Välj din utbildning eller kurs
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
I ämnet Handledning i vård och omsorg fördjupar du dig i hur handledning fungerar som en pedagogisk process. Du lär dig planera, genomföra och dokumentera handledning utifrån olika individers behov, erfarenhet och förutsättningar. Fokus ligger på att använda ett yrkesetiskt förhållningssätt och samtalsmetodik för att skapa tillit och utveckling i handledningssituationen. Du tränar på att ge återkoppling, ställa frågor som främjar reflektion och stödja lärande i verkliga arbetsmoment. Du får även insikt i hur människors beteende påverkas av omgivning, kommunikation och relationer – något som är avgörande i alla handledande roller. Genom att förstå handledningens roll i kvalitetssäkring blir du också bättre på att bidra till långsiktig utveckling på arbetsplatsen.
Undervisningen ger dig möjlighet att delta i handledningssituationer i olika verksamheter. Du får erfarenhet av att arbeta med digital dokumentation, utvärdera handledningens effekt och bidra till förbättringsarbete. Du utvecklar din förmåga att reflektera över både egna och andras handlingar och stärker din roll som en trygg och tydlig vägledare i vårdens vardag.
Nivå
2
Poäng
50
Nivåkod
HANL2000X
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående ämne
Kan läsas som en fristående ämnesnivå
Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Poäng
100
Kurskod
PEAVÅD0
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.
Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.
Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.
Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.
Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.