Fortbildning i samarbete med Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård
I samarbete med Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård bjuder KompetensUtvecklingsInstitutet in till 2023 års fortbildningsdagar för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård.
Konferensen är ett rikstäckande forum / utbildning, speciellt utformat för dig som är sjuksköterska och möter äldre och personer med demenssjukdom i ditt arbete. Ta del av evidensbaserade och verksamhetsinriktade föreläsningar med de senaste rönen, fyll på med ny och viktig kunskap och mingla med kollegor från hela landet.
Du som är medlem i Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård har rabatt på konferensavgiften!
Riksforum genomförs på Citykonferensen, Malmskillnadsgatan 46 i Stockholm den 7–8 december 2023.
Välkommen till energifyllda fortbildningsdagar!
Priser
Ordinarie pris: 3 695:- Medlemspris: 2 995:-
Alla priser är exklusive moms. För att tillämpa medlemsrabatten – Skriv Medlem i RFSÄD i fältet ”Övrigt” när du gör din bokning.
Cecilia Åberg,Fil. dr i Hälsa och vårdvetenskap, Lektor i omvårdnad samt programansvarig för sjuksköterskeprogrammet vid högskolan i Skövde forskar om samtalets betydelse för äldres hälsa och välbefinnande.
Anna Christenssonär legitimerad sjuksköterska och projektledare på SBU. Ansvarig för regeringsuppdraget om kommunal hälso- och sjukvård på SBU.
Ann Fernholm har disputerat i biokemi och är vetenskapsskribent. Hon har även grundat Kostfonden, som finansierar kostforskning. I över 10 år har hon granskat området mat och hälsa, framförallt med ett fokus på tillsatt socker.
Sebastian Palmqvist är neurolog och har forskat kring kognitiv svikt och Alzheimer i över 15 års tid, med ett speciellt fokus på att förbättra den diagnostiska utredningen. Han arbetar dels som överläkare på minneskliniken i Malmö, dels som lektor och docent vid Lunds universitet där han bedriver forskning, handledning och undervisning.
Jörgen Herlofson är psykiater, legitimerad psykoterapeut och läroboksförfattare. Hans två främsta intresseområden är psykiatrisk diagnostik i kliniskt arbete samt mötet med de vi vårdar och ger stöd till ur ett personcentrerande perspektiv.
Emmanuel Bäckryd är docent i smärtmedicin vid Linköpings universitet och överläkare på Smärt- och Rehabiliteringscentrum, Region Östergötland. Han har publicerat över 40 vetenskapliga artiklar om smärta och bidragit med 19 kapitel i de omfattande läroböckerna Akut- och cancerrelaterad smärta: Smärtmedicin Vol. 1, och Långvarig smärta: Smärtmedicin Vol. 2 (Liber 2019 och 2021).
Agneta Markström är docent och överläkare vid sömnutredningsmottagningen, Akademiska sjukhuset, Uppsala. Hon arbetar som kliniker inom sömnmedicin, utreder svåra sömnstörningar som insomni, parasomni, dygnsrytmstörningar samt narkolepsi. Agneta utbildar och föreläser om sömn för individer och grupper inom olika hälsoprofessioner och forskar om sömnstörningar hos personer med dygnsrytmförskjutningar, insomni och trötthetsproblematik.
Ordförande för Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård, specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre och kvalitetsutvecklare i kommun. Moana har mångårig erfarenhet som sjuksköterska och arbetar bland annat med att ta fram utbildningar inom vård och omsorg.
Sebastian Palmqvist forskar kring kognitiv svikt och Alzheimer med fokus på att förbättra den diagnostiska utredningen. Under föreläsningen tar Sebastian upp hur man utreder kognitiv svikt och Alzheimer i dagsläget samt hur detta kan komma att ändras, när nya blodprov för Alzheimer implementeras i vården. Under föreläsningen kommer du att få beskrivet hur denna diagnostik kommer att kunna användas i samband med att nya sjukdomsbromande behandlingar blir tillgängliga. Du får även t ökade kunskaper kring Alzheimers sjukdom och kognitiv svikt.
Ur föreläsningen:
Var 5:e kvinna och var 10:e man kommer att få Alzheimers sjukdom. Hur kan vi öka kunskapen?
Ett nytt blodprov för Alzheimers sjukdom kan revolutionerna dagens diagnostik
Kommande antikroppsbehandling mot Alzheimer kan bromsa upp sjukdomen och kommer att skapa nya möjligheter och utmaningar för sjukvården.
………………………………………………………………
Sebastian Palmqvist
Sebastian är neurolog och har forskat kring kognitiv svikt och Alzheimer i över 15 års tid, med ett speciellt fokus på att förbättra den diagnostiska utredningen. Han arbetar dels som överläkare på minneskliniken i Malmö, dels som lektor och docent vid Lunds universitet där han bedriver forskning, handledning och undervisning.
Psykiatriska diagnoser, suicidprevention och mötet med den äldre personen
– Fokus mötet med patienten inom äldreomsorgen
Ur innehållet:
Mötet med de vi vårdar och ger stöd till som en personligt utformad dialog.
