JAGSTÖDJANDE FÖRHÅLLNINGSSÄTT
När vi möter människor inom äldreomsorg och demensvården så är det väldigt lätt att vi tar största fokus på det människor inte kan. Alltså, vilka oförmågor man har. Men alla människor har ju resurser, trots sjukdom. Jagstödjande förhållningssätt är en metod som går ut på att stärka och stödja sviktande jagfunktioner (förmågor) hos en person med demenssjukdom.
För att kunna stödja sviktande funktioner måste man skaffa sig en bild av personens jagprofil och bedöma hur välbevarade de olika jagfunktionerna är. Syftet med utbildningen Jagstödjande förhållningssätt är att du ska få redskap för att hjälpa personen att på bästa möjliga sätt bruka sina kvarvarande funktioner – att ta vara på det friska.
Alla människor påverkas av den miljö de befinner sig i och det gäller i särskilt hög grad personer mer demenssjukdom. Det beror på att den kognitiva förmågan hos personer med åldersdemens förändras, en förändring som karaktäriseras av att de olika jagfunktionerna minnesfunktionen, varseblivningen, tänkandet och språket försämras.
Målgrupp
Denna utbildning vänder sig till personal inom äldreomsorg och hemtjänst.
Innehåll
- Vad är ett jagstödjade förhållningssätt?
- Presentation av teorin som förhållningssättet grundar sig på
- Människans jagfunktioner och förmågor
- Bedömning av jagfunktioner och förmågor vid demenssjukdom
- Presentation av ett bedömningsinstrument
- Bemötande och hjälpinsatser vid sviktande förmågor och funktioner
Arbetsformer
Föreläsning där teori varvas med praktiska exempel.
Omfattning
Utbildningen omfattar en dag men kan också vid beställning av uppdragsutbildning anpassas efter behov.
Infoblad för Jagstödjande förhållningssätt
Här kan du ladda ned infoblad om utbildningen
Uppdragsutbildning
Tips på fler företagsutbildningar
KUI Företagsutbildning erbjuder Kompetensutveckling och fortbildning på olika nivåer för chefer och medarbetare
Äldreomsorgen i Sverige utvecklas ständigt och vi ser till att ni får den senaste kunskapen för att följa med i utvecklingen. Vi erbjuder kompetensutveckling på olika nivåer för chefer och medarbetare som arbetar inom äldreomsorg och hemtjänst. Vi utbildar chefer, ledare, ansvariga, biståndshandläggare, boendestödjare, sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden och övrig vård- och omsorgspersonal.