×
 

Kost, måltid och munhälsa

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Näringsbehov, nutrition och nationella kostrekommendationer.
  • Livsmedelshygien och hantering av livsmedel för bevarande av dess näringsinnehåll.
  • Kulturella aspekter på kost och måltid samt måltidsmiljöns estetiska och psykosociala aspekter.
  • Sambanden mellan kost, levnadsvanor, hälsa och välbefinnande.
  • Balanserad kost och specialkost vid ohälsa, sjukdom och funktionsnedsättning.
  • Functional food, dvs. livsmedel med specifika fysiologiska hälsoeffekter.
  • Tillagning, iordningställande och servering av måltider.
  • Svälj- och matsmältningsbesvär samt anpassning av kosten vid olika sjukdomstillstånd.
  • Munhygien och munvård hos äldre och sjuka.

Rekommenderad kurslitteratur

Vi rekommenderar litteratur men det är ditt val att välja författare och förlag. Finns det flera böcker i listan väljer du en av dem.

Via bokfynd.nu får du fram prisförslag och länkar till förlag där du kan beställa boken. 

Snabba fakta

Utbildningstyp Komvuxkurs

Ämnen Vård och omsorg

Kurskod HAAKOS0

Kurspoäng 100

Kommun 20