Implementering av välfärdsteknik
inom vård och omsorg

Välfärdsteknik är digital teknik som syftar till att öka trygghet, aktivitet och delaktighet för en person som har förhöjd risk till att få en funktionsnedsättning. Tekniken kan användas av personen själv, av deras närstående eller av vårdpersonalen. Tekniken kan innefatta ex. läkemedelspåminnare, trygghetslarm, gps-larm, nattillsyn via kamera m.m.

Kursen ger dig en fördjupad förståelse för de komplexa faktorer som påverkar införandet av välfärdsteknik inom vård och omsorg. Du kommer att lära dig hur denna teknik kan integreras på ett meningsfullt sätt för att förbättra kvaliteten på vård och omsorgstjänster. Dessutom kommer du att utveckla färdigheter i att identifiera behov, välja lämpliga teknologiska lösningar och genomföra dessa i verksamheten på ett effektivt sätt.

Efter avslutad kurs kommer du att vara väl rustad för att tillsammans med ditt team och andra intressenter kunna implementera välfärdsteknik på din arbetsplats. Du kommer även att ha kunskapen och förmågan att identifiera möjligheter, lösa utmaningar och skapa en bättre vård- och omsorgsmiljö genom smart teknikanvändning. Dessutom kommer du att ha förmågan att hålla dig uppdaterad med den snabbt föränderliga tekniska utvecklingen inom välfärdsteknik, och du kommer att kunna aktivt bidra till ditt eget och din verksamhets fortsatta lärande och framsteg.

Vem är utbildningen för?

Implementering av välfärdsteknik inom vård och omsorg är till för dig som är verksam som undersköterska eller inom relaterade områden inom LSS, såsom skötare, elevassistent, habiliteringsassistent eller motsvarande yrken. Kursen ger dig insikter för att effektivt integrera välfärdsteknik i din yrkespraktik och därigenom bidra till att förbättra kvaliteten på vården och omsorgen för individer med olika behov.

Interaktiv distansundervisning

Branschspecifik kompetens

Digital lärplattform dygnet runt

Snabba fakta

STATUS Stängd för ansökan

STUDIEFORM Distans

STUDIESTART(ER) September 2024 (inväntar besked från MYH)

YH-POÄNG 35

OMFATTNING 14 veckor

STUDIETAKT Halvtid

UTBILDNINGSTYP Kort YH, Yrkeshögskola

Anmäl intresse

Beställ som uppdragsutbildning

Ge ditt företag en konkurrensfördel genom att investera i utbildning på era egna villkor – stärk kompetensen, främja innovation och öka tillväxten med uppdragsutbildning anpassad efter era behov.

Målet med kursen

Målet är att ge en djupare förståelse för de komplexa faktorer som påverkar implementeringen av välfärdsteknik inom vård och omsorg. Du får kunskap om hur tekniken kan integreras på ett meningsfullt sätt för att förbättra kvaliteten på vård och omsorgstjänster. Du utvecklar färdigheter i att identifiera behov, välja lämpliga teknologiska lösningar och implementera dessa i verksamheten på ett effektivt sätt.

Kursen fördjupar din förståelse av de etiska frågor som kan uppstå när välfärdsteknik används inom vård och omsorg. Du kommer att diskutera och analysera de moraliska dilemman som kan uppstå när tekniken interagerar med integritet, självbestämmande och människovärdighet. Genom dessa diskussioner kommer du att kunna ta mer medvetna och etiskt välgrundade beslut i din roll som välfärdstekniksamordnare.

YH-kursen kräver datorvana

Eftersom kursen går helt digitalt måste du ha färdigheter i att använda en dator och tillhörande applikationer. Du behöver t.ex. enkelt kunna ansluta till onlinelektionerna, hantera och navigera vår digitala lärplattform samt skriva och utföra inlämningsuppgifter och presentationer. Att även ha tillgång till en pålitlig dator, stabil internetuppkoppling samt en fungerande webbkamera och mikrofon är grundläggande för att du ska kunna delta fullt ut i studierna.

Innan kursen börjar är det en god idé att prova din utrustning och internetanslutning för att försäkra dig om att allt fungerar korrekt. Om du stöter på tekniska problem finns våra lärare tillgängliga för att assistera dig och svara på eventuella frågor som kan uppstå. Vi är här för att hjälpa dig på vägen.

