Välkommen på Rikskonferens kvalitet inom LSS

13 November i centrala Stockholm

Två grundläggande principer inom LSS är delaktighet och självbestämmande. Dessa förutsätter kommunikation. I år fyller LSS 30 år. Vi vill uppmärksamma det genom att sätta fokus på hur vi kan skapa förutsättningar för kommunikation och kommunikationsrättigheter. Fördjupa era kunskaper, inspireras och utveckla er verksamhet med hjälp av föreläsningar från experter och ledande aktörer inom LSS-området.

Deltagande och självbestämmande - för kreativitet och fantasi!

Alla kan kommunicera men alla kommunicerar inte på samma sätt. Under konferens kvalitet inom LSS undersöker vi effektiv användning av alternativa och kompletterande kommunikationsformer som kan göra stor skillnad i det dagliga livet och främja självständighet och delaktighet. Vår inställning till kommunikation och uppfattningar om varför vi kommunicerar är också viktiga i säkerställandet av alla individers rättigheter.

Att ha möjlighet att uttrycka sina känslor och tankar skapar förutsättningar för kreativitet, för relationer och gör att vi känner oss mindre isolerade. Att känna sig hörd och förstådd, ökar tilliten till dem som ger stöd och vård och blir också en förutsättning för emotionellt och socialt stöd. Kommunikation är nyckeln till att bygga förtroende mellan de som omfattas av LSS, närstående och omsorgsgivare.

Under dagen kommer vi undersöka hur vi kan skapa goda kommunikativa förutsättningar som säkerställer individens tillgång till, och möjlighet att, utöva sina rättigheter. Hur kommunikation leder till förbättrad kvalitet av vård och stöd och skapar förutsättningar för ett individuellt anpassat stöd. Vi kommer undersöka hur vi med kommunikation kan förebygga missförstånd och frustrationer. Målet är att skapa möjlighet för deltagande och självbestämmande, för kreativitet och fantasi!

Dela på FacebookDela på LinkedIn

Boka-tidigt rabatt: Betala 3695:-

Grupprabatt: Gå 4 betala för tre!

Nycklar till bättre kommunikation och delaktighet


Grupprabatt: Gå 4 betala för 3!
↑ Gäller både boka-tidigt och ordinarie pris
Boka-tidigt-pris: 3695:-
↑ Gäller fram till 13 oktober 2024
Därefter gäller ordinarie pris: 5495:-
Datum: 13 november 2024
Plats: Convendum på Fleminggatan 18 i Stockholm
Har du frågor eller funderingar?
Kontakta KUI Företagsutbildning
08-522 506 90

liv.hoglund@kui.se


Ladda ned programblad i A4 »
Ladda ned affischer »


Program den 13 november 2024


08:30
– Registrering, kaffe och smörgås

09:00 – Moderator George Rein hälsar välkommen

09:10 – Institutet för mänskliga rättigheter – Ola Linder

09:50 – Kommunikation, rättigheter och människovärde – Helena Taubner

10:30 – FIKAPAUS MED UTSTÄLLARBESÖK

11:00 – Kommunikation, rättigheter och människovärde – Helena Taubner

11:35 – Vi skapar en modig verksamhet där kvalitetsarbetet står i dialog med deltagarna. DV127 Skärholmen, Sandra Wahlberg, Mira Naskali, Moa Sten

12:30 – LUNCH

13:30 – Utmaningar och möjligheter med AKK – Marika Habbe

14:30 – FIKAPAUS MED UTSTÄLLARBESÖK

15:00 – Lek utan gränser eller gränslös lek – Pernilla Glaser

16:00 – Moderator George Rein sammanfattar och avslutar dagen.

Ola Linder

Jurist och arbetar som utredare på Institutet för Mänskliga Rättigheter. Ola bevakar särskilt Institutets ansvar för rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Fotograf: Charlotte Carlberg Bärg

Helena Taubner

Funktionshinderforskare och lektor i specialpedagogik vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Hennes forskning och undervisning handlar om olika skärningspunkter mellan kommunikation och funktionshinder. När det gäller personer med intellektuell funktionsnedsättning har Helena bland annat forskat om vardagslivets villkor, hållbarhet i arbetslivet och arbetsmetoder inom gruppbostäder.

Fotograf: Magnus Tideman

Sandra Wahlberg

Enhetschef, DV127 Skärholmens stadsdelsförvaltning. Sandra arbetar utifrån målsättningen att genom ett tillitsbaserat ledarskap skapa en modig LSS-verksamhet som möter varje deltagare utifrån hens behov. Sandra har god kompetens inom autism och ser vikten av att ge goda förutsättningar för medarbetare att skapa en bra arbetsmetod.

