Välj din utbildning eller kurs
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Ämnet Socialt arbete ger dig en helhetsförståelse för hur samhället arbetar med att stödja människor som befinner sig i utsatta situationer. Du lär dig om olika sociala verksamheter, från myndigheter till ideella organisationer, och hur de samverkar för att ge hjälp och skapa trygghet. Sociala frågor sätts i ett större sammanhang där du får analysera attityder, normer och hur skyddsnätet vuxit fram historiskt. Fokus ligger på etik, rättvisa och människors lika värde. Du får också kunskap om lagar och bestämmelser som styr arbetet, samt om hur du dokumenterar och utvärderar insatser på ett professionellt sätt. Genom reflektion och diskussion utvecklar du din förståelse för människors olika livsvillkor och hur du som individ kan bidra till ett mer inkluderande samhälle.
Ämnet ger dig möjlighet att delta i fältstudier eller andra former av praktiska moment där du får insikt i hur det sociala arbetet ser ut i verkligheten. Du tränar på att kommunicera, samarbeta och lösa problem i olika sociala situationer. Samtidigt stimuleras din förmåga att ta ansvar, möta utmaningar och växa som medmänniska – med både hjärta och skärpa.
Nivå
2
Poäng
100
Nivåkod
SOCA2000X
Ämne
Barn och fritid
Yrkespaket eller fristående ämne
Kan läsas som en fristående ämnesnivå
Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Socialt arbete 1 ger dig förståelse för de lagar och förordningar som styr det sociala arbetets praktik. Du kommer att bekanta dig med relevant lagstiftning och etiska riktlinjer som styr socialarbetets arbete och hur dessa tillämpas i olika situationer och sammanhang. Genom att förstå den rättsliga ramen kommer du att kunna arbeta på ett professionellt och etiskt ansvarsfullt sätt inom det sociala fältet.
Socialt arbete 2 ger kunskap om olika sociala verksamheter och deras roll i att erbjuda stöd och service till olika målgrupper. Du kommer att lära dig om olika former av sociala insatser och program, såsom individuellt stöd, grupparbete, familjeinterventioner och community-based interventions, och hur dessa kan anpassas och implementeras för att möta specifika behov och mål.
Kurs
Socialt arbete 1
Poäng
100
Kurskod
SOCSOC01
Ämne
Barn och fritid
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Kurs
Socialt arbete 2
Poäng
100
Kurskod
SOCSOC02
Ämne
Barn och fritid
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.
Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.
Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.
Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.
Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.