Välj din utbildning eller kurs
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
I ämnet Specialpedagogik får du fördjupade kunskaper om olika funktionsnedsättningar och om hur de påverkar människors liv, lärande och deltagande i samhället. Du lär dig hur samhällets stödinsatser vuxit fram, och hur lagar och bestämmelser är utformade för att skydda rättigheter och främja likvärdighet. Genom undervisningen får du förståelse för begrepp som tillgänglighet, delaktighet och likvärdighet – och hur du med rätt stöd kan omsätta dem i praktiken. Fokus ligger på att du ska kunna arbeta med specialpedagogiska arbetssätt, använda hjälpmedel och skapa aktiviteter som inkluderar alla. Genom reflektion och praktiska övningar utvecklar du ett förhållningssätt där respekt, empati och människors olikheter är en självklar utgångspunkt.
Ämnet ger dig möjlighet att delta i fältstudier eller samarbeta med verksamheter där du möter människor i olika livssituationer. Du tränar på att bemöta och kommunicera yrkesetiskt, samtidigt som du utvecklar förmågan att söka, värdera och använda information i ditt arbete. Det här är kunskap som bygger broar – både mellan människor och mellan teori och praktik.
Nivå
2
Poäng
100
Nivåkod
SPEI2000X
Ämne
Barn och fritid
Yrkespaket eller fristående ämne
Är en del av de nationella yrkespaketen för barnskötare och elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå
Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Specialpedagogik 1 bekantar dig med centrala specialpedagogiska begrepp och alternativa kompletterande kommunikationssätt. Genom att förstå dessa begrepp och metoder kommer du att kunna utforma individuellt anpassade lärandeprocesser som främjar kommunikation och lärande för alla. Kurserna rustar dig med de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta professionellt och effektivt inom det specialpedagogiska området och bidra till att skapa en mer inkluderande och tillgänglig samhälle för alla.
Specialpedagogik 2 tränar din förmåga att planera, genomföra, utvärdera, följa upp och dokumentera olika insatser och aktiviteter. Genom att tillämpa en systematisk och reflekterande arbetsprocess kommer du att kunna säkerställa att insatserna är effektiva och möter de individuella behoven hos personer med funktionsnedsättningar. Kursen rustar dig med de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta professionellt och effektivt inom funktionshinderområdet och för att främja inkludering och delaktighet för alla.
Kurs
Specialpedagogik 1
Poäng
100
Kurskod
SPCSPE01
Ämne
Barn och fritid
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Kurs
Specialpedagogik 2
Poäng
100
Kurskod
SPCSPE02
Ämne
Barn och fritid
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.
Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.
Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.
Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.
Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.