Barnskötare Elevassistent med svenska som andraspråk

Erbjuds endast Östersunds kommun

Denna utbildning är perfekt för dig som vill arbeta som barnskötare eller elevassistent samtidigt som du förbättrar dina kunskaper i svenska språket. Här kombineras yrkesinriktad utbildning med språkutveckling, vilket ger dig en stark grund för att både utföra ditt arbete och kommunicera effektivt i förskola och skola.

Under utbildningen kommer du att lära dig hur du stöttar barns och elevers utveckling och lärande. Du får kunskaper om barns behov, lekens betydelse, planering och dokumentation samt hur du bemöter barn och deras familjer på ett professionellt sätt. Parallellt med de yrkesinriktade kurserna fokuserar utbildningen på att stärka din svenska. Du kommer att utveckla din förmåga att förstå, tala, läsa och skriva på svenska – något som är avgörande för att kunna samarbeta med kollegor, barn och vårdnadshavare samt för att lyckas i din yrkesroll.

Efter avslutad utbildning kommer du att vara redo att arbeta som barnskötare inom förskolan eller som elevassistent i skolan. Dina förbättrade språkkunskaper ger dig också fler möjligheter inom arbetslivet och stärker din förmåga att bidra i det dagliga arbetet. Utbildningen ger dig möjlighet att söka arbete inom olika verksamheter, exempelvis förskolor, fritidshem eller skolor. Arbetsuppgifterna kan variera, men din roll som stöd och vägledare i barn och elevers utveckling är alltid central. Kombinationen av yrkesutbildning och språkträning öppnar dörrar till en meningsfull och viktig roll i samhället.

Snabba fakta

VALD KOMMUN Östersund

LÄNGD 95 veckor

STUDIEFORM Klassrum

POÄNG 1900

STUDIETAKT Heltid

FÖRKUNSKAPER Betyg i SFI C eller motsvarande kunskaper

STUDIESTARTER jan, sep

VIKTIGA DATUM
Sista ansökan: 26 Jan 2025 Studiestart: 3 Mar 2025
Sista ansökan: 30 Mar 2025 Studiestart: 12 May 2025
Ansök

Klassrumsstudier

Under utbildningen lär du dig om planering, dokumentation, kommunikation och bemötande, samt hur du på bästa sätt stödjer barn och elever i deras utveckling. Undervisningen sker både genom schemalagda lektioner på plats några dagar i veckan och via vår digitala lärplattform. Här får du en utbildning som kombinerar teori med praktisk träning för att ge dig en stark grund för framtiden.

Utbildningen inleds med en introduktion till studier och kartläggning av tex tidigare erfarenhet inom området.

Förkunskaper för barnskötare elevassistent med svenska som andraspråk

Godkänt betyg i SFI kurs C eller motsvarande kunskaper.

Bifoga dina betyg i din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Förutom tidigare betyg - bifoga ett personligt brev med din ansökan. Här kan du läsa vad brevet ska innehålla>>

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Obligatorisk APL/Praktik

Under din APL får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. En lämplig handledare utses på arbetsplatsen. Under din praktik följer du din handledares schema. Din lärare har kontinuerlig kontakt med dig och handledaren samt gör besök på arbetsplatsen för att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av praktiken. Läs mer om APL »

Att få arbete efter utbildningen

Barnskötare och elevassistenter spelar en avgörande roll i barns och elevers utveckling, och det finns en betydande efterfrågan på utbildade yrkespersoner inom dessa områden. Behovet av kvalificerad personal inom förskolor och skolor är stort, vilket skapar goda möjligheter för dem med rätt kompetens att hitta arbete. För att möta denna efterfrågan har satsningar gjorts på utbildningar som förbereder individer för dessa viktiga roller inom det pedagogiska fältet.

Var kan jag arbeta som barnskötare eller elevassistent?

