400 yh-poäng | 100% studietakt | Distansstudier med ca 7-8 närträffar | Kostnadsfri | CSN-berättigad

Förkunskaper: Utbildningen kräver att du har grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, vilket innebär att du behöver ha avslutat en gymnasieutbildning eller motsvarande kunskaper. Läs mer här »

Socialpedagog

Program 400 YH-poäng

Socialpedagoger spelar en avgörande roll i att främja välbefinnande och utveckling för människor i utsatta situationer. Med sin breda kompetens arbetar de med barn, ungdomar och vuxna i olika livssituationer och erbjuder stöd som stärker individens möjligheter att hantera utmaningar i vardagen. Rollen kräver ett helhetsperspektiv och en förmåga att skapa förtroendefulla relationer.

Socialpedagog är en kvalificerad yrkesroll där du kan arbeta inom exempelvis skola, socialtjänst, HVB-hem eller stödboenden. Du får kunskap och verktyg för att arbeta med social inkludering, förändringsprocesser och förebyggande insatser. Utbildningen ger dig även kompetens att stödja individer med psykisk ohälsa, beroendeproblematik eller svåra livserfarenheter.

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar eller har arbetat med att stötta individer i utsatta situationer, exempelvis inom skola, socialtjänst eller HVB-hem. Det är en utmärkt möjlighet för dig som redan är engagerad i eller har en bakgrund inom socialt arbete att vidareutveckla dina kompetenser. Utbildningen fokuserar på att fördjupa din förståelse för individers specifika behov och ger dig verktygen för att erbjuda stöd som stärker deras välbefinnande, utveckling och sociala inkludering.

Socialpedagog 100% och distans

Du studerar med 100% studietakt på distans och har schemalagda onlinelektioner 2 gånger/vecka. Utöver detta kommer du att delta på ett antal inplanerade närträffar på studieorten, där du får möjlighet att fysiskt interagera med dina studiekamrater och utbildare. Studieformen innebär att du har en studietid på 40 timmar/vecka, där cirka 6-8 timmar är schemalagd.

Snabba fakta

STATUS Stängd för ansökan

NÄSTA STUDIESTART augusti 2026 (inväntar besked från MYH)

UTBILDNINGSTYP YH-utbildning, Yrkeshögskola

STUDIEORT(ER) 9

YH-POÄNG 400

OMFATTNING 2 år

STUDIEFORM Distans

STUDIETAKT Halvtid

Se poängplanen

Inledande träff

Utbildningen börjar med ett första möte som antingen hålls på studieorten eller via videolänk från satellitorten. Syftet med träffen är att skapa en möjlighet för dig att lära känna dina klasskamrater och din lärare. Under introduktionen går vi igenom viktiga delar som skolans rutiner, kursplanen och upplägget för Lärande i Arbete (LIA). Du får också en genomgång av vår lärplattform, målen för kurserna och den övergripande planeringen. Detta inledande möte är viktigt för att lägga grunden för utbildningen och ett gott samarbete med dina medstuderande.

Gruppdiskussioner och analys

Genom onlinelektioner och gruppdiskussioner får du chansen att använda dina kunskaper i olika sammanhang, koppla teori till praktik och ta del av andras perspektiv och erfarenheter. Detta ger dig en värdefull möjlighet att fördjupa din förståelse och insikt i hur teorier och forskning kan tillämpas i praktiken.

Studiehandledning och grupparbete

Inför varje kurs får du en studiehandledning som innehåller läsanvisningar, en tidsplan för inlämningar och datum för fysiska träffar. För att uppmuntra samarbete och dialog delas ni in i studiegrupper, vilket stärker engagemanget och möjligheterna till samverkan. Vår lärplattform är designad för att underlätta kommunikationen både inom och mellan grupper, även mellan de fysiska mötena.

Mål med programmet Socialpedagog

Utbildningen ger dig kompetens för att kunna verka med hög professionalitet och en stark yrkesetik inom olika områden av socialpedagogiskt arbete. Genom utbildningen får du inte bara en bred förståelse för kommunikation och dess processer, utan även specialiserade kunskaper inom samtalsmetodik och olika modeller för effektiv konflikthantering. Dessutom utvecklar du färdigheter för att arbeta med ett personcentrerat förhållningssätt, vilket är avgörande för att kunna möta och stödja människor på ett individanpassat och respektfullt sätt.

Utifrån förståelse för sociala problems uppkomst, yttringar och konsekvenser kommer du kunna identifiera resurser och insatser för effektivt socialpedagogiskt arbete. Syftet med utbildningen är att ge de kunskaper och verktyg som behövs för att kunna arbeta med människor i olika utsatta situationer.

Dator med internetuppkoppling

För att du ska kunna delta fullt ut i undervisningen är det viktigt att du har tillgång till rätt utrustning. En stabil dator och en tillförlitlig internetuppkoppling är nödvändiga för att du ska kunna samarbeta med kurskamrater och använda digitala verktyg och resurser.

