Mat och kost för barn vid NPF och särskilda kostbehov

Denna kurs är utformad för att ge en fördjupad förståelse och praktiska verktyg kring mat och kost för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), diabetes, selektivt ätande eller specifika kosthållningar som vegankost och ketogen kost. Genom att använda aktuell forskning och praktisk vägledning får du verktyg för att möta barnens olika behov och skapa trygga, inkluderande måltidsmiljöer som respekterar varje barns unika förutsättningar. Utbildningen vänder sig till dig som har gått vår fortsättningsutbildning eller har motsvarande kunskaper i ämnet.

Kost vid NPF

Måltider kan vara utmanande för barn med NPF på grund av känslighet för smaker, konsistenser och rutiner. I denna del av kursen får du insikt i hur både fysiska och psykologiska faktorer påverkar måltidsupplevelsen. Du får konkreta strategier för att skapa en trygg måltidssituation där barnen kan känna sig säkra och lyssna på sina egna hungers- och mättnadssignaler.

Selektivt ätande

För barn som är selektiva ätare kan måltider bli stressande, vilket kräver tålamod och anpassningar. Genom att skapa en lugn och stödjande måltidsmiljö samt introducera nya livsmedel successivt kan du hjälpa barnet att bredda sina matpreferenser utan att öka oro eller motstånd.

Växtbaserad kost (vegankost)

För barn som följer en växtbaserad kost får du praktiska verktyg för att erbjuda näringsrika och balanserade måltider som stödjer barnets tillväxt och utveckling. Kursen går igenom hur du säkerställer att alla viktiga näringsämnen ingår, samt hur du följer aktuella kostrekommendationer.

Kost vid diabetes

I denna del får du konkreta råd för att anpassa måltider som stödjer barn med diabetes. Fokus ligger på att förstå hur olika matval och måltidsstrukturer påverkar blodsockernivåerna. Målet är att skapa en måltidsmiljö där barn med diabetes kan äta på ett tryggt och balanserat sätt.

Ketogen kost

För barn som behöver följa en ketogen kost får du insikt i vad detta innebär i praktiken och hur kosthållningen kan implementeras i förskolan på ett säkert och hållbart sätt.

Utbildningens innehållspunkter

  • Problematik och möjligheter.
  • Bemötande och anpassningar.
  • Näringsbehov.
  • Forskning och erfarenheter.
  • Symtom att vara uppmärksam på.
  • Diabetes.
  • Selektivt ätande.
  • Vegankost.
  • Ketogen kost.

Målgrupp

Utbildningen är till för kockar på förskola och skola samt andra som arbetar med och är intresserade av mat och kost hos barn..

Kompetens som gör skillnad

Utbildning för framtiden

Flexibla utbildningsupplägg

Ett urval av vårt utbud

Utforska vårt breda utbud av utbildningar. Använd filtreringen för att välja de ämnen och utbildningstyper som intresserar dig. Gå till hela vårt utbud »

ALS

ALS

Lär dig om ALS, dess symtom och hur du kan ge rätt stöd. Få teoretisk och praktisk kunskap för att möta drabbade på bästa sätt.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning

UTBILDNINGSFORM Distans, Företagsutbildning

Anhörigstöd

Anhörigstöd

Få insikt i hur man bygger och upprätthåller meningsfulla och stöttande relationer med anhöriga. Lär dig att navigera genom svårigheter som kan uppstå.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning, Kurs med fast datum

UTBILDNINGSFORM Distans, Företagsutbildning

Leda en mångkulturell arbetsgrupp

Leda en mångkulturell arbetsgrupp

Lär dig leda en mångkulturell arbetsgrupp! Få verktyg för att stärka kommunikation, inkludering och skapa en arbetsplats där mångfald blir en styrka.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning

UTBILDNINGSFORM Distans, Företagsutbildning

Palliativ vård – Livets slutskede

Palliativ vård – Livets slutskede

Kunskap om sorg och sorgebearbetning och ett empatiskt bemötande.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning

UTBILDNINGSFORM Distans, På plats

Social dokumentation webbutbildning

Social dokumentation webbutbildning

Webbutbildning om Social dokumentation. Varför vi ska dokumentera, lagar, journalföring och genomförandeplan från ansökan till genomförande.

