Hemlöshet - Stöd som metod

17 oktober på Convendum i Stockholm

Under den här konferensen kommer vi att utforska Bostad först och möten med människor i socialt utanförskap med komplex problematik. Hur gör vi? Många kommuner har startat Bostad först och har andra boendelösningar och behöver nu fördjupa sitt arbete kring metoder, arbetssätt och förhållningssätt. Oavsett om det är i kommunal eller idéburen regi så är stöd som metod en fördjupning för att bemöta en målgrupp som ofta har en komplex problematik. Respekt och medmänsklighet är utgångspunkter liksom vikten av en medvetenhet om maktobalanser.

Om makt och stöd gentemot personer i hemlöshet och missbruk

Stöd som metod innebär en fördjupning av vårt tillvägagångssätt för att möta en målgrupp som ofta befinner sig i en komplex och mångfacetterad situation, såsom hemlöshet och/eller missbruk. Det handlar om att skapa en trygg och empatisk miljö där varje individ känner sig sedd, hörd och respekterad. Genom att utgå ifrån principerna om respekt och medmänsklighet bygger vi en grundläggande tillit som är avgörande för att kunna adressera och hantera de utmaningar och behov som målgruppen möter.

Det är viktigt att vara medveten om de maktobalanser som kan existera i relationen mellan stödjare och klient. Genom att aktivt reflektera över och arbeta för att minska dessa obalanser, kan vi skapa mer jämlika och tillitsfulla relationer. Det handlar om att ge människor den autonomi och värdighet de förtjänar, samtidigt som vi står till förfogande med den vägledning och det stöd som behövs för att möjliggöra förändring.

Genom att förstå och implementera dessa principer i vårt arbete kan vi inte bara förbättra vår förmåga att möta de komplexa behoven hos människor i socialt utanförskap, utan också bidra till att skapa en mer rättvis och inkluderande samhällsstruktur för alla.

Ladda ned programblad i A4 »
Ladda ned affischer »



Nöjdhet

84%

Uppfattning av konferensen som helhet.

Program den 17 oktober 2024


08:15
– Kaffe & smörgås, registrering och utställarbesök

09:00 – Moderator Agneta Björck och KUI hälsar välkommen och inleder konferensen

09:05 – Världens äldsta vårddebatt – Bo Hejlskov Elvén

10:20 – FIKAPAUS MED UTSTÄLLARBESÖK

10:45 – Hur man kan nå de som inte själva söker hjälp – Martin Novak och Sofia Calén

11:30 – Att förstå orsaker bakom skadligt bruk – Agneta Björck

12:00 – LUNCH

13:00 – Människor jag mött som fick mig att ta mig ur missbruk/hemlöshet – Connie don Marco

14:00 – FIKAPAUS OCH UTSTÄLLARBESÖK

14:30 – Praktiskt arbete för Bostad först i Bollnäs kommun – Frida Söderlind

15:05 – Svåra personer- eller personer som har det svårt? – Klara Essemyr

15:50 – Moderator Agneta Björck sammanfattar och avslutar dagen.

Min uppfattning om konferensen som helhet

Deltagarna får gradera sin uppfattning om konferensen i sin helhet. Hur fungerade tekniken, var innehållet bra, lagom långa pauser etc.

Poängskala 1-10.

Föreläsarnas innehåll och engagemang

Vad tyckte deltagarna om föreläsarnas innehåll och deras engagemang under föredragen. Här graderar deltagarna varje föreläsare mellan 1-10.

Världens äldsta vårddebatt

Föreläsare Bo Hejlskov Elvén

Genom tiden har två perspektiv ställts emot varandra i all debatt om psykiatri och missbruksvård. Vissa beskriver autonomi som vårdens mål och stöd som metod, andra anpassning till samhället som vårdens mål och villkorad vård som metod. Föreläsningen utgår från en forskningsstudie kring hur personal och beslutsfattare tänker kring vård och stöd och vilka konsekvenser det får för vård och behandling och inte minst för de som vårdas och behandlas. 

  • Hur använder vi stöd som metod
  • Om vi använder stöd som metod, vad blir skillnaden för personal och beslutsfattare
  • Vilka konsekvenser kan olika sätt att tänka få för mottagare av stödet

Hur man kan nå de som inte själva söker hjälp

Föreläsare Martin Novak och Sofia Calén

Huddinge kommun har sedan 2016 en uppsökande verksamhet med målgruppen vuxna med psykisk ohälsa. Syftet med verksamheten har varit att försöka nå personer med psykisk ohälsa som kommunen annars har svårt att nå och som inte själva söker hjälp.

