Välj din utbildning eller kurs
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Omvårdnad handlar om att ge stöd och vård som är anpassad efter individens behov och livssituation. I det här ämnet får du en helhetssyn på vård och omsorg, där både fysiska, psykiska och sociala faktorer samverkar och påverkar välbefinnandet. Du lär dig att arbeta utifrån vårdplaner genom att först identifiera förändringar i hälsotillstånd och sedan vidta åtgärder som förbättrar livskvaliteten för patienter och brukare.
För att vården ska vara både trygg och säker får du lära dig att utföra arbetsuppgifter på ett hygieniskt, ergonomiskt och hälsofrämjande sätt. Dessutom får du kunskap om rehabilitering och habilitering, vilket i sin tur hjälper dig att stödja individers återhämtning och självständighet. Utöver de praktiska momenten ger ämnet en djupare förståelse för de pedagogiska, etiska och kulturella faktorer som påverkar omvårdnadsarbetet. Genom att kontinuerligt reflektera över olika perspektiv utvecklar du förmågan att möta människor med respekt och lyhördhet, oavsett deras bakgrund eller hälsotillstånd.
Ett gott bemötande är avgörande inom omvårdnad. Du får träna på att kommunicera med patienter, brukare och anhöriga på ett tydligt och empatiskt sätt. Genom att utveckla din förmåga att lyssna och anpassa kommunikationen kan du skapa trygghet och förtroende i vårdsituationer. Du lär dig även att använda medicinteknisk utrustning och digitala hjälpmedel som används inom vård och omsorg. Att kunna dokumentera och rapportera vårdinsatser korrekt är en viktig del av arbetet, och du får kunskap om lagar och riktlinjer som styr dokumentation och patientsäkerhet.
Genom praktiska övningar får du möjlighet att omsätta dina kunskaper i verkliga vårdsituationer. Du får insikt i hur du kan ta ansvar, fatta beslut och arbeta på ett professionellt och etiskt sätt för att säkerställa en trygg och värdig vård för alla.
Nivå
2
Poäng
100
Nivåkod
OMVR2000X
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående ämne
Är en del av det nationella yrkespaketet för undersköterska och kan även läsas som en fristående ämnesnivå
Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Omvårdnad 1 går igenom centrala begrepp inom omvårdnad och undersöker hur dessa tillämpas i praktiken när det gäller att tillhandahålla säker, respektfull och individanpassad vård. Vi kommer att fokusera på omvårdnad vid olika sjukdomstillstånd med särskild hänsyn till patientsäkerhet, självbestämmande och integritet. Vidare kommer vi att utforska olika aspekter av personlig vård, inklusive hygien, kost och vätskeintag, måltidssituation, vila och sömn, samt hur man hanterar komplikationer vid långvarigt sängläge. Vi kommer också att titta på nutritionslära och hur man skapar en stimulerande matsituation för patienterna.
Omvårdnad 2 utforskar olika undersökningsmetoder och behandlingar som används för att diagnostisera och hantera sjukdomar. Dessutom kommer vi att undersöka omvårdnadsprocessen och olika teorier inom omvårdnad för att förstå hur vi kan tillhandahålla effektiv och individanpassad vård. Vidare kommer vi att diskutera omvårdnad och medverkan vid behandling av sjukdomstillstånd med hänsyn till patientsäkerhet, självbestämmande och integritet, samt hantera avvikelser och genomföra rehabiliterings- och habiliteringsinsatser. Vi kommer också att titta på olika medicintekniska uppgifter och hur de delegeras, samt observera, värdera och dokumentera patienters tillstånd och behov.
Kurs
Omvårdnad 1
Poäng
100
Kurskod
OMVOMV01
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Kurs
Omvårdnad 2
Poäng
100
Kurskod
OMVOMV02
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.
Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.
Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.
Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.
Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.