Adventskalender 2022

Lucka nummer 23

Tips för att skapa ett bra CV och personligt brev

Under lucka nummer 23 ger vi värdefulla tips för att göra ditt cv och personligt brev attraktiv för en arbetsgivare. Ni har fått mallarna i tidigare luckor och nu ger vi förslag på hur du kan formulera dig i de. Se längre ned för tipsen.

Dekorativt

Tips för bra CV

Lättöverskådligt

Ett grundläggande tips är att ditt CV ska vara lättöverskådligt och snabbt kunna ge en bild av dina kompetenser och erfarenheter. Men vad ska ett CV egentligen innehålla? Och hur ska det vara uppbyggt? Ta hjälp av vår CV-mall som är gratis att ladda ner och använda.

Enkel struktur

Använd en enkel struktur och tydliga rubriker som gör att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick. Det finns olika sätt att strukturera ett cv. Det beror bland annat på vilket jobb du söker och vilken bild du vill förmedla av dig själv. Vår mall innehåller exempel på hur du kan bygga upp ditt CV, men du kan självklart ändra så som du själv vill ha det.

Placera dina styrkor högst upp

Beroende på vilka dina styrkor är kan du välja att placera utbildning eller erfarenhet överst på ditt CV. Om du till exempel har rätt utbildning för det jobb du söker men inte den erfarenhet som efterfrågas kan du låta utbildning stå överst.

Specifika uppgifter, inte bara titel

Lägg gärna till några rader vid dina arbetslivserfarenheter om dina arbetsuppgifter och vad du lärde dig där. Rekryterare letar efter den informationen som inte kan läsas ut av yrkestiteln. Av titeln ”butiksbiträde” förstår man att du arbetat i butik, men inte vilka dina exakta arbetsuppgifter var, och inte heller om du fått något specifikt förtroende att genomföra vissa uppgifter som inte ingick i tjänsten när du började. Sådan information bör finnas med.

Rätt kontaktuppgifter och lämplig bild

Var noga med att dina kontaktuppgifter stämmer annars är ansökan inskickad förgäves. Om du ska ha en bild (vilket vi rekommenderar) på ditt CV så ska det vara en lämplig sådan.

Tips för bra Personligt brev

Matcha dina kompetenser med annonsen

Innan du börjar skriva ett personligt brev bör du studera jobbannonsen ordentligt för att ta reda på vad som efterfrågas. Vilka är arbetsuppgifterna? Vilka personliga egenskaper efterfrågas? Är det någon speciell kompetens som är meriterande? När du har skapat dig en bild av vad företaget letar efter och vad som är viktigt för den specifika tjänsten är det dags att matcha ihop det med dina egna egenskaper och kompetenser. Skriv en lista över dina erfarenheter, kunskaper och tidigare resultat som är mest relevanta för tjänsten du söker.

Ett personligt brev ska inledas slagkraftigt

Du inleder ditt personliga brev på bästa sätt med att tydligt, kort och slagkraftigt förklara varför du söker tjänsten. Vad fångade ditt intresse? Vad hos företaget och dess verksamhet lockar dig? Avsluta det inledande stycket med att kort motivera varför just du är rätt person för tjänsten. Försök att tänka ur arbetsgivarens perspektiv: Varför ska de anställa just dig?

Sälj in dig själv!

Nu är det dags att ge exempel på de erfarenheter, kunskaper och resultat du tidigare listat som mest relevanta för tjänsten. Söker du ett jobb där det exempelvis efterfrågas god samarbetsförmåga kan det vara bra att berätta om din långa erfarenhet av att arbeta i projektgrupper. För den som läser din ansökan blir det mer konkret och trovärdigt om du kan stärka dina erfarenheter och kompetenser med hjälp av verkliga exempel, snarare än att bara redogöra för att du kan eller gjort någonting. Återigen, tänk utifrån arbetsgivarens perspektiv och berätta vad du kan bidra med och vad företaget kan förvänta sig av dig.

Engelskans benämning för personligt brev är Cover Letter, vilket kan översättas till omslag. Ditt omslag, eller närmare bestämt de första meningarna, ska få läsaren att vilja veta mer om dig. Börja därför med det mest relevanta och försök hålla brevet så kort och koncist som möjligt.

Avsluta med en uppmaning

Avsluta ditt personliga brev genom att utrycka din önskan om att få komma på intervju. Du kan exempelvis skriva ”Jag ser fram emot att få träffa er och berätta mer”. När du skriver en spontan ansökan (till en icke utannonserad tjänst) är det bra att avsluta med att tydliggöra vem som förväntas ta nästa kontakt – du eller arbetsgivaren. Ett exempel kan vara ”Jag ringer er i slutet av nästa vecka”, eller ”Slå mig gärna en signal om det låter intressant”.

Korrekturläs

När du känner dig klar med ditt personliga brev är det en bra idé att lägga undan det en stund och sen läsa igenom det igen lite senare. Ett tips är att också låta någon annan läsa det för att hjälpa dig hitta eventuella stavfel och föreslå ändringar eller ytterligare erfarenheter som kan vara bra att lyfta.