SEXUELL HÄLSA OCH FUNKTIONSNEDSÄTTNING
Sexuell hälsa och fysisk, intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning
Har ni kompetens i sexuell och reproduktiv hälsa bland personal som arbetar inom vård- och omsorgssektorn?
Utbildningen Sexuell hälsa och funktionsnedsättning ger ökade kunskaper om förhållningssätt till frågor och utmaningar inom sexualitet i förhållande till personer som lever med en funktionsnedsättning både ur individ och personals frågeställningar
Idag bor personer med LSS-beslut i egna hem med möjlighet till fria och självständiga liv. Det kan låta trivialt att konstatera att dessa människor bär på samma längtan efter närhet och relationer som andra människor, men i praktiken är det svårt att få stöd till att omsätta denna längtan i praktik. Normer och fördomar mot personer med funktionsnedsättning i allmänhet och mot personer med intellektuell funktionsnedsättning i synnerhet leder ofta till ett osynliggörande och moraliserande.
Under dagen belyser vi sexuella och reproduktiva rättigheter med både dess glädjeämnen och komplikationer. Under utbildningen tar vi upp det utvecklingspsykologiska perspektivet, etiska frågeställningar, miljöns betydelse och vikten av ett professionellt förhållningssätt.
Målgrupp
Boendestödjare, aktivitetshandledare samt personliga assistenter som arbetar med personer som har fysisk, intellektuell eller NP funktionsnedsättning
Innehåll
- Mänskliga och sexuella rättigheter.
- Etik kring sexuell hälsa oavsett funktion i alla åldrar
- Utmaningar inom sexuell hälsa – för individ och personal
- Personalens roll
- Anhöriga
- Vad kan samhället bistå med?
Arbetsformer
Utbildningen innehåller teoretiska pass blandat med dialog, samtal och reflektioner.
Omfattning
Utbildningen omfattar en dag men kan också vid beställning av uppdragsutbildning anpassas efter behov.
Infoblad för Sexuell hälsa och funktionsnedsättning
Här kan du ladda ned infoblad om utbildningen
Uppdragsutbildning
Tips på fler företagsutbildningar
KUI Företagsutbildning erbjuder Kompetensutveckling och fortbildning på olika nivåer för chefer och medarbetare
LSS-verksamheter är verksamheter där utveckling och förnyelse behövs. Allt fler diagnoser och funktionsnedsättningar upptäcks och verksamheterna behöver hänga med i utvecklingen. Vi ser till att ni får den senaste kunskapen för att följa med i utvecklingen. Utbildningarna är till för dig som arbetar inom LSS-verksamhet, personlig assistans, hemsjukvård eller annan verksamhet där du möter personer med funktionsnedsättningar.