Distans med onlinelektioner

Med distansstudier, även kallat fjärrundervisning eller online-utbildning, kan du delta i kursen från vilken plats som helst, så länge du har tillgång till internet. Denna flexibilitet gör det möjligt för dig att balansera studier med arbete, familj och andra åtaganden på ett effektivt sätt. Du har schemalagda onlinelektioner 1 gång i veckan.

Digital lärplattform

Lärplattformen är en central del av vår pedagogiska strategi och syftar till att främja interaktion och lärande vid distansstudier. Här kan du enkelt komma åt scheman, kursmaterial, litteratur och övningsuppgifter från vilken plats som helst, när som helst i din mobil, surfplatta eller dator. Du får även feedback på dina inlämningsuppgifter direkt i plattformen.

Efter Implementering av välfärdsteknik

  • Kunskaper om faktorer som påverkar implementering av välfärdsteknik inom vård och omsorg.
  • Färdigheter om de olika stegen vid implementering av välfärdsteknik.
  • Etiska aspekter och dilemman i samband med välfärdsteknik.
  • Färdigheter att implementera välfärdstekniska hjälpmedel i verksamheten.
  • Färdigheter att arbeta med välfärdsteknik utifrån gällande lagar och förordningar.
  • Kompetens att handleda kollegor i välfärdsteknik.
  • Kunskap att genom samarbete implementera välfärdsteknik på arbetsplatsen.
  • Kompetens att bevaka den tekniska utvecklingen inom området och även verka för det fortsatta egna och verksamhetens lärande.

KUI Yrkeshögskolans Lärare

På KUI Yrkeshögskola har vi entusiastiska lärare med bred erfarenhet inom sina ämnen och praktisk arbetslivserfarenhet. För att berika undervisningen bjuder vi även in externa föreläsare från både näringslivet och akademiska kretsar. Dessa gästföreläsare delar generöst med sig av sin kunskap och hjälper oss att fördjupa förståelsen inom olika områden. Detta bidrar till en mångsidig och givande utbildning som rustar de studerande för sina framtida yrkesroller.

Kvaliteten kontrolleras

Varje YH-kurs, YH-program och YH-utbildning måste ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan, som även gör tillsyn och granskar utbildningarnas kvalitet.

Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.

Utbildning på gymnasienivå

Du uppfyller något av nedanstående
  • Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  • Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
  • Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
  • Du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper

Du har minst 1 års yrkeserfarenhet med omfattning om minst 50% från arbete som undersköterska eller relevant yrkesområde (LSS) så som skötare, elevassistent, habiliteringsassistent eller liknande.

Du kan styrka din arbetserfarenhet med exempelvis ett tjänstgöringsintyg, arbetsgivarintyg eller ett skrivet intyg från arbetsgivaren. Det är viktigt att det framgår när du har jobbat, vilket omfattning samt med/som vad. Notera att arbetserfarenhet inte enbart kan styrkas av ett anställningsavtal.

Inledande träff

I början av kursen kommer vi att starta med en introduktion där vi undersöker syftet med utbildningen och den övergripande kursplanen. Därutöver kommer vi att bekanta oss med skolans dagliga rutiner samt utforska användningen av lärplattformen och online-mötesverktyget. Dessa verktyg kommer att vara centrala för vår inlärningsmiljö genom hela kursen.

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Alla våra YH-utbildningar, YH-program och YH-kurser är helt kostnadsfria och berättigar dig även till studiemedel från CSN.

Frågor och svar om CSN »

Ansöka till vår YH-kurs

Ansökan görs via vårt antagningsystem yh-antagning.se

  1. Registrera ett konto i ansökningswebben alt. logga in med dina användaruppgifter om du redan har ett konto på yh-antagning.se
  2. Välj kurs
  3. Ladda upp dina gymnasiebetyg, eventuellt arbetsintyg och övriga dokument som du vill använda för att visa att du är behörig
  4. Skicka in ansökan

Därefter granskar vi din ansökan och behöver du komplettera något så kontaktar vi dig.

Har du frågor gällande ansökan och antagning, kontakta oss på yhansokan@kui.se eller ring 019-10 00 80.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser kommer ett urval göras bland samtliga behöriga sökande. Urvalsgrund är yrkeserfarenhet 1 år omfattning 50% motsvarar 1 urvalspoäng. 1 år omfattning 100% motsvarar 2 poäng.

