Sen ansökan öppen
Den 23 maj öppnar sen ansökan till våra YH-program
En yrkeshögskoleutbildning eller ett YH-program startas eftersom arbetsmarknaden är i behov av just den kompetensen. Därför är det ofta lätt att få jobb efter din YH-examen (eller kanske uppgradera din titel på din nuvarande arbetsplats). Att studera en YH-utbildning innebär att du kombinerar teoretiska studier med praktiskt lärande, så kallad LIA (Lärande i arbete).
Vi erbjuder sen ansökan för våra YH-program Stödpedagog, Specialistundersköterska Psykiatri samt Specialistundersköterska Multisjuka äldre. Se vilka orter som öppnar för sen ansökan på respektive utbildningssida.
Viktiga datum
23maj
Sen ansökan öppnar
1augusti
Sen ansökan Stänger
22augusti
Studiestart
Frågor och svar
Vad är en preparandkurs?
För dig som saknar den särskilda behörigheten som krävs för vissa av våra YH-utbildningar är en preparandkurs ett bra alternativ. Kursernas innehåll är anpassat så att du, efter godkänd kurs, uppfyller behörighetskraven efter avslutad kurs.
Du bör vara medveten om att en avslutad preparandkurs inte garanterar en plats på våra utbildningar, utan endast hjälper dig att bli fullt behörig.
Vad menas med digital lärplattform?
Vår digitala lärplattform stödjer de studerandens interaktion och lärande. Där hittar du scheman, kursmaterial, litteratur och övningsuppgifter. De studerande får via plattformen direkt feedback på uppgifter då utbildaren kan göra anteckningar direkt under varje arbete vilket underlättar kommunikationen mellan de studerande och utbildaren. Du kommer åt plattformen dygnet runt via din mobil, surfplatta eller dator.
Hur anmäler jag mig till en preparandkurs?
- Gör en ansökan till en utav våra yrkeshögskoleutbildningar. Du hittar de här »
- Antagningsenheten granskar din ansökan.
- Om Antagningsenheten gör den bedömningen att du saknar någon av de särskilda behörighetskraven, skickas ett meddelande i meddelandefunktionen i YH-antagning med en anmälningslänk till preparandkurserna.
Hur mycket kan jag få i bidrag via omställningsstudiestödet?
Bidraget motsvarar 80 procent av din tidigare inkomst, upp till ett maxbelopp. År 2022 är maxbeloppet 21 298 kronor per månad, före skatt. Läs mer om omställningsstudiestödet här
Hur vet jag om jag är behörig?
Du hittar vilka behörighetskrav som gäller för den utbildning du vill gå på respektive utbildningssida under fliken ”bra att veta”.
Är du osäker på om du är behörig? Skicka in din ansökan ändå! När du skickar in en ansökan kommer du att få ett meddelande från oss via yh-antagning som säger till dig om du behörig till utbildningen eller om du behöver komplettera din ansökan. Behöver du komplettera din ansökan kommer det också att stå vad det är du saknar för att bli behörig. Du behöver alltså aldrig kontakta oss för att få reda på om du är behörig eller ej.
Tips! Genom att skicka in din ansökan så tidigt som möjligt har du längre tid på dig att komplettera din ansökan om det visar sig att du inte är behörig.
Hur går jag preparandkursen?
Du läser våra preparandkurser flexibelt på distans. Eftersom kurserna finns tillgängliga alla timmar på dygnet kan du själv välja när du vill genomföra kursen. Tänk på att kursen måste slutföras i ett och samma svep, din progression sparas ej, så var väl förbered innan du påbörjar kursen. Preparandkursen måste dock vara avslutad innan sista kompletteringsdag för att du ska ha möjlighet att få ett eventuellt antagningsbesked i juni 2024.
Vem kan studera på en yrkeshögskola?
För att studera en yrkeshögskoleutbildning hos oss behöver du ha både grundläggande behörighet samt särskilda förkunskaper som är specifik för varje utbildning. Läs mer om detta här »
Grundläggande behörighet
Kunskaper i svenska
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.
Utbildning på gymnasienivå, vilket innebär att du uppfyller något av nedanstående
- Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
- Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
- Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
- Du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Särskilda förkunskaper
Dessa är specifika för varje utbildning:
Kan den som börjat studera under ht 2022 ansöka om Omställningsstudiestöd från och med 1 januari 2023?
