Adventskalender 2022

Lucka nummer 2

Hjärtkompressioner till "Stayin alive"

Under lucka nummer 2 ger vi tips om hjärt- och lungräddning. Visste ni att man kan ge hjärtkompressioner i takt till låten "Stayin alive" av Beegee's. Titta på filmen av räddningstjänsten i Karlstad när de utför hjärt- och lungräddning i låtens takt. Testa och se om ni själva får till det.

Att utföra HLR:

30 stycken hjärtkompressioner enligt följande:

1. Använd ett hårt underlag
2. Tryck mitt på bröstkorgen
3. Använd handloven, placera andra handen ovanpå
4. Raka armar, axlarna ovanför händerna
5. Ca 100-120 tryck per minut – ca 2 stycken per sekund.
6. 5 max 6 cm djupa tryck
7. Släpp upp helt efter varje kompression
8. Behåll hudkontakten

Tryck 30 gånger - 2 per sekund

Du ska nu trycka 30 gånger och försöka hålla en takt av två tryck per sekund, rekommenderad takt är mellan 100-120 tryck per minut. Det är också viktigt att ha hudkontakt med händerna på bröstkorgen hela tiden och släppa upp ordentligt mellan varje kompression så att hjärtat återigen kan fyllas med blod.

Räkna gärna högt för dig själv när du utför hjärtkompressionerna för att hålla koll på räkningen och takten. Fördelen med att räkna högt är också att den person som du eventuellt gör HLR tillsammans med kan höra din räkning och hinner då förbereda sig för inblåsning.

Tänk på att varje sekund är livsavgörande för en person med ett hjärtstopp, därför är det av yttersta vikt att hjärtkompressioner påbörjas så snabbt som möjligt och att avbrotten hålls så korta som möjligt för att blodcirkulationen i kroppen ska hållas igång.

Handplacering mitt på bröstkorgen

Placera din ena hand mitt på bröstkorgen mitt mellan den drabbades bröstvårtor, använd handloven. Därefter, placera din andra hand ovanpå den första och knäpp ihop fingrarna. Du ska ha raka armar för att få ett bra tryck och du ska luta dig framåt så att dina axlar är precis ovanför dina händer så att du kan använda din kroppsvikt när du trycker.

Skapa utrymme

Det är viktigt att skapa ett bra utrymme att jobba på: om det är trångt kan du flytta undan stolar eller bord, och går inte det får du istället försöka flytta den drabbade personen till en mer öppen plats. Tänk också på att underlaget måste vara hårt, personen ska absolut inte ligga i en säng eller soffa utan måste ner på golvet och läggas på rygg. Sätt dig sedan på dina knän nära den drabbades överkropp.

Källa: Hur gör man hjärtkompressioner? hlr-experten.se.