Specialist­­­­­undersköterska inom vård och omsorg av äldre

Ansökan är öppen 1 februari - 21 maj 2024

Målet är att du ska få fördjupade kunskaper om åldrandet och åldrandets livsvillkor. Du får också specialiserade kunskaper inom geriatrisk omvårdnad, äldrepsykiatri, palliativ vård, välfärdsteknik samt rollen som handledare.

Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Program 200 YH-poäng

Äldrevården står inför nya utmaningar. Vi blir allt äldre och den åldrande människans behov av stöd och hjälp förändras. Äldre personer som lider av flera medicinska tillstånd eller sjukdomar är en växande patientgrupp som kräver ett individanpassat multiprofessionellt omhändertagande där allt fler vårdas i hemmet. Det ställer högre krav på personalen vilket skapar stor efterfrågan på undersköterskor med specialistkompetens. Allt fler kommuner inrättar särskilda tjänster för specialistundersköterskor.

Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre är ett YH-program som riktar sig till dig med minst 1 års yrkeserfarenhet som undersköterska. Om du redan har arbetat som undersköterska inom äldreomsorgen är detta utbildningen för dig. Programmet erbjuder flexibilitet och är uppsatt för att du ska kunna kombinera dina studier med ditt nuvarande arbete.

Specialistundersköterska på distans

Genom vår studieform 50% och distans kan du fortsätta att vara en aktiv del av arbetsstyrkan inom vården samtidigt som du breddar och fördjupar dina kunskaper och färdigheter. Det här ger dig möjligheten att direkt tillämpa det du lär dig i din nuvarande yrkespraktik och bidra till en ännu högre standard inom äldrevården. Vårt mål är att rusta dig med specialiserad kompetens och föra din karriär vidare.

Utbildningen ger dig fördjupad kunskap inom geriatrisk omvårdnad, äldrepsykiatri, palliativ vård, välfärdsteknik samt rollen som handledare.

SNABBA FAKTA

STATUS Öppen för ansökan

UTBILDNINGSTYP YH-utbildning, Yrkeshögskola

STUDIEORT(ER) 7

YH-POÄNG 200

OMFATTNING 2 år

STUDIEFORM Distans

STUDIETAKT Halvtid

FLER STUDIESTART(ER) 19 augusti 2024, aug 2025

VIKTIGA DATUM Ansökan öppen 1 februari - 21 maj 2024

Se poängplanen

Inledande träff

Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre inleds med en fysisk träff på studieorten så samtliga i klassen ska kunna bekanta sig med varandra och sina lärare. Vid introduktionen går vi igenom skolans rutiner, utbildningsplanen, LIA-processen, lärplattformen, kursmål och övergripande utbildningsplanering.

Specialistundersköterska på 50%

Programmet bedrivs med 50% studietakt och på distans. Du har inplanerade fysiska närträffar 2-3 gånger per termin. Mellan närträffarna kommer du varje vecka ha onlinelektioner samt arbeta självständigt med dina studier via vår digitala lärplattform. Eftersom utbildningen går på 50% går det bra att kombinera ditt arbete på sidan av studierna - men kom ihåg att gå ned i arbetstid för att klara studierna!

Tillfälle för reflektion och gruppdiskussioner

Programmet ger dig tillfälle att omsätta kunskaper i nya sammanhang, att koppla samman teori och praktik samt att reflektera med hjälp av gruppdiskussioner. Detta för att du ska få en fördjupning och förståelse för hur teorier och forskning kan omsättas till yrkespraxis.

Digital lärplattform - Omniway

Du som studerande får inför varje kurs en studiehandledning med läsanvisningar, tidsschema för inlämningsuppgifter samt datum för fysiska träffar. Lärplattformen stödjer gruppernas interaktion mellan de fysiska träffarna. Utöver det finns scheman, kursmaterial, litteratur, övningsuppgifter och inspelade föreläsningar i kursrummen. Du får via plattformen feedback direkt i uppgifterna vilket underlättar kommunikationen mellan dig och utbildaren.