Vad är nyttan med diagnoser?
Ensam, less på livet eller på väg mot suicid?
………………………………………………………………
Jörgen Herlofson
Jörgen är psykiater, legitimerad psykoterapeut och läroboksförfattare. Hans två främsta intresseområden är psykiatrisk diagnostik i kliniskt arbete samt mötet med de vi vårdar och ger stöd till ur ett personcentrerande perspektiv.
– Givande samtal, för att främja ett hälsosamt åldrande
I takt med att andelen äldre som lever med långvariga hälsoproblem i befolkningen ökar, behöver vård- och omsorgspersonal ha kunskap och verktyg för de vårdbehov och konsekvenser som kan uppstå. Trots förstärkta ekonomiska resurser och en ökad digitaliseringstakt inom vård och omsorg upplever många äldre personer nedsatt hälsa och välbefinnande och känner sig ensamma, trots att de är omgivna av vårdpersonal. Fokus behöver ändras till hur hälsa kan stärkas, snarare än att bara behandla hälsoproblem. Reflekterande KRAFT-givande samtal är en metod och ett förhållningssätt med grund i vårdvetenskap och ett livsvärldsperspektiv med syfte att öka känslan av att ha mål och mening i livet, bli mer aktiv och genomföra sina stora och små livsprojekt.
Ur innehållet:
Vad är Reflekterande KRAFT-givande samtal och hur går samtalen till?
Vilka resultat har nåtts ur äldre- och vårdarperspektiv?
Hur kan digital teknik användas som stöd i samtalen?
………………………………………………………………
Cecilia Åberg
Cecilia, Fil. dr i Hälsa och vårdvetenskap, Lektor i omvårdnad samt programansvarig för sjuksköterskeprogrammet vid högskolan i Skövde forskar om samtalets betydelse för äldres hälsa och välbefinnande.
Sömn, kognition och dess påverkan vid kognitiv svikt
Sömn har grundläggande betydelse för alla människors välbefinnande. Människor som inte sover tillräckligt visar förhöjd sjuklighet, såväl fysisk som psykisk. Hos personer med kognitiv svikt medför dålig sömn ytterligare en påverkan på personernas aktivitet under dagen.
Ur innehållet:
Vad händer i hjärnan när vi sover?
Kan man förebygga eller behandla en sömnstörning?
Vad säger forskningen?
Kan en god sömn minska risken för att utveckla kognitiva svikt?
………………………………………………………………
Agneta Markström
Agneta är docent och överläkare vid sömnutredningsmottagningen, Akademiska sjukhuset, Uppsala. Hon arbetar som kliniker inom sömnmedicin, utreder svåra sömnstörningar som insomni, parasomni, dygnsrytmstörningar samt narkolepsi. Agneta utbildar och föreläser om sömn för individer och grupper inom olika hälsoprofessioner och forskar om sömnstörningar hos personer med dygnsrytmförskjutningar, insomni och trötthetsproblematik.
Ordförande för Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård, specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre och kvalitetsutvecklare i kommun. Moana har mångårig erfarenhet som sjuksköterska och arbetar bland annat med att ta fram utbildningar inom vård och omsorg.
Ordförande för Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård, specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre och kvalitetsutvecklare i kommun. Moana har mångårig erfarenhet som sjuksköterska och arbetar bland annat med att ta fram utbildningar inom vård och omsorg.
Långvarig smärta kan vara förbryllande. Fram till för en generation sedan hände det titt som tätt att de vi vårdar och ger stöd till nedsättande karakteriserades som SVBK – sveda-, värk- och brännkärringar. Idag är respekten för och kunskapsläget om långvariga smärttillstånd mycket bättre, men många frågor kvarstår.
Ur föreläsningen:
Vad skiljer långvarig smärta från akut och kortvarig smärta?
Finns det olika typer av långvarig smärta?
Vad innebär det att tänka bio-psyko-socialt?
………………………………………………………………
Emmanuel Bäckryd
Emmanuel är docent i smärtmedicin vid Linköpings universitet och överläkare på Smärt- och Rehabiliteringscentrum, Region Östergötland. Han har publicerat över 40 vetenskapliga artiklar om smärta och bidragit med 19 kapitel i de omfattande läroböckerna Akut- och cancerrelaterad smärta: Smärtmedicin Vol. 1, och Långvarig smärta: Smärtmedicin Vol. 2 (Liber 2019 och 2021).
– Statens beredning för medicinsk och social utvärdering
SBU Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, är en myndighet som har i uppdrag att göra oberoende utvärderingar av vad forskningen visar om metoder och insatser som används inom hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten/omsorgen.
Ur innehållet:
Presentation av SBU och myndighetens uppdrag.
Information om SBU:s pågående arbete med kommunal hälso- och sjukvård.
Några exempel på rapporter från SBU med relevans för kommunal hälso- och sjukvård.
………………………………………………………………
Anna Christensson
Anna är legitimerad sjuksköterska och projektledare på SBU. Ansvarig för regeringsuppdraget om kommunal hälso- och sjukvård på SBU.
