Välj din utbildning eller kurs
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Social omsorg bygger på att förstå hela människan – både ur ett individuellt och samhälleligt perspektiv. Du börjar med att undersöka hur livssituationer, levnadsvanor och sociala förutsättningar påverkar en persons behov av omsorg. Genom att sätta dig in i individers vardag lär du dig att anpassa ditt bemötande efter både allmänmänskliga behov och personliga önskemål.
Parallellt utvecklar du din förmåga att utföra arbetsuppgifter inom social omsorg på ett yrkesmässigt sätt. Du planerar, genomför, dokumenterar och utvärderar insatser i linje med socialtjänstlagen och andra relevanta regelverk. Du lär dig att reflektera över både vad brukaren behöver och hur ditt bemötande påverkar relationen.
För att kunna ge ett professionellt stöd övar du dessutom på att kommunicera med empati och respekt. Du tränar också på att samarbeta i team, förstå olika roller inom omsorgsarbetet och bidra till en trygg och meningsfull vardag för brukaren.
För att kunna arbeta säkert i omsorgen behöver du både teoretisk kunskap och praktisk färdighet. I ämnet får du därför lära dig hur du minskar risken för skador – både för brukare och personal – genom att tillämpa god ergonomi och följa arbetsmiljöregler. Du använder också digitala verktyg och teknisk utrustning för att kommunicera, dokumentera och planera arbetet. Samtidigt tränar du på att arbeta enligt lagar och etiska riktlinjer och att agera med ansvar i varje situation. Ämnet ger dig inte bara kunskap om social omsorg som yrkesområde – det stärker även din förmåga att tänka kritiskt, samarbeta och göra välgrundade val i ett samhälle där människors behov ser olika ut.
Nivå
2
Poäng
100
Nivåkod
SOCL2000X
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående ämne
Är en del av det nationella yrkespaketet för undersköterska och kan även läsas som en fristående ämnesnivå
Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Social omsorg 1 ger dig förståelde för betydelsen av personnära omsorg och att utveckla kompetens inom detta område, inklusive kunskaper om hygien, måltids- och medicinhantering samt stöd vid personliga behov. Rehabilitering och habilitering kommer också att utforskas, där du kommer att lära dig om olika metoder och strategier för att stödja människor med funktionsvariationer att uppnå sina individuella mål och maximera sin livskvalitet.
Social omsorg 2 utforskar barns förutsättningar och behov inom ramen för social omsorg. Du kommer att lära dig om barnets rättigheter, skydd och välbefinnande, samt om olika insatser och program som syftar till att främja barns utveckling och trygghet. Vidare kommer du att bekanta dig med olika boendeformer för barn och ungdomar, såsom familjehem, jourhem och institutioner, och reflektera över deras påverkan på barns sociala och känslomässiga utveckling.
Kurs
Social omsorg 1
Poäng
100
Kurskod
SOASOC01
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Kurs
Social omsorg 2
Poäng
100
Kurskod
SOASOC02
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.
Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.
Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.
Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.
Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.