Boka plats innan 20 december och få 500:- i rabatt.

Gäller på ordinarie och medlemspris!

Akutsjuksköterskedagarna

God och säker vård - Varmt välkomna den 6-7 februari 2025

Vad är viktigt för att kunna ge en god och säker vård i den akuta kontexten? Under Akutsjuksköterskedagarna 2025 tittar vi närmare på hur beteende och interprofessionellt teamarbete kan påverka patientsäkerheten, hur vi kan ge en jämlik vård även till utsatta grupper i samhället och hur vi kan ta hand om akut sjuka eller skadade barn och barn som far illa. I förhållande till den förhöjda terrorhotnivån i Sverige och de krig som pågår inte långt från Sveriges gränser kommer vi lyfta vad nationell krisberedskap kan innebära för sjukvården samt arbete och omvårdnad vid katastrofer och särskilda händelser.

I samarbete med Swedish Emergency Nurses Association (SENA) arrangerar vi "Akutsjuksköterskedagarna för akutsjuksköterskor inom akutsjukvård". Syftet med dessa dagar är att skapa en unik och berikande plattform för akutsjuksköterskor att fördjupa sin kunskap och stärka sin kompetens. Vi erbjuder en meningsfull möjlighet för deltagarna att engagera sig i kunskapsutbyte, diskussioner och professionell utveckling inom akutsjukvård.

Öppna programblad i PDF (A4)Öppna affisch i PDF (A3)
KUI i sociala medier

#Akutsjuksköterskedagarna

INFORMATION

DATUM 6-7 februari 2025

PLATS Convendum, Fleminggatan 18 i Stockholm

PRISER SENA medlemmar: 4995 kronor
Ordinarie pris: 5995 kronor
Priser per person exklusive moms.

FRÅGOR OM DIN BOKNING info@kui.se eller 08-522 506 90.

PRAKTISKA FRÅGOR liv.hoglund@kui.se eller 08-522 506 08.

VAR MED OCH STÄLL UT Vill du ställa ut på Akutsjuksköterskedagarna 2025? Möt yrkesverksamma inom akutsjukvård. Kontakta liv.hoglund@kui.se eller 08-522 506 08.

Boka plats Anmäl intresse

”Intressanta och väldigt aktuella fokusområden. Bra föreläsningar. Blir verkligen inspirerad till förbättringsarbeten på arbetsplatsen.”

Deltagare Akutsjuksköterskadagarna 2024

”Trevligt att samverka med de andra enheterna runt om i Sverige och se deras syn hur dom har det. Trevlig ”infångande” av alla att en gick och slog på en musikgrej diskret och man hann prata klart.”

Deltagare Akutsjuksköterskadagarna 2024

”Drivna, engagerade föreläsare som gjorde dagarna mycket lärorika och intressanta. Nu vill man bara börja förbättra sin verksamhet utifrån allt som kom upp. Känner mig motiverad!”

Deltagare Akutsjuksköterskadagarna 2024

”Intressanta och viktiga föreläsningar. Geriatrik kändes som ett viktigt ämne att belysa och PDV känns tyvärr mer och mer aktuellt. Bra ögonöppnare för många.”

Deltagare Akutsjuksköterskadagarna 2024

”Väldigt bra föreläsare, det märktes att de brann för sina ämnen. Det var mycket inspirerande. Det var också bra upplägg med två olika fokus på två separata dagar! ”

Deltagare Akutsjuksköterskadagarna 2024

”Det gav ny kunskap, vilja och lust att dela med sig av, förändra och förstärka kunskaper på min egen enhet. Blev fylld med energi för att jobba mer med många frågor…”

Deltagare Akutsjuksköterskadagarna 2024
Chans att besöka konferensens utställare och äta en god smörgås.

Anmäl eventuella allergier i din bokning eller genom att kontakta Liv: 08-522 506 08 eller liv.hoglund@kui.se


 

Krister är Ambulans- och Anestesisjuksköterska. Han är Professor i Prehospital och Akut sjukvård vid Högskolan Borås och har arbetat kliniskt i mer än 40 år med ambulans-sjukvård (Ambulans/Akutbil /Bedömningsbil). Han forskar inom prehospital vård och skrev sin avhandling inom HLR (Mekaniska bröstkompressioner vid hjärtstopp utanför sjukhus)


 

Beteenden och patientsäkerhet

Att känna sig trygg med varandra är A oh O för att skapa en hög tillförlitlighet i arbetet. En säker vård börjar med att ha goda kunskaper och ett bra beteende. Föreläsaren kommer tala om de risker som bidrar till vårdskador om vi inte bemöter varandra på ett respektfullt sätt i teamarbetet och vad vi kan göra för att hantera problemen.