Mira Naskali

Hantverkspedagog och samordnare Rätten till kommunikation, DV127 Skärholmens stadsdelsförvaltning. Mira är utbildad hantverkspedagog och KomBo-vägledare. I sin roll på DV127 så kombinerar Mira att utveckla verksamhetens och medarbetares arbetssätt med AKK och tydliggörande pedagogik samt att främja deltagardialog och kreativt skapande.

Moa Sten

Socialpedagog, DV127 Skärholmens stadsdelsförvaltning. Moa är socialpedagog och arbetar på DV127 för att utveckla metoder som ger medarbetare förutsättningar att arbeta med rätten till kommunikation, delaktighet och självbestämmande i det dagliga arbetet.

Marika Habbe

Specialistlogoped med inriktning språk. Marika har arbetat med utredning och stödinsatser till barn, ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar inom habilitering, BUP, förskola och skola samt vid Specialpedagogiska skolmyndigheten. Hon har haft en samordnande roll i central elevhälsa och har deltagit i forskningsprojekt om språkstörning och dyslexi vid Karolinska Institutet. Numer arbetar Marika som utredare inom funktionsnedsättning på Socialstyrelsen.

Pernilla Glaser

Pernilla har arbetat med utbildning och lärande hela sitt liv. Hon fortbildar lärare på Teaterhögskolan i Malmö och Stockholms Konstnärliga Högskola. Pernilla har varit senior processledare på forskningsinstitutet Rise och är en av initiativtagarna till Salong Krångel; en kompetensplattform för komplexitet i samhällsutveckling. Pernilla arbetar också med samtal och kreativ samverkan i gränssnittet mellan konst, forskning och civilsamhälle. Hon är en ofta anlitad föreläsare med lång erfarenhet av att leda samtal om samhällsförändring.

Utmaningar och möjligheter med AKK

Att kommunicera är en grundläggande mänsklig rättighet, men vad händer när vi inte har förutsättningar att kommunicera? Hör Marika Habbe, utredare inom funktionsnedsättning på Socialstyrelsen, berätta om språk, kommunikation och AKK. Marika kommer både att utgå från sin erfarenhet som specialistlogoped och från olika kunskapsstöd och utbildningsmaterial från Socialstyrelsen.

  • Vad är kommunikation?
  • Hur utvecklas språk och kommunikation genom livet?
  • Hur väljer man AKK för olika personer och i olika situationer?

Kommunikation, rättigheter och människovärde

Hela tiden kommunicerar vi med varandra för att tillgodose våra och andras behov. För personer med intellektuell funktionsnedsättning kan förutsättningarna för kommunikation vara begränsade – trots att det är en mänsklig rättighet att kunna göra sin röst hörd. En bristande kommunikation kan dessutom medföra att personen förvägras andra rättigheter, som fri rörlighet eller rätten till hälsa. Så hur tillgodoser vi möjligheter till kommunikation för alla? Lyssna till Helena Taubner berätta om hur kommunikation, rättigheter och människovärde hänger samman

  • Levnadsvillkor, delaktighet och begränsande praktiker – en pågående studie.
  • Omgivningens ansvar för en fungerande kommunikation.
  • Konsekvenser av bristande kommunikation
  • Erkännande av människovärde.

Lek utan gränser eller gränslös lek

Vad betyder skapande och lek för den personliga utvecklingen? Hur kan vi utveckla, förstå och beskriva estetik och lek som kvaliteter i omsorg och pedagogiskt arbete? Föreläsningen ger inblick i forskning kring lek och lärande och visar exempel på hur lek kan ta plats i olika verksamheter med olika förutsättningar. Den adresserar också olika sätt att se på kunskap och hur det påverkar estetikens och lekens roll.

  • Skapande uttryck.
  • Kommunikation genom lek.
  • Pedagogens och omsorgspersonens roll som inspiratör och support.

Institutet för mänskliga rättigheter

Kommunikation är en mänsklig rättighet och självbestämmande och delaktighet förutsätter kommunikation. Lyssna till juristen och utredaren Ola Linder berätta om Institutets arbete för funktionsrätt.

  • Funktionsrättskonventionen 2024.
  • Kommunikationsrättigheter.
  • Påverkan och förbättring på verksamhet- och individnivå.

Hur skapar vi en modig verksamhet där kvalitetsarbetet står i dialog med deltagarna?

