2E och NPF: Två gånger exceptionella
Det finns en särskild grupp elever som ofta förbises: ”De två gånger exceptionella” (2E). Dessa elever har en kombination av att både vara högintellektuella och ha en neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF) som tex. ADHD eller autism. Kombinationen innebär att de ofta kan prestera på hög nivå akademiskt, men samtidigt har de stora sociala och emotionella utmaningar. Eleverna kan briljera inom exempelvis matematik och språk, men får samtidigt kämpa med socialt samspel, impulskontroll eller stresshantering. Dessa elever missförstås ofta av omgivningen, eftersom deras intellektuella mognad ofta döljer deras behov av stöd.
En dag med Julia
Julia* är 12 år, högintelligent och har autism. Hon briljerar i matematik och älskar att läsa avancerade böcker om astrofysik, men hon har också svårt att tolka sociala signaler, blir lätt överstimulerad av höga ljud och har svårt att hantera förändringar i sin vardag.
Julia börjar dagen med att försöka göra sig redo för skolan. Hon har svårt att hålla koll på tiden och det krävs hjälp från hennes föräldrar för att påminna henne om att klä på sig och packa väskan. Hon oroar sig redan för grupparbetet i SO senare under dagen. Hon tycker det är svårt, eftersom hon inte vet hur hon ska samarbeta med sina klasskamrater.
Skoldagen börjar med favoritämnet matematik. Julia löser avancerade problem snabbare än någon annan i klassen. Det gör att hon ofta blir uttråkad när läraren går igenom uppgifterna för de andra eleverna, då det går långsamt. Läraren uppmuntrar Julia genom att ge henne extra utmaningar, men hon får ändå kommentarer från klasskamrater som tycker att hon ”är för mycket”. Dessa kommentarer gör att hon senare drar sig undan under rasten.
Lunchen är ofta en utmaning. Matsalen är bullrig och det är svårt för Julia att filtrera bort alla ljud och rörelser. Hon sitter helst ensam vid ett bord i hörnet för att undvika kaoset. Flera gånger har lärarna märkt att hon hoppar över lunchen eftersom hon inte klarar av miljön.
SO-lektionen med grupparbetet senare under dagen är precis så jobbig som Julia förväntade sig. Hon har svårt att uttrycka sina idéer på ett sätt som gruppen förstår och hon uppfattar att de andra inte lyssnar på henne. Till slut tar hon över uppgiften och gör det mesta själv, vilket frustrerar gruppkamraterna. Efter lektionen känner Julia sig överväldigad och börjar gråta i korridoren.
Forskning
Enligt studier är 2E elever ofta underidentifierade och får sällan det stöd de behöver. Forskning från bland annat Montgomery, Michaels och Field (2016) understryker vikten av att dessa elever blir förstådda och får anpassningar som möjliggör både akademisk och personlig utveckling.
Skolans roll
Skolpersonal spelar en avgörande roll och ökad kunskap om 2E-elever kan göra stor skillnad. Social träning, stresshantering och stöd för emotionsreglering kan stärka elevens självkänsla och en mentor som förstår elevens behov kan ge stöd och kontinuitet. Ett gott och nära samarbete med hemmet är också av stor vikt.
Julias dag visar hur hennes höga intelligens och NPF skapar en komplex mix av styrkor och utmaningar. För att hon ska må bra och nå sin fulla potential behövs både utmaningar som stimulerar hennes kognitiva förmågor och stöd som hjälper henne hantera både det sociala och det emotionella.
Att förstå och stötta 2E-elever är en investering i deras framtid och skolan har en viktig del i att skapa en miljö där dessa elever både utmanas och känner sig trygga. På så vis hjälper vi dem att nå sin fulla potential – både som individer och som akademiska förebilder.
*Julia är ett fiktivt namn för att kunna beskriva hur en dag för 2E elever kan se ut.
- Artikel skriven av Anneli Khayati
Tips för att stötta 2E-elever i skolan
- Skapa lugna zoner
Ge elever tillgång till en tyst och trygg plats där de kan återhämta sig från överstimulerande miljöer. Detta hjälper dem att hantera stress och ladda om. - Uppmuntra styrkor och balansera utmaningar
Utmana elevens kognitiva förmågor med stimulerande uppgifter samtidigt som du erbjuder stöd i områden som socialt samspel eller emotionsreglering. - Tydlighet och struktur
Ha tydliga rutiner, regler och visuella scheman. Förutsägbarhet skapar trygghet och hjälper eleven att fokusera. - Planera och förbered förändringar
Informera i god tid om schemaändringar eller nya aktiviteter. Tydlighet minskar oro och ger eleven möjlighet att anpassa sig. - Samarbeta med hemmet
Föräldrar har unik insikt i elevens behov. Genom nära samarbete kan ni skapa bästa möjliga förutsättningar för eleven att lyckas.
Boktips!
När det enkla ändå blir svårt : särskilt begåvade elever med adhd och autism
Den här boken handlar om särskilt begåvade elever, som på grund av adhd eller autism inte alltid har tillgång till sina resurser, och om vad skolan kan göra för att stötta dem. Den handlar om eleverna som kan, men ändå inte klarar - det vill säga om de dubbelt exceptionella, som även kallas 2E.
Författare: Pia Rehn
Från Pias hemsida: "Jag är född och uppvuxen i Finland, med en sporadiskt finsktalande mamma och svenska som hemspråk. Min utbildningsgrund är en magisterexamen i pedagogik vid Åbo Akademi, och biämnesstudier i specialpedagogik (samma lärosäte). Jag blev tidigt handledarutbildad och blir aldrig frivilligt färdigfortbildad."
Utkom 2021-04-12
ISBN: 9789144137353
Typ: Häftad (Flexband)
Sidantal: 124