Det beror på hur lång utbildningen är. För den som är minst 40 år och läser en utbildning som är på minst 80 heltidsveckor, eller motsvarande antal veckor på deltid, kommer det vara möjligt att få Omställningsstudiestöd från och med 1 januari 2023 även om utbildningen har påbörjats dessförinnan. Läs mer om omställningsstudiestödet här
Måste jag hänga på låset 1 oktober för att få del av den statliga potten som avsatts för omställningsstudiestöd?
CSN beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in till myndigheten och så länge pengarna räcker. Du kan själv underlätta processen genom att vara så förberedd som möjligt. Läs mer om omställningsstudiestödet här
Krävs betyg i matematik och engelska för att ansöka?
Vi har ej krav på viss matematik eller engelska för att ansöka till våra YH-pogram.
Vad innebär reell kompetens?
Om du saknar de formella behörighetskraven men anser att du har motsvarande kunskaper för att klara av utbildningen, genom exempelvis arbetslivserfarenhet eller utlandsvistelse, kan vi granska din reella kompetens för att se om du kan validera dina kunskaper mot behörighetskraven.
Om du vill ansöka via reell kompetens behöver du tillhandahålla ytterligare ansökningshandlingar, så som exempelvis arbetsbetyg, kurs- eller utbildningsbevis, intyg avseende ideella uppdrag och arbetsprover.
Du åberopar reell kompetens i ansökningsformuläret via länkarna på utbildningssidorna.
Reell kompetens kan ge:
● Grundläggande behörighet
● Särskild behörighet till specifik utbildning
● Tillgodoräknande av delkurser (kortare utbildningstid)
Har du frågor om ansökan och antagning?
yhansokan@kui.se
019-10 00 80
Kan arbetsgivaren påverka val av utbildning en person ska studera med Omställningsstudiestöd?
Nej, arbetsgivaren kan inte bestämma detta.
Jag saknar en kurs, kan jag söka ändå?
Kort svar:
Självklart! Du kan alltid ansöka till oss.
Faktum är att du alltid bör ansöka ändå. Det finns flera sätt som du kan bli behörig på.
Det lite längre svaret är:
Självklart kan du ansöka ändå! MEN vill du ha en chans att bli antagen kommer du att behöva komplettera din ansökan på något vis.
Det kan exempelvis handla om att du läser upp kursen på komvux och kompletterar din ansökan innan sista kompletteringsdag. Eller så kan du läsa en preparandkurs hos oss om det är en kurs inom den särskilda behörigheten som du saknar. Ytterligare ett alternativ kan vara att du har tidigare arbetslivserfarenhet som gör att du kan bevisa att du har rätt förkunskaper trots att du saknar en kurs (s.k. reell kompetens).
Genom att skicka in din ansökan ändå, trots att du vet att du saknar en kurs, öppnas vissa möjligheter:
- Du kan komplettera din ansökan efter sista ansökningsdag om du inväntar betyg från gymnasiet eller komvux.
- Du får tillgång till våra preparandkurser
- När din ansökan finns i vårt system och är granskad har vi mycket lättare att hjälpa dig framåt.
Hur kan jag bli behörig?
- För att bli behörig till ett av våra YH-program krävs alltid att du uppfyller den grundläggande behörigheten.
- Du behöver även uppfylla vissa särskilda behörigheter: Vad som gäller för den utbildning du vill gå hittar du på respektive utbildningssida under fliken ”bra att veta”.
Kan jag arbeta och studera samtidigt?
Ja det går alldeles utmärkt att kombinera dina studier med ett arbete, men du måste vara beredd på att avsätta tid för dina studier. Vi räknar att distansstudier på halvfart kräver ca 20 studietimmar per vecka. I de 20 timmarna ingår den studietiden som du planerar själv. 75% studier innebär ca 30 timmar/vecka.
Vad är en kort YH-kurs?