  • Oprofessionella beteenden i teamen ökar riskerna för patienterna.
  • Psykologisk trygghet bidrar till säkrare vård.
  • Chefer och medarbetare kan hjälpas åt att skapa goda förutsättningar.

 

Marion Lindh har verkat som läkare, chefläkare, regional patientsäkerhetsexpert och arbetat brett med patientsäkerhetsfrågor på nationell nivå under snart två decennier. Sedan 10 år har fokus legat på vårdens patientsäkerhetskultur och på hur våra vardagliga beteenden kan påverka säkerheten i dagligt arbete. Marion medverkan också som expert i Socialstyrelsens arbete med patientsäkerhetsfrågor.

Passa på att besöka alla våra utställare och mingla med andra yrkesverksamma inom akutsjukvård.

Interprofessionellt teamarbete för god och säker vård

Lyssna till Susanne Kvarnström berätta om Interprofessionellt teamarbete samt kopplingar mellan brister i teamarbete och vårdskador/arbetsskador. När vi förbättrar arbetsmiljön blir vi också bättre på att ge god och säker vård.

  • Teamkompetenser och olika typer av team.
  • Välfungerande team och utmaningar.
  • Vård- och arbetsskador och betydelsen av tillit.
  • Personcentrerat teamarbete.

 

Susanne är legitimerad sjuksköterska, filosofie doktor och sociolog med mångårig erfarenhet inom utbildningsfrågor, organisationsutveckling och kompetensförsörjning. Susannes forskning handlar om teamarbete inom vård och omsorg.

Jämlik vård för kvinnor i hemlöshet

Kvinnor i hemlöshet behöver uppmärksammas i vården – deras vårdbehov skiljer sig från behov som män i hemlöshet har. Viktigt att uppmärksamma att det våld som kvinnor i hemlöshet utsätts för, också kan bli ”normaliserat” för vårdpersonal som möter dessa kvinnor. Hur samskapad forskning kan hjälpa till att skapa en bättre vård, som är anpassad till målgruppen.

  • Livssituationen för kvinnor i hemlöshet – Vad vet vi utifrån dagens forskning.
  • Hur kvinnor i hemlöshet upplever vården.
  • Samskapad forskning, definition, hinder och möjligheter.
  • Vad kan vi, som vårdpersonal tänka på i mötet med en kvinna i hemlöshet.

 

Elisabet är barnmorska och barnsjuksköterska. Professor i vårdvetenskap vid Marie Cederschiöld Högskola i Stockholm. Driver sedan år 2019 projektet Jämlik vård för kvinnor i hemlöshet som finansierats/finansieras av Vetenskapsrådet och Forte. Projektet bygger på samskapad forskning, kvinnor med egna erfarenheter är anställda i projektet.

Välkommen att besöka årets utställare före eller efter att du har ätit.

Anmäl eventuella allergier i din bokning eller genom att kontakta Liv: 08-522 506 08 eller liv.hoglund@kui.se


 

Stipendieutdelning – Årets Akutsjuksköterska

Nytt stipendium för akutsjuksköterskor! SENA vill lyfta fram förebilder inom akutsjukvård och akut omvårdnad som gör något extra för specialiteten och verksamheten. Vinnaren presenteras under Akutsjuksköterskedagarna och ska ha nominerats av sina kollegor eller chefer. Stipendiet är ett erkännande för arbete i den kliniska verksamheten.

Kriterier:

  • Medlem i SENA.
  • Studerande till- eller specialistsjuksköterska i akutsjukvård.
  • Verkar för att utveckla/främja professionen akutsjuksköterska.
  • Förebild inom intrahospital akutsjukvård och akut omvårdnad.
  • Verkar för att främja och utveckla den akuta omvårdnaden i klinisk verksamhet.

