Välj din utbildning eller kurs
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Psykiatri nivå 1 ger dig verktyg för att förstå psykisk ohälsa ur flera perspektiv. Du börjar med att lära dig om vanliga psykiska sjukdomstillstånd, som depression, ångest, bipolär sjukdom och psykos. Därefter undersöker du hur dessa tillstånd påverkar individens vardag och vilka faktorer – som trygghet, sociala relationer och delaktighet – som stärker den psykiska hälsan.
Vidare får du öva på att planera och genomföra vård-, omsorgs- och omvårdnadsinsatser som stödjer återhämtning. Du arbetar med att anpassa vården utifrån individens behov, använda evidensbaserade metoder och följa upp resultaten genom dokumentation och reflektion. Samtidigt diskuterar du de fördomar och attityder som omger psykisk ohälsa. Genom att koppla teori till verkliga situationer utvecklar du din förmåga att bemöta varje person med respekt och empati – en avgörande del för att skapa trygghet och främja psykiskt tillfrisknande.
Inom psykiatrin har kommunikationen en central roll. Därför tränar du tidigt på att möta patienter och brukare med lyhördhet, empati och respekt. Genom samtal och reflektion utvecklar du ett professionellt förhållningssätt som bygger förtroende och trygghet. Du fördjupar även din förståelse för hur samverkan mellan olika yrkesroller, vårdgivare och närstående bidrar till individens återhämtning. Genom konkreta exempel ser du hur samarbete i praktiken skapar bättre förutsättningar för en fungerande vardag.
Dessutom går du igenom psykiatrins historiska utveckling, vilket hjälper dig att förstå dagens organisation och människosyn. Du lär dig hur lagar och bestämmelser – som patientlagen och sekretessregler – påverkar det dagliga arbetet. Genom fältstudier eller praktik får du tillfälle att använda dina kunskaper i verkliga vårdsituationer, vilket stärker både din trygghet och ditt ansvarstagande i yrkesrollen.
Nivå
2
Poäng
100
Nivåkod
PSYK2000X
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående ämne
Är en del av det nationella yrkespaketet för undersköterska och kan även läsas som en fristående ämnesnivå
Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Psykiatri 1 ger en fördjupad förståelse för psykiska sjukdomar, deras diagnos, behandling och omvårdnad. Genom att utforska olika aspekter av psykiatrisk vård, inklusive diagnostik, behandlingsmetoder, omvårdnadsstrategier och samhällets syn på psykisk hälsa, strävar kursen efter att förbereda deltagarna för att arbeta professionellt och ansvarsfullt inom området psykiatri. Genom att betona vikten av evidensbaserade metoder och ett holistiskt tillvägagångssätt, syftar kursen till att främja välbefinnande och rehabilitering för personer med psykisk sjukdom.
Psykiatri 2 ger deltagarna en fördjupad förståelse för olika aspekter av psykisk hälsa. Genom att utforska olika psykiska sjukdomar, behandlingsformer, förebyggande åtgärder och samarbetsstrategier syftar kursen till att rusta dig med kunskaper och färdigheter för att kunna erbjuda effektiv och medkännande vård till personer med psykisk ohälsa. Genom att betona vikten av evidensbaserade metoder och ett holistiskt tillvägagångssätt strävar kursen efter att främja välbefinnande och rehabilitering för personer med psykiska sjukdomar samt att stödja deras närstående.
Kurs
Psykiatri 1
Poäng
100
Kurskod
PSYPSY01
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Kurs
Psykiatri 2
Poäng
100
Kurskod
PSYPSK02
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.
Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.
Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.
Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.
Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.