  • Hur arbetar man uppsökande - praktiska exempel
  • Vräkningsförebyggande arbete för målgruppen
  • Hinder och framgångsfaktorer

Att förstå orsaker bakom skadligt bruk

Föreläsare Agneta Björck

En praktisk genomgång om funktionsnedsättningar och skadligt bruk med fokus på funktion av drogen och strategier att möta bakomliggande behov, funktioner och svårigheter i socialt utanförskap.

  • Samsjuklighet 
  • Funktionskartläggning
  • Bemötande

Människor jag mött som fick mig att ta mig ur missbruk/hemlöshet

Föreläsare Connie don Marco

Vid 42 års ålder tog jag ett återfall som snabbt ledde till att jag blev hemlös och fast i ett amfetaminmissbruk. Min hemlöshet ledde mig på en resa in till husvagnsfolket i Sollentuna. Det blev några år fyllda av amfetamin, kopparstölder, markockupationer och en gemenskap i utanförskapet som består än idag.

  • Vikten av att bli lyssnad på.
  • Vikten av att hjälpen är personcentrerad.
  • Vikten av gemenskap och trygghet.

Praktiskt arbete för Bostad först i Bollnäs kommun

Föreläsare Frida Söderlind

Föreläsningen kommer vara ett samtal tillsammans med Agneta Björck med temat Små kommuner som kan med fokus på vårt arbete med Bostad Först och Uppsökande verksamhet i liten kommun.

  • Att skapa rätt förutsättningar i en liten kommun.
  • Inspiration för att införa Bostad först.
  • Praktiska exempel.

Svåra personer- eller personer som har det svårt?

Föreläsare Klara Essemyr

Hur kan man arbeta för att fånga upp, knyta an till och stötta de personer som lever i hemlöshet till att komma in i samhällets kantiga stödsystem igen. Hur kommer det sig att de trillat ur systemet från början, och varför är det så svårt att komma tillbaka in? Många beskriver att dessa personer inte vill ta emot stöd, men stämmer det verkligen?

  • Bemötande som verktyg.
  • Samverkan - utmaningar och möjligheter.
  • Personcentrering.

Agneta Björck

Agneta Björck är sjuksköterska med lång erfarenhet av beroendevård, psykiatri och funktionsnedsättning med fokus på att förstå och möta människor utifrån ett helhetsperspektiv. Agneta har arbetat i kriminalvård, socialtjänst, i uppsökande verksamhet och med äldreomsorg för personer i samsjuklighet.

Bo Hejlskov Elvén

Bo Hejlskov Elvén är leg. psykolog, författare och handledare och har arbetat inom fältet i många år. Senaste utgivningen är boken Beteendeproblem i socialt arbete bland utsatta, Natur & Kultur, som Bo skrivit tillsammans med Patrick Hansén.

Martin Novak och Sofia Calén

Uppsökarna Martin Novak och Sofia Calén är båda socionomer har arbetat många år inom socialtjänst inom områden som äldreomsorg, vräkningsförebyggande arbete och bosociala frågor.

Connie don Marco

Connie don Marco arbetar med Brukarinflytande, är inspiratör och utbildare.

Frida Söderlind

Frida är enhetschef Socialpsykiatri och Bostad Först i Bollnäs kommun. Hälso- och rehabiliteringsvetare med bakgrund och erfarenheter av arbete inom psykiatri, LSS, arbetslivsinriktad rehabilitering och hälsofrämjande arbete. Brinner för att ge alla människor förutsättningar att lyckas.

Klara Essemyr

Klara är leg psykolog och har arbetat med patienter med komplex problematik sedan 2015. Sedan 2022 arbetar hon bland annat som koordinator för ett utvecklingsprojekt med syfte att öka brukarnas delaktighet gällande de insatser som förmedlas ifrån vård och omsorg för personer som lever i hemlöshet.

Får jag en bokningsbekräftelse?

När vi erhållit din bokning skickas automatiskt en bekräftelse till den e-postadress du angivit i din bokning.

Vad är betalningsvillkoren?

Priserna är exkl. moms och inkluderar nedladdningsbar dokumentation. Betalning erläggs mot faktura 30 dagar netto.

Får jag tillgång till föreläsningarna i efterhand?