Lärare inom specialistundersköterska

KUI har anställda lärare som ansvarar för den övergripande undervisningen. Utöver det har vi inbjudna föreläsare från arbetsliv och forskning som bidrar med kunskap och fördjupning utifrån sitt område. Se vilka som arbetar här »

Målet med programmet till specialistundersköterska

Målet är att du ska få fördjupade kunskaper om åldrandet och åldrandets livsvillkor. Du får också specialiserade kunskaper inom geriatrisk omvårdnad, äldrepsykiatri, palliativ vård, välfärdsteknik samt rollen som handledare.

LIA ger dig praktiska erfarenheter

En del av lärandet sker i samband med utbildningens LIA-kurs (lärande i arbete). Syftet med kursen är att du ska få kunskaper, färdigheter och kompetenser för att fungera som medarbetare med särskilt ansvarsområde för omvårdnad av multisjuka äldre. LIA ger dig även god möjlighet att bygga nätverk och skaffa viktiga kontakter i branschen redan under studietiden.

Dator med internetuppkoppling

För att kunna delta i undervisningen är det av yttersta vikt att du har rätt utrustning tillgänglig. En dator med en stabil internetuppkoppling utgör själva grundstenen för din utbildning. Den kommer att fungera som din portal till kursmaterialet, och den kommer att göra det möjligt för dig att utforska en rik värld av digitala resurser och verktyg som är avgörande för din inlärning.

Webbkamera och mikron

För att interagera effektivt med dina medstudenter och din utbildare behöver du också ha en fungerande webbkamera och mikrofon. Genom att se och höra varandra kan du delta i diskussioner, ställa frågor och dela dina egna insikter och erfarenheter. Detta skapar en dynamisk inlärningsmiljö som speglar den interaktion och kommunikation som är så viktig inom vård- och omsorgssektorn.

Har du frågor om utbildningen?

I vår kunskapsbank har vi samlat de allra flesta frågor och svar om KUI Yrkeshögskola och alla våra utbildningar. Gå till Kunskapsbanken »

POÄNGPLAN

200 YH-poäng

200
Kurs
Kurskod
Poäng
Gerontologi och geriatrik
50
Äldrepsykiatri
55

Kursen fokuserar på olika aspekter av psykisk hälsa och ohälsa hos äldre individer, inklusive riskfaktorer, missbruk och beroendeproblematik. Den tar även upp olika sjukdomstillstånd och deras orsaker, samt komplexa vård- och omvårdnadssituationer. Särskilt behandlas demenssjukdom och kognitiv svikt, samt hur dessa tillstånd påverkar individen och deras närstående. Dessutom ingår behandlingsmetoder enligt nationella riktlinjer.

Efter kursen förväntas de studerande ha kunskaper om olika psykiska tillstånd såsom depression, psykos, suicid och ångest, samt beroendeproblematik. De ska även förstå vanliga pseudodiagnoser hos äldre och dess konsekvenser. Vidare ska de ha kunskaper om frisk- och riskfaktorer vid psykisk ohälsa och beroende hos äldre, inklusive behandling och förebyggande åtgärder, samt nutrition och läkemedelsanvändning.

Dessutom ska de studerande ha förståelse för hjärnans fysiologi och förändringar vid demenssjukdom och kognitiv svikt, samt kunna tillämpa personcentrerad omvårdnad och anpassat bemötande vid dessa tillstånd. De ska även ha färdigheter i att använda situationsanpassade metoder enligt nationella riktlinjer, både vid psykisk ohälsa och demenssjukdom.

