×
 

Rensa filter

Vanliga frågor och svar

Ansökan Komvux

För att göra en ansökan till Komvux måste du vända dig till den kommun där du är folkbokförd. Det är din hemkommun som ansvarar för antagningen och administreringen av din ansökan. Oavsett vilken utbildning du är intresserad av – vare sig det är inom vård och omsorg, barn och fritid, eller andra yrkesutbildningar – är processen densamma. Du skickar in din ansökan via hemkommunens vuxenutbildning, som sedan behandlar och godkänner ansökan. Genom att ansöka via din hemkommun säkerställs att utbildningen är kostnadsfri och att du får den hjälp du behöver under hela din utbildningsresa.

När kan jag studera på komvux?

Du kan börja studera på Komvux från och med den 1 juli det år du fyller 20. För att vara behörig till gymnasiala komvuxutbildningar och kurser behöver du vara bosatt i Sverige och sakna de kunskaper som utbildningen kan ge dig. Det är också viktigt att du har de förutsättningar som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen. Om du ännu inte fyllt 20 år finns det ändå en möjlighet att studera på Komvux. I sådana fall krävs det att du antingen har avslutat ett gymnasieprogram eller en likvärdig utbildning, eller att det finns särskilda skäl baserade på dina personliga omständigheter.

Våra avtalskommuner

Vi på KUI har avtal med många kommuner runtom i Sverige för att erbjuda yrkesutbildningar på gymnasial nivå. Genom dessa avtal kan vi tillhandahålla kvalitetsutbildningar inom vård och omsorg samt barn och fritid för dig som är folkbokförd i någon av våra avtalskommuner. Din hemkommun står för kostnaden för utbildningen och erbjuder olika studieformer beroende på sitt utbud, vilket kan innebära distansstudier eller klassrumsundervisning.

Vårt utbud inom komvux

Vi erbjuder ett brett utbud av yrkesutbildningar och fristående kurser inom barn och fritid samt vård och omsorg. Vilka utbildningar som finns tillgängliga varierar beroende på vad varje kommun erbjuder. Alla våra utbildningar är kostnadsfria och CSN-berättigade, vilket ger dig möjlighet att studera utan att behöva bekymra dig om terminsavgifter. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur.

För att se exakt vilka utbildningar som erbjuds i din kommun, kolla listan över våra avtalskommuner ovanför. Där kan du hitta information om vilka program och kurser som just din hemkommun samarbetar med oss kring.

Våra utbildningar är CSN-berättigade

Alla våra utbildningar är CSN-berättigade. Du vänder dig till CSN ifall du vill ansöka om studiestöd, eller om du har frågor som rör din ekonomi under studietiden. Hitta fler frågor och svar om studiemedel via knappen nedan.