Specialpedagogik - Nivå 1

Är en del av de nationella yrkespaketen för barnskötare och elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Ämnet Specialpedagogik ger dig insikter i hur funktionsnedsättningar påverkar människors vardag, lärande och livsvillkor. Du får kunskaper om lagar, rättigheter och samhällets ansvar att skapa likvärdiga förutsättningar för alla. Med utgångspunkt i mänskliga rättigheter och ett etiskt förhållningssätt lär du dig att använda specialpedagogiska arbetssätt och hjälpmedel. Du tränar på att planera, genomföra och utvärdera insatser som främjar delaktighet – och reflekterar över hur du kan göra verklig skillnad i människors liv.

Specialpedagogik – att skapa förutsättningar för alla att delta

I ämnet Specialpedagogik får du fördjupade kunskaper om olika funktionsnedsättningar och om hur de påverkar människors liv, lärande och deltagande i samhället. Du lär dig hur samhällets stödinsatser vuxit fram, och hur lagar och bestämmelser är utformade för att skydda rättigheter och främja likvärdighet. Genom undervisningen får du förståelse för begrepp som tillgänglighet, delaktighet och likvärdighet – och hur du med rätt stöd kan omsätta dem i praktiken. Fokus ligger på att du ska kunna arbeta med specialpedagogiska arbetssätt, använda hjälpmedel och skapa aktiviteter som inkluderar alla. Genom reflektion och praktiska övningar utvecklar du ett förhållningssätt där respekt, empati och människors olikheter är en självklar utgångspunkt.

Verklighetsnära kunskap och etiskt förhållningssätt

Ämnet ger dig möjlighet att delta i fältstudier eller samarbeta med verksamheter där du möter människor i olika livssituationer. Du tränar på att bemöta och kommunicera yrkesetiskt, samtidigt som du utvecklar förmågan att söka, värdera och använda information i ditt arbete. Det här är kunskap som bygger broar – både mellan människor och mellan teori och praktik.

Specialpedagogik nivå 1 - Centralt innehåll

  • Bakgrunden till och framväxten av det specialpedagogiska området.
  • Innebörden av olika begrepp, till exempel funktionsnedsättning, funktionshinder, delaktighet och likvärdighet.
  • Lagar och andra bestämmelser som gäller specialpedagogiska insatser, däribland lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och relevanta delar av socialtjänstlagen (SoL) kopplat till verksamhetsområdet samt bestämmelser om delegering.
  • Olika funktionsnedsättningar och hur de kan påverka människors liv, lärande och delaktighet i samhället. Relationen mellan funktionshinder och funktionsnedsättning samt miljöns betydelse för människors möjlighet till delaktighet.
  • Hur specialpedagogiska arbetssätt och hjälpmedel kan användas för att skapa goda villkor för människors delaktighet i olika situationer.
  • Yrkesetiska och pedagogiska förhållningssätt.
  • Metoder, redskap och teorier för planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av olika insatser och aktiviteter som främjar goda levnadsvillkor och skapar möjligheter för människors delaktighet i olika situationer.
  • Bemötande av människor med olika behov och förutsättningar.
  • Människors olika förutsättningar och möjligheter för lärande och delaktighet.
  • Alternativa och kompletterande kommunikationssätt som stöd, till exempel kommunikationssätt vid kognitiva funktionsnedsättningar samt hörsel- och synnedsättningar.
  • Interaktion och kommunikation utifrån ett etiskt förhållningssätt i samarbeten och möten med människor.

Nivå 1

Poäng 100

Nivåkod SPEI1000X

Ämne Barn och fritid

Yrkespaket eller fristående ämne Är en del av de nationella yrkespaketen för barnskötare och elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag? Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ansök till ämnesnivån

Specialpedagogik - Nivå 2

Är en del av de nationella yrkespaketen för barnskötare och elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Ämnet ger dig en bred förståelse för det specialpedagogiska området och dess betydelse för människors lärande, utveckling och delaktighet i samhället. Du får kunskap om begrepp som funktionsnedsättning, inkludering och tillgänglighet samt hur lagar och konventioner styr arbetet med specialpedagogiska insatser. Ämnet tar upp hur funktionsnedsättningar påverkar människors vardag i olika miljöer och hur anpassade arbetssätt, hjälpmedel och kommunikationsformer kan stödja individers och gruppers behov. Du får även lära dig om yrkesroller, samverkan och planering av insatser som bidrar till ökad likvärdighet och delaktighet i pedagogiska och sociala sammanhang.

