×
 

YH utbildning till Specialist­undersköterska

Specialisera dig inom psykiatri eller vård och omsorg av äldre

Specialistundersköterska är en ansvarsfull yrkesroll som kräver hög kompetens och fokus på kvalitet och helhetssyn inom vård och omsorg. Våra program riktar sig till de som strävar efter att fördjupa sina kunskaper inom antingen psykiatri eller omvårdnad av äldre med komplexa sjukdomar. Genom att välja KUI kommer du att få möjlighet att utveckla och stärka dina färdigheter för att bättre möta de specifika behoven inom dessa specialiserade områden. Vi strävar efter att rusta dig med de nödvändiga kunskaperna och expertisen för att skapa en positiv inverkan på patienters liv och välbefinnande.

KUI erbjuder två utbildningsvägar till att bli specialistundersköterska (inom antingen psykiatri eller vård och omsorg av äldre): en tvåårig yrkeshögskoleutbildning (YH) och ett flexibelt alternativ, YH-Flex, för dig med lång erfarenhet inom vård och omsorg. Båda utbildningarna går på 50% distans men är utformade för olika behov och förkunskaper.

YH-programmet är en tvåårig utbildning som ger dig en grundlig överblick över specialistundersköterskans alla arbetsområden, med cirka 10 närträffar under studietiden. Utbildningen är perfekt för dig som vill fördjupa dig i alla aspekter av rollen samtidigt som du kombinerar studierna med andra åtaganden. YH-Flex är ett alternativ för dig med gedigen erfarenhet inom vård och omsorg som vill validera dina kunskaper och få en snabbare väg till examen. Genom att tillgodoräkna tidigare kunskaper kan du förkorta utbildningstiden och fokusera på de områden du ännu inte behärskar. YH-Flex är en personligt anpassad väg mot examen, byggd på din kompetens och erfarenhet, vilket gör studierna effektiva och skräddarsydda efter dina behov.

Plånbok

Kostnadsfri & CSN-berättigad

Alla våra utbildningar inom YH är kostnadsfria och CSN-berättigade. Du kan läsa mer om att ansöka om studiemedel via csn.se.

Vem kan ansöka till en yh utbildning på distans?

Alla kan ansöka till en yh utbildning på distans, men du behöver ha vissa förkunskaper för att vara behörig att börja studera. Du kan läsa mer om vilka förkunskaper som krävs för varje utbildning på respektive utbildningssida. Vi erbjuder våra utbildningar på 50% och distans, vilket betyder att du i princip kan bo vart som helst i Sverige och ändå studera hos oss (om du är villig att åka till din studieort några gånger per år).

Studieform för en yh utbildning på distans

En yh utbildning på distans, oavsett inriktning, erbjuds i en flexibel och anpassad utbildningsform. Programmen bedrivs på 50% och har en distansbaserad struktur, kompletterad med ett antal schemalagda närträffar. Under hela utbildningen arrangeras cirka 8-10 närträffar, där studerande ges möjlighet att tillämpa sina kunskaper i praktiken, skapa kopplingar mellan teori och praktik, samt reflektera tillsammans i grupp.

Programmens upplägg är utformat för att underlätta deltagande för yrkesverksamma, och det möjliggör flexibilitet samtidigt som det tillhandahåller konkreta möten för att fördjupa förståelsen och tillämpningen av ämnesområdena. Genom att kombinera distansundervisning med ett antal närträffar strävar vi efter att skapa en balanserad och effektiv inlärningsmiljö som passar både yrkesverksamma och de som är nya inom området. Välkommen till en utbildning som värdesätter både teoretisk förståelse och praktisk tillämpning.

LIA - Praktiskt lärande

En yh utbildning på distans innehåller alltid en LIA-kurs (Lärande i Arbete), där målet är att förse dig med kunskaper, färdigheter och kompetenser för att agera som medarbetare inom valt utbildningsområde. Genom LIA ges du en unik möjlighet att tillämpa dina teoretiska kunskaper i praktiken och fördjupa förståelsen för ditt ansvarsområde.

Förutom den praktiska inlärningen syftar LIA-kursen också till att underlätta för dig att bygga nätverk och etablera viktiga kontakter inom branschen redan under din studietid. Genom att engagera dig i arbetslivet får du inte bara en förstahandsupplevelse av din framtida yrkesroll utan även möjligheten att knyta relevanta kontakter som kan vara värdefulla för din karriärutveckling. Hos KUI integreras teoretiskt lärande med praktiskt lärande för att ge dig en heltäckande och meningsfull utbildningsupplevelse.

YHs digitala lärplattform

De studerande får inför varje kurs en studiehandledning med läsanvisningar, tidsschema för inlämningsuppgifter samt datum för fysiska träffar. En indelning i studiegrupper görs för ökad interaktion, stöd och dialog mellan de studerande. Lärplattformen stöder gruppernas interaktion mellan de fysiska träffarna. Utöver det finns scheman, kursmaterial, litteratur, övningsuppgifter och inspelade föreläsningar läggs i relevanta kursrum. De studerande får via plattformen direkt feedback på uppgifter då utbildaren kan göra anteckningar direkt under varje arbete vilket underlättar kommunikationen mellan de studerande och utbildaren.

Ansökningsperioder

Ansökan till våra YH-program öppnar igen i februari 2025. Anmäl intresse för att få ansökningsinformation direkt i inkorgen.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.

Utbildning på gymnasienivå, vilket innebär att du uppfyller något av nedanstående
  • Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  • Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
  • Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
  • Du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Ansökan

Ansökan görs via vårt antagningsystem yh-antagning.se

  1. Registrera ett konto i ansökningswebben alt. logga in med dina användaruppgifter om du redan har ett konto på yh-antagning.se
  2. Välj kurs
  3. Ladda upp dina gymnasiebetyg, eventuellt arbetsintyg och övriga dokument som du vill använda för att visa att du är behörig
  4. Skicka in ansökan

Därefter granskar vi din ansökan och behöver du komplettera något så kontaktar vi dig.

Har du frågor gällande ansökan och antagning, kontakta oss på yhansokan@kui.se eller ring 019-10 00 80.

Vanliga frågor och svar

Utbildning som möter branschens behov

Vi erbjuder kurser och program som ger dig aktuell och relevant kunskap för att möta branschens behov och förbereda dig för framgång inom ditt område.

Ta nästa steg i karriären

Våra kurser och program ger dig verktygen för både yrkesutveckling och personlig tillväxt. Oavsett om du vill förbättra dina färdigheter eller utforska nya områden, hittar du här kunskap och stöd för att nå nästa nivå i din resa.

Studieform för yrkesverksamma

Vi vet hur viktigt det är att balansera jobb och studier. Därför erbjuder vi en flexibel studieform för yrkesverksamma, så att du enkelt kan kombinera arbete med lärande och ta nästa steg.