Internationellt arbete - Nivå 1

Kan läsas som en fristående ämnesnivå

I ämnet Internationellt arbete får du ett globalt perspektiv på vård och omsorg. Du lär dig om vanliga hälsoproblem i olika länder, hur vårdens organisation ser ut internationellt och hur biståndsarbete fungerar. Fokus ligger på kulturmöten, etik och människosyn. Du utvecklar din förmåga att möta människor i olika livssituationer och att reflektera kring värdegrundsfrågor som jämställdhet och mänskliga rättigheter. Genom undervisningen växer din förståelse för hur internationella faktorer påverkar vardagen för både patienter och yrkesverksamma.

Internationellt arbete – globalt ansvar och kulturell förståelse

Ämnet Internationellt arbete ger dig kunskap om hur vård och omsorg fungerar i olika delar av världen. Du får förståelse för hur kultur, livsåskådning och sociala strukturer påverkar hälsa, sjukdom och bemötande. Genom att studera vårdens roll i både utvecklade länder och låginkomstländer får du en bredare syn på globala hälsoutmaningar och lösningar. Du lär dig om biståndsorganisationer, internationella överenskommelser och hur yrkesrollen påverkas av mänskliga rättigheter och etiska ställningstaganden. Samtidigt utvecklar du ett professionellt förhållningssätt för att möta människor från olika bakgrunder – med öppenhet, empati och respekt. Du får också reflektera över människovärde, jämställdhet och ansvar i ett globalt sammanhang.

Yrkesetik och världsmedborgarskap i praktiken

Undervisningen ger dig verktyg att kommunicera med människor i olika sociala och kulturella sammanhang. Genom samtal, diskussioner och analys tränas du i att tänka kritiskt kring vård, etik och mänskliga rättigheter. Du får även möjlighet att granska ny kunskap och förstå din roll som framtida yrkesperson i ett globalt sammanhang.

Internationellt arbete nivå 1 - Centralt innehåll

  • Vård och omsorg i olika länder. Hur kulturer, normer och värderingar påverkar synen på hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicinsk behandling, vård och omsorg samt liv och död.
  • Sociala aspekter och genusaspekter på hälsa och välbefinnande i olika länder.
  • Olika länders organisation av vård och omsorg, till exempel gällande personalkategorier och utbildning.
  • Vanliga hälsoproblem i några olika länder, till exempel undernäring och infektionssjukdomar.
  • Hälsoproblem orsakade av krig, olika katastrofer och brist på rent vatten.
  • Hur internationella överenskommelser, biståndsorganisationer och biståndsarbete fungerar i några delar av världen.
  • Kommunikation, bemötande och förhållningssätt.
  • Det egna förhållningssättet och den egna rollen i mötet med patienter och brukare.

Nivå 1

Poäng 100

Nivåkod INTN1000X

Ämne Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående ämne Kan läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag? Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ansök till ämnesnivån

Internationellt arbete

Den här kursen är en fristående kurs inom gymnasial vuxenutbildning. Från 1 juli 2025 införs en ny gymnasiereform - GY25

Den här kursen går djupare in på de mångfacetterade aspekterna av mänskligt liv, inklusive de kulturella, etiska och sociala mönstren som formar och påverkar våra liv och interaktioner. Genom att utforska dessa områden kommer du att få en fördjupad förståelse för hur olika kulturella och etiska normer påverkar människors beteende, interaktioner och livsstilar.

Internationellt arbete - Centralt innehåll

  • Vård och omsorg i olika länder och hur kulturer påverkar synen på hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicinsk behandling, vård och omsorg samt liv och död.
  • Olika länders organisation av vård och omsorg. Personalkategorier och utbildning.
  • Normer och värderingar inom vård och omsorg i olika länder.
  • Hälsoproblem orsakade av till exempel infektionssjukdomar eller vattenbrist, av krig eller katastrofer.
  • Internationella överenskommelser.
  • Biståndsorganisationer och biståndsarbete.
  • Etiska riktlinjer som är centrala för vård- och omsorgsarbete i olika länder samt värdekonflikter.
  • Sociala aspekter och genusaspekter på hälsa och välbefinnande i olika länder.
  • Det egna förhållningssättet och den egna rollen i mötet med patienter och brukare samt med olika länders vård- och omsorgsstruktur.

Poäng
100

Kurskod
MÄNINA0

Ämne
Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs

Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

 

Vårt utbud är CSN-berättigat

Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.

Vårt utbud är kostnadsfritt

Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.

Ansök så här

Välj din utbildning eller kurs

Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.

Ansök via din hemkommuns vuxenutbildning

Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

Ladda upp betyg/intyg

Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Skicka in och följ din ansökan

Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.