×
 

Boendestödjare som yrke

En boendestödjare är en viktig stöttepelare som stöttar människor att leva ett självständigt och meningsfullt liv. Som boendestödjare handlar varje dag om att skapa trygghet, värme och en känsla av sammanhang i deras tillvaro. Du kanske börjar dagen med att möta leenden, ibland oroliga blickar, och hjälper till med morgonrutiner för att ge dagen en positiv start. Genom att erbjuda stöd i allt från praktiska sysslor och måltider till samtal och aktiviteter, bidrar du till att skapa en vardag där individens behov och önskemål står i fokus.

”Jag kanske vill arbeta på BB eller en vårdcentral. Eller blir det ens i Sverige, jag kanske åker till Afrika och hjälper till vid en svältkatastrof.”

Ur elevintervju med Madeleine Glennemark.
Läs hela intervjun »

Mer än bara stöd och vägledning

Som boendestödjare är du inte bara någon som erbjuder praktisk hjälp i vardagen. Du är en närvarande och stöttande person som lyssnar, uppmuntrar och vägleder individer att hantera utmaningar. Att skapa balans mellan att visa omtanke och att ge stöd på ett strukturerat sätt är en viktig del av rollen, och här är några av de personliga egenskaper som gör en riktigt bra boendestödjare.

Tålamod och initiativförmåga – Dina superkrafter

Tålamod är en av de mest värdefulla egenskaperna du kan ha som boendestödjare. Att stötta individer innebär ofta att möta olika känslor och reaktioner, vilket kan kräva att du behåller lugnet i både utmanande och intensiva situationer. Med ditt tålamod skapar du en trygg miljö där varje person känner sig respekterad och förstådd.

Initiativförmåga är en annan viktig egenskap. Som boendestödjare behöver du ibland agera snabbt och hitta kreativa lösningar på oväntade problem. Din förmåga att ta initiativ och anpassa dig till olika situationer bidrar till att skapa en meningsfull och positiv vardag för de personer du stödjer.

Att se världen genom andras ögon

Förståelse är hjärtat i ditt arbete. Du har en förmåga att se världen genom de personer du stödjer och förstå deras behov, känslor och tankar. Detta gör att du kan skapa starka relationer och bidra till att de känner sig sedda och uppskattade.

Slutligen, ansvarskänsla. Som boendestödjare är du en viktig del av en annan människas vardag och har ett stort ansvar för deras välbefinnande och självständighet. Du ser till att de får det stöd och den uppmuntran de behöver, samtidigt som du hjälper dem att stärka sitt självförtroende och sin självkänsla.

Boendestödjare – en roll fylld av mening

Att vara boendestödjare är en roll fylld av mening, utmaningar och ovärderliga stunder. Ingen dag är den andra lik, och du lär dig ständigt något nytt – inte minst om dig själv och de personer du möter. Om du har hjärtat på rätt plats och en vilja att stötta andra, är boendestödjaryrket en fantastisk och givande väg att välja.

Länktips

Om du vill veta mer om yrket, löneutvecklingen eller hitta lediga jobb, har vi samlat några användbara sidor där du enkelt kan hitta den information du söker.

Lönen för stödassistenter varierar beroende på erfarenhet, arbetsplats och region, men den genomsnittliga månadslönen ligger på 31 400 kr. För de som befinner sig i den lägsta inkomstgruppen tjänar 10% av stödassistenterna mindre än 26 200 kr per månad. Å andra sidan, i den högsta inkomstgruppen, tjänar 10% av stödassistenter mer än 36 800 kr i månaden. Dessa siffror ger en bild av lönespridningen inom yrket och kan vara till hjälp för att förstå den ekonomiska utvecklingspotentialen som barnskötare.

Källa: arbetsformedlingen.se, tagen 2024-12-13

Vanliga frågor och svar

Rekommendation

92%

92% av våra elever kan rekommendera KUI som skola visar vår elevundersökning våren 2024.

Nöjdhet

91%

91% av våra elever är nöjda med sin utbildning i helhet visar vår elevundersökning våren 2024.

Sysselsättning

90%

90% av våra elever är i sysselsättning 6 månader efter avslutade studier visar vår undersökning våren 2024.

Ansökan till komvux

1

Gör ansökan hos din kommun

Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

2

Välj utbildning eller kurser

I kommunens kursutbud väljer du den yrkesutbildning eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.

3

Ladda upp betyg/intyg

Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

4

Följ din ansökan

Du kan följa statusen på din ansökan genom att logga in på kommunens ansökningswebb. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.