Efter konferensens slut kommer du att få tillgång till nedladdningsbar dokumentation (i PDF-format). En länk till sidan där du kommer åt dokumentationen skickas ut till din e-post. Du har därefter tillgång till länken en vecka efter konferensens slut.

Har du problem med nedladdningen av dokumentationen? Vänligen kontakta liv.hoglund@kui.se, 08-522 506 90 eller chatta med oss på kui.se.

Avbokningsregler

Anmälan är bindande men ej personlig. För avbokning fram till två veckor före konferensdagen debiteras ingen avgift. Därefter debiteras hela avgiften. Avbokning skall göras skriftligen. Anmälan kan överlåtas till annan person. Meddela detta till: liv.hoglund@kui.se

KompetensUtvecklingsInstitutet förbehåller sig rätten att ställa in en konferens vid sjukdom hos arrangören eller om det har kommit in för få anmälningar. Om konferensen ställs in meddelar vi de anmälda deltagarna senast tre veckor före tillfället.

Vill du ställa ut?

Vill du vara med att ställa ut under för konferensen? Kontakta Liv Höglund, se kontaktuppgifter nedan.


LIV HÖGLUND
liv.hoglund@kui.se
08-522 506 08
Projektledare konferens

KONFERENSENS MODERATOR

Agneta Björck

Agneta Björck har tillsammans med Bo Hejlskov Elvén tagit initiativt till den här konferensen och hon kommer både vara moderator för konferensen och föreläsa om hur vi kan förstå orsakerna bakom skadligt bruk. Agneta är sjuksköterska med lång erfarenhet av beroendevård, psykiatri och funktionsnedsättning med fokus på att förstå och möta människor utifrån ett helhetsperspektiv.

Senaste forskningen

Under våra konferenser får du tillfälle att ta del av den senaste forskningen presenterad av framstående personer och experter inom branscherna.

Plattform för att möta andra yrkesverksamma

En konferens är dessutom en plattform för att diskutera och dela erfarenheter med andra yrkesverksamma som delar ditt engagemang.

Interaktiva och engagerande

Vi strävar efter att skapa en interaktiv och engagerande miljö där deltagarna aktivt kan delta och vara en del av diskussionen.

Anmäl intresse

Var först att ta del av kommande konferensers innehåll, program och föreläsare. Få exklusiva erbjudanden och information direkt i din inkorg. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Välj konferens

Personuppgiftspolicy

Inledning

Den här personuppgiftspolicyn redogör för hur bolag inom Academedia koncernen (Academedia Group AB, org.nr. 556806-1369) hanterar dina personuppgifter när du exempelvis gjort en intresseanmälan eller bett något av våra bolag skicka riktad information/marknadsföring till dig.

Hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i IT-system som används av bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Intresseformulär

När du gör en intresseanmälan godkänner du att vi skickar information och marknadsföring om utbildningar och nyheter från oss. Du kan när som helst välja att avprenumerera, längst ned i utskicket, du kan också avprenumerera genom att kontakta oss info@kui.se Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt. Du som lämnar dina uppgifter vid en intresseanmälan kommer ta del av marknadsföring i form av e-postutskick samt marknadsföring som kan ske i de digitala kanalerna Metas plattform och på Googles nätverk.

Uppgifterna du lämnar kan delas med dessa plattformar och anonymiseras/hashkrypteras i samband med det, i syfte att marknadsföra mot personer av liknande intressen, så kallade anpassade målgrupper.

Fyller du i ett intresseformulär på Google, Facebook eller Instagram kommer den informationen samlas in från respektive varumärkes konto på Metas alternativt Googles plattform för att sedan behandlas i respektive varumärkes system för intresseanmälan. Uppgifterna på Meta lagras i 90 dagar. Uppgifterna på Google lagras i 30 dagar.

Dina personuppgifter

De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

  • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
  • Fullgöra våra förpliktelser enligt avtal och/eller gällande lagstiftning
  • Tillhandahålla dig riktad marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser baserat på din intresseanmälan

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här.

Vi kan komma att dela dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Dina rättigheter

Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att närsomhelst kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig (registerutdrag), samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig.

Du hittar hela vår policy här. https://trygg.academedia.se/

Kontaktuppgifter

Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här, dataskydd@academedia.se

Rättighetsutövning gällande behandling av dina personuppgifter

Om du vill begära rättelse, radering eller veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, kontakta dataskydd@academedia.se.

Senast uppdaterad: 2022-10-07