Allt mer talar för att kakor, bullar, saft och andra sötsaker är värre för vår hälsa än vad vi tidigare har trott. Ann Fernholm berättar om de nya hypoteser som vuxit fram i forskarvärlden kring hur tillsatt socker kan bidra till bukfetma och typ 2-diabetes. Hon tar även upp begreppet ultraprocessad mat och varför den moderna maten blir allt mer näringsfattig.
Ur innehållet:
Hur påverkar socker kroppen?
Varför driver bukfetma och typ 2-diabetes många av våra stora folksjukdomar?
Vad är ultraprocessad mat och varför är den så näringsfattig?
………………………………………………………………
Ann Fernholm
Ann har disputerat i biokemi och är vetenskapsskribent. Hon har även grundat Kostfonden, som finansierar kostforskning. I över 10 år har hon granskat området mat och hälsa, framförallt med ett fokus på tillsatt socker.
Ordförande för Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård, specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre och kvalitetsutvecklare i kommun. Moana har mångårig erfarenhet som sjuksköterska och arbetar bland annat med att ta fram utbildningar inom vård och omsorg.
Här kan du bläddra i vår digitala broschyr om konferensen. Öppna PDF online och dela länken som den är till vänner och bekanta som kan vara intresserade. Du kan även ladda ned och skriva ut broschyren.
Du får tillgång till nedladdningsbar dokumentation som våra föreläsare valt att dela med sig av före konferensen. Vill du anteckna i dokumentationen rekommenderar vi att du tar med dig den till konferensen.
Anmälan är bindande men ej personlig. För avbokning fram till två veckor före konferensdagen debiteras ingen avgift. Därefter debiteras hela avgiften. Avbokning skall göras skriftligen. Anmälan kan överlåtas till annan person. Meddela detta till: bokning@kui.se
Får jag någon dokumentation även till konferenser?
I anslutning till konferensen får du tillgång till nedladdningsbar dokumentation som våra föreläsare valt att dela med sig av före konferensen. Vill du anteckna i dokumentationen rekommenderar vi att du skriver ut den och tar med dig den till konferensen.
Hur kan jag vara med och ställa ut under konferensen?
Du navigerar in på konferensen där du hittar den gröna rutan och klickar på ”Anmäl dig här!
——————–
Steg 2
Välj alternativ
Du kommer få upp 4 alternativ. Du väljer det som stämmer in på dig:
——————–
Steg 3
Fyll i uppgifterna
Du fyller sedan i dina uppgifter och klickar på ”Fortsätt” längst ned.
——————–
Steg 4
Ange kontaktperson
Ange en kontaktperson. Oftast din chef om du bokar via företag.
——————–
Steg 5
Lägg till deltagare
Lägg till alla deltagare som ska medverka på konferensen. Du kan välja upp till 10 deltagare.
——————–
Steg 6
Kolla igenom alla uppgifter
Klicka på knappen ”Kontrollera bokning” och kolla igenom så att alla uppgifter du har skrivit i föregående steg stämmer.
——————–
Steg 7
Ej en robot och boka
Klicka i att du inte är en robot och boka sedan konferensen
Vad gäller vid avbokning?
För avbokning fram till två veckor före konferensdagen debiteras ingen avgift. Därefter debiteras hela avgiften. Avbokning skall göras skriftligen. Anmälan kan överlåtas på annan person. Meddela detta till: bokning@kui.se Betalning erläggs mot faktura 30 dagar netto.
Hur fungerar det med betalningsvillkoren?
Priserna är exkl. moms och inkluderar nedladdningsbar dokumentation. Betalning erläggs mot faktura 30 dagar netto.
Hur får jag bokningsbekräftelsen?
När vi erhållit din bokning skickas automatiskt en bekräftelse till den e-postadress du angivit i din bokning. Kom ihåg att även titta i din skräppost om du inte fått någon bekräftelse inom några minuter.
Utbildning sjuksköterska i Stockholm
KUI är specialister inom området vård och omsorg och erbjuder många olika utbildningar för dig som arbetar som sjuksköterska inom äldreomsorg, hemtjänst eller sjukvården. Vår konferens / utbildning för dig som sjuksköterska genomförs på plats i centrala Stockholm under 1 och ½ dag och det bjuds självklart på lunch, fika och även spännande utställningar som är relevanta för yrkesroller inom vård och omsorg. För er som inte bor i Stockholm är konferensen även ett ypperligt tillfälle att ta in resterande Stockholms sightseeing-vänliga aktiviteter såsom massor av olika museum, det natursköna Djurgården eller också en lugn promenad genom gamla stan.
Öppna- och uppdragsutbildningar
KUI Företagsutbildning erbjuder öppna utbildningar (bokningsbara), uppdragsutbildningar (för avdelningar eller företag) och även konferenser inom området förskola. Ni kan beställa färdiga utbildningskoncept från vår webb men vi kan även hjälpa er att bygga en egen anpassad utbildning som tillfredsställer just era behov - Vad ni behöver erbjuder vi! Våra utbildningar är till för företag, avdelningar men också privatpersoner.