Kunskaper i svenskaOm du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen. | ||
Utbildning på gymnasienivåDu uppfyller något av nedanstående:
|
YH-FLEX
Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre
Ansökan öppen 7 januari - 10 mars 2025
Har du mångårig erfarenhet inom äldreomsorg? Då kan du validera din kunskap för att kvalificera dig till YH-FLEX-utbildningen till specialistundersköterska inom vård av äldre. Utbildningen ges på distans med 50% studietakt och ger dig de nödvändiga färdigheterna för att ta en yrkeshögskoleexamen, samtidigt som du kan balansera studier med ditt arbete.
Delta på digitalt öppet hus
Har du frågor om våra utbildningar, studieformen eller allt annat du kan komma på? Toppen! Då är du varmt välkommen på våra digitala öppna hus. Läs mer och anmäl dig här »
YH-FLEX Specialistundersköterska
inom vård och omsorg av äldre
Validering för yrkeshögskoleexamen
Om du har mångårig yrkeserfarenhet och kunskap inom vård av äldre, har du möjligheten att validera din erfarenhet för att kvalificera dig för en utbildning mot en yrkeshögskoleexamen som Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre. Denna utbildning ger dig de kompetenser och färdigheter som krävs inom vård och omsorg av äldre personer och din erfarenhet kommer att vara en värdefull tillgång på din väg mot examen.
För att kunna söka till YH-FLEX Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre bör du redan vara verksam som undersköterska och ha omfattande yrkeserfarenhet inom äldreomsorg som motsvarar en betydande del av utbildningen. Genom YH-FLEX har du möjlighet att studera på 50% och på distans, vilket ger dig flexibiliteten att kombinera ditt arbete med dina studier.
Studieform YH-FLEX
YH-FLEX utgör en snabbare och mer flexibel väg mot en YH-examen, specifikt för de som redan besitter omfattande yrkeserfarenhet som motsvarar en betydande del av utbildningen för en Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre på yrkeshögskolan. Genom YH-FLEX har du möjligheten att validera din befintliga yrkeskompetens för att korta ned studietiden. Du får sedan en individuell studieplan för att läsa in det innehåll som du inte redan har.
Snabba fakta
Hur går YH-FLEX till?
Antagning under v.12 (17-23 mars 2025).
Självskattning (start i april 2025). Du bedömer din egen kompetens i relation till kursmålen.
Kartläggning (start i maj / juni 2025). Du och läraren går igenom din erfarenhet för att se vad du kan tillgodoräkna dig.
Kompletterande utbildning (start i aug / sep 2025). Du läser resterande delar som behövs för att uppnå en YH-examen.
Kartläggning och validering
I den första fasen av utbildningen går du igenom en valideringsprocess där din reella kompetens noggrant bedöms. Resultatet av denna validering utgör grunden för att identifiera vilka delar av utbildningen du redan besitter kunskaper om och därför inte heller behöver läsa igen.
Individuellt anpassade studier
I den andra fasen av utbildningen tilldelas du en individuellt anpassad utbildningsplan som fokuserar på de specifika delarna av utbildningen som du inte redan har tillgodoräknat dig. Detta innebär att utbildningens längd är anpassad och varierar beroende på den mängd kunskap och kompetens du redan besitter och som har validerats under den första fasen av utbildningen.
Du läser på 50% och distans
Under YH-FLEX Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre studerar du på 50% och distans. Denna utbildningsstruktur är utformad för att underlätta för yrkesverksamma att smidigt kombinera sina studier med sina arbetsåtaganden. Det ger flexibilitet och gör det möjligt för dem att anpassa sitt schema så att de kan fortsätta att arbeta medan de samtidigt bedriver sin utbildning.
Studiemedel
Utbildningen är kostnadsfri och den kompletterande utbildningen efter din validering är studiemedelsberättigad via CSN. Se frågor och svar om CSN »
Har du frågor?
Har du frågor och utbildningen kan du maila oss på yrkeshogskola@kui.se eller ringa 08-522 506 80. Du kan även chatta med oss direkt på hemsidan!
Vad gör en Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre?
Specialistundersköterskor inom vård och omsorg av äldre har en viktig och specialiserad roll inom äldreomsorgen. Deras arbetsuppgifter omfattar medicinsk omvårdnad, vårdplanering och rehabilitering. De hanterar även äldre patienters psykiska hälsa och erbjuder stöd till familjer och anhöriga. Kommunikation och dokumentation är centrala i deras arbete, och de arbetar aktivt med förebyggande vård.
