FÖRHÅLLNINGSSÄTT OCH BEMÖTANDEMODELLER VID FUNKTIONSNEDSÄTTNING
Bemötande
Som personal är ditt bemötande och förhållningssätt i mötet med personer som har funktionshinder avgörande när det gäller utveckling av svåra beteenden som självskadande beteende, aggressivt beteende och passivt beteende. För att kunna erbjuda hög kvalitet är det centralt att all personal arbetar evidensbaserat, har god funktionshinderkunskap, en gemensam bemötandemodell och kunskap i tillämpad beteendeanalys.
Utbildningen ska bidra till att personer i närmiljön har den kunskap och kompetens som behövs för att bemöta de svårigheter som funktionshindret kan medföra. Under Förhållningssätt och bemötandemodeller inom LSS går vi igenom alltifrån inlärningsteori och PBS – Positive Behavior Support till autentiska fallbeskrivningar.
Personer med funktionsnedsättning har rätt att helt och hållet vara delaktiga i samhället. Förhållningssätt och bemötande har här en avgörande betydelse. Med rätt förutsättningar ska även personer med stora funktionsnedsättningar kunna påverka sin situation.
Målgrupp
Personal vid kommunala och privata gruppboenden, korttidshem, dagligverksamheter och andra miljöer där man arbetar med personer med funktionshinder.
Innehåll
- Att förstå och förebygga beteendeproblem
- Inlärningsteori
- TBA – Tillämpad beteendeanalys för att förstå och förändra beteenden
- PBS – Positive Behavior Support
- Arbetsgruppen – enas om gemensam problemformulering och skapa gemensamma mål
- Motivation
- Sociala berättelser – Seriesamtal
- Autentiska fallbeskrivningar
Arbetsformer
Förhållningssätt och bemötandemodeller inom LSS innehåller teoretiska pass blandat med dialog, samtal och reflektioner.
Omfattning
Utbildningen omfattar en heldag, men kan vi beställning av uppdragsutbildning anpassas efter behov.
Infoblad för Förhållningssätt och bemötandemodeller vid funktionsnedsättning
Här kan du ladda ned infoblad om utbildningen
Uppdragsutbildning
Tips på fler företagsutbildningar hos KUI
KUI Företagsutbildning erbjuder Kompetensutveckling och fortbildning på olika nivåer för chefer och medarbetare
LSS-verksamheter är verksamheter där utveckling och förnyelse behövs. Allt fler diagnoser och funktionsnedsättningar upptäcks och verksamheterna behöver hänga med i utvecklingen. Vi ser till att ni får den senaste kunskapen för att följa med i utvecklingen. Utbildningarna är till för dig som arbetar inom LSS-verksamhet, personlig assistans, hemsjukvård eller annan verksamhet där du möter personer med funktionsnedsättningar.