Lågaffektivt bemötande inom förskolan

Lågaffektivt bemötande kan vara ett sätt för förskolepersonal att hantera problemskapande beteende hos barn, exempelvis känsloutbrott som kan vara svårhanterliga. Ett lågaffektivt bemötande kan skapa lugn och struktur i olika miljöer för att barnet ska kunna få stöd vid svåra beteenden. Under utbildningen kommer vi att gå igenom vad ett lågaffektivt bemötande innebär, hur man kan ta sig an att skapa ordning i kaos och hur vi kan förstå och tolka barnets perspektiv. Vi går igenom autentiska fall beskrivningar och diskuterar även arbetsgruppens gemensamma problemformulering och språk för att kunna hjälpas åt att skapa så bra förutsättningar för barnet som möjligt.

Vad är lågaffektivt bemötande?

Lågaffektivt bemötande är en strategi eller metod inom socialt arbete och psykologi som innebär att man svarar på känslomässiga och beteendemässiga utmaningar med en lugn och avslappnad attityd. Det fokuserar på att undvika konfrontation, konflikt och höga känslouttryck, och istället strävar efter att skapa en lugn och trygg miljö för den person som man interagerar med. Detta tillvägagångssätt används ofta inom områden som arbetar med människor med olika former av beteendeproblem eller psykisk ohälsa.

När används lågaffektivt bemötande?

Många barn har svårt att reglera och hantera sina känslor, samtidigt som de inte har förmågan att styra över sina impulser. Det innebär i praktiken att dessa barn lättare får stora känsloutbrott som är svåra att ta sig ur på egen hand. Att vara i ett känsloutbrott kan handla om att skrika, sparkas och fäktas, barnet har inte kontroll över sitt beteende och kan inte se konsekvenserna av sitt handlande. Detta är både obehagligt för barnet och omgivningen och är ett tillstånd ingen vill vara i. Här kan ett lågaffektivt bemötande komma in som en räddning för dig som personal på förskola och fritidsverksamhet.

Utbildningens innehållspunkter

  • Lågaffektivt bemötande.
  • Struktur – att ge förutsägbarhet.
  • Att skapa ordning i kaos.
  • Kommunikation – att förstå och bli förstådd.
  • Att förstå och tolka barnets perspektiv.
  • Förhållningssätt och bemötandemodeller.
  • Arbetsgruppen – gemensam problemformulering och gemensamt språk.
  • Autentiska fallbeskrivningar.

Målgrupp

Utbildningen är till för alla som arbetar inom förskolan eller liknande pedagogisk verksamhet.

Kompetens som gör skillnad

Utbildning för framtiden

Flexibla utbildningsupplägg

Ett urval av vårt utbud

Utforska vårt breda utbud av utbildningar. Använd filtreringen för att välja de ämnen och utbildningstyper som intresserar dig. Gå till hela vårt utbud »

AI och ChatGPT

AI och ChatGPT

AI och ChatGPT är en introduktion till hur du kan använda AI för att automatisera rutinuppgifter, analysera data och ge stöd i beslutsfattande.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning, Kurs med fast datum

UTBILDNINGSFORM Distans, Företagsutbildning

Artros och osteoporos

Artros och osteoporos

Lär dig om artros och osteoporos – orsaker, behandling och förebyggande åtgärder. Få praktiska råd och verktyg för att förbättra vården och livskvaliteten.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning

UTBILDNINGSFORM Distans, Företagsutbildning

Autism

Autism

Kunskap om autism och autismliknande tillstånd, inklusive deras orsaker, symtom och diagnos. Djupare kompetens i ämnet för att ge dig en mer nyanserad förståelse.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning

UTBILDNINGSFORM Distans, Företagsutbildning

Introduktion Äldreomsorg webbutbildning

Introduktion Äldreomsorg webbutbildning

Vänder sig ny personal som ska börja arbeta inom inom äldreomsorg och hemtjänst samt personal som redan arbetar inom äldreomsorgen men inte har svenska som modersmål.

