×
 

Stödassistent som yrke

Som stödassistent arbetar du nära personer med funktionsnedsättningar för att främja deras självständighet och livskvalitet. Du ger stöd i både vardagliga aktiviteter och meningsfulla sysselsättningar, vilket kan innefatta allt från praktisk hjälp till socialt och pedagogiskt stöd. Arbetet kan vara mycket varierande och anpassas efter individens behov, där du spelar en central roll i att skapa en trygg och utvecklande miljö. Oavsett om det handlar om att stödja i hemmet, på arbetsplatsen eller vid fritidsaktiviteter, gör du en verklig skillnad i någon annans liv.

”Utbildningen är så flexibel att jag kunde anpassa studietakten efter mitt liv – det gjorde stor skillnad för mig”

Ur elevintervju med Johanna Berg.
Läs hela intervjun »

En meningsfull roll

Som stödassistent innebär ditt arbete att vara en viktig del av en individs vardag. Du hjälper inte bara till med praktiska sysslor utan erbjuder även emotionellt stöd för att främja den du stödjer i deras utveckling. Dessutom bidrar du till att skapa en meningsfull och strukturerad vardag. Dina insatser kan sträcka sig från att ge hjälp vid fritidsaktiviteter till att stötta vid sociala och myndighetskontakter. Din uppgift är att vara en trygg och engagerad närvaro som hjälper individen att nå sina mål och stärka sin självständighet.

Tålamod och initiativ – viktiga egenskaper

Tålamod är en ovärderlig egenskap som stödassistent. I ditt arbete möter du ofta utmanande situationer och olika reaktioner, vilket kräver att du behåller lugnet och visar förståelse. Genom ditt tålamod skapar du en trygg miljö där individen känner sig hörd och respekterad. Vidare är initiativförmåga också en avgörande egenskap. Du kommer ofta att behöva hitta kreativa lösningar när situationer kräver snabba beslut. Din förmåga att agera och anpassa dig gör att de du stödjer får en mer positiv och meningsfull vardag.

Att förstå och möta individuella behov

Förmågan att förstå och känna empati är central i ditt arbete som stödassistent. Genom att se världen genom den du stödjer, kan du skapa en relation som gör att personen känner sig sedd och uppskattad. Detta gör att du kan ge rätt stöd och den hjälp som bäst gynnar individens utveckling och välbefinnande. Genom att lyssna och förstå individens behov och önskemål, kan du anpassa ditt stöd så att det blir både effektivt och meningsfullt för den du hjälper.

Stödassistent – en utmanande och givande väg

Som stödassistent bär du ett stort ansvar för den du stödjer. Du spelar en viktig roll i att stärka deras självkänsla och självförtroende genom att ge rätt stöd och uppmuntran. Ditt engagemang bidrar direkt till att öka deras självständighet och livskvalitet. Detta gör ditt arbete både ansvarsfullt och meningsfullt.

Att vara stödassistent innebär ett varierat och givande arbete. Varje dag är unik och erbjuder nya lärdomar, både om arbetet och om de personer du möter. Om du har en vilja att göra skillnad och en vilja att hjälpa andra, är yrket som stödassistent verkligen en fantastisk väg att gå.

Länktips

Om du vill veta mer om yrket, löneutvecklingen eller hitta lediga jobb, har vi samlat några användbara sidor där du enkelt kan hitta den information du söker.

Lönen för stödassistenter varierar beroende på erfarenhet, arbetsplats och region, men den genomsnittliga månadslönen ligger på 31 400 kr. För de som befinner sig i den lägsta inkomstgruppen tjänar 10% av stödassistenterna mindre än 26 200 kr per månad. Å andra sidan, i den högsta inkomstgruppen, tjänar 10% av stödassistenter mer än 36 800 kr i månaden. Dessa siffror ger en bild av lönespridningen inom yrket och kan vara till hjälp för att förstå den ekonomiska utvecklingspotentialen som barnskötare.

Källa: arbetsformedlingen.se, tagen 2024-12-13

Vanliga frågor och svar

Nöjdhet

87%

87% av våra elever är nöjda med sin utbildning i helhet visar vår elevundersökning hösten 2024.

Stöd och hjälp

87%

87% av våra elever anser att de får den hjälp och stöd de behöver i sina studier, visar vår elevundersökning hösten 2024.

Sysselsättning

91%

91% av våra elever är i sysselsättning 6 månader efter avslutade studier visar vår undersökning hösten 2024.

Net Promoter Score (NPS) / Rekommendationsgrad

Net Promoter Score (NPS) är ett mått på vår elevnöjdhet och mäter hur sannolikt det är att en elev skulle rekommendera KUI till andra. Det används globalt som en indikator på nöjdhet och långsiktig framgång.

Vi tolkar NPS enligt följande:

-100 till 0 = Dåligt
0 till 50 = Mycket bra
50 till 70 = Utmärkt
70 till 100 = Exceptionellt

Vårt NPS-resultat / rekommendationsgrad

49

Vår elevundersökning hösten 2024 visar att vi har en NPS på 49, vilket betyder att en stor andel av våra elever skulle rekommendera oss vidare.

Ansökan till komvux

1

Gör ansökan hos din kommun

Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

2

Välj utbildning eller kurser

I kommunens kursutbud väljer du den yrkesutbildning eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.

3

Ladda upp betyg/intyg

Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

4

Följ din ansökan

Du kan följa statusen på din ansökan genom att logga in på kommunens ansökningswebb. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.