En kortare YH-kurs är en yrkeshögskoleutbildning som är av mindre omfattning än en fullständig YH-utbildning. Dessa kortare kurser sträcker sig vanligtvis mellan 10 och 20 veckor jämfört med de vanliga YH-utbildningarna som ofta pågår längre. Dessa kurser är utformade för att ge deltagarna specifik kompetens inom ett begränsat område eller ämne. De är särskilt anpassade för yrkesverksamma som vill förbättra sin kompetens eller för dem som behöver uppdatera sina kunskaper inom ett specifikt område. Kortare YH-kurser kan också erbjudas på deltid och distans för att passa deltagarnas behov och livsstil.
Vår kurser går med 50% studietakt och helt på distans. Genom distansstudier ges möjligheten att delta i kursen från valfri plats, förutsatt att du har tillgång till internet. Denna flexibilitet möjliggör en balans mellan studier, arbete, familj och andra åtaganden på ett effektivt sätt. Du deltar vanligtvis på schemalagda onlinelektioner en gång i veckan, vilket ger struktur och stöd för din inlärning samtidigt som det tillåter dig att anpassa studierna efter din egen tidsplan.
Jag har redan börjat att studera en utbildning. Kan jag söka omställningsstudiebidrag?
Huvudregeln är att man kan få omställningsstudiestöd för utbildningar som påbörjas efter den 31 december 2022. Men det finns undantag. Mer om vad som gäller kan du läsa hos CSN.
Kan man ansöka om CSN för korta YH?
Ja. Alla våra korta YH-kurser är CSN-berättigade.
Hur ansöker jag till en yh-utbildning?
Du ansöker via våra utbildningar via yh-antagning.se Du börjar med att registrera ett konto i systemet och kan därefter ansöka till våra utbildningar. All kommunikation med oss sker sedan via detta system.
Varje ansökningslänk ligger på respektive utbildningssida:
- Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre
- Specialistundersköterska Psykiatri
- Stödpedagog
- Alla utbildningar
Har du frågor om ansökan eller antagning?
Chatta med yh-antagningen direkt: KLICKA HÄR
Vilka behörigheter behöver jag för YH-Flex?
Alla våra program kräver i första hand grundläggande behörigheter för yrkeshögskolestudier. I andra hand behöver du även särskilda förkunskaper för respektive utbildning. Det viktigaste inom YH-Flex är att du har gedigen yrkeserfarenhet inom antingen LSS, barnomsorg eller äldrevård (beroende på vilken utbildning du vill söka till) – detta för att du ska kunna validera en betydande del av utbildningen och sedan läsa det du inte har.
Har du inte lång yrkeserfarenhet, rekommenderar vi att du läser YH-programmen som vanliga utbildningar. Då omfattar de cirka 2 års studier, på 50% och distans. Hitta utbildning här »
Här läser du mer om:
Vad menas med validering inom YH-Flex?
Validering innebär att man genomför en kartläggning av en persons faktiska kunskaper, färdigheter och förmågor, oberoende av hur de förvärvats – eller, med ett annat ord, en persons reella kompetens. Denna kompetens kan ha utvecklats genom ett formellt lärande (utbildning) eller informellt lärande (från arbetslivet eller vardagen). Värderingen av den reella kompetensen dokumenteras i form av exempelvis betyg, intyg eller certifikat.
Begreppet validering kan även användas i sammanhang som innebär att man översätter redan existerande betyg, intyg eller certifikat från ett annat land till svenska förhållanden. Detta kallas för bedömning av utländsk utbildning, och innebär att man värderar individens formella utbildning snarare än den reella kompetensen.
Vad innebär YH-Flex?
YH-Flex är en snabbare och mer flexibel väg till en YH-examen för dig som har yrkeskunskaper motsvarande en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning. Du validerar och tillgodoräknar dig yrkeskompetens och kompletterar därefter med utbildning. Du kan validera alla kurser som ingår i utbildningen och sedan läser du endast det du inte redan har för att få en examen till vald utbildning.
När kommer antagningsbeskeden för yh?
Antagningsbeskedet skickas ut 17 juni 2024.
Hur svårt är det att komma in på en utbildning?
Den frågan är inte helt lätt att svara på!
Alla våra yh-utbildningar har nämligen olika högt söktryck och olika antal platser som vi erbjuder. Det kan även skilja sig från år till år, vilken utbildning som får flest ansökningar (och därmed mindre chans att bli antagen). Det vi däremot vet med säkerhet är att om du inte ansöker alls, så har du inte alls en chans att komma in. Därför rekommenderar vi alla som är intresserad av att gå en av våra utbildningar att skicka in en ansökan.
