För dig som är uppsagd eller anställd hos en arbetsgivare utan kollektivavtal eller om du är egenföretagare? I slutet på september kommer den offentliga omställningsorganisationen att lansera en ny webbplats där du hittar mer information om hur du kan ansöka om omställnings- och kompetensstöd eller ett yttrande till CSN samt vilka kriterierna är för att få stödet.
För tjänstemän inom privat sektor. Avtalsparter är Svenskt Näringsliv och PTK. Även företag som är anslutna till Tidningsutgivarna, Kooperationens förhandlingsorganisation KFO och IDEA omfattas. Du som blivit uppsagd och vill studera vidare kan ha möjlighet att få studiestöd från TRR. Ett komplement till stödet från CSN.
För anställda inom staten. Avtalsparter är Arbetsgivarverket, OFR S/P/O, Saco-S och SEKO. Om du ska söka omställningsstudiestöd från CSN så kan du komma att behöva ett yttrande från Trygghetsstiftelsen som intygar att du uppfyller kraven för att få stöd.
För anställda inom kultur och ideell sektor. Avtalsparter är Arbetsgivaralliansen, SOK-stiftelsen och PTK. I TRS uppdrag ligger, förutom vägledning och rådgivning, att avge yttrande till CSN. Yttrandet ska bekräfta att dina studier stärker dina möjligheter på arbetsmarknaden. Därför bör du även ansöka via trs.se för att få kontakt med en rådgivare
För anställda inom kommuner och regioner. Parter är Sveriges Kommuner och Regioner, Arbetsgivarförbundet Pacta, Offentliganställdas Förhandlingsråd, Kommunal samt Akademikeralliansen. Kontaktas för individuell bedömning och ge yttrande till CSN som viktigt underlag för beslut om omställningsstudiestöd.
För arbetare och vissa tjänstemän inom civilsamhället, idéburna eller kooperativa organisationer som är anslutna till Fremia. Avtalsparter är Fremia och LO.
För tjänstemän på företag anslutna till Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation. Avtalsparter är Fastigo och Unionen, Vision, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Arkitekter, Akavia samt Akademikerförbundet SSR.
För arbetare på företag anslutna till Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation. Avtalsparter är Fastigo och LO.
För anställda i kommunala företag, ägda av kommuner/regioner eller helt/delvis privatägda. Avtalsparter är KFS, Kommunal, SEKO m.fl.
För anställda inom Svenska Kyrkan. Avtalsparter är Församlingsförbundet, Jusek, Kommunal, Kyrkans Akademikerförbund, Lärarförbundet, SKTF samt SSR.
För företag/banker/finansbolag. Avtalspartner BAO och Finansförbundet.
Omställningsavtalet mellan arbetsgivarorganisationen KFO och LO hanteras av kollektivavtalsstiftelsen CIKO (Kollektivavtalsstiftelsen omställning för Civilsamhället, idéburna och kooperativa organisationer). Dessutom finns Trygghetsfonden SEKO Sjöfolk - Sveriges Redarförening.