Deras bemötande präglas av respekt och värdighet, och de strävar efter att göra vården personcentrerad. Specialistundersköterskor spelar en avgörande roll för att säkerställa att äldre människor får den vård och omsorg de behöver för att leva ett självständigt och meningsfullt liv.
Dator med internetuppkoppling
Eftersom huvuddelen av utbildningen är webbaserad, är det viktigt att du har datorvana. Du måste ha tillgång till en dator med en stabil internetuppkoppling och en fungerande webbkamera. Detta är avgörande för att du ska kunna delta effektivt i de online-komponenter som ingår i utbildningen och dra full nytta av de digitala resurserna och interaktionerna som erbjuds.
Lärare
KUI har dedikerade lärare som har ansvaret för att leverera den övergripande undervisningen. Utöver detta samarbetar vi med inbjudna föreläsare som kommer från arbetslivet och delger deras expertis och erfarenheter inom sina respektive områden. Dessa gästföreläsare bidrar med unik kunskap och djupdyker i ämnen som är relevanta och aktuella, vilket berikar utbildningens innehåll och ger våra studenter en bredare och mer mångfacetterad förståelse.
Bra att veta
Godkänt betyg i utvalda kurserGodkända betyg i följande kurser från gymnasieutbildning eller kommunal vuxenutbildning:
| ||
YrkeserfarenhetYrkeserfarenhet som sammanlagt motsvarar ett års yrkeserfarenhet på heltid från arbete som undersköterska. Du kan styrka din arbetserfarenhet med exempelvis ett tjänstgöringsintyg, arbetsgivarintyg eller ett skrivet intyg från arbetsgivaren. Det är viktigt att det framgår när du har jobbat, vilket omfattning samt med/som vad. Notera att arbetserfarenhet inte enbart kan styrkas av ett anställningsavtal. |
Detta är en svår fråga att svara påÄr du osäker på om du är behörig att ansöka till denna utbildning? Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan ändå. Saknas det behörigheter eller dokument i din ansökan kommer du att få ett mail med exakt det du behöver komplettera för att bli behörig. Tänk dock på att du behöver komplettera det som saknas innan ansökan går ut – så ansök i tid för att få längsta tid möjliga att komplettera det du saknar! |
LIA-period / PraktikEn del av lärandet sker i samband med utbildningens LIA-kurs (lärande i arbete). Syftet med kursen är att du ska erfarenhet av yrket som specialistundersköterska samt tillfälle för reflektion och analys av arbetet. LIA ger en god möjlighet att bygga nätverk och skaffa viktiga kontakter i branschen redan under studietiden. |
Kostnadsfri och CSN-berättigadUtbildningen är kostnadsfri och den kompletterande utbildningen efter din validering är studiemedelsberättigad via CSN. |
Ansökan steg för stegAnsökan görs via vårt antagningsystem yh-antagning.se.
Har du frågor gällande ansökan och antagning, kontakta oss på yhansokan@kui.se eller ring 019-10 00 80. | ||
UrvalOm antalet behöriga sökande överstiger antalet platser kommer ett urval göras bland samtliga behöriga sökande. Tänk på att du måste tacka ja till erbjuden plats inom 7 dagar. |
POÄNGPLAN
200 YH-poäng
200
Kurs
Kurskod
Poäng
Gerontologi och geriatrik
50
Äldrepsykiatri
55
Kursen fokuserar på olika aspekter av psykisk hälsa och ohälsa hos äldre individer, inklusive riskfaktorer, missbruk och beroendeproblematik. Den tar även upp olika sjukdomstillstånd och deras orsaker, samt komplexa vård- och omvårdnadssituationer. Särskilt behandlas demenssjukdom och kognitiv svikt, samt hur dessa tillstånd påverkar individen och deras närstående. Dessutom ingår behandlingsmetoder enligt nationella riktlinjer.
Efter kursen förväntas de studerande ha kunskaper om olika psykiska tillstånd såsom depression, psykos, suicid och ångest, samt beroendeproblematik. De ska även förstå vanliga pseudodiagnoser hos äldre och dess konsekvenser. Vidare ska de ha kunskaper om frisk- och riskfaktorer vid psykisk ohälsa och beroende hos äldre, inklusive behandling och förebyggande åtgärder, samt nutrition och läkemedelsanvändning.
Dessutom ska de studerande ha förståelse för hjärnans fysiologi och förändringar vid demenssjukdom och kognitiv svikt, samt kunna tillämpa personcentrerad omvårdnad och anpassat bemötande vid dessa tillstånd. De ska även ha färdigheter i att använda situationsanpassade metoder enligt nationella riktlinjer, både vid psykisk ohälsa och demenssjukdom.
