Samhällskunskap - Nivå 1a1

Är en del av det nationella yrkespaketet för undersköterska och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur fungerar samhället – och vilken roll spelar du? I ämnet samhällskunskap lär du dig att förstå hur demokrati, politik, ekonomi och samhällsstrukturer hänger ihop. Du arbetar med aktuella frågor, analyserar maktförhållanden och får kunskap om individens rättigheter och skyldigheter. Genom att koppla teori till verklighet utvecklar du en större förståelse för hur samhällen styrs och förändras. Du lär dig också att granska information, ta ställning i viktiga frågor och föra samtal med respekt för olika perspektiv.

Demokrati, samhällsstrukturer och inflytande

I samhällskunskap bygger du en tydlig förståelse för hur samhället fungerar och hur du själv kan påverka det. Du utforskar hur beslut växer fram på olika nivåer – från kommunala sammanträden till riksdagens lagstiftning och internationella överenskommelser i till exempel EU och FN. När du arbetar med begrepp som makt, jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter ser du vilka faktorer som krävs för att bevara och utveckla en levande demokrati.

Samtidigt fördjupar du dina kunskaper i politiska, ekonomiska och sociala frågor. Du granskar hur dessa påverkar människors livsvillkor och reflekterar över hur samhällsstrukturer kan skapa både möjligheter och hinder – beroende på bakgrund, ekonomi eller tillgång till resurser. Genom att använda samhällsvetenskapliga teorier och modeller tränar du på att identifiera samband, ställa kritiska frågor och formulera egna, välgrundade slutsatser. På så sätt stärker du din analytiska förmåga och förbereder dig för ett aktivt samhällsengagemang.

Källkritik, hållbarhet och globalt ansvar

Att delta i samhället på ett ansvarsfullt sätt förutsätter att du tränar din förmåga att granska och hantera information. I samhällskunskap arbetar du därför aktivt med att jämföra källor, tolka nyheter och förstå hur digitaliseringen förändrar både vardagsliv och samhällsstrukturer. Utöver informationskritik utforskar du frågor som rör hållbar utveckling och globalisering. Du diskuterar klimatfrågor, ekonomiska system och globala orättvisor – och analyserar hur dessa hänger ihop med dina egna livsval. Genom att koppla samhällsteori till aktuella händelser ser du tydligt hur dina handlingar påverkar både lokala och globala sammanhang.

Samhällskunskap nivå 1a1 - Centralt innehåll

Inflytande och beslutsfattande

  • Demokrati som samhällsidé, de mänskliga rättigheterna och demokratibärande samhällsinstitutioner samt deras skydd. Sveriges totalförsvar. Rättsprinciper och rättsstaten i demokratin.
  • Folkrättens samt utrikes- och säkerhetspolitikens roll för mellanstatliga förbindelser, däribland Natos roll.
  • Politiska system lokalt och nationellt i Sverige samt på EU-nivå.
  • Politiska partiers historia och ideologiska skiljelinjer i svensk politik.

Ekonomi och resursfördelning

  • Resursanvändning, tillväxt, konjunkturer och ekonomisk politik, till exempel frågor om välfärd, grundläggande prisbildning, företagande, arbetsliv, hållbarhet, jämlikhet och jämställdhet.
  • Privatekonomiska frågor, däribland inkomster, utgifter och betalningar, olika typer av sparande, försäkringar samt lån, inklusive konsumtionskrediter.

Individer, grupper och sociala strukturer

  • Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.

Samhällsvetenskapliga perspektiv och arbetsmetoder

  • För innehållet relevanta samhällsvetenskapliga begrepp, teorier och modeller i samband med samhällsfrågor.
  • För innehållet relevanta metoder för att söka, bearbeta, tolka, värdera och kritiskt granska information från olika källor och medier i digital och annan form i arbetet med samhällsfrågor. Källkritik och källtillit i samhällsvetenskapligt arbete.

Nivå 1a1

Poäng 50

Nivåkod SAMH1A10X

Ämne Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående ämne Är en del av det nationella yrkespaketet för undersköterska och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag? Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ansök till ämnesnivån

Samhällskunskap 1a1

Den här kursen är en del av den nuvarande kursplanen för gymnasial vuxenutbildning. Från 1 juli 2025 införs en ny gymnasiereform - GY25

Kursen samhällskunskap 1a1 ger eleverna en grundläggande förståelse för människors livsvillkor och uppmuntrar till en bredare och djupare reflektion kring olika samhällsfrågor. Genom att utforska ämnen som demokrati och de mänskliga rättigheterna, såväl som individuella rättigheter, strävar kursen efter att rusta eleverna med en nyanserad förståelse för det samhälle de lever i.

Samhällskunskap 1a1 - Centralt innehåll

  • Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån olika demokratimodeller och den digitala teknikens möjligheter. Mediers innehåll och nyhetsvärdering i samband med frågor om demokrati och politik.
  • De mänskliga rättigheterna; vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.
  • Folkrätten i väpnade konflikter. Den internationella humanitära rätten och skyddet för civila i väpnade konflikter.
  • Arbetsmarknad, arbetsrätt och arbetsmiljö. Arbetsmarknadens parter, deras olika roller och betydelse för samhällsutvecklingen. Arbetsmarknadens sätt att fungera, anställningsvillkor.
  • Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.
  • Privatekonomi. Hushållets inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Konsumenträtt samt konsumtion i förhållande till behov och resurser. Hur privatekonomin påverkas av samhällsekonomiska förändringar.
  • Metoder för att kritiskt bearbeta information, till exempel källkritik.
  • Presentation i olika former och med olika tekniker med betoning på det skriftliga och muntliga, till exempel debatter och debattartiklar.

Poäng
50

Kurskod
SAMSAM01a1

Ämne
Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs

Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

 

Vårt utbud är CSN-berättigat

Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.

Vårt utbud är kostnadsfritt

Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.

Ansök så här

Välj din utbildning eller kurs

Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.

Ansök via din hemkommuns vuxenutbildning

Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

Ladda upp betyg/intyg

Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Skicka in och följ din ansökan

Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.