Välj din utbildning eller kurs
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Hälso- och sjukvård omfattar både förebyggande insatser och akut behandling av sjukdomar. I det här ämnet lär du dig hur sjukdomar uppstår, vilka symtom som visar sig och vilka behandlingsmetoder som används. Du får också träna på att identifiera riskfaktorer och arbeta aktivt för att stärka människors hälsa genom hälsofrämjande åtgärder.
Utöver sjukdomslära utvecklar du en praktisk förståelse för medicinskt omhändertagande. Du får öva på att utföra sårvård, ta prover och hantera läkemedel på ett säkert och hygieniskt sätt. Dessutom får du använda medicintekniska hjälpmedel och digitala verktyg för att förstå hur modern vårdteknik förbättrar och effektiviserar vårdarbetet.
Ett annat avgörande område inom hälso- och sjukvård är hjärt-lungräddning (HLR) och akut omhändertagande vid olycksfall. Du lär dig att agera snabbt och fatta rätt beslut i kritiska situationer för att rädda liv och minimera skador.
Kommunikation spelar en lika stor roll som medicinsk behandling inom vården. Under ämnet utvecklar du din förmåga att bemöta patienter, anhöriga och kollegor på ett respektfullt och pedagogiskt sätt. Du tränar på att skapa trygghet genom tydlig och anpassad information samt lär dig hantera både krissituationer och existentiella frågor på ett empatiskt sätt.
Utöver kommunikation fördjupar du dig i dokumentation och de lagar som styr hälso- och sjukvården. Du arbetar med att planera, genomföra och utvärdera vårdinsatser för att säkerställa att de möter individens behov. Genom praktiska övningar och fältstudier får du värdefulla erfarenheter från vårdmiljöer och lär dig hur olika vårdinsatser anpassas för att skapa trygg och kvalitativ omsorg.
Nivå
2
Poäng
100
Nivåkod
HALC2000X
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående ämne
Är en del av det nationella yrkespaketet för undersköterska och kan även läsas som en fristående ämnesnivå
Hur ansöker jag?
Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Hälso- och sjukvård 1 ger dig bland kunskap om etiska frågeställningar inom hälso- och sjukvård samt om människors reaktioner i kris och hur de kan hanteras. Du får kunskaper om rehabilitering, habilitering och egenvård enligt vårdplanering på vårdinrättning eller i hemmet. Du får också lära dig om system och rutiner för rapportering och dokumentation av gjorda åtgärder.
Hälso- och sjukvård 2 ger dig kunskap om bland annat symtomlindring vid illamående, kramper, andnöd, oro och ångest. Du får kunskap om smärta samt farmakologisk och annan smärtbehandling. Du lär dig om betydelsen av bemötande samt kommunikation och samarbete i krissituationer med respekt för individ och kultur.
Kurs
Hälso- och sjukvård 1
Poäng
100
Kurskod
HAOHAL01
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Kurs
Hälso- och sjukvård 2
Poäng
100
Kurskod
HAOHAL02
Ämne
Vård och omsorg
Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs
Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun
Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025
Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.
Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.
Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.
Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.
Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.
Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.
Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.