-
Kursen ger specialiserad kunskap om
- Psykisk hälsa och ohälsa hos äldre individer, inklusive frisk- och riskfaktorer.
- Beroendeproblematik och missbruk hos äldre, med fokus på orsaker och behandlingsmetoder.
- Demenssjukdom och kognitiv svikt: fysiologiska förändringar, beteendemässiga och psykiska symtom samt personcentrerad omvårdnad.
- Anpassat bemötande och vårdstrategier för äldre med psykisk ohälsa och demenssjukdom, inklusive användning av nationella riktlinjer.
- Bedömning, förebyggande åtgärder och specialiserad vård inom det multiprofessionella teamet för äldre med komplexa vårdbehov relaterade till psykisk hälsa och demenssjukdom.
--------------------------------
Palliativ vård av äldre i livets slutskede
15
Pedagogiskt ledarskap, kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling
25
Välfärdsteknik och hjälpmedel
15
Lärande i arbetslivet (LIA)
20
Examensarbete
20
Summa 200
Gör en intresseanmälan
När du gör en intresseanmälan till KUI Yrkeshögskola får du information om våra kurser och kommande kursstarter. Du får information om andra evenemang kopplade till YH, såsom öppna hus och mässor. Det är gratis att anmäla intresse och du kan närsomhelst avsluta din prenumeration.
Välj utbildningar och kurser
Välj vilka kurser eller utbildningar du är intresserade av för att få rätt sorts utskick. Du kan välja mellan alla våra långa YH-utbildningar på 2 år, våra YH-flex utbildningar eller våra korta YH-kurser. Du kan anmäla dig till fler.
Anmäl intresse
Gör en intresseanmälan så får du löpande information om kommande studiestarter, ansökningsdatum och andra evenemang kopplade till KUI yrkeshögskola. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Genom att fylla i en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn, e-postadress och mobilnummer med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick, eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.
När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via YH-antagningen. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning, syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.
Våra informationsutskick innehåller så kallade spårningspixlar, vilket är ett vanligt sätt för att se om utskicken blir öppnade av mottagarna. På ett liknande sätt kan vi även se om mottagarna klickar på länkarna samt vilka länkar de klickar på. Vi använder denna information främst för statistisk analys av våra utskick för att se hur vi kan förbättra utskicken så att de blir mer intressanta för mottagaren. Hanteringen av spårningspixlar sker med hjälp av Microsoft Dynamics och Edit News.
Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att kontakta info@kui.se eller genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.
Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, överföring, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Klicka här för att läsa mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.
Vill du inte samtycka till ovan kan du istället maila oss yrkeshogskola@kui.se
Kontakta oss
Vill du ha mer information om utbildningens upplägg eller kursinformation kontaktar du KUI Yrkeshögskola eller chattar med oss. Har du frågor om ansökan och antagning kontaktar du YH-antagningen.
KUI Yrkeshögskola
Yrkeshögskoleutbildning
Telefontider
Mån-fre: kl. 9-12 samt 13-15
Postadress
Tanneforsgatan 8, 582 24 Linköping
YH-antagningen
Ansökan till YH-utbildning
Telefontider
Måndag-fredag kl. 09.00-12.00
Våra samarbetspartners
Våra samarbetspartners spelar en viktig roll i att säkerställa kvaliteten och utvecklingen av våra program. Genom nära samarbeten kan vi erbjuda eleverna en stark koppling till arbetslivet, vilket ger dem de bästa förutsättningarna för att utveckla sina kunskaper och färdigheter. Tillsammans skapar vi möjligheter för framtiden!
Utbildningens studieorter
StockholmInledande träff genomförs digitalt via länk. Studiestarter2025 – Inväntar besked från MYH |
LinköpingInledande träff genomförs digitalt via länk. Studiestarter2025 – Ansökan öppnar 7 januari 2025 (Godkänd) |
Eskilstuna/Visby*Inledande träff genomförs digitalt via länk. Studiestarter2025 – Ansökan öppnar 7 januari 2025 (Godkänd) |
Uppsala/Umeå*Inledande träff genomförs digitalt via länk. Studiestarter2025 – Ansökan öppnar 7 januari 2025 (Godkänd) |
Rekommendation
94%
94% av våra studerande rekommenderar KUI Yrkeshögskola till andra.
Jämn könsfördelning
KUI arbetar ständigt för att få både YH-utbildningarna och även arbetsmarknaden efter avslutad utbildning så jämställd som möjligt. Vi ser därför gärna att flera män ansöker till våra utbildningar.