Alla kan ansöka

Alla kan ansöka till en kort YH-utbildning, men du behöver ha vissa förkunskaper för att vara behörig att börja studera. Du kan läsa mer om vilka förkunskaper som krävs längre upp i rullistan. Vi erbjuder våra kurser på halvfart och distans, vilket betyder att du kan bo vart som helst i Sverige och ändå studera hos oss.

Studietips vid distansstudier

Studietips kan göra dina studier mer produktiva genom att erbjuda olika strategier och tekniker som hjälper dig att utnyttja din tid på bästa sätt när du ska plugga på distans.

Läs mer om:

  • Skapa en dedikerad studieplats
  • Skapa en studierutin
  • Sätt tydliga mål
  • Använd en kalender eller planeringsverktyg
  • Undvik distraktioner
  • Interagera med lärare och medstudenter
  • Ta pauser
  • Var självdisciplinerad
  • Ha realistiska förväntningar

Se alla tips »

Kontakta oss

Omställningsstudiestöd

Omställningsstudiestödet (OSS) är CSN:s nya generösa studiestöd för att stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Omställningsstudiestödet vänder sig till dig som är redo för en ny utmaning inom yrket eller för dig som vill skaffa dig en formell yrkesutbildning eller helt byta bransch. Är det din tur att yrkesväxla?

Det är möjligt att få Omställningsstudiestöd under 44 veckor heltidsstudier (vilket motsvarar ungefär ett års studier). Stödet består av en bidragsdel och en studielånsdel. Du kan välja att bara ta bidrag och avstå från lånet. Hur mycket du får i bidrag och lån beror på din inkomst.

Gör en intresseanmälan

När du gör en intresseanmälan till KUI Yrkeshögskola får du information om våra kurser och kommande kursstarter. Du får information om andra evenemang kopplade till YH, såsom öppna hus och mässor. Det är gratis att anmäla intresse och du kan närsomhelst avsluta din prenumeration.
Intresseanmälan YH

Välj utbildningar och kurser

Välj vilka kurser eller utbildningar du är intresserade av för att få rätt sorts utskick. Du kan välja mellan alla våra långa YH-utbildningar på 2 år, våra YH-flex utbildningar eller våra korta YH-kurser. Du kan anmäla dig till fler.

Anmäl intresse

Gör en intresseanmälan så får du löpande information om kommande studiestarter, ansökningsdatum och andra evenemang kopplade till KUI yrkeshögskola. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Välj utbildning (du kan välja flera)

Genom att fylla i en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn, e-postadress och mobilnummer med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick, eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via YH-antagningen. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning, syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Våra informationsutskick innehåller så kallade spårningspixlar, vilket är ett vanligt sätt för att se om utskicken blir öppnade av mottagarna. På ett liknande sätt kan vi även se om mottagarna klickar på länkarna samt vilka länkar de klickar på. Vi använder denna information främst för statistisk analys av våra utskick för att se hur vi kan förbättra utskicken så att de blir mer intressanta för mottagaren. Hanteringen av spårningspixlar sker med hjälp av Microsoft Dynamics och Edit News.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att kontakta info@kui.se eller genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, överföring, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Klicka här för att läsa mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Vill du inte samtycka till ovan kan du istället maila oss yrkeshogskola@kui.se

 

 

Frågor och svar

Aktuell och efterfrågad utbildning

Med fokus på att möta branschens aktuella behov strävar vi efter att erbjuda kurser och program som ger relevant och användbar kunskap. Våra utbildningar är anpassade för att svara på dagens krav och förbereda individer för framgångsrika karriärer inom sina respektive områden.

Ta nästa steg i karriären

Med våra program och kurser skapar vi möjligheter för yrkesutveckling och personlig tillväxt. Oavsett om du strävar efter att förbättra dina befintliga färdigheter eller utforska nya områden, erbjuder vårt utbud den nödvändiga kunskapen och stödet för att hjälpa dig nå nya höjder. Låt din karriärresa börja här!

Anpassad studieform för yrkesverksamma

Vi förstår vikten av att balansera yrkesliv och lärande. Därför erbjuder vi en studieform som är anpassad för yrkesverksamma. Vårt flexibla upplägg möjliggör att du kan kombinera arbete med studier, vilket gör det enklare för dig att ta nästa steg i din karriär. Vi strävar efter att skapa en meningsfull och anpassad utbildningsupplevelse.