbildning eller kurser

I kommunens kursutbud väljer du den yrkesutbildning eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.

Ladda upp betyg/intyg

Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Följ din ansökan

Du kan följa statusen på din ansökan genom att logga in på kommunens ansökningswebb. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.

Frågor och svar

Vad säger våra elever?