Webbkamera och mikrofon

För att kunna kommunicera med både dina kurskamrater och din utbildare är det viktigt att du har en fungerande webbkamera och mikrofon. Detta gör det möjligt för dig att delta i diskussioner, ställa frågor och dela dina insikter och erfarenheter. På så sätt skapas en engagerande och utvecklande lärandemiljö.

LIA ger dig praktiska erfarenheter

En central del av din utbildning är den praktiska delen som genomförs under LIA-kursen (Lärande i arbete). Här får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i verkliga miljöer och få en djupare förståelse för rollen som socialpedagog. Målet är att du ska utveckla både erfarenhet och insikt om olika situationer, samtidigt som du reflekterar över ditt lärande i en praktisk kontext. LIA ger dig dessutom en värdefull möjlighet att skapa nätverk och bygga relationer med yrkesverksamma inom branschen, något som kan bli ovärderligt både under och efter din utbildning.

Omniway - Vår lärplattform

I plattformen får du tillgång till scheman, kursmaterial, rekommenderad litteratur, övningsuppgifter och inspelade föreläsningar – allt organiserat i kursrum för att göra det lättillgängligt. En extra fördel är att du kan få direkt feedback på dina uppgifter. Utbildaren kan lämna kommentarer och göra anteckningar direkt i dina inlämningar, vilket underlättar kommunikationen och hjälper dig att tydligt förstå instruktioner och förbättringsförslag.

Frågor och svar

I vår kunskapsbank hittar du svar på de vanligaste frågorna om KUI Yrkeshögskola och våra program. Här har vi samlat information om allt från hur du ansöker, till kursupplägg och vad som krävs för att bli antagen. Oavsett om du funderar på att börja studera eller redan går en kurs hos oss, är vår kunskapsbank en värdefull resurs för att snabbt och enkelt få svar på dina frågor. Gå till Kunskapsbanken »

Lärare inom stödpedagog

KUI har anställda lärare som ansvarar för den övergripande undervisningen, utöver det har vi inbjudna föreläsare från arbetsliv och forskning som bidrar med kunskap och fördjupning utifrån sitt område. Se vilka som arbetar här »

Studieplanering och struktur för framgång

Utbildningen till Socialpedagog är utformad för att hjälpa dig att hålla en balanserad och effektiv studietakt. Med schemalagda onlinelektioner, inplanerade närträffar och tydliga studiehandledningar får du en struktur som underlättar ditt lärande och gör det enkelt att följa kursplanen. Studieformen är anpassad för att ge dig utrymme att fokusera fullt ut på din utbildning och samtidigt dra nytta av de resurser och stöd som erbjuds. Genom en tydlig planering kan du utveckla dina kunskaper och färdigheter på ett sätt som passar just dina behov och din lärstil.

POÄNGPLAN

400 YH-poäng

400
Kurs
Kurskod
Poäng
Socialpedagogiskt arbete - Yrkesintroduktion, organisation och författningar
30
Utveckling, socialisation och livsvillkor - Individ, grupp och samhälle
40
Psykisk ohälsa
35
Beroende och samsjuklighet
35
Socialpedagogik och metodarbete
40
Integrationspedagogiskt socialt arbete
35
Socialpedagogiskt arbete med barn och unga
50
Lärande i arbetslivet (LIA) - 1
45
Lärande i arbetslivet (LIA) - 2
70
Examensarbete
20
Summa 400

Bra att veta

Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.

Utbildning på gymnasienivå

Du uppfyller något av nedanstående:
  • Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  • Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
  • Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
  • Du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Läs mer om grundläggande behörighet »

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Utbildningen är CSN-berättigande vilket innebär att du kan söka bidrag och lån när du går utbildningen. Ansökan kan med fördel göras innan utbildningen startat.

För ytterligare information kontakta CSN på 0771–276 000.
Eller läs mer på deras hemsida »

Detta är en svår fråga att svara på

Är du osäker på om du är behörig att ansöka till denna utbildning?

Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan ändå. Saknas det behörigheter eller dokument i din ansökan kommer du att få ett mail med exakt det du behöver komplettera för att bli behörig.

Tänk dock på att du behöver komplettera det som saknas innan ansökan går ut – så ansök i tid för att få längsta tid möjliga att komplettera det du saknar!

Att ansöka via reell kompetens

Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via reell kompetens. Då tar vi hänsyn till andra utbildningar och yrkeserfarenhet.

LIA-period / Praktik

En central del av din utbildning är den praktiska delen som genomförs under LIA-kursen (Lärande i arbete). Här får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i verkliga miljöer och få en djupare förståelse för rollen som socialpedagog. Målet är att du ska utveckla både erfarenhet och insikt om olika situationer, samtidigt som du reflekterar över ditt lärande i en praktisk kontext. LIA ger dig dessutom en värdefull möjlighet att skapa nätverk och bygga relationer med yrkesverksamma inom branschen, något som kan bli ovärderligt både under och efter din utbildning.

