Adventskalender 2022

Lucka nummer 16

5 nya studietips

Under lucka nummer 16 hittar vi 5 stycken nya studietips för dig som vill lyckas med dina studier hos oss. För att få bra studieresultat och mindre stress är lösningen inte att plugga mycket, utan att plugga smart! Med åratals av erfarenhet av vad som gör skillnad, vet vi att bra studieteknik är en stor nyckel till att lyckas i skolan. Här följer 5 tips för bättre studieteknik:

5 studietips för att lyckas

Plugga strax innan läggdags

Under sömnperioden bearbetar och förstärker din hjärna ny information. Genom att plugga några minuter som det sista du gör innan läggdags, är chanserna goda att din hjärna fokuserar på att bearbeta just det du vill lära dig.

Däremot vill du undvika att plugga något som gör dig stressad — det kan ge dig sämre sömnkvalitet. Det bästa är att repetera något, exempelvis kan du gå igenom flashcards (se tips om detta längre ned) eller något du vill memorera!

Hitta på ramsor eller nonsensberättelser

Ett tips på studieteknik som ofta också kan bli ganska roligt. Genom att diktera ramsor eller nonsensberättelser för sig själv kan kunskap få fäste väldigt bra.

Vill du exempelvis lära dig vad strängarna på en gitarr heter? Utgå från att tonerna och strängarna nerifrån är begynnelsebokstaven i följande ramsa: EHal Groda Dansar Aldrig Ensam — E-H-G-D-A-E!

Byt miljö och plugga på olika platser

Att ofta byta miljö tvingar hjärnan att forma nya associationer till det du studerar. Det stärker minnet för allt nytt som du lär dig.

Du kan börja med att sitta på olika platser hemma, men ännu bättre är att leta dig utanför hemmet! Varför inte ett besök på biblioteket eller fiket?

Bara du hittar studiero, så kan miljöombytet vara en kraftfull form av studieteknik!

Anteckningar för hand

Forskning har visat att vi på ett säkrare sätt behåller information om vi skriver för hand snarare än att vi för anteckningar på datorn.

Dator är inte alltid fel för att lära sig, om du kompletterar det med god studieteknik. Anteckningar på datorn kan såklart med fördel skrivas om för hand för att hjälpa minnet på traven.

Arbeta på ett smart sätt med belöningar

Att ge dig själv belöningar kan verkligen skärpa din fokus. Om man ger sig själv belöning i form av exempelvis några minuter i sociala medier eller en kopp kaffe efter man läst ett förutbestämt antal sidor, kan man bli extra sporrad. Samtidigt kan det göra att du kommer igång enklare med plugget.

De med bäst studieresultat undviker snabba belöningar

Det är en studieteknik för att få studierna gjorda på kort sikt. Tänk dock på att det är viktigt för din motivation på lång sikt att kunna arbeta utan direkta belöningar. De med bäst studieresultat har visat sig vara de som kan hoppa över en liten belöning idag för en större i framtiden.

Källa: Expertens 15 tips för bättre studieteknik, allakando.se.