Svenska som andraspråk - Nivå 1

Är en del av de nationella yrkespaketen för undersköterska, barnskötare och elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

I ämnet svenska som andraspråk utvecklar du dina språkkunskaper för att kunna uttrycka dig tydligt, förstå andra och delta i samtal och diskussioner. Du arbetar med både muntlig och skriftlig kommunikation, lär dig läsa och analysera olika typer av texter och övar på att skriva egna texter i olika genrer. Samtidigt utforskar du hur språket fungerar och förändras. Du jämför svenska med andra språk du kan och använder dina tidigare erfarenheter för att förstå mer.

Språk för vardag, skola och samhälle

Svenska som andraspråk hjälper dig att utveckla språket för många olika situationer – i skolan, på jobbet och även i vardagen. Du tränar på att tala i grupp, hålla presentationer, skriva texter och delta i samtal. Dessutom får du kompetens att anpassa språket efter mottagare, syfte och sammanhang för att uttrycka dig tydligt och tryggt. Du läser olika faktatexter och får kunskapen att sammanfatta innehåll, analysera budskap och även diskutera viktiga frågor. Utifrån det du har läst skriver du sedan egna texter, vilket gör att du tränar både läsning och skrivande på ett meningsfullt sätt.

Du utvecklar förmågan att granska texter kritiskt, värdera information och avgöra vad som är relevant. I vårt digitala samhälle blir det dessutom allt viktigare att förstå hur språket används i medier och även på nätet. Därför får du också lära dig hur du använder digitala verktyg för att kommunicera och söka kunskap. Tillsammans med andra och även på egen hand.

Litteratur, identitet och språkutveckling

Skönlitteratur har en viktig plats i ämnet. När du läser romaner, dikter, noveller och även pjäser möter du olika perspektiv, livsvillkor och berättelser. Du analyserar innehåll, tolkar budskap och diskuterar teman som identitet, samhälle och känslor. Dessutom utforskar du hur svenska språket är uppbyggt, hur det förändras och även hur användningen varierar beroende på plats, situation och person. Du undersöker språkvariation och resonerar också kring hur språket kan spegla normer, makt och tillhörighet.

Svenska som andraspråk nivå 1 - Centralt innehåll

  • Muntlig framställning i och inför grupp med fokus på anpassning till sammanhang, syfte och även mottagare. Manusskrivande och hjälpmedel för att stödja muntliga framställningar. Strategier för att lyssna med olika syften samt för att ge respons som är anpassad till kommunikationssituationen. Strategier för att förstå och göra sig förstådd i olika typer av samtal. Grunderna i den retoriska arbetsprocessen. Svenska språkets uttal och uttalets betydelse för ändamålsenlig kommunikation.
  • Skriftlig framställning av olika typer av texter för kommunikation, lärande och reflektion, däribland argumenterande texter och kreativt skrivande.
  • Struktur och språkliga drag i olika typer av texter. Skriftspråkets normer för språkriktighet och vilka språkliga egenskaper som gör att en text fungerar väl i sitt sammanhang. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på texter. Citat- och referatteknik.
  • Läsning av och samtal om sakprosa. Strategier för att läsa och samtala om sakprosa. Produktion av texter som anknyter till läst sakprosa.
  • Informationssökning och värdering av information från olika typer av texter. Sammanfattning och även kritisk läsning av texter från olika typer av källor.
  • Läsning av, samtal om och analys av skönlitterära texter ur genrerna epik, lyrik och dramatik, författade av såväl kvinnor som män, med betoning på samtida litteratur. Strategier för att läsa och samtala om skönlitteratur.
  • En översikt över de litterära epokerna.
  • Centrala motiv, berättarteknik och även stildrag i fiktivt berättande.
  • Svenska språkets ordförråd och struktur. Jämförelse mellan det svenska språkets uppbyggnad och även uppbyggnaden i andra språk som eleven kan.
  • Grundläggande språkvetenskapliga begrepp som behövs för att på ett strukturerat sätt tala om språkets uppbyggnad och funktion samt diskutera språkriktighetsfrågor.
  • Egen flerspråkighet, strategier för språkanvändning och reflektion över språkinlärning.
  • Språklig variation i tal och skrift kopplat till bakgrund, normer, makt och identitet.

Nivå 1

Poäng 100

Nivåkod SVEA1000X

Ämne Barn och fritid, SAS, Svenska, Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående ämne Är en del av de nationella yrkespaketen för undersköterska, barnskötare och elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag? Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ansök till ämnesnivån

Svenska som andraspråk - Nivå 2

Kan läsas som en fristående ämnesnivå

Ämnet ger dig fördjupade kunskaper i svenska språket med fokus på både muntlig och skriftlig framställning. Du får träna på att tala inför grupp, skriva olika typer av texter och använda retoriska strategier för att anpassa din kommunikation till olika mottagare och syften. Du utvecklar din förmåga att analysera skönlitteratur och sakprosa, söka och värdera information samt bearbeta texter med hjälp av digitala verktyg. Ämnet behandlar även grammatik, språklig variation, flerspråkighet och språklagar i Sverige – med fokus på hur språket påverkar individens uttryck, delaktighet och identitet.