Öka din chanser att bli antagen
För att öka dina chanser att bli antagen kan vi hjälpa dig att bli fullt behörig om du saknar den särskilda behörighet som krävs för att gå utbildning. Läs mer om detta under preparandkurser »
Vad är en preparandkurs?
För dig som saknar den särskilda behörigheten som krävs för vissa av våra YH-utbildningar är en preparandkurs ett bra alternativ. Kursernas innehåll är anpassat så att du, efter godkänd kurs, uppfyller behörighetskraven efter avslutad kurs. Du bör vara medveten om att en avslutad preparandkurs inte garanterar en plats på våra utbildningar, utan endast hjälper dig att bli fullt behörig. Läs mer om preparandkurser »
Självstudier på distans
Kurserna läser du på distans via webben. Du kan därför genomföra kursen helt när det passar dig eftersom den finns tillgänglig alla timmar på dygnet. Preparandkursen måste dock vara avslutad innan sista kompletteringsdag för att du ska ha möjlighet att få ett eventuellt antagningsbesked före 20 juni 2022.
Att genomföra kursen
Våra preparandkurser genomförs i ett och samma svep, vilket betyder att din progression i kursen inte sparas i systemet om du avslutar kursen innan den är slutförd. Om du påbörjar en preparandkurs, är våra förväntningar på dig att du också avslutar den. Tänk på att vara väl förbered innan du påbörjar kursen.
Intyg
Efter avslutad kurs får du ett intyg som utfärdas av KUI. Antagningsenheten laddar upp intyget i din ansökan till den valda YH-utbildningen.
Kostnad
Preparandkurserna är gratis. Kurserna är dock inte CSN-berättigade.
Vem får gå en preparandkurs?
Du kan bara söka till en preparandkurs hos oss i samband med att du söker någon av våra YH-utbildningar som kräver den särskilda behörighet som preparandkursen ger.
För att kunna starta en preparandkurs måste du också uppfylla, eller genom pågående studier vara på väg att uppfylla, den grundläggande behörigheten för yrkeshögskolestudier hos KUI.
Vilka dagar är onlinelektionerna?
När du blir antagen får du ett välkomstmail där det framgår vilka dagar och tider som gäller för dig.
Vilka YH-Flex utbildningar har KUI?
Vi erbjuder YH-Flex utbildningar till Stödpedagog samt Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre.
Kan ni hämta mina betyg från antagning.se?
Vi hämtar tyvärr inte dina betyg från antagning.se.
Men du kan själv hämta dina betyg från antagning.se och ladda upp i din ansökan till oss. Viktig är då att betygshandlingar laddas upp i sin helhet, inklusive namn och personnummer.
Vad innebär LIA?
En del av lärandet sker i samband med utbildningens LIA-kurs (lärande i arbete). Detta är en en perfekt möjlighet för dig som studerande att få testa på yrkesrollen och öva på dina kunskaper på plats ute hos företag i branschen. LIA ger en god möjlighet att bygga nätverk och skaffa viktiga kontakter i branschen redan under studietiden. Det är ett mycket uppskattat inslag och leder många gånger till jobb efter avslutad utbildning.
Vet man vilka dagar närträffarna är under utbildningen?
När du blir antagen till en utbildning hos oss kommer du att få ett välkomstmail. Här kommer du att få all information som du behöver veta om den kommande tiden hos oss på KUI Yrkeshögskola. I mailet framgår dina närträffsdagar samt vilka dagar och tider dina onlinelektioner är.
Varför är min ansökan inte granskad ännu?
När din ansökan granskas avgörs av när du skickade in den till oss. Det skiljer sig till exempel beroende på om du skickat in en ansökan under ordinarie ansökningsperiod eller om du skickat in din ansökan under sen ansökan.
Ordinarie ansökan
Skickade du in din ansökan innan sista ansökningsdag? Vi granskar alla ansökningar allt eftersom. Under vissa perioder får vi in en stor andel ansökningar på samma gång, även om vi jobbar på så fort vi bara kan så kan det dröja lite längre tid innan vi har hunnit granska just din ansökan. Normalt kommer din ansökan att bli granskad inom en vecka.
