Hitta den utbildning du vill läsa
Hitta den utbildning som du vill läsa (max 44 heltidsveckor, kan sträckas ut längre vid deltidsstudier).
Att yrkesväxla eller karriärväxla (reskilling) innebär att byta jobbspår genom att exempelvis läsa en yrkesutbildning för att helt byta bransch eller för att öka sina möjligheter att få en fast anställning. Det kan också handla om att specialisera sig inom yrket för att ta nästa steg i karriären. Omställningsstudiestöd kan hjälpa dig att ta steget till att yrkesväxla.
Det primära syftet med omställningsstudiestödet är att underlätta omskolning och kompetensutveckling för att matcha behoven i olika yrken och branscher. Det riktar sig till personer som har varit arbetslösa under en längre tid och som behöver förvärva nya färdigheter för att öka sina möjligheter att hitta ett jobb.
Det ekonomiska stödet som erbjuds genom omställningsstudiestödet kan användas för att täcka kostnader relaterade till utbildningen, inklusive utbildningsavgifter, kursmaterial, resor och andra utgifter. Dessutom har de som får omställningsstudiestöd rätt att ansöka om studiemedel eller lån från CSN för att täcka sina levnadskostnader under studierna.
En av de fördelar som omställningsstudiestödet ger är flexibilitet när det gäller utbildningsval. Individerna som får stödet har friheten att välja den utbildning eller kurs som bäst passar deras karriärmål och behov, oavsett om det handlar om korta kurser, yrkesutbildningar eller högskoleutbildningar.
För dig som vill utbilda dig till ett yrke är KUI Komvux vägen att gå. Det passar dig som redan arbetar inom barn och fritid eller vård och omsorg men saknar formell kompetens (betyg). Det passar även dig som vill byta bransch och få ett nytt yrke. Ansökan är öppen vissa tider under året och du ansöker via Komvux i din hemkommun, alltså där du är folkbokförd. Det är alltid din kommun som avgör om du blir beviljad en plats.
Yrkesutbildning som ger dig formell kompetens.
För dig som vill bredda, fördjupa eller vidareutbilda dig och ta nästa steg inom ditt nuvarande yrke är KUI Yrkeshögskola vägen att gå. Ett YH-program eller en YH-kurs passar dig som har yrkeserfarenhet inom förskola eller vård och omsorg samt gymnasieexamen eller motsvarande. Ansökan är öppen vissa tider under året och görs via vårt eget antagningsystem.
Det är möjligt att få Omställningsstudiestöd under 44 veckor heltidsstudier (vilket motsvarar ungefär ett års studier). Stödet består av en bidragsdel och en studielånsdel. Du kan välja att bara ta bidrag och avstå från lånet. Hur mycket du får i bidrag och lån beror på din inkomst.
Det finns även en möjlighet att få mer ekonomiskt stöd via kollektivavtalet/ omställningsfonden.
TIPS! Om du vill att omställningsstudiestödet ska räcka längre kan du välja att ta ut mindre omställningsstudiestöd än din studietakt. Du kan till exempel studera på heltid (100%) men ta ut omställningsstudiestöd för 60%. Du får då en lägre summa utbetalt per månad men stödet räcker (i detta exempel) för en utbildning på 73 veckor.
Bidragsdelen motsvarar 80% av ditt inkomstbortfall som uppstår om du går ner i tid eller avslutar ditt arbete för att börja studera. Under 2022 motsvarar maxbeloppet 21 298 kronor per månad, före skatt.
Exakt hur mycket du kan låna beror på din inkomst och hur mycket du får i bidrag från CSN och din omställningsorganisation, ifall du får bidrag från dem. År 2022 är maxbeloppet för lånet är 12 514 kronor per månad.
Du kan arbeta deltid och samtidigt studera med omställningsstudiestöd. Det finns ingen gräns för hur mycket du får tjäna samtidigt som du har omställningsstudiestöd. Däremot kan du bara få stöd för den tid som du inte arbetar.
Det finns två ansökningsomgångar per år.
Du ansöker på Mina sidor på csn.se
Det nya omställningsstudiestödet ger dig som vuxen möjlighet att utbildas och växa genom hela arbetslivet.
Oavsett utbildningens längd kan du inte få omställningsstudiestöd för mer än 44 veckors studier på heltid eller motsvarande antal veckor på deltid.
Hitta den utbildning som du vill läsa (max 44 heltidsveckor, kan sträckas ut längre vid deltidsstudier).
Ta kontakt med din omställningsorganisation för individuell bedömning och yttranden till CSN som viktigt underlag för beslut om omställningsstudiestöd.
Från och med den 1 oktober går det att söka omställningsstudiestöd för studier i Sverige som startar under perioden 1 januari till 30 juni 2023. För studier som startar under perioden 1 juli till 30 december öppnas ansökningstiden den 1 april nästa år.
Vänta på att CSN fattar beslut om din ansökan. Du kan räkna med att det tar minst 10–12 veckor innan du kan få beslutet från CSN, men ibland kan det ta längre tid än så.
Invänta besked om antagning/beviljande av studieplats.
Lämna en studieförsäkran till CSN och se till att ditt konto är anslutet till Swedbanks kontoregister
Läs mer på CSN
Bidraget motsvarar 80 procent av din tidigare inkomst, upp till ett maxbelopp. År 2022 är maxbeloppet 21 298 kronor per månad, före skatt. Läs mer om omställningsstudiestödet här
Det beror på hur lång utbildningen är. För den som är minst 40 år och läser en utbildning som är på minst 80 heltidsveckor, eller motsvarande antal veckor på deltid, kommer det vara möjligt att få Omställningsstudiestöd från och med 1 januari 2023 även om utbildningen har påbörjats dessförinnan. Läs mer om omställningsstudiestödet här
CSN beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in till myndigheten och så länge pengarna räcker. Du kan själv underlätta processen genom att vara så förberedd som möjligt. Läs mer om omställningsstudiestödet här
Nej, arbetsgivaren kan inte bestämma detta.
Alla svenska utbildningar som idag ger rätt till studiemedel via CSN är möjliga att ansöka Omställningsstudiestöd för. Det kan exempelvis vara yrkesutbildningar och yrkeskurser på Komvux, yrkeshögskola (YH-program och YH-kurser), folkhögskola eller universitetsutbildning. Läs mer om omställningsstudiestödet här
Du kan arbeta deltid samtidigt som du studerar med omställningsstudiestödet. Det finns ingen gräns för hur mycket du får tjäna samtidigt som du har omställningsstudiestödet.
Du kan däremot endast få omställningsstudiestöd för den tid du inte arbetar. Det innebär att om du arbetar 50 procent så kan du bara få omställningsstudiestöd på 50 procent, även om studietakten är på heltid (100 procent).
Ja, det kan du. Veckorna med omställningsstudiestöd har ingen koppling till antalet veckor med studiemedel. Läs mer om omställningsstudiestödet här