Genom ett tillitsbaserat ledarskap och en tro på medarbetares kompetens skapar vi på DV127 möjligheter till ett levande kvalitetsarbete där kommunikationen med våra deltagare står i fokus. På DV127 arbetar vi utifrån en gemensam arbetsmetod som bygger på Rätten till kommunikation, tydliggörande pedagogik och lågaffektivt bemötande. Vi arbetar personcentrerat med självbestämmande och delaktighet i centrum. Under detta samtal vill vi dela med oss av tankar och metoder för att skapa en daglig verksamhet där deltagaren har goda kommunikativa förutsättningar och äger sin insats.

  • Kvalitetsutveckling genom tillitsbaserat ledarskap.
  • Gemensam och tydlig arbetsmetod.
  • Rätten till kommunikation.
  • Fokusområden utifrån brukarundersökningen.

Får jag en bokningsbekräftelse?

När vi erhållit din bokning skickas automatiskt en bekräftelse till den e-postadress du angivit i din bokning.

Vad är betalningsvillkoren?

Priserna är exkl. moms och inkluderar nedladdningsbar dokumentation. Betalning erläggs mot faktura 30 dagar netto.

Får jag tillgång till föreläsningarna i efterhand?

Efter konferensens slut kommer du att få tillgång till nedladdningsbar dokumentation (i PDF-format). En länk till sidan där du kommer åt dokumentationen skickas ut till din e-post. Du har därefter tillgång till länken en vecka efter konferensens slut.

Har du problem med nedladdningen av dokumentationen? Vänligen kontakta liv.hoglund@kui.se, 08-522 506 90 eller chatta med oss på kui.se.

Avbokningsregler

Anmälan är bindande men ej personlig. För avbokning fram till tre veckor före konferensdagen debiteras ingen avgift. Därefter debiteras hela avgiften. Avbokning skall göras skriftligen. Anmälan kan överlåtas till annan person. Meddela detta till: liv.hoglund@kui.se

KompetensUtvecklingsInstitutet förbehåller sig rätten att ställa in en konferens vid sjukdom hos arrangören eller om det har kommit in för få anmälningar. Om konferensen ställs in meddelar vi de anmälda deltagarna senast tre veckor före tillfället.

Vill du ställa ut?

Vill du vara med att ställa ut under för konferensen? Kontakta Liv Höglund, se kontaktuppgifter nedan.


LIV HÖGLUND
liv.hoglund@kui.se
08-522 506 08
Projektledare konferens

KONFERENSENS MODERATOR

George Rein

George Rein är Handledare, föreläsare och leg. Psykolog med KBT-inriktning.  George har mångårig erfarenhet av problemskapande beteende och har handlett hundratals personalgrupper inom LSS, socialpsykiatri och demensvård.

Senaste forskningen

Under våra konferenser får du tillfälle att ta del av den senaste forskningen presenterad av framstående personer och experter inom branscherna.

Plattform för att möta andra yrkesverksamma

En konferens är dessutom en plattform för att diskutera och dela erfarenheter med andra yrkesverksamma som delar ditt engagemang.

Interaktiva och engagerande

Vi strävar efter att skapa en interaktiv och engagerande miljö där deltagarna aktivt kan delta och vara en del av diskussionen.

Konferens LSS 2024

Välkommen till vår inspirerande konferens om LSS! Är du redo att delta i en unik och tankeväckande händelse som sätter fokus på de senaste framstegen och utmaningarna inom utvecklingen av LSS-verksamheten? Då är du på rätt plats!

Vi är stolta över att arrangera en inspirerande konferens som förenar ledande experter, beslutsfattare och innovatörer. Under konferensen kommer vi att dela insikter, diskutera bästa praxis och utforska framtida trender. Vårt mål är att skapa en dynamisk och interaktiv miljö där deltagarna kan utbyta idéer och erfarenheter, främja innovativa lösningar och höja standarden inom LSS.

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Vår konferens om LSS är utformad för att ge dig möjlighet att nätverka med likasinnade och få värdefulla insikter som kan bidra till att förbättra LSS-verksamheten och dess utveckling. Oavsett om du är en LSS-handläggare, stödpedagog, verksamhetschef eller en intresserad allmänhet, kommer vår konferens att erbjuda dig en unik plattform för lärande och utbyte av idéer.

Boka din plats för en dag fylld av engagerande diskussioner, intressanta presentationer och möjligheter att forma framtidens LSS-verksamhet. Tillsammans kan vi göra skillnad för LSS-användarnas utveckling och välbefinnande. Missa inte chansen att vara en del av denna betydelsefulla händelse.