Välj din utbildning eller kurs
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Svenska som andraspråk hjälper dig att utveckla språket för många olika situationer – i skolan, på jobbet och även i vardagen. Du tränar på att tala i grupp, hålla presentationer, skriva texter och delta i samtal. Dessutom får du kompetens att anpassa språket efter mottagare, syfte och sammanhang för att uttrycka dig tydligt och tryggt. Du läser olika faktatexter och får kunskapen att sammanfatta innehåll, analysera budskap och även diskutera viktiga frågor. Utifrån det du har läst skriver du sedan egna texter, vilket gör att du tränar både läsning och skrivande på ett meningsfullt sätt.
Du utvecklar förmågan att granska texter kritiskt, värdera information och avgöra vad som är relevant. I vårt digitala samhälle blir det dessutom allt viktigare att förstå hur språket används i medier och även på nätet. Därför får du också lära dig hur du använder digitala verktyg för att kommunicera och söka kunskap. Tillsammans med andra och även på egen hand.
Skönlitteratur har en viktig plats i ämnet. När du läser romaner, dikter, noveller och även pjäser möter du olika perspektiv, livsvillkor och berättelser. Du analyserar innehåll, tolkar budskap och diskuterar teman som identitet, samhälle och känslor. Dessutom utforskar du hur svenska språket är uppbyggt, hur det förändras och även hur användningen varierar beroende på plats, situation och person. Du undersöker språkvariation och resonerar också kring hur språket kan spegla normer, makt och tillhörighet.
Nivå
2
Poäng
100
Nivåkod
SVEA2000X
Ämne
Barn och fritid, SAS, Svenska, Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående ämne
Kan läsas som en fristående ämnesnivå
Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Poäng
100
Kurskod
SVASVA01
Ämne
Barn och fritid, SAS, Svenska, Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.
Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.
Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.
Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.
Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.