Sociologi - Nivå 1

Kan läsas som en fristående ämnesnivå

Ämnet Sociologi ger dig verktygen att förstå hur samhället fungerar och varför vi människor agerar som vi gör. Du lär dig om hur individen och samhället påverkar varandra, hur grupper formas och hur sociala strukturer uppstår och förändras. Du får insikter i samhällsförändringar, relationer och identitetsskapande – både ur ett historiskt och samtida perspektiv. Med hjälp av sociologiska teorier, begrepp och metoder lär du dig att analysera sociala fenomen på djupet och utvecklar ett kritiskt förhållningssätt till information och omvärld.

Sociologi – att förstå samhället och sin plats i det

Sociologi ger dig en bred förståelse för hur det moderna samhället har vuxit fram och hur det påverkar individer, grupper och samhällsstrukturer. Du får lära dig hur sociala normer, värderingar, maktförhållanden och institutioner formar våra liv – och hur dessa kan förändras över tid. Med hjälp av sociologiska teorier och begrepp som socialisation, roller och identitet analyserar du aktuella samhällsfrågor, både lokalt och globalt. Ämnet tränar dig i att se samband, förstå komplexa sammanhang och tänka kritiskt kring hur samhällsförhållanden påverkar människors livsvillkor. Genom diskussioner, fallstudier och analys av olika källor utvecklar du en djupare förståelse för både individens och samhällets roll i vardagen.

Metoder, empiri och kritiskt tänkande

I undervisningen får du prova på samhällsvetenskapliga metoder för att samla in och bearbeta data, både kvalitativt och kvantitativt. Du tränar på att analysera empiri, dra slutsatser och diskutera olika perspektiv. Det ger dig inte bara kunskap om hur forskning fungerar, utan också förmågan att ta ställning i samhällsfrågor med ett vetenskapligt förhållningssätt.

Sociologi nivå 1 - Centralt innehåll

  • Framväxten av det moderna samhället med betoning på dess inverkan på olika aktörer utifrån sociala processer, däribland individualisering, urbanisering och globalisering.
  • Samhällsstrukturers och aktörers inverkan på individers gemenskap och utanförskap i relation till sociala kategorier, till exempel etnicitet, nationalitet, kultur, religion, klass, genus och sexuell identitet.
  • Socialiseringsprocesser i olika former av kollektivistiska och individualistiska samhällen samt deras inverkan på individers och gruppers attityder och beteendemönster, med särskild betoning på familjens och mediesamhällets roll i socialiseringsprocessen.
  • Användning av sociologiska begrepp och teorier för att belysa de sociala företeelser som behandlas.
  • Metoder för insamling av kvalitativa och kvantitativa data, till exempel observationer, intervjuer och enkäter, samt enklare bearbetning av data, till exempel kodning och statistik.

Nivå 1

Poäng 100

Nivåkod SOCI1000X

Ämne Barn och fritid

Yrkespaket eller fristående ämne Kan läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag? Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ansök till ämnesnivån

Sociologi - Nivå 2

Kan läsas som en fristående ämnesnivå

Ämnet ger dig kunskap om hur det moderna och globala samhället påverkar människors livsvillkor, identitet och relationer. Du får fördjupa dig i frågor som migration, sociala skyddsnät, arbetslivets påverkan och kärlekens roll i samtiden. Med hjälp av sociologiska begrepp och teorier undersöker du sociala mönster och strukturer, samt hur sociala stratifieringar påverkar tillit och jämlikhet i samhället. Du lär dig om socialiseringsprocesser och hur normer kring exempelvis kön, sexualitet och psykisk hälsa formas. Dessutom får du pröva metoder för att samla in och analysera kvalitativa och kvantitativa data.

Specialpedagogik nivå 2 - Centralt innehåll

  • Det moderna och globala samhällets möjligheter och utmaningar inom olika områden, till exempel migration, sociala skyddsnät, kärlekens roll i det moderna samhället och arbetslivets påverkan på individen.
  • Sociala stratifieringens inverkan på olika aktörer och samhällsstrukturer, till exempel tilliten till den offentliga sektorn och mellan olika grupper i samhället.
  • Socialiseringsprocesser med betoning på det moderna samhällets inverkan på olika individers och gruppers attityder och beteendemönster, till exempel avseende frågor om jämställdhet, jämlikhet, sexualitet och psykisk hälsa.
  • Användning av sociologiska begrepp och teorier för att belysa de sociala företeelser som behandlas.
  • Metoder för insamling och bearbetning av kvalitativa och kvantitativa data, till exempel intervjuer med enklare kodning, observationer med tolkning av fältanteckningar och enkäter med grundläggande statistisk analys.

Nivå
2

Poäng
100

Nivåkod
SOCI2000X

Ämne
Barn och fritid

Yrkespaket eller fristående ämne
Kan läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Sociologi

Den här kursen är en fristående kurs inom gymnasial vuxenutbildning. Från 1 juli 2025 införs en ny gymnasiereform - GY25

I kursen Sociologi kommer du att få en djupgående förståelse för hur samhällen formas och fungerar genom att studera olika aspekter av mänskliga samhällen och deras interaktioner. Du kommer att utforska skapandet av kulturer och identiteter och hur dessa påverkar individens och gruppens beteende och samspel. Genom att analysera sociala processer och socialisation kommer du att få insikter i hur individer formas av samhällets normer och värderingar och hur dessa reproduceras över tid.

Sociologi - Centralt innehåll

  • Skapandet av samhällen, kulturer, identiteter, sociala processer och socialisation.
  • Sociala strukturer utifrån klass, genus, etnicitet, kultur och religion.
  • Sociala normer och kategoriseringar av människor.
  • Innebörden av integritet, social kontroll, segregering och marginalisering.
  • Diskriminering, jämställdhet och likabehandling.
  • Metoder för att kritiskt bearbeta information, till exempel källkritik.
  • Aktuella sociala frågor.

Poäng
100

Kurskod
SOISOO0

Ämne
Barn och fritid

Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs

Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

 

Vårt utbud är CSN-berättigat

Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.

Vårt utbud är kostnadsfritt

Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.

Ansök så här

Välj din utbildning eller kurs

Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.

Ansök via din hemkommuns vuxenutbildning

Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

Ladda upp betyg/intyg

Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Skicka in och följ din ansökan

Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.