Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2

Den här kursen ger dig kunskap om bland annat neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, däribland autism, ADHD och ADD, dess livsvillkor och konsekvenser i den dagliga livsföringen. Du lär dig även om pedagogiska arbetssätt, metoder och förhållningssätt som främjar individens självbestämmande och möjlighet till utveckling, till exempel genom lågaffektivt hjälpmedel som är relevanta för uppgiften. bemötande, cirkulärt tänkande, delaktighetsmodellen och empowerment.

Kursen om Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2 ger dig kunskaper om olika specialpedagogiska hjälpmedel och arbetssätt. Du lär dig även om planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av stöd- och hjälpinsatser till den enskilde. Du får kunskap om metoder för reflektion över egna och arbetslagets arbetsmetoder för att utveckla ett individanpassat arbetssätt.

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
  • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, däribland autism, ADHD och ADD, dess livsvillkor och konsekvenser i den dagliga livsföringen.
  • Förvärvad hjärnskada och dess konsekvenser i den dagliga livsföringen.
  • Utanförskap i samband med funktionsnedsättning.
  • Kunskaper om olika specialpedagogiska hjälpmedel och arbetssätt.
  • Olika verksamheter, till exempel särskola, andra anpassade utbildningar och daglig verksamhet.
  • Stöd- och hjälpinsatser inom området funktionsnedsättning. Insatser enligt LSS,
    Individuell plan och god man för att underlätta människors möjligheter till ett aktivt deltagande i samhället.
  • Planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av stöd- och hjälpinsatser till den enskilde.
  • Pedagogiska arbetssätt, metoder och förhållningssätt som främjar individens självbestämmande och möjlighet till utveckling, till exempel genom lågaffektivt hjälpmedel som är relevanta för uppgiften. bemötande, cirkulärt tänkande, delaktighetsmodellen och empowerment.
  • Metoder för reflektion över egna och arbetslagets arbetsmetoder för att utveckla ett individanpassat arbetssätt.

Snabba fakta

KOMMUN 14

UTBILDNINGSTYP Komvux, Komvuxkurs

ÄMNE Vård och omsorg

KURSKOD FUTFUN02

POÄNG 100

Ansök via din hemkommun

Vi rekommenderar

Den digitala boken Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2 via Cortexio

Ett komplett digitalt läromedel som täcker hela kursplanen för gymnasieskolans kurs.

Författare: Gustav Hållén, Olov Parnéus
Förlag: HypocampusCare
Licenstid: 36 månader

Du köper boken, till förmånligt pris, i din kurs i lärplattformen när du startar kursen. Du kan betala med Swish eller kontokort.

Med digital kurslitteratur via Cortexio får du strukturerad information med bilder och filmer. Du kan lägga till egna noteringar och göra markeringar direkt i texten. Du kan få texten uppläst. Du får fördjupad information om markerade nyckelbegrepp samt instuderingsfrågor att öva på. Läs mer om Cortexio ››

——————

NYHET! Digital bok + tryckt bok

Med det här köpet får du ett tryckt exemplar av den digitala boken hemskickat till adressen du anger SAMT tillgång till den digitala boken med tillhörande frågor och filmer genom studieplattformen. Leveranstid för den tryckta boken är 5-7 arbetsdagar.

——————

Om du föredrar tryckt kurslitteratur från bokförlag så rekommenderar vi

OBS! Du väljer endast 1 av böckerna i listan nedan.

Länkar går till bokfynd.nu där du får fram prisförslag och länkar till förlag där du kan beställa boken.

Informationsfilm

Med digital kurslitteratur via Cortexio får du strukturerad information med bilder och filmer. Du kan lägga till egna noteringar och göra markeringar direkt i texten. Du kan få texten uppläst. Du får fördjupad information om markerade nyckelbegrepp samt instuderingsfrågor att öva på.

Läs mer om Cortexio »

Lärplattform Omniway

När du studerar hos oss använder du vår digitala lärplattform Omniway. Omniway är en webbaserad kursmiljö som används som komplement till traditionell undervisning och för flexibelt lärande. Här möter kursdeltagare/elever sina lärare i virtuella klassrum och du har tillgång till alla dina kurser dygnet runt och kan studera var och när du vill. Den innehåller också skyddade inlämningsmappar för redovisningsuppgifter.

Gör ansökan hos din kommun

Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med

Välj utbildning eller kurser

I kommunens kursutbud väljer du den yrkesutbildning eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.

Ladda upp betyg/intyg

Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Följ din ansökan

Du kan följa statusen på din ansökan genom att logga in på kommunens ansökningswebb. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.

Förkunskaper och behörigheter

För att ansöka till en komvuxkurs hos oss på KUI behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka. Det är din hemkommun som beslutar om du blir antagen eller inte. Du har behörighet att studera vid komvux på gymnasial nivå från och med den 1 juli det år du fyller 20 år.

För att vara behörig till våra yrkesutbildningar och kurser behöver du även uppfylla nedanstående kriterier:

  • Godkänd i grundläggande svenska/grundläggande svenska som andraspråk eller motsvarande kunskaper. Möjlighet finns att göra nivåtest.
  • I kommunerna Västerås och Hallstahammar behöver du även godkända betyg i Matematik upp till årskurs 9.

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

CSN

Kursen är studiemedelsberättigad. Läs mer om CSN och hur du ansöker.

Kostnadsfri

Den här Komvuxkursen är kostnadsfri.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du veta ännu mer om kursen?
Läs då hela beskrivningen på Skolverket.se. Där finner du kursplan samt vilka kunskapskrav som gäller.

Din väg till ett meningsfullt yrkesliv

Vi erbjuder yrkesutbildningar som rustar dig för framgång inom växande och viktiga samhällsområden. Genom både teoretisk och praktisk kompetensutveckling ger vi dig de verktyg du behöver för att utmärka dig på arbetsmarknaden. Gör din passion till din yrkesbana med KUI!

Arbeta med människor

Öppna möjligheten till givande arbete med människor. Vi tror på att skapa en meningsfull och positiv inverkan i samhället genom att matcha passionerade och utbildade individer med möjligheter inom växande samhällsområden. Ta steget mot en givande framtid!

Möjligheter för alla åldrar - alltid

Ålder är ingen begränsning; komvux öppnar dörrar för elever i alla åldrar och skapar en inkluderande miljö där erfarenhet och ny kunskap möts i en givande gemenskap. Komvux – där ålder aldrig hindrar din väg mot lärande och yrkesframgång.