Specialpedagogik nivå 2 - Centralt innehåll

  • Bakgrunden till och framväxten av det specialpedagogiska området.
  • Organisationer, arbetssätt och olika insatser inom funktionshinderområdet.
  • Innebörden av olika begrepp, till exempel funktionsnedsättning, funktionshinder, normalitet, avvikelse, diagnos, inkludering, exkludering, tillgänglighet, delaktighet och likvärdighet.
  • Lagar och andra bestämmelser som gäller specialpedagogiska insatser, däribland FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsätting samt de intentioner som finns bakom lagarna.
  • Lagar och andra bestämmelser som gäller arbetsmiljö och säkerhet.
  • Funktionsnedsättningars konsekvenser i olika närmiljöer och sammanhang och hur de kan påverka människors liv, lärande och delaktighet i samhället.
  • Användning, utveckling och anpassning av specialpedagogiska arbetssätt och innehåll i pedagogiska verksamheter, både till individers och gruppers olika behov samt till situationen.
  • Specialpedagogiska hjälpmedel och hur dessa kan användas i sociala och pedagogiska sammanhang.
  • Olika yrkesroller och vanligt förekommande arbetsuppgifter inom det specialpedagogiska området.
  • Metoder, redskap och teorier för planering, genomförande, dokumentation, utvärdering och uppföljning av olika insatser och aktiviteter som främjar likvärdighet, delaktighet och tillgänglighet på individ- och gruppnivå.
  • Hur attityder till människors olika livssituationer kan se ut.
  • Människors olikheter, förutsättningar och möjligheter för lärande och delaktighet i olika aktiviteter.
  • Alternativa och kompletterande kommunikationssätt samt vilken funktion och betydelse de har för människors delaktighet i samhället.
  • Hur interaktion och kommunikation kan främja samarbete, delaktighet och möten mellan människor samt ge stöd i olika situationer.

Nivå
2

Poäng
100

Nivåkod
SPEI2000X

Ämne
Barn och fritid

Yrkespaket eller fristående ämne
Är en del av de nationella yrkespaketen för barnskötare och elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Specialpedagogik 1+2

Kurserna är en del av den nuvarande kursplanen för gymnasial vuxenutbildning. Från 1 juli 2025 införs en ny gymnasiereform - GY25

I dessa kurser får du fördjupad kunskap om olika funktionsnedsättningar och hur de påverkar individens lärande, delaktighet och livssituation. Du lär dig om specialpedagogiska arbetssätt, anpassningar och hjälpmedel som syftar till att skapa inkluderande miljöer och individuellt anpassade stödinsatser. Genom att utforska olika metoder och strategier utvecklar du din förmåga att möta människors unika behov och främja delaktighet i samhället på ett effektivt och respektfullt sätt.

Specialpedagogik 1 bekantar dig med centrala specialpedagogiska begrepp och alternativa kompletterande kommunikationssätt. Genom att förstå dessa begrepp och metoder kommer du att kunna utforma individuellt anpassade lärandeprocesser som främjar kommunikation och lärande för alla. Kurserna rustar dig med de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta professionellt och effektivt inom det specialpedagogiska området och bidra till att skapa en mer inkluderande och tillgänglig samhälle för alla.

Specialpedagogik 2 tränar din förmåga att planera, genomföra, utvärdera, följa upp och dokumentera olika insatser och aktiviteter. Genom att tillämpa en systematisk och reflekterande arbetsprocess kommer du att kunna säkerställa att insatserna är effektiva och möter de individuella behoven hos personer med funktionsnedsättningar. Kursen rustar dig med de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta professionellt och effektivt inom funktionshinderområdet och för att främja inkludering och delaktighet för alla.

Specialpedagogik 1 - Centralt innehåll

  • Olika funktionsnedsättningar och hur de kan påverka människors liv, lärande och delaktighet i samhället.
  • Anpassning av arbetssätt och innehåll i verksamheter till både individers och gruppers olika behov och erfarenheter samt till situationen.
  • Specialpedagogiska insatser, arbetssätt och hjälpmedel i sociala och pedagogiska sammanhang.
  • Människors olikheter, förutsättningar och möjligheter för lärande och delaktighet i olika situationer och aktiviteter.
  • Innebörden av olika begrepp, till exempel funktionsnedsättning, funktionshinder, normalitet, avvikelse, diagnoser, inkludering, exkludering, tillgänglighet, delaktighet och likvärdighet.
  • Kritisk bearbetning av information från olika källor.
  • Planering, genomförande, utvärdering, uppföljning och dokumentation av olika insatser och aktiviteter på individ- och gruppnivå.
  • Alternativa kompletterande kommunikationssätt och vilken funktion och betydelse de har för människors delaktighet.
  • Interaktion och kommunikation i samarbete och möten med människor.

Specialpedagogik 2 - Centralt innehåll

  • Innehållet i, bakgrunden till och framväxten av organisationer, arbetssätt och olika insatser inom funktionshinderområdet.
  • Användande, utveckling och anpassning av specialpedagogiska arbetssätt och övriga hjälpmedel.
  • Kritisk bearbetning av information från olika källor.
  • Lagar, förordningar, internationella överenskommelser och riktlinjer som styr insatser och verksamheter för människor med funktionsnedsättningar.
  • Lagar, andra bestämmelser och praxis när det gäller arbetsmiljö, säkerhet och yrkesetik inom funktionshinderområdet.
  • Planering, genomförande, utvärdering, uppföljning och dokumentation av olika insatser och aktiviteter.
  • Interaktion och kommunikation i samarbete och möten med människor.

Kurs
Specialpedagogik 1

Poäng
100

Kurskod
SPCSPE01

Ämne
Barn och fritid

Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs

Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025

Kurs
Specialpedagogik 2

Poäng
100

Kurskod
SPCSPE02

Ämne
Barn och fritid

Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs

Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

 

Vårt utbud är CSN-berättigat

Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.

Vårt utbud är kostnadsfritt

Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.

Ansök så här

Välj din utbildning eller kurs

Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.

Ansök via din hemkommuns vuxenutbildning

Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

Ladda upp betyg/intyg

Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Skicka in och följ din ansökan

Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.