För dig som saknar den särskilda behörigheten som krävs för vissa av våra YH-utbildningar är en preparandkurs ett bra alternativ. Kursernas innehåll är anpassat så att du, efter godkänd kurs, uppfyller behörighetskraven efter avslutad kurs. Du bör vara medveten om att en avslutad preparandkurs inte garanterar en plats på våra utbildningar, utan endast hjälper dig att bli fullt behörig. Läs mer om preparandkurser »
Självstudier på distans
Kurserna läser du på distans via webben. Du kan därför genomföra kursen helt när det passar dig eftersom den finns tillgänglig alla timmar på dygnet. Preparandkursen måste dock vara avslutad innan sista kompletteringsdag för att du ska ha möjlighet att få ett eventuellt antagningsbesked före 20 juni 2022.
Att genomföra kursen
Våra preparandkurser genomförs i ett och samma svep, vilket betyder att din progression i kursen inte sparas i systemet om du avslutar kursen innan den är slutförd. Om du påbörjar en preparandkurs, är våra förväntningar på dig att du också avslutar den. Tänk på att vara väl förbered innan du påbörjar kursen.
Intyg
Efter avslutad kurs får du ett intyg som utfärdas av KUI. Antagningsenheten laddar upp intyget i din ansökan till den valda YH-utbildningen.
Kostnad
Preparandkurserna är gratis. Kurserna är dock inte CSN-berättigade.
Vem får gå en preparandkurs?
Du kan bara söka till en preparandkurs hos oss i samband med att du söker någon av våra YH-utbildningar som kräver den särskilda behörighet som preparandkursen ger.
För att kunna starta en preparandkurs måste du också uppfylla, eller genom pågående studier vara på väg att uppfylla, den grundläggande behörigheten för yrkeshögskolestudier hos KUI.
Grundläggande behörighet för YH
Kunskaper i svenska
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.
Utbildning på gymnasienivå
Du uppfyller något av nedanstående:
Läs mer om grundläggande behörighet »
Ansök om studiemedel från CSN
Kostnadsfri och CSN-berättigad
Utbildningen är CSN-berättigande vilket innebär att du kan söka bidrag och lån när du går utbildningen. Ansökan kan med fördel göras innan utbildningen startat.
För ytterligare information kontakta CSN på 0771–276 000.
Eller läs mer på deras hemsida »
Är jag behörig att ansöka?
Detta är en svår fråga att svara på
Är du osäker på om du är behörig att ansöka till denna utbildning?
Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan ändå. Saknas det behörigheter eller dokument i din ansökan kommer du att få ett mail med exakt det du behöver komplettera för att bli behörig.
Tänk dock på att du behöver komplettera det som saknas innan ansökan går ut – så ansök i tid för att få längsta tid möjliga att komplettera det du saknar!
Reell kompetens
Att ansöka via reell kompetens
Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via reell kompetens. Då tar vi hänsyn till andra utbildningar och yrkeserfarenhet.
LIA ger dig praktiska erfarenheter
LIA-period / Praktik
En central del av din utbildning är den praktiska delen som genomförs under LIA-kursen (Lärande i arbete). Här får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i verkliga miljöer och få en djupare förståelse för rollen som socialpedagog. Målet är att du ska utveckla både erfarenhet och insikt om olika situationer, samtidigt som du reflekterar över ditt lärande i en praktisk kontext. LIA ger dig dessutom en värdefull möjlighet att skapa nätverk och bygga relationer med yrkesverksamma inom branschen, något som kan bli ovärderligt både under och efter din utbildning.
YH-examen efter avslutad utbildning
Få en YH-examen
Efter utbildningen får du Yrkeshögskoleexamen under förutsättning att du uppnår minst betyget godkänt i samtliga kurser i utbildningen.
Hur ansöker du?
Ansökan steg för steg
Ansökan görs via vårt antagningsystem yh-antagning.se.
Klicka på ansökningsknappen för den ort du vill studera i. Knappen ligger i sidhuvudet på denna utbildningssida.
Har du aldrig ansökt förut behöver du registrera ett konto via yh-antagning.se. Har du redan ett konto så loggar du in med dina användaruppgifter.
Ladda upp dina gymnasiebetyg, arbetsintyg och övriga dokument som du vill använda för att visa att du är behörig
I sista steget skickar du in din ansökan. När du har gjort det kommer vi att granska den och återkoppla till dig via mail om du behöver komplettera något (ex. skicka in ytterligare betyg eller intyg).
Har du frågor gällande ansökan och antagning, kontakta oss på yhansokan@kui.se eller ring 019-10 00 80.
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser kommer ett urval göras bland samtliga behöriga sökande. Tänk på att du måste tacka ja till erbjuden plats inom 7 dagar.