Psykiatri - Nivå 1

Är en del av det nationella yrkespaketet för undersköterska och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Psykisk hälsa är en viktig del av människors välbefinnande och livskvalitet. I ämnet psykiatri får du kunskap om olika psykiska sjukdomstillstånd, hur de uppkommer och hur vården kan stödja individens återhämtning. Du lär dig också om faktorer som påverkar psykisk hälsa, samt om samhällets och individens möjlighet att främja psykiskt välbefinnande.

Psykiska sjukdomstillstånd, vård och återhämtning

Psykiatri nivå 1 ger dig verktyg för att förstå psykisk ohälsa ur flera perspektiv. Du börjar med att lära dig om vanliga psykiska sjukdomstillstånd, som depression, ångest, bipolär sjukdom och psykos. Därefter undersöker du hur dessa tillstånd påverkar individens vardag och vilka faktorer – som trygghet, sociala relationer och delaktighet – som stärker den psykiska hälsan.

Vidare får du öva på att planera och genomföra vård-, omsorgs- och omvårdnadsinsatser som stödjer återhämtning. Du arbetar med att anpassa vården utifrån individens behov, använda evidensbaserade metoder och följa upp resultaten genom dokumentation och reflektion. Samtidigt diskuterar du de fördomar och attityder som omger psykisk ohälsa. Genom att koppla teori till verkliga situationer utvecklar du din förmåga att bemöta varje person med respekt och empati – en avgörande del för att skapa trygghet och främja psykiskt tillfrisknande.

Kommunikation, samverkan och lagstiftning

Inom psykiatrin har kommunikationen en central roll. Därför tränar du tidigt på att möta patienter och brukare med lyhördhet, empati och respekt. Genom samtal och reflektion utvecklar du ett professionellt förhållningssätt som bygger förtroende och trygghet. Du fördjupar även din förståelse för hur samverkan mellan olika yrkesroller, vårdgivare och närstående bidrar till individens återhämtning. Genom konkreta exempel ser du hur samarbete i praktiken skapar bättre förutsättningar för en fungerande vardag.

Dessutom går du igenom psykiatrins historiska utveckling, vilket hjälper dig att förstå dagens organisation och människosyn. Du lär dig hur lagar och bestämmelser – som patientlagen och sekretessregler – påverkar det dagliga arbetet. Genom fältstudier eller praktik får du tillfälle att använda dina kunskaper i verkliga vårdsituationer, vilket stärker både din trygghet och ditt ansvarstagande i yrkesrollen.

Psykiatri nivå 1 - Centralt innehåll

  • Vanligt förekommande psykiska sjukdomar, däribland stressrelaterade sjukdomar, depression, ätstörningar, ångesttillstånd hos äldre och yngre samt missbruk.
  • Prevention, diagnostik, behandling, omvårdnad och återhämtning vid vanligt förekommande psykiska sjukdomar.
  • Frisk- och riskfaktorer som kan påverka psykisk hälsa och ohälsa, däribland individens fysiska, psykosociala och socioekonomiska förutsättningar samt könstillhörighet.
  • Synen på psykisk hälsa och ohälsa samt hur stigmatisering uppstår.
  • Krisreaktioner och krisens olika faser.
  • Psykiatrins möjligheter till stöd i form av resurspersoner, olika boenden och boendestödsverksamheter samt betydelsen av sysselsättning.
  • Personcentrerad vård, teamarbete och interprofessionella samarbeten.
  • Omvårdnads- och omsorgsprocessens olika steg och innehåll med planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av stöd- och hjälpinsatser till den enskilde.
  • Introduktion till olika metoder och behandlingsformer vid psykiska sjukdomstillstånd, däribland läkemedelsbehandling, beteendeterapi och internetbaserad behandling.
  • Kommunikation, samarbete och samverkan med patienter, brukare, anhöriga och övriga samarbetspartners.
  • Bemötande och förhållningssätt inom psykiatrisk vård och i brukarens hemmiljö utifrån evidensbaserade metoder.
  • Reflektion över det egna förhållningssättet.
  • Psykiatrins historiska utveckling och hur det format dagens psykiatri och syn på psykisk sjukdom.
  • Lagar och andra bestämmelser som styr verksamheten, däribland hälso- och sjukvårdslagen (HSL), lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) och lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM).