 

Utsatta barn och barn som far illa i akutsjukvården

Vi har lagstadgad skyldighet att göra orosanmälan till Socialtjänsten om vi är oroliga för ett barn – men hur kan vi upptäcka när barn far illa, när ska vi agera och hur gör vi det? Vilka regler gäller? Vad har vi för verktyg för att upptäcka tecken och hur görs orosanmälan när det finns oro? Vi försöker här att räta ut frågetecknen.

  • Barn som far illa – finns det?
  • När ska vi vara oroliga?
  • Så känner du igen tecken på att barn far illa.
  • Vad gör vi när vi är oroliga?

 

Elinoar är legitimerad sjuksköterska och Akut socionom. Elinoar är också före detta samordnare för Barnahus Nord och har 25 års erfarenhet från Socialjouren Stockholm och Nordväs.


Lena är sjuksköterska och barnrättsombud med många års erfarenhet från barnakutmottagning och ambulanssjukvård, projektledare när ”Barn som närstående” infördes inom ambulanssjukvården i Stockholm.

Passa på att besöka alla våra utställare och mingla med andra yrkesverksamma inom akutsjukvård.

Child-check – Hur kan man upptäcka barn som far illa?

År 2020 implementerades en metod för att upptäcka barn som far illa på vuxenakutmottagning SUS Lund baserat på en nederländsk modell. Metoden utgår ifrån riskfaktorer hos den vårdsökande vuxna, för att identifiera barn som riskerar att fara illa. I den här föreläsningen berättar vi om hur vi implementerade metoden och anpassade den till svenska förhållanden.

  • Bakgrundsfakta till Child Check
  • Varför implementera Child Check?
  • Hur vi implementerade rutinen?
  • Följsamhet, uppföljning av rutinen & resultat.

 

Åse är specialistsjuksköterska inom akut- och ambulanssjukvård och arbetar på akutmottagningen SUS Lund sedan 2013. På terminerna arbetar jag som klinisk lärare inom vårt verksamhetsområde akutsjukvård i Lund och Malmö, och är även delaktig i introduktionsprogram av nya sjuksköterskor/undersköterskor.


Christoffer arbetar som specialistläkare inom Akutsjukvård på SUS Lunds akutmottagning. Är medförfattare till studien ”Children’s advocacy centre fails to respond to dental, mental and physical ill-health in abused children” med barn i fara som fokus, hade som kvalitetsarbete under specialisttjänstgöringen implementeringen av Child-Check metoden på SUS Lund som första svenska sjukhus.

Krister är Ambulans- och Anestesisjuksköterska. Han är Professor i Prehospital och Akut sjukvård vid Högskolan Borås och har arbetat kliniskt i mer än 40 år med ambulans-sjukvård (Ambulans/Akutbil /Bedömningsbil). Han forskar inom prehospital vård och skrev sin avhandling inom HLR (Mekaniska bröstkompressioner vid hjärtstopp utanför sjukhus)


 

Chans att besöka konferensens utställare och dricka dagens första kopp kaffe.

Anmäl eventuella allergier i din bokning eller genom att kontakta Liv: 08-522 506 08 eller liv.hoglund@kui.se


 

Krister är Ambulans- och Anestesisjuksköterska. Han är Professor i Prehospital och Akut sjukvård vid Högskolan Borås och har arbetat kliniskt i mer än 40 år med ambulans-sjukvård (Ambulans/Akutbil /Bedömningsbil). Han forskar inom prehospital vård och skrev sin avhandling inom HLR (Mekaniska bröstkompressioner vid hjärtstopp utanför sjukhus)


 

Nationellt krisberedskapsarbete

Beredskapen i vården och omsorgen ska stärkas. Den behöver vara robust och flexibel för att klara av att hantera de behov som uppstår under fredstida kriser, höjd beredskap och krig. Hör Socialstyrelsen berätta om vad det innebär för akutsjukvården idag och det utökade ansvaret att stärka beredskapsförmåga i och med Sveriges inträde i Nato.

  • Sverige som Natomedlem.
  • Akutsjukvårdsberedskap vid kris.
  • Socialstyrelsens sektoransvar.

 

Passa på att besöka alla våra utställare och mingla med andra yrkesverksamma inom akutsjukvård.