Svenska som andraspråk nivå 2 - Centralt innehåll

  • Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag i och inför grupp. Tillämpning av den retoriska arbetsprocessen för att planera och genomföra muntliga utredande och argumenterande framställningar i olika sammanhang, för olika syften och för olika mottagare. Retoriska verkningsmedel. Strategier för att förstå och göra sig förstådd i olika typer av samtal. Svenska språkets uttal och uttalets betydelse för ändamålsenlig kommunikation.
  • Skriftlig framställning av argumenterande och utredande texter och kreativt skrivande.
  • Struktur och språkliga drag i argumenterande och utredande texter. Skriftspråkets normer för språkriktighet och vilka språkliga egenskaper som gör att en text fungerar väl i sitt sammanhang. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på texter. Citat- och referatteknik.
  • Läsning av och samtal om sakprosa. Strategier för att läsa och samtala om sakprosa. Produktion av texter som anknyter till läst sakprosa.
  • Informationssökning och värdering av information från olika typer av texter. Sammanfattning och kritisk läsning av texter från olika typer av källor.
  • Läsning av, samtal om och analys av skönlitterära texter från Sverige och olika delar av världen, författade av såväl kvinnor som män. Strategier för att läsa och samtala om skönlitteratur.
  • Fördjupning i någon litterär epok samt skönlitteraturens relation till förhållanden och idéströmningar i samhället, historiskt och i nutid.
  • Skönlitterära verkningsmedel. Centrala litteraturvetenskapliga begrepp och deras användning.
  • Svenska språkets ordförråd och struktur. Jämförelse mellan det svenska språkets uppbyggnad och uppbyggnaden i andra språk som eleven kan.
  • Det svenska språkets grammatik, däribland hur ord, fraser och satser samspelar i språket. Analys av det svenska språkets uppbyggnad i olika typer av texter.
  • Språkinlärarstrategier för andraspråksutveckling. Reflektion över den egna språkinlärningen, med tonvikt på strategier för att stärka andraspråksutveckling. Faktorer som främjar utveckling av flerspråkighet.
  • Språk och språkanvändning med särskild betoning på språkförhållanden i Sverige. Svensk språklagstiftning, däribland hur svenskan, den språkliga mångfalden i Sverige och den enskildes tillgång till språk kan värnas samt de nationella minoritetsspråkens och teckenspråkets ställning.
  • Flerspråkighet och dess betydelse för individ och samhälle.

Nivå
2

Poäng
100

Nivåkod
SVEA2000X

Ämne
Barn och fritid, SAS, Svenska, Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående ämne
Kan läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Svenska som andraspråk 1

Den här kursen är en del av den nuvarande kursplanen för gymnasial vuxenutbildning. Från 1 juli 2025 införs en ny gymnasiereform - GY25

I kursen Svenska som andraspråk 1 kommer du att få en grundläggande men ändå omfattande förståelse för det svenska språket som ett andraspråk. Du kommer att utveckla dina färdigheter i muntlig presentation och berättande genom praktiska övningar och övningar som fokuserar på att kommunicera på svenska i olika sammanhang.

Svenska som andraspråk 1 - Centralt innehåll

  • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Strategier för att förstå och göra sig förstådd i samtal och diskussioner. Deltagande i samtal och diskussioner, där språk, innehåll och disposition anpassats till ämne, syfte, situation och mottagare, och där argument används för att tydliggöra egna åsikter och bemöta andras argument. Användning av såväl digitala som andra presentationstekniska hjälpmedel för att stödja och förbättra muntliga framställningar.
  • Skriftlig framställning av texter för kommunikation och reflektion. Strategier för att skriva olika typer av texter som är anpassade efter ämne, syfte, situation och mottagare. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på och samarbete när det gäller texter. Textuppbyggnad, textmönster och språkliga drag i framför allt berättande, beskrivande och argumenterande texter. Referat- och citatteknik samt hänvisningar till olika källor. Frågor om upphovsrätt och integritet vid digital publicering.
  • Svenska språkets ordförråd och struktur i olika kommunikationssituationer.
  • Läsning av och samtal om texter som används i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv.
  • Läsning av och samtal om modern skönlitteratur författad av såväl kvinnor som män som ger inblick i olika kulturer, allmänmänskliga teman och svenska referensramar.
  • Språklig variation i Sverige och i det svenska språket, med tonvikt på hur språkvariationen hänger samman med till exempel ursprung och bostadsort, ålder, kön och social bakgrund. Attityder till språklig variation. Digitaliseringens inverkan på språk och språkbruk. Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt talat och skrivet språk.
  • Jämförelse mellan svenska språket och elevens modersmål.
  • Reflektion över språkinlärning, med tonvikt på hur muntliga situationer och texter kan användas för att bygga upp ordförrådet och utveckla språket.

Poäng
100

Kurskod
SVASVA01

Ämne
Barn och fritid, SAS, Svenska, Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs

Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

 

Vårt utbud är CSN-berättigat

Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.

Vårt utbud är kostnadsfritt

Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.

Ansök så här

Välj din utbildning eller kurs

Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.

Ansök via din hemkommuns vuxenutbildning

Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

Ladda upp betyg/intyg

Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Skicka in och följ din ansökan

Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.