Nivå 1

Poäng 100

Nivåkod PSYK1000X

Ämne Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående ämne Är en del av det nationella yrkespaketet för undersköterska och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag? Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ansök till ämnesnivån

Psykiatri - Nivå 2

Är en del av det nationella yrkespaketet för undersköterska och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Ämnet ger dig kunskap om psykiska sjukdomar som psykoser, bipolärt syndrom, PTSD och självskadebeteenden, samt deras orsaker, symtom och behandling. Du lär dig om omvårdnad, stödinsatser och hur återhämtning kan främjas. Ämnet belyser även samsjuklighet, missbruk, krishantering och vikten av att förebygga psykisk ohälsa. Du får förståelse för evidensbaserade behandlingsmetoder, suicidprevention och brukarens rätt till självbestämmande. Kommunikation, samverkan och reflektion är centrala delar, liksom kunskap om psykiatrins utveckling och de lagar och riktlinjer som styr arbetet inom området.

Psykiatri nivå 2 - Centralt innehåll

  • Psykiska sjukdomar, däribland psykoser, bipolärt syndrom, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) emotionell instabil personlighetsstörning, självskadebeteenden och de funktionsnedsättningar som följer samt deras orsaker.
  • Symtom, skattningsinstrument, behandling, vård och omsorg, omvårdnad samt vikten av prevention och återhämtning vid psykiska sjukdomar.
  • Förklaringsmodeller till hur psykisk ohälsa uppstår utifrån evidensbaserad kunskap.
  • Synen på psykisk hälsa och ohälsa samt hur stigmatisering kan uppstå och hur den kan hanteras.
  • Samsjuklighet samt bruk och missbruk vid psykisk ohälsa utifrån ett individperspektiv.
  • Krishantering.
  • Former för samverkan och delaktighet mellan brukare och olika huvudmän med hjälp av samordnad individuell plan samt samverkan med anhöriga.
  • Vård och stödsamordnade insatser för personer med psykisk sjukdom.
  • Stödverksamheter till barn med föräldrar med psykisk funktionsnedsättning eller missbruksproblematik.
  • Hur observationer och förmedling av behov, planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av socialt omsorgs- och omvårdnadsarbete kan genomföras.
  • Läkemedelsbehandling.
  • Olika metoder för suicidprevention.
  • Olika behandlingsformer vid psykiska sjukdomstillstånd, däribland kognitiv och dialektisk beteendeterapi. Evidensbaserade metoder, till exempel social färdighetsträning för ett självständigt liv.
  • Internetbaserad behandling.
  • Riktlinjer och förhållningssätt i kommunikation och samverkan med patienter, brukare och närstående samt utifrån brukarens behov och rätten till självbestämmande, integritet och relationer vid arbete i brukarens hemmiljö.
  • Reflektioner över det egna förhållningssättet.
  • Olika samtalsmetoder i form av praktiska övningar och samtal, däribland motiverande samtal med öppna frågor, reflektioner och sammanfattningar, både individuellt och i grupp samt utifrån såväl frivilligt deltagande som i tvångssituationer.
  • Psykiatrins utveckling vad gäller människosyn och organisation.
  • Lagar och andra bestämmelser som styr verksamheten, däribland lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV), särskild utskrivningsprövning (SUP) och lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Nivå
2

Poäng
100

Nivåkod
PSYK2000X

Ämne
Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående ämne
Är en del av det nationella yrkespaketet för undersköterska och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Psykiatri 1+2

Kurserna är en del av den nuvarande kursplanen för gymnasial vuxenutbildning. Från 1 juli 2025 införs en ny gymnasiereform - GY25

I dessa kurser får du fördjupad kunskap om psykisk hälsa och ohälsa, inklusive vanliga psykiska sjukdomar, deras orsaker, symtom, diagnostik, behandling och omvårdnad. Du får även lära dig om frisk- och riskfaktorer, förebyggande insatser, samsjuklighet samt stigmatisering. Kurserna tar upp kriser och krishantering, suicidprevention, olika samtalsmetoder och terapiformer, samt stöd till barn vars föräldrar har psykiska funktionsnedsättningar eller missbruksproblem. Personcentrerad vård, samarbete med anhöriga, kommunikation och lagstiftning inom psykiatrisk vård är också centrala delar.

Psykiatri 1 ger en fördjupad förståelse för psykiska sjukdomar, deras diagnos, behandling och omvårdnad. Genom att utforska olika aspekter av psykiatrisk vård, inklusive diagnostik, behandlingsmetoder, omvårdnadsstrategier och samhällets syn på psykisk hälsa, strävar kursen efter att förbereda deltagarna för att arbeta professionellt och ansvarsfullt inom området psykiatri. Genom att betona vikten av evidensbaserade metoder och ett holistiskt tillvägagångssätt, syftar kursen till att främja välbefinnande och rehabilitering för personer med psykisk sjukdom.

