Fritidskunskap - Nivå 1

Är en del av det nationella yrkespaketet för elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur påverkar fritid människors liv? I ämnet fritidskunskap undersöker du vad fritid betyder för individen, gruppen och samhället. Du lär dig hur olika aktiviteter, miljöer och levnadsvanor påverkar vår hälsa och livskvalitet – samtidigt som du reflekterar över dina egna och andras attityder och val. Genom att utforska fritidens koppling till lärande, rörelse, jämställdhet och identitet får du en djupare förståelse för varför fritidsverksamhet spelar en viktig roll i människors vardag. Du får även kunskap om hur fritids- och friskvårdssektorn fungerar och vilka faktorer som påverkar tillgången till meningsfull fritid.

Fritidens roll för individ och samhälle

Fritiden fungerar inte bara som en paus från vardagens krav – den speglar också människors identitet och sociala sammanhang. När du fördjupar dig i fritid som begrepp och fenomen får du verktyg att analysera hur olika fritidsaktiviteter påverkar individer och grupper. Människor i olika åldrar väljer olika aktiviteter, ofta påverkade av sociala, ekonomiska och kulturella faktorer. I ämnet Fritidskunskap utforskar du hur fritiden hänger ihop med hälsa, lärande och personlig utveckling. När du rör på dig regelbundet och deltar i meningsfulla fritidssysslor, stärker du den psykiska hälsan, bidrar till inkludering och bygger gemenskap. För personer med funktionsnedsättningar spelar tillgången till anpassade aktiviteter en viktig roll för att kunna delta på lika villkor.

Fritidssektorns utveckling och samhällsstöd

Fritidskunskap ger också en inblick i fritids- och friskvårdssektorns och idrottsrörelsens historiska och organisatoriska utveckling – både i Sverige och internationellt. Du får lära dig hur folkhälsopolitiska mål styr verksamheter, och varför fritidsverksamhet ofta kopplas till regional turism och marknadsföring. Föreningar och organisationer är viktiga aktörer inom området. Kursen behandlar därför vilka villkor och vilket samhällsstöd som finns för folkrörelser, samt hur normer och attityder, exempelvis kring kön och jämställdhet, påverkar människors fritidsval. Genom att förstå sambandet mellan levnadsvanor och hälsa får du en helhetsbild av fritidens påverkan på människors liv.

Fritidskunskap nivå 1 - Centralt innehåll

  • Fritid som begrepp och fenomen.
  • Fritidens betydelse för individer, grupper och samhälle, till exempel vad gäller identitet och sammanhållning.
  • Fritidens betydelse för människors hälsa, lärande och växande.
  • Människors fritidsvanor och fritidsaktiviteter i olika åldrar och faktorer som påverkar val av dessa.
  • Fritid och idrott för människor med funktionsnedsättningar.
  • Fritidsverksamheters betydelse för turism i och marknadsföring av en region.
  • Centrala begrepp inom fritidsområdet.
  • Folkhälso- och fritidspolitiska mål och deras betydelse för olika verksamheter.
  • Fritids- och friskvårdssektorns samt idrottsrörelsens bakgrund, utveckling, organisation och innehåll ur ett nationellt och internationellt perspektiv.
  • Villkor och samhällsstöd för organisationer, föreningar och folkrörelser.
  • Attityder och normer i samhället i relation till fritidsaktiviteter och idrottsutövande, däribland gällande könsmönster, jämställdhet och identitet.
  • Samband mellan olika levnadsvanor och människors hälsa.

Nivå 1

Poäng 100

Nivåkod FRIT1000X

Ämne Barn och fritid

Yrkespaket eller fristående ämne Är en del av det nationella yrkespaketet för elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag? Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ansök till ämnesnivån

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

 

Vårt utbud är CSN-berättigat

Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.

Vårt utbud är kostnadsfritt

Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.

Ansök så här

Välj din utbildning eller kurs

Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.

Ansök via din hemkommuns vuxenutbildning

Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

Ladda upp betyg/intyg

Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Skicka in och följ din ansökan

Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.