Palliativ vård

Denna kurs utforskar vård i livets slutskede för patienter med livshotande sjukdomar. Vi fokuserar på omfattande vård- och omsorgsåtgärder, inklusive symtomlindring, kost och näringsbehov. Vi hanterar även kriser och existentiella frågor samt de fysiska, psykiska och sociala förändringar som kan uppstå. Etiska frågor kring rätten till en värdig död diskuteras också. Slutligen betonas vikten av medicinteknisk utrustning, ett empatiskt bemötande och effektiv kommunikation för att säkerställa en holistisk och medkännande vård i livets slutskede.

Syftet med kursen palliativ vård är att utbilda och rusta dig med kunskaper, färdigheter och förståelse för att tillhandahålla omfattande vård och stöd till patienter med livshotande sjukdomar och deras familjer i livets slutskede. Kursen syftar till att främja en holistisk och värdig vårdmiljö genom att fokusera på symtomlindring, smärtlindring, psykosocialt stöd, etiska överväganden och kommunikation. Genom att betona både patientens och familjens välbefinnande strävar kursen efter att förbättra livskvaliteten för patienter som närmar sig livets slut och främja en känsla av respekt och värdighet under denna känsliga period.

Kursens centrala innehåll:

  • Livshotande sjukdomar, till exempel cancer.
  • Vård- och omsorgsåtgärder samt medicinska åtgärder vid vård i livets slutskede.
  • Symtomlindring, till exempel vid smärta, illamående, kramper, oro och ångest.
  • Kost och näringsbehov vid livshotande sjukdom.
  • Kriser, existentiella frågor, reaktioner och psykosocialt stöd.
  • Fysiska, psykiska och sociala förändringar i livets slutskede.
  • Betydelsen av ett etiskt, estetiskt, hygieniskt och ergonomiskt förhållningssätt.
  • Etiska frågeställningar i samband med livshotande sjukdomar, till exempel rätten till en värdig död.
  • Medicinteknisk och annan utrustning.
  • Betydelsen av bemötande, kommunikation och samarbete.
  • System och rutiner för rapportering och dokumentation av gjorda åtgärder.

Snabba fakta

KOMMUN 5

UTBILDNINGSTYP Fristående kurser – läs upp specifika ämnen, Komvux

ÄMNE Vård och omsorg

KURSKOD SJULIN0

POÄNG 100

Ansök via din hemkommun

Lärplattform Omniway

När du studerar hos oss använder du vår digitala lärplattform Omniway. Omniway är en webbaserad kursmiljö som används som komplement till traditionell undervisning och för flexibelt lärande. Här möter kursdeltagare/elever sina lärare i virtuella klassrum och du har tillgång till alla dina kurser dygnet runt och kan studera var och när du vill. Den innehåller också skyddade inlämningsmappar för redovisningsuppgifter.

Gör ansökan hos din kommun

Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med

Välj utbildning eller kurser

I kommunens kursutbud väljer du den yrkesutbildning eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.

Ladda upp betyg/intyg

Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Följ din ansökan

Du kan följa statusen på din ansökan genom att logga in på kommunens ansökningswebb. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.

Förkunskaper och behörigheter

För att ansöka till en komvuxkurs hos oss på KUI behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka. Det är din hemkommun som beslutar om du blir antagen eller inte. Du har behörighet att studera vid komvux på gymnasial nivå från och med den 1 juli det år du fyller 20 år.

För att vara behörig till våra yrkesutbildningar och kurser behöver du även uppfylla nedanstående kriterier:

  • Godkänd i grundläggande svenska/grundläggande svenska som andraspråk eller motsvarande kunskaper. Möjlighet finns att göra nivåtest.
  • I kommunerna Västerås och Hallstahammar behöver du även godkända betyg i Matematik upp till årskurs 9.

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

Vårt utbud är CSN-berättigat

Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.

Vårt utbud är kostnadsfritt

Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.

En manlig vårdgivare i blå uniform sitter nära en äldre kvinna i en sjukhussäng. Hans blick är varm och omtänksam, medan hon verkar trött och sårbar. Miljön antyder en vårdinrättning. Bilden skildrar omvårdnad, där medmänsklig omsorg och stöd är avgörande för patientens välbefinnande och trygghet.

Yrkesutbildning som gör skillnad​

Med rätt kompetens kan du påverka och bidra – våra yrkesutbildningar gör skillnad för både dig och samhället.
En grupp leende vuxna och barn står tillsammans, utstrålande värme och gemenskap. Vuxna i vårduniformer signalerar omsorg och profession, medan barnen bidrar med glädje och samhörighet. Den ljusa bakgrunden framhäver deras ansikten och positiva energi. Bilden förmedlar mångfald, samarbete och en trygg atmosfär i en vård- eller utbildningsmiljö.

Arbeta med människor

Lär dig att möta, stötta och utveckla människor genom våra utbildningar anpassade för yrken inom vård, omsorg och pedagogik.
Detta är en ung kvinna med rött hår och fräknar, sittande i en modern studiehall. Hon ler varmt och bär en ljus stickad tröja. Bakom henne syns suddiga studenter vid blågröna bås. Ljusa trädetaljer och bokhyllor skapar en lugn atmosfär. Bilden förmedlar studiemotivation och glädje.

Vuxenutbildning som leder till jobb​

Våra vuxenutbildningar ger dig den kompetens som efterfrågas, så att du kan ta steget in i yrkeslivet.