Som barnskötare kan du arbeta inom förskolor och fritidshem, där du stödjer barn i deras lärande och utveckling genom lek och pedagogiska aktiviteter. Elevassistenter arbetar oftast i grundskolan eller gymnasieskolan och ger stöd till elever som behöver extra hjälp i sin vardag, både i och utanför klassrummet. Läs mer om yrken »

Digital lärplattform – Omniway

Vårt mål är att göra dina studier till en rolig och engagerande resa. Genom att ge dig tillgång till Omniway med dess användarvänliga gränssnitt och interaktiva funktioner, strävar vi efter att ge dig möjligheten att lära och utvecklas på ditt eget sätt. Oavsett om du föredrar att studera hemma, på väg till jobbet eller på en kafé, så är Omniway där för att stödja din inlärning. Vi är stolta över att erbjuda en modern och tillgänglig plattform som hjälper dig att enkelt och flexibelt nå dina utbildningsmål.

Studiemedel - CSN

Samtliga våra utbildningar är berättigade till studiemedel hos CSN. Om du planerar att ansöka om studiestöd eller har frågor som rör din ekonomi under din studietid, så är det till CSN du vänder dig. Se frågor och svar om CSN »

Barnskötare Elevassistent med svenska som andraspråk

Poängplan

1900
Kurs
Kurskod
Poäng
Grundläggande vård och omsorg
GRUGRD0
100
Hälsopedagogik
HALHAL0
100
Introduktion KOMBO BF
KGYORI11C32
250
Yrkessvenska BFK22
KGYORI11F14
250
Barns lärande och växande
PEDBAS0
100
Kommunikation
PEDKOU0
100
Lärande och utveckling
PEDLÄR0
100
Människors miljöer
PEDMÄI0
100
Pedagogiska teorier och praktiker
PEDPED0
100
Pedagogiskt ledarskap
PEDPEG0
100
Pedagogiskt arbete
PEGPEA0
200
Skapande verksamhet
PEGSKP0
100
Etnicitet och kulturmöten
SOIETN0
100
Specialpedagogik 1
SPCSPE01
100
Specialpedagogik 2
SPCSPE02
100
Summa 1900

Bra att veta

Grundläggande behörighet

En vuxen har grundläggande behörighet för att delta vid komvux på gymnasial nivå från och med den 1 juli det år hen fyller 20 år. Det gäller förutsatt att hen:

  • Är bosatt i Sverige,
  • Saknar sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge,
  • Har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen, och
  • I övrigt uppfyller föreskrivna villkor.

Läs mer om behörighet för komvux »

Praktik / APL

I utbildningen ingår obligatorisk Arbetsplatsförlagt lärande (APL) det som vi till vardags kallar för praktik. Under din APL-period är du på en arbetsplats där du följer din handledares schema vilket kan innebära tidiga morgnar och senare eftermiddagar. Praktik är en naturlig del av din yrkesutbildning. Du får arbetslivserfarenhet vilket ökar dina chanser till arbete efter studierna.

Tänk på att APL-platsen kräver ett utdrag från belastningsregistret som är blankt.

Läs mer om APL »

Praktiska övningar

Under utbildningen kombinerar du både teori och praktiskt lärande. Vi har material för praktiska övningar inom barn och fritid. Praktiskt träning gör dig väl förberedd inför ditt kommande yrkesliv.

Alla praktiska övningar genomförs på plats i skolan oavsett studieform.

Fristående komvuxkurser

Du kan läsa fristående kurser ur denna yrkesutbildning för att komplettera, fördjupa eller bredda din kompetens.

Du hittar kurserna här »

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial. Du kan söka studiemedel från CSN.

Frågor och svar om CSN »

Vanliga frågor och svar

Exempel på praktiska övningar inom Barn och fritid

Kreativitet och skapande

Elever tränar på skapande och sin förmåga att vara kreativa. Här gör de vackra blommor av återvinningsmaterial.

Att följa en planering

Elever tränar på att följa en planering som utvecklar barns identitet och rätten till sin kroppsliga och personliga integritet. De tecknar fyra objekt som beskriver dem själva för att sedan presentera sina teckningar för varandra.

Aktiviteter för inkludering

Här förbereder sig elever inför redovisning sina planerade aktiviteter där man tar hänsyn till att inkludera alla elever.