Få en YH-examen

Efter utbildningen får du Yrkeshögskoleexamen under förutsättning att du uppnår minst betyget godkänt i samtliga kurser i utbildningen.

Ansökan steg för steg

Ansökan görs via vårt antagningsystem yh-antagning.se.

  • Gå till ansökan
    Klicka på ansökningsknappen för den ort du vill studera i. Knappen ligger i sidhuvudet på denna utbildningssida.
  • Registrera dig / Logga in
    Har du aldrig ansökt förut behöver du registrera ett konto via yh-antagning.se. Har du redan ett konto så loggar du in med dina användaruppgifter.
  • Ladda upp relevanta dokument
    Ladda upp dina gymnasiebetyg, arbetsintyg och övriga dokument som du vill använda för att visa att du är behörig
  • Skicka in ansökan
    I sista steget skickar du in din ansökan. När du har gjort det kommer vi att granska den och återkoppla till dig via mail om du behöver komplettera något (ex. skicka in ytterligare betyg eller intyg).

Har du frågor gällande ansökan och antagning, kontakta oss på yhansokan@kui.se eller ring 019-10 00 80.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser kommer ett urval göras bland samtliga behöriga sökande. Tänk på att du måste tacka ja till erbjuden plats inom 7 dagar.

Kontakta oss

Vill du ha mer information om utbildningens upplägg eller kursinformation kontaktar du KUI Yrkeshögskola eller chattar med oss. Har du frågor om ansökan och antagning kontaktar du YH-antagningen.

Gör en intresseanmälan

När du gör en intresseanmälan till KUI Yrkeshögskola får du information om våra kurser och kommande kursstarter. Du får information om andra evenemang kopplade till YH, såsom öppna hus och mässor. Det är gratis att anmäla intresse och du kan närsomhelst avsluta din prenumeration.
Intresseanmälan YH

Välj utbildningar och kurser

Välj vilka kurser eller utbildningar du är intresserade av för att få rätt sorts utskick. Du kan välja mellan alla våra långa YH-utbildningar på 2 år, våra YH-flex utbildningar eller våra korta YH-kurser. Du kan anmäla dig till fler.

Anmäl intresse

Gör en intresseanmälan så får du löpande information om kommande studiestarter, ansökningsdatum och andra evenemang kopplade till KUI yrkeshögskola. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Välj utbildning (du kan välja flera)

Genom att fylla i en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn, e-postadress och mobilnummer med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick, eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via YH-antagningen. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning, syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Våra informationsutskick innehåller så kallade spårningspixlar, vilket är ett vanligt sätt för att se om utskicken blir öppnade av mottagarna. På ett liknande sätt kan vi även se om mottagarna klickar på länkarna samt vilka länkar de klickar på. Vi använder denna information främst för statistisk analys av våra utskick för att se hur vi kan förbättra utskicken så att de blir mer intressanta för mottagaren. Hanteringen av spårningspixlar sker med hjälp av Microsoft Dynamics och Edit News.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att kontakta info@kui.se eller genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, överföring, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Klicka här för att läsa mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Vill du inte samtycka till ovan kan du istället maila oss yrkeshogskola@kui.se

 

 

Utbildningens studieorter

Linköping

Inledande träff och ett antal inplanerade närträffar genomförs på plats i Linköping.

Studiestarter

Augusti 2026 – Ansökan öppnar i februari 2026 (Inväntar besked från MYH).

Stockholm

Inledande träff och ett antal inplanerade närträffar genomförs på plats i Sockholm.

Studiestarter

Augusti 2026 – Ansökan öppnar i februari 2026 (Inväntar besked från MYH).

Göteborg

Inledande träff och ett antal inplanerade närträffar genomförs på plats i Göteborg.

Studiestarter

Augusti 2026 – Ansökan öppnar i februari 2026 (Inväntar besked från MYH).

Eskilstuna/Visby

Inledande träff och ett antal inplanerade närträffar genomförs på plats i Eskilstuna.

*Studerar du i Visby deltar du på närträffarna via digital länk hemifrån.

Studiestarter

Augusti 2026 – Ansökan öppnar i februari 2026 (Inväntar besked från MYH).

Helsingborg

Inledande träff och ett antal inplanerade närträffar genomförs på plats i Helsingborg.

Studiestarter

Augusti 2026 – Ansökan öppnar i februari 2026 (Inväntar besked från MYH).

Norr heldistans (Luleå, Umeå, Mora)

Inledande träff och ett antal inplanerade närträffar genomförs helt digitalt.

Studiestarter

Augusti 2026 – Ansökan öppnar i februari 2026 (Inväntar besked från MYH).

Rekommendation

94%

94% av våra studerande rekommenderar KUI Yrkeshögskola till andra.

Jämn könsfördelning

KUI arbetar ständigt för att få både YH-utbildningarna och även arbetsmarknaden efter avslutad utbildning så jämställd som möjligt. Vi ser därför gärna att flera män ansöker till våra utbildningar.

Frågor och svar

FLER YH-UTBILDNINGAR