Antagningsbeskedet skickas ut 20 juni 2022.
Skickade in ansökan som sen anmälan
Din ansökan granskas så fort det är möjligt, om du väntat längre tid än en vecka är du varmt välkommen att höra av dig till vår antagningsenhet.
Chatta med yh-antagningen direkt: KLICKA HÄR
Vad gör en Specialistbarnskötare?
Specialistbarnskötare är en ny kvalificerad yrkesroll som fyller kompetensgapet mellan barnskötaren och förskolläraren. KUI erbjuder en yrkeshögskoleutbildning till Specialistbarnskötare med inriktning Funktionsvariation eller Språkutveckling. Denna utbildning vänder sig till dig som har yrkeserfarenhet av att arbeta som barnskötare.
Hur fungerar LIAN ute hos företaget?
När du gör din LIA har du alltid en handledare som arbetar inom verksamheten och som agerar som din mentor. Detta för att du ska kunna få vägledning under tidens gång. Din utbildningsledare från skolan gör också ett besök hos dig under perioden, för att säkerställa att allt fungerar bra.
Är sen ansökan detsamma som restplatser?
”Sen ansökan” är inte samma sak som ”restplatser”.
- Restplatser innebär oftast att det finns lediga platser på en utbildning och att du som ansöker i princip är garanterad en plats.
- När vi öppnar ”Sen ansökan” kan det vara så att alla platser till utbildningen redan är tillsatta. Sen ansökan kan till och med innebära att vi dessutom redan har personer på kö på en reservlista i vårt system.
Varför har vi då öppet för sen ansökan om det redan är fullt?
Det kan hända mycket från det att ansökan stänger tills dess att utbildningen startar. Många som blir erbjuden en plats kanske tackar nej, har fått förändrade förutsättningar eller liknande. Därför har du som skickar in en ansökan under vår ”sen ansökan-period” fortfarande en chans att få en plats till utbildningen. Tittar vi dessutom på de som inte skickar in sin ansökan alls skulle vi faktiskt våga säga att din chans är ganska så många procent bättre till att få en plats.
Vad är en yrkeshögskola?
På en yrkeshögskola, yh, utbildar du dig till ett visst yrke och för ett speciellt yrkesområde. Yrkeshögskolan passar dig som antingen vill specialisera dig inom ditt yrke eller vet vad du vill arbeta med och som snabbt vill börja arbeta efter en utbildning. En yh-utbildning är svaret på arbetsmarknadens behov. Det betyder att nya utbildningar startar och gamla läggs ner och att innehåll och inriktning på utbildningarna varierar utifrån det aktuella behovet.
Utbildningar inom yh ska leda till arbete eller egenföretagande inom ett yrkesområde. Därför är det viktigt att utbildningarna görs i nära samarbete med arbetslivet.
Examen
Efter genomförd utbildning får du en examen, vilken nivå beror på hur länge du har studerat.
Har den som studerar på yrkeshögskolan rätt till studiemedel?
Ja, en yrkeshögskoleutbildning ger dig rätt till studiemedel hos CSN.
Hur ansöker jag till en YH-utbildning om jag har skyddad identitet?
Om du har skyddad identitet och vill söka en yrkeshögskoleutbildning hos oss så kontaktar du Anna-Karin Forssén anna-karin.forssen@academedia.se med ett skyddat telefonnummer eller mail så hjälper hon dig med ansökan. Ange EJ ditt personnummer i ansökan.
Vad menas med satellitort?
Satellitort innebär att du läser utbildningen på distans som på övriga orter men de fysiska närträffarna genomförs via videolänk på plats i satellitorten. Satellitorten märks med en liten stjärna* i slutet av ortsnamnet på utbildningssidorna.
Var skapar jag ett konto för att skicka in min ansökan?
Du registrerar ett konto på yh-antagning.se
Kom ihåg att du endast kan ansöka till våra utbildningar under ansökningsperioden. Du ser vilka utbildningar som är öppna för ansökan i vår filtrering. Du kan även besöka vår informationssida för YH-ansökan för att se när vi öppnar och stänger ansökningsperioden.
Har du frågor om ansökan eller antagning?
Chatta med yh-antagningen direkt: KLICKA HÄR