    Kursen ger specialiserad kunskap om
  • Psykisk hälsa och ohälsa hos äldre individer, inklusive frisk- och riskfaktorer.
  • Beroendeproblematik och missbruk hos äldre, med fokus på orsaker och behandlingsmetoder.
  • Demenssjukdom och kognitiv svikt: fysiologiska förändringar, beteendemässiga och psykiska symtom samt personcentrerad omvårdnad.
  • Anpassat bemötande och vårdstrategier för äldre med psykisk ohälsa och demenssjukdom, inklusive användning av nationella riktlinjer.
  • Bedömning, förebyggande åtgärder och specialiserad vård inom det multiprofessionella teamet för äldre med komplexa vårdbehov relaterade till psykisk hälsa och demenssjukdom.

--------------------------------
Palliativ vård av äldre i livets slutskede
15
Pedagogiskt ledarskap, kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling
25
Välfärdsteknik och hjälpmedel
15
Lärande i arbetslivet (LIA)
20
Examensarbete
20
Summa 200

Bra att veta

Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.

Utbildning på gymnasienivå

Du uppfyller något av nedanstående:
  • Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  • Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
  • Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
  • Du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Läs mer om grundläggande behörighet »

Godkänt betyg i utvalda kurser

Godkända betyg i följande kurser från gymnasieutbildning eller kommunal vuxenutbildning:
  • Anatomi och fysiologi 1
  • Anatomi och fysiologi 2
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2
  • Omvårdnad 1
  • Omvårdnad 2
  • Hälso- och sjukvård 1
  • Hälso- och sjukvård 2
  • Psykologi 1
  • Psykiatri 1
  • Psykiatri 2
  • Social omsorg 1
  • Social omsorg 2
  • Gerontologi och geriatrik
  • Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1

Yrkeserfarenhet

Yrkeserfarenhet som sammanlagt motsvarar ett års yrkeserfarenhet på heltid från arbete som undersköterska.

Du kan styrka din arbetserfarenhet med exempelvis ett tjänstgöringsintyg, arbetsgivarintyg eller ett skrivet intyg från arbetsgivaren. Det är viktigt att det framgår när du har jobbat, vilket omfattning samt med/som vad. Notera att arbetserfarenhet inte enbart kan styrkas av ett anställningsavtal.

Intyg för skyddad yrkestitel

Vi uppmanar alla sökande att skicka med intyg för skyddad yrkestitel för undersköterska – OM du har det.

Detta är en svår fråga att svara på

Är du osäker på om du är behörig att ansöka till denna utbildning?

Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan ändå. Saknas det behörigheter eller dokument i din ansökan kommer du att få ett mail med exakt det du behöver komplettera för att bli behörig.

Tänk dock på att du behöver komplettera det som saknas innan ansökan går ut – så ansök i tid för att få längsta tid möjliga att komplettera det du saknar!

Att ansöka via reell kompetens

Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via reell kompetens. Då tar vi hänsyn till andra utbildningar och yrkeserfarenhet.

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad via CSN.

Ansök om CSN

Ansökan steg för steg

Ansökan görs via vårt antagningsystem yh-antagning.se.

  • Gå till ansökan
    Klicka på ansökningsknappen för den ort du vill studera i. Knappen ligger i sidhuvudet på denna utbildningssida.
  • Registrera dig / Logga in
    Har du aldrig ansökt förut behöver du registrera ett konto via yh-antagning.se. Har du redan ett konto så loggar du in med dina användaruppgifter.
  • Ladda upp relevanta dokument
    Ladda upp dina gymnasiebetyg, arbetsintyg och övriga dokument som du vill använda för att visa att du är behörig
  • Skicka in ansökan
    I sista steget skickar du in din ansökan. När du har gjort det kommer vi att granska den och återkoppla till dig via mail om du behöver komplettera något (ex. skicka in ytterligare betyg eller intyg).

Har du frågor gällande ansökan och antagning, kontakta oss på yhansokan@kui.se eller ring 019-10 00 80.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser kommer ett urval göras bland samtliga behöriga sökande. Tänk på att du måste tacka ja till erbjuden plats inom 7 dagar.

