Välj din utbildning eller kurs
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
I samhällskunskap bygger du en tydlig förståelse för hur samhället fungerar och hur du själv kan påverka det. Du utforskar hur beslut växer fram på olika nivåer – från kommunala sammanträden till riksdagens lagstiftning och internationella överenskommelser i till exempel EU och FN. När du arbetar med begrepp som makt, jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter ser du vilka faktorer som krävs för att bevara och utveckla en levande demokrati.
Samtidigt fördjupar du dina kunskaper i politiska, ekonomiska och sociala frågor. Du granskar hur dessa påverkar människors livsvillkor och reflekterar över hur samhällsstrukturer kan skapa både möjligheter och hinder – beroende på bakgrund, ekonomi eller tillgång till resurser. Genom att använda samhällsvetenskapliga teorier och modeller tränar du på att identifiera samband, ställa kritiska frågor och formulera egna, välgrundade slutsatser. På så sätt stärker du din analytiska förmåga och förbereder dig för ett aktivt samhällsengagemang.
Att delta i samhället på ett ansvarsfullt sätt förutsätter att du tränar din förmåga att granska och hantera information. I samhällskunskap arbetar du därför aktivt med att jämföra källor, tolka nyheter och förstå hur digitaliseringen förändrar både vardagsliv och samhällsstrukturer. Utöver informationskritik utforskar du frågor som rör hållbar utveckling och globalisering. Du diskuterar klimatfrågor, ekonomiska system och globala orättvisor – och analyserar hur dessa hänger ihop med dina egna livsval. Genom att koppla samhällsteori till aktuella händelser ser du tydligt hur dina handlingar påverkar både lokala och globala sammanhang.
Inflytande och beslutsfattande
Ekonomi och resursfördelning
Individer, grupper och sociala strukturer
Samhällsvetenskapliga perspektiv och arbetsmetoder
Poäng
50
Kurskod
SAMSAM01a1
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.
Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.
Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.
Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.
Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.