Psykiatri 2 ger deltagarna en fördjupad förståelse för olika aspekter av psykisk hälsa. Genom att utforska olika psykiska sjukdomar, behandlingsformer, förebyggande åtgärder och samarbetsstrategier syftar kursen till att rusta dig med kunskaper och färdigheter för att kunna erbjuda effektiv och medkännande vård till personer med psykisk ohälsa. Genom att betona vikten av evidensbaserade metoder och ett holistiskt tillvägagångssätt strävar kursen efter att främja välbefinnande och rehabilitering för personer med psykiska sjukdomar samt att stödja deras närstående.

Psykiatri 1 - Centralt innehåll

  • Vanligt förekommande psykiska sjukdomar, däribland stressrelaterade sjukdomar, depression, ätstörningar, ångesttillstånd hos äldre och yngre, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och deras prevention, diagnostik, behandling, omvårdnad och återhämtning.
  • Frisk- och riskfaktorer samt förklaringsmodeller till hur psykisk ohälsa uppstår utifrån evidensbaserad kunskap.
  • Synen på psykisk hälsa och ohälsa samt hur stigmatisering uppstår och hur den kan hanteras.
  • Kriser och krishantering
  • Omsorgsprocessens olika steg och innehåll med planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av stöd- och hjälpinsatser till den enskilde.
  • Personcentrerad vård, teamarbete och interprofessionella samarbeten.
  • Psykiatrins möjligheter till stöd i form av resurspersoner, olika boenden och boendestödsverksamheter samt betydelsen av sysselsättning.
  • Kommunikation, samarbete och samverkan med patienter, brukare, anhöriga samt övriga samarbetspartners.
  • Riktlinjer och förhållningssätt utifrån brukarens behov och rätten till självbestämmande, integritet och relationer vid arbete i brukarens hemmiljö.
  • Bemötande och förhållningssätt inom psykiatrisk vård och i brukarens hemmiljö utifrån evidensbaserade metoder.
  • Psykiatrins historiska utveckling vad gäller kunskap, människosyn och organisation.
  • Lagar och andra bestämmelser som styr verksamheten såsom hälso- och sjukvårdslagen och lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Psykiatri 2 - Centralt innehåll

  • Psykiska sjukdomar, däribland psykoser, bipolärt syndrom, missbruk, emotionell instabil personlighetsstörning, självskadebeteenden och de funktionsnedsättningar som följer, deras orsaker, symtom, skattningsinstrument, behandling, vård och omsorg, omvårdnad samt vikten av prevention och återhämtning.
  • Samsjuklighet, bruk och missbruk vid psykisk ohälsa utifrån ett individperspektiv.
  • Hur olika faktorer, däribland individens fysiska, psykosociala, socioekonomiska förutsättningar och könstillhörighet påverkar människors hälsa och ohälsa.
  • Former för samverkan och delaktighet mellan brukare och olika huvudmän med hjälp av samordnad individuell plan samt samverkan med anhöriga.
  • Bedömning av behov, planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av socialt omsorgs- och omvårdnadsarbete vid vanliga psykiska sjukdomstillstånd.
  • Läkemedelsbehandling.
  • Suicidprevention.
  • Olika behandlingsformer vid psykiska sjukdomstillstånd, däribland kognitiv och dialektisk beteendeterapi samt andra evidensbaserade metoder, till exempel social färdighetsträning för ett självständigt liv.
  • Internetbaserad behandling.
  • Vård och stödsamordnad insats för personer med psykisk sjukdom.
  • Stödverksamheter till barn med föräldrar som har en psykisk funktionsnedsättning eller en missbruksproblematik.
  • Olika samtalsmetoder i form av praktiska övningar och samtal, däribland motiverande samtal med öppna frågor, reflektioner och sammanfattningar, individuellt och i grupp utifrån frivilligt deltagande och utifrån tvångssituationer.

Kurs
Psykiatri 1

Poäng
100

Kurskod
PSYPSY01

Ämne
Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs

Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025

Kurs
Psykiatri 2

Poäng
100

Kurskod
PSYPSK02

Ämne
Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs

Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

 

Vårt utbud är CSN-berättigat

Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.

Vårt utbud är kostnadsfritt

Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.

Ansök så här

Välj din utbildning eller kurs

Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.

Ansök via din hemkommuns vuxenutbildning

Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

Ladda upp betyg/intyg

Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Skicka in och följ din ansökan

Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.