Ladda ned infoblad

Här kan du ladda ned infoblad om utbildningen. Öppna PDFen online och dela länken som den är eller ladda ned och spara informationen.

Gör en intresseanmälan

När du gör en intresseanmälan till KUI Yrkeshögskola får du information om våra kurser och kommande kursstarter. Du får information om andra evenemang kopplade till YH, såsom öppna hus och mässor. Det är gratis att anmäla intresse och du kan närsomhelst avsluta din prenumeration.
Intresseanmälan YH

Välj utbildningar och kurser

Välj vilka kurser eller utbildningar du är intresserade av för att få rätt sorts utskick. Du kan välja mellan alla våra långa YH-utbildningar på 2 år, våra YH-flex utbildningar eller våra korta YH-kurser. Du kan anmäla dig till fler.

Anmäl intresse

Gör en intresseanmälan så får du löpande information om kommande studiestarter, ansökningsdatum och andra evenemang kopplade till KUI yrkeshögskola. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Välj utbildning (du kan välja flera)

Genom att fylla i en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn, e-postadress och mobilnummer med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick, eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via YH-antagningen. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning, syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Våra informationsutskick innehåller så kallade spårningspixlar, vilket är ett vanligt sätt för att se om utskicken blir öppnade av mottagarna. På ett liknande sätt kan vi även se om mottagarna klickar på länkarna samt vilka länkar de klickar på. Vi använder denna information främst för statistisk analys av våra utskick för att se hur vi kan förbättra utskicken så att de blir mer intressanta för mottagaren. Hanteringen av spårningspixlar sker med hjälp av Microsoft Dynamics och Edit News.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att kontakta info@kui.se eller genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, överföring, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Klicka här för att läsa mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Vill du inte samtycka till ovan kan du istället maila oss yrkeshogskola@kui.se

 

 

Anna Maciak

"Jag har blivit mycket säkrare och starkare i min yrkesroll och vågar kämpa om den högsta möjliga livskvalité för vårdtagaren. Jag har blivit mycket bättre på att dokumentera och använda yrkesspråk både muntligt och skriftligt. Jag har blivit bättre på att uppmärksamma förändringar i hälsotillstånd och kan använda mina kunskaper för att arbeta förebyggande. Jag delar mina kunskaper med andra kollegor. Jag handleder studenter och försöker få dem att stanna i branschen för det här är väldigt givande arbete."

Anna Maciak, studerande på Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Utbildningens studieorter

Stockholm

Inledande träff och ett antal inplanerade närträffar genomförs på plats i Stockholm.

Studiestarter

Augusti 2024 – Ansökan öppnar i februari 2024 (Godkänd).

Linköping

Inledande träff och ett antal inplanerade närträffar genomförs på plats i Linköping.

Studiestarter

Augusti 2024 – Ansökan öppnar i februari 2024 (Godkänd).

Eskilstuna/Visby*

Inledande träff och ett antal inplanerade närträffar genomförs på plats i Eskilstuna.

*Studerar du i Visby deltar du på närträffarna via digital länk hemifrån.

Studiestarter

Augusti 2024 – Ansökan öppnar i februari 2024 (Godkänd).
Augusti 2025 – Ansökan öppnar i februari 2025 (Godkänd).

Uppsala/Umeå*

Inledande träff och ett antal inplanerade närträffar genomförs på plats i Uppsala.

*Studerar du i Umeå deltar du på närträffarna via digital länk hemifrån.

Studiestarter

Augusti 2024 – Ansökan öppnar i februari 2024 (Godkänd).
Augusti 2025 – Ansökan öppnar i februari 2025 (Godkänd).

Rekommendation

94%

94% av våra studerande rekommenderar KUI Yrkeshögskola till andra.

Jämn könsfördelning

KUI arbetar ständigt för att få både YH-utbildningarna och även arbetsmarknaden efter avslutad utbildning så jämställd som möjligt. Vi ser därför gärna att flera män ansöker till våra utbildningar.

Frågor och svar