UTBILDNINGSTYP Webbutbildning

Kontaktman enligt IBIC

Kontaktman enligt IBIC

Lär dig arbeta behovsstyrt som kontaktman enligt IBIC. Få kunskap om ICF, samverkan och kommunikation för en trygg och individanpassad vård.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning

UTBILDNINGSFORM Distans, Företagsutbildning

Palliativ vård – Livets slutskede

Palliativ vård – Livets slutskede

Kunskap om sorg och sorgebearbetning och ett empatiskt bemötande.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning

UTBILDNINGSFORM Distans, På plats

Språkutveckling och språkstimulering i förskolan

Språkutveckling och språkstimulering i förskolan

Under föreläsningen kommer vi att utforska praktiska strategier för språkutveckling och språkstimulering som är beprövade och kan användas både individuellt och i grupp. Genom att anpassa och diversifiera vår tillvägagångssätt skapar vi en inkluderande miljö för språklig utveckling och interaktion.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning, Kurs med fast datum

UTBILDNINGSFORM Distans, Företagsutbildning

Yrkessvenska webbutbildning

Yrkessvenska webbutbildning

Ökade kunskaper i det svenska språket och språkförståelse för att bemöta och skapa trygga relationer med brukare och dess anhöriga.

UTBILDNINGSTYP Webbutbildning

Kultur, tradition och högtider inom äldreomsorgen

Kultur, tradition och högtider inom äldreomsorgen

Kultur tradition och högtider lär dig bakgrunden till svenska traditioner. Skapa ”guldstunder” med musik och aktiviteter som knyter an till högtiderna.

UTBILDNINGSTYP För företag, Företagsutbildning

UTBILDNINGSFORM Företagsutbildning

Vilken utbildningsform passar dig?

 

Bokningsbar kurs med fasta datum – Boka din plats online. Kurserna har bestämda datum och är till för alla.
Skräddarsydd utbildning för företag –  Vi bygger innehåll och utformning tillsammans, så utbildningen passar ert behov.

 

Hitta utbildning

Utforska vårt breda utbud av utbildningar. Använd filtreringen för att välja de ämnen och utbildningstyper som intresserar dig. Vi erbjuder allt från yrkesutbildningar och komvuxkurser till yrkeshögskoleprogram och skräddarsydda uppdragsutbildningar för företag.

En 18-årig tjej står på en tom gata i Stockholm och ler mot kameran

Frågor och svar

Länktips

  • Lågaffektivt bemötande inom skolan - Vi kommer gå igenom olika delar av processen då du står i ett bemötande av en elev och vad du behöver tänka på för att bättre stötta eleven då hen får det svårt.
  • ADHD i förskolan - Hur kan du som pedagog i förskolan tänka kring barn med diagnosen ADHD?
  • Att möta familjer med psykisk ohälsa - Kunskap och verktyg för att känna igen och bemöta psykisk ohälsa i barnens närhet.
  • Autism inom förskola - Utbildningen ger kunskaper för att bemöta de svårigheter som funktionsnedsättningen kan medföra.
  • Lågaffektivt bemötande i förskolan - Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och David Edfelt fokuserar på samarbete mellan pedagoger och barn i boken ”Beteendeproblem i förskolan - om lågaffektivt bemötande.” - Läs mer på molndal.se

Kompetens som stärker hela verksamheten​

Våra utbildningar ger medarbetare och arbetsplatser den kompetens som behövs för att utvecklas och skapa en starkare verksamhet.
Händer som varsamt justerar medicinsk utrustning, med fokus på samarbete och omsorg. Den varma belysningen och närbilden förmedlar mänsklig närhet och vård. Bilden symboliserar tillit och stöd, där varje rörelse visar noggrannhet och respekt för patientens behov. En intim skildring av vård i praktiken.

Rätt kompetens för en starkare framtid​

Våra utbildningar ger er rätt kompetens genom branschanpassat innehåll, erfarna lärare och praktiska verktyg som stärker verksamheten idag och inför framtiden.
En leende kvinna står självsäkert i ett modernt kontor, omgiven av kollegor som arbetar vid sina skrivbord i bakgrunden. Hennes professionella utstrålning och miljön signalerar företagsutbildning, där kompetensutveckling och arbetsplatsens samarbete betonas för att främja både individuell och organisatorisk tillväxt.

Flexibla utbildningskoncept efter behov​

Våra flexibla utbildningskoncept anpassas efter era behov, så att ni kan utvecklas på ett sätt som passar er verksamhet.