Studietips vid distansstudier
Vi på KUI vet att det är tufft med distansstudier, distansarbete, distans.. ja allt! Så vi vill därför ge dig tips som kan hjälpa dig att hålla kvar fokus och inte ge upp! Du kanske endast pluggar på distans och tycker det är supertråkigt. Du gillar när du har en fast plats att gå till och schemalagda studietider. Eller kanske är du en sådan där person som bara älskar att plugga hemifrån, i din egen takt och på egna villkor. Oavsett kan dessa tips hjälpa dig att få lite struktur på vardagen och ge bättre studieresultat.
Studietips 1: Håll kvar dina rutiner!
Det är lätt att förändra sina rutiner om dagarna nu när allt sker på distans i samhället, men gör inte det! Gå upp tidigt och ät frukost. Gör dig i ordning som vanligt och gå sedan ”till skolan” (även om det bara innebär att sätta dig vid datorn hemma). Ät lunch vid ungefär samma tid varje dag och sätt en tid när du slutar och ”går hem”. Kroppen och sinnet mår bra av att ha regelbundna rutiner som inte förändras hela tiden.
Folkhälsomyndigheten skriver också att rutiner får dig att må bra:
- Rutiner kan hjälpa dig hitta balans i vardagen och få tiden att räcka till. Det kan vara bra för din psykiska hälsa. Regelbundna tider för mat, sömn, återhämtning och motion kan göra att vardagen fungerar bättre. Det är också viktigt att hitta en balans mellan arbete, studier och fritid.
- För att hinna med allt i vardagen kan det även vara bra med rutiner för att laga mat och städa, läsa läxor, promenera med hunden och prata med familj eller vänner. Du kan också behöva bestämma hur skärmtiden ska fördelas mellan arbete, skola, sociala medier, spel eller annan underhållning.
Studietips 2: Planera, planera, planera!
Att planera dina studier har lärare och föräldrar tjatat om sedan vi gick i grundskolan, men vet du vad? Det hjälper! Att sätta sig ned och göra en veckoplan inför kommande vecka, där du skriver ned mål med varje dag, sänker din stressnivå och får dig fokuserad på rätt saker. Du kommer att kunna studera när du faktiskt ska studera och ta ledigt när du ska vara ledig utan att känna att massa tyngder från skolarbete som hänger över axeln – Du har ju planerat att ta tag i allt! =D
Studietips 3: Studieplats
Inred en egen studieplats hemma där du får plats med dator, böcker, en kopp kaffe och andra tillbehör som du behöver när du studerar. Att ha en bestämd plats, där du utför ditt skolarbete hjälper hjärnan att sortera när du är ledig respektive student. Att sitta i soffan och delta i ett Teams-möte kanske är mysigt i början, men när du sedan vill vara ledig och ta det lugnt i samma soffa kan det vara lätt att få en överhängande känsla av att du ”måste plugga”. Detta kan skapa onödig stress.
Studietips 4: Ta pauser!
Ingen begär att du ska sitta 8 timmar i sträck varje dag och studera. Ta pauser! Det är viktigt att komma ifrån arbetet för att sedan få färska ögon på problemet eller uppgiften. En paus kan vara allt från en längre promenad för att få frisk luft, eller en kortare paus där du bara sträcker lite på dig och kanske fyller på kaffekoppen. Du bestämmer.
Studietips 5: Kom ihåg att äta!
Det kan vara lätt att tappa bort sig i skolarbetet när man kommer in i ett bra flöde. Rätt som det är har det gått flera timmar sedan du satte dig och skrev på uppsatsen som ska in om tre dagar. Mat hamnade längst ned i prio-listan och du känner dig trött, har ont i huvudet och orkar inte studera mer under resten av dagen. Detta leder ofta till stress och panik över att deadlinen börjar närma sig. Undvik detta och ät regelbundet istället. På det sättet orkar du studera mer och effektivare under en hel dag istället för bara en kort och intensiv period.
Fördelar och nackdelar med att studera hemma
Fördelar
Att studera hemifrån kan i många fall minska känslan av stress och ångest i samband med studier och skolan (för vissa). Det kan bero på många saker, men en av anledningarna kan vara att vi slipper resan till och från skolan, som för många kan ta upp till två timmar tur och retur. En annan anledning kan vara att vi deltar i lektionerna/föreläsningarna lite mer anonymt när vi sitter hemifrån. Kameran är avstängd och sätts enbart på när man eventuellt behöver svara på frågor eller göra en presentation. Utöver det slipper du tänka på om du gäspar, sträcker på dig, ändrar ställning eller blir uttittad (som man så ofta gör på en fysisk lektion). Man får friheten att gå på toaletten när man vill och dessutom gå på sin egen toalett - vilket jag kan föredra framför offentliga. Du kan äta lunch med familjemedlemmar som också arbetar hemma. Ja, möjligheterna för att arbeta hemma är många. Det finns få ställen som är så avslappnande att vara på som i sitt eget hem.
MEN
Det är viktigt att inreda en riktig studieplats hemma om det ska fungera i längden. Att halvligga i soffan och vara med på lektionerna är inte optimalt om du ska studera hemifrån en längre tid. Ta därför tiden att fixa en ordentlig studieplats!
Nackdelar
Det finns framförallt två nackdelar med att studera hemifrån.
Bor man med sina föräldrar, sin man/fru, partner, sina barn... ja vilka du än bor med... som förmodligen också arbetar/går i skolan hemifrån kan det bli väldigt mycket liv och rörelse runtomkring dig. När det finns fler i huset som låter och stör kan det bli svårt att hålla koncentrationen på sina studier. Visst är vi vana vid att ha människor runtomkring oss även när vi går i skolan, men där skapar lärarna en lugn miljö åt oss på lektionerna. Det är därför viktigt att du/ni själva skapar en lugn studiemiljö hemma under några timmar varje dag.
Men även de som bor själva kan få problem med koncentrationen Det är otroligt lätt att se saker som behöver göras i hemmet. Plötsligt blir allt både viktigare och roligare än att studera så som att diska, städa och tvätta.