Kost och hälsa - Nivå 1

Är en del av de nationella yrkespaketen för barnskötare och elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur påverkar det vi äter hur vi mår? I ämnet kost och hälsa utforskar du sambanden mellan mat, levnadsvanor, livsvillkor och välbefinnande. Du lär dig hur näringsrekommendationer fungerar, varför kostråd ser olika ut beroende på målgrupp och vad som kännetecknar en hälsosam livsstil. Du utvecklar inte bara kunskap om kroppen, utan också din förmåga att fatta medvetna beslut som gynnar hälsan i längden.

Mat, vanor och hälsa i samspel

I ämnet kost och hälsa utforskar du hur livsvillkor, matvanor och fysisk aktivitet påverkar både kropp och sinne. Du tolkar näringsrekommendationer och analyserar kostråd. Sedan anpassar du dessa råd till olika målgrupper, från barn till äldre och personer med särskilda behov. Du fokuserar på det som stärker hälsan, inte bara på det som skapar ohälsa. Genom att använda ett salutogent förhållningssätt lyfter du fram det friska. Därmed ser du hur små förändringar i vardagen kan ge stora resultat.

Du diskuterar hur livsstilsval påverkar hälsan och undersöker hur dagliga rutiner kan främja balans. Vidare reflekterar du över hur vi kan motivera oss själva och andra att göra hälsosammare val. Dessutom lär du dig viktiga begrepp inom kost och hälsa och övar på att prata om dessa frågor på ett engagerat, respektfullt och reflekterande sätt – både i samtal och i praktiskt arbete.

Reflektion, ansvar och nyfikenhet

När du arbetar med hälsa utvecklar du inte bara kunskap – du lär dig också att förstå både dig själv och andra. Du reflekterar aktivt över dina egna livsstilsval, granskar hur omgivningen påverkar människors val och diskuterar vilka faktorer som formar olika sätt att leva. Du resonerar kring etiska frågor som rör kost, hälsa och livsstil och funderar på vilka värderingar som ligger bakom våra beslut. Samtidigt tar du ansvar för din egen hälsa och utforskar hur du kan motivera och stötta andra – både i vardagen och även i yrkeslivet.

Kost och hälsa nivå 1 - Centralt innehåll

  • Samband mellan hälsa och livsvillkor.
  • Hur kost- och levnadsvanor kan främja hälsa och välbefinnande.
  • Hur olika hälsofaktorer kan påverka fysisk, psykisk och även social hälsa, däribland kost, fysisk aktivitet, rökning, alkoholvanor, vila och återhämtning.
  • Centrala begrepp, metoder och aktiviteter inom området kost och hälsa, däribland det salutogena förhållningssättet.
  • Näringsrekommendationer.
  • Kostråd för olika målgrupper.
  • Hälsosamma och även miljömässigt hållbara matvanor.
  • Göra näringsberäkningar och skapa måltider utifrån näringsrekommendationer och beräkningarna.
  • Anpassa måltider vid vanliga matallergier, medicinsk överkänslighet eller andra sjukdomar för att möta specifika behov.
  • Olika sätt att anpassa måltider eller erbjuda alternativ kost, till exempel med hänsyn till funktionsnedsättning eller religion.
  • Lagar och andra bestämmelser samt riktlinjer inom området, däribland Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i vård, skola och omsorg.
  • Kommunicera vägledning om hälsofrämjande kost- och levnadsvanor på ett yrkesetiskt sätt.
  • Reflektera över kost, hälsa och livsstil utifrån ett etiskt och normkritiskt förhållningssätt.
  • Hur normer om kost-, hälso- och livsstilsfrågor kan skapas och påverka såväl det egna som andras förhållningssätt.

Nivå 1

Poäng 100

Nivåkod KOSO1000X

Ämne Barn och fritid

Yrkespaket eller fristående ämne Är en del av de nationella yrkespaketen för barnskötare och elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag? Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ansök till ämnesnivån

Kost och hälsa

Den här kursen är en fristående kurs inom gymnasial vuxenutbildning. Från 1 juli 2025 införs en ny gymnasiereform - GY25

Undervisningen i kursen Kost och hälsa ska syfta till att lära eleverna om människors behov av olika specialkost utifrån medicinska, kulturella och etiska skäl och hantering av detta. Kursen ger även kunskaper om kosten och måltidens betydelse för hälsa och välbefinnande. Eleverna får även lära sig om kritisk användning av information från olika källor - källkritik.

Kost och hälsa - Centralt innehåll

  • Kostens och måltidens betydelse för hälsa och välbefinnande.
  • Näringslära, livsmedelskvalitet och tillagning.
  • Betydelsen av fysisk aktivitet och vila för människors hälsa.
  • Hygien, smitta och smittspridning.
  • Olika allergier, deras konsekvenser och hur de kan hanteras.
  • Människors behov av specialkoster utifrån medicinska, kulturella och etiska skäl och hantering av detta.
  • Kritisk användning av information från olika källor.

Poäng
100

Kurskod
HALKOC0

Ämne
Barn och fritid

Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs

Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

 

Vårt utbud är CSN-berättigat

Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.

Vårt utbud är kostnadsfritt

Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.

Ansök så här

Välj din utbildning eller kurs

Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.

Ansök via din hemkommuns vuxenutbildning

Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

Ladda upp betyg/intyg

Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Skicka in och följ din ansökan

Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.