Omvårdnadsstipendium

Den intrahospitala akutsjukvården är en komplex miljö för såväl patienter som sjuksköterskor. För att uppmuntra omvårdnad av högsta kvalitet och främja utveckling av arbetet i denna kontext, utlyser SENA ett årligt stipendium.

Stipendiet kan sökas för förbättringsarbete, gärna med fokus på omvårdnad eller arbetsmiljö inom verksamheten, för magister- och masteruppsatser eller pågående forskningsprojekt, men även för konferensavgift eller resebidrag. Stipendiebeloppet är på 30 000 kronor, vilket kan komma att fördelas på flera stipendiater.
Sökande ska vara sjuksköterska verksam inom den intrahospitala akutsjukvården, samt medlem i SENA. Mottagare av stipendiet får tillfälle att presentera sitt arbete på Akutsjuksköterskedagarna 2026!


 

Omvårdnad vid katastrofer och särskilda händelser

Föreläsningen ger oss inblick i vanliga utmaningar som en katastrofhändelse innebär för sjukvården, och tips på hur vi kan förbättra sjukvårdens och våra egna förberedelser för att hantera sådana händelser.

  • Fem utmaningar för akutsjukvård i katastrofer.
  • Skadepanoraman och dess konsekvenser.
  • Myter om katastrofer och hur de kan hanteras.

 

Karin är specialistsjuksköterska i anestesi- och ambulanssjukvård, lektor och docent vid Örebro universitet. Hon har också arbetat i många katastrofer, konflikter och kriser runt om i hela världen, och forskar idag om katastrofsjukvård.

Välkommen att besöka årets utställare före eller efter att du har ätit.

Anmäl eventuella allergier i din bokning eller genom att kontakta Liv: 08-522 506 08 eller liv.hoglund@kui.se


 

NAG Trauma och traumavård i Sverige idag

Hör Folke Hammarqvist berätta om arbetet i den Nationella Arbetsgruppen för Trauma (NAG-trauma); Hur rehabilitering av traumapatienter kan optimeras och vikten av tidig bedömning av rehabiliteringsbehov. Nationell traumastruktur behöver definieras avseende kompetens, organisation och samarbete. En nationell traumamanual håller på att utvecklas och tanken är att den ska kunna anpassas för lokalt bruk samt tillämpas på alla enheter som tar emot – och som kan tänkas ta emot – traumapatienter.

  • Rehabilitering efter trauma.
  • Nationell traumastruktur.
  • Utvecklandet av en Nationell traumamanual.

 

Folke är kirurg sedan många år och har arbetat kliniskt framför allt med akut- och traumakirurgi. Han arbetar aktivt inom delföreningen för akut- och trauma, ofta i samarbete med sjuksköterskeföreningarna. Folke är registerhållare i SweTrau (Det svenska Traumaregistret) och ordförande i NAG-trauma sedan drygt ett år.

Krister är Ambulans- och Anestesisjuksköterska. Han är Professor i Prehospital och Akut sjukvård vid Högskolan Borås och har arbetat kliniskt i mer än 40 år med ambulans-sjukvård (Ambulans/Akutbil /Bedömningsbil). Han forskar inom prehospital vård och skrev sin avhandling inom HLR (Mekaniska bröstkompressioner vid hjärtstopp utanför sjukhus)


 

Läkare, chefsläkare, regional patientsäkerhetsexpert.

Marion Lindh

Legitimerad sjuksköterska, filosofie doktor och sociolog.

Susanne Kvarnström

Barnmorska och barnsjuksköterska. Professor i vårdvetenskap vid Marie Cederschiöld Högskola i Stockholm.

Elisabet Mattsson

Legitimerad sjuksköterska och Akut socionom.

Elinoar Lindroth

Sjuksköterska och barnrättsombud.

Lena Sjöholm

Specialistsjuksköterska inom akut- och ambulanssjukvård.

Åse Bylinder

Specialistläkare inom Akutsjukvård på SUS Lunds akutmottagning.

Christoffer Dovik

Specialistsjuksköterska i anestesi- och ambulanssjukvård, lektor och docent vid Örebro universitet.

Karin Hugelius

Kirurg sedan många år och har arbetat kliniskt framför allt med akut- och traumakirurgi.

Folke Hammarqvist

Vinnare av årets bildtävling

Moa Karlsson från Akutmottagningen i Östersund