UTBILDNINGSTYP Företagsutbildning, Webbutbildning

Tydliggörande pedagogik inom LSS

Tydliggörande pedagogik inom LSS

Vad det är och hur man kan arbeta med det är viktigt för att skapa en begriplig, hanterbar och tillgänglig miljö

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning

UTBILDNINGSFORM Distans

Enhetschef inom äldreomsorgen

Enhetschef inom äldreomsorgen

Enhetschef inom äldreomsorgen ger dig chansen att utvecklas i din chefs- och ledarroll genom påfyllning av teori, konkreta verktyg samt tillfälle till fördjupad reflektion kring ditt chefsuppdrag.

UTBILDNINGSTYP För företag

UTBILDNINGSFORM Företagsutbildning

Genus, etnicitet och jämställdhet i äldreomsorgen

Genus, etnicitet och jämställdhet i äldreomsorgen

Genus etnicitet och jämställdhet diskuterar möjligheter och utmaningar. Du får kunskaper och verktyg att arbeta med genus, etnicitet och jämställdhet

UTBILDNINGSTYP För företag

UTBILDNINGSFORM Företagsutbildning

Neuropsykiatriska funktions­nedsättningar

Neuropsykiatriska funktions­nedsättningar

Under utbildningen får du kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, dess konsekvenser och behov av stöd i ett livsperspektiv.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning

UTBILDNINGSFORM Företagsutbildning

Vilken utbildningsform passar dig?

 

Bokningsbar kurs med fasta datum – Boka din plats online. Kurserna har bestämda datum och är till för alla.
Skräddarsydd utbildning för företag –  Vi bygger innehåll och utformning tillsammans, så utbildningen passar ert behov.

 

Hitta utbildning

Utforska vårt breda utbud av utbildningar. Använd filtreringen för att välja de ämnen och utbildningstyper som intresserar dig. Vi erbjuder allt från yrkesutbildningar och komvuxkurser till yrkeshögskoleprogram och skräddarsydda uppdragsutbildningar för företag.

En 18-årig tjej står på en tom gata i Stockholm och ler mot kameran

Frågor och svar

Länktips

  • Mat och kost för barn - Lär dig om mat och kost för barn med grunder i näringslära och praktiska verktyg för att skapa trygga måltider som stödjer barns hälsa och utveckling.
  • Mat och kost för barn – Fördjupningskurs - Denna utbildning är en fördjupning av utbildningen "Mat och kost för barn | Grundutbildning". Vi bygger vidare på de grundläggande principerna och går djupare in på hur vi kan implementera dessa i förskolan för att skapa en hållbar och hälsosam matmiljö.
  • Ätstörningar inom skolan - Du får fördjupad kunskap om ätstörningar, såsom orsaker, symtom, diagnos, bemötande och triggers.  Ätstörningar är potentiellt livshotande psykiska sjukdomar som kan innebära mångårigt lidande för de drabbade och deras anhöriga.
  • 1177 Vårdguiden ger råd om hur barn mellan 1 och 6 år kan äta samma mat som vuxna, med fokus på att utveckla goda matvanor och att umgås kring mat. Sidan betonar också vikten av regelbundna måltider och att undvika livsmedel med tillsatt socker. Läs mer på 1177.se.

Kompetens som stärker hela verksamheten​

Våra utbildningar ger medarbetare och arbetsplatser den kompetens som behövs för att utvecklas och skapa en starkare verksamhet.
Händer som varsamt justerar medicinsk utrustning, med fokus på samarbete och omsorg. Den varma belysningen och närbilden förmedlar mänsklig närhet och vård. Bilden symboliserar tillit och stöd, där varje rörelse visar noggrannhet och respekt för patientens behov. En intim skildring av vård i praktiken.

Rätt kompetens för en starkare framtid​

Våra utbildningar ger er rätt kompetens genom branschanpassat innehåll, erfarna lärare och praktiska verktyg som stärker verksamheten idag och inför framtiden.
En leende kvinna står självsäkert i ett modernt kontor, omgiven av kollegor som arbetar vid sina skrivbord i bakgrunden. Hennes professionella utstrålning och miljön signalerar företagsutbildning, där kompetensutveckling och arbetsplatsens samarbete betonas för att främja både individuell och organisatorisk tillväxt.

Flexibla utbildningskoncept efter behov​

Våra flexibla utbildningskoncept anpassas efter era behov, så att ni kan utvecklas på ett sätt som passar er verksamhet.