Förskolans och fritidshemmets arbete - Nivå 1

Är en del av de nationella yrkespaketen för barnskötare och elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur möter du barn på ett sätt som både stöttar och inspirerar? I det här ämnet utvecklar du din förmåga att leda, kommunicera och samarbeta i pedagogiska verksamheter för yngre barn. Du lär dig om förskolans och fritidshemmets uppdrag, mål och aktiviteter – och hur du anpassar dem utifrån olika barns behov. Samtidigt får du insikt i hur du skapar trygga lärmiljöer där barnen får möjlighet att utforska, leka och växa.

Leda och stötta barns utveckling

Att arbeta med barn handlar om att se varje individ – men också om att leda grupper på ett tryggt och respektfullt sätt. I ämnet Förskolans och fritidshemmets arbete får du kunskap om hur barn lär, växer och samspelar i olika miljöer. Du tränar på att planera och genomföra aktiviteter som stimulerar nyfikenhet, samarbete och kreativitet.

För att kunna möta barnen där de är, lär du dig att anpassa aktiviteter efter deras ålder, förutsättningar och även intressen. Du får också arbeta med olika sätt att kommunicera och bygga relationer – både med barn och kollegor. Genom praktiska övningar utvecklar du din förmåga att se och förstå hur barn lär sig i vardagen och även hur du som vuxen kan skapa möjligheter för både trygghet och lärande.

Ansvar, säkerhet och reflektion i vardagen

Förutom att skapa lekfulla och lärorika aktiviteter behöver du också kunna ta ansvar för säkerhet, struktur och barns rättigheter. Därför får du kunskap om lagar och riktlinjer som styr arbetet i förskolan och fritidshemmet. Du tränar på att arbeta lösningsfokuserat och reflekterande – både kring ditt eget agerande och i samtal med andra. Dessutom får du utforska hur olika attityder påverkar samspelet i barngruppen och hur du själv kan bidra till en inkluderande miljö. Ämnet ger dig inte bara viktiga kunskaper inför framtida jobb – det ger dig också en förståelse för hur du gör skillnad i barns vardag, varje dag.

Förskolans och fritidshemmets arbete nivå 1 - Centralt innehåll

  • Förskolans och fritidshemmets organisation, målsättning och verksamhetsformer.
  • Centrala begrepp för verksamheterna inom förskola och fritidshem.
  • Etiskt och demokratiskt förhållningssätt i mötet med förskolebarn och anhöriga.
  • Samband i naturen och naturens olika kretslopp.
  • Stimulera barns intresse för att upptäcka teknik i vardagen.
  • Val och planering av aktiviteter utifrån deltagarnas förutsättningar, till exempel ålder, kondition och erfarenheter.
  • Anpassning av arbetssätt och innehåll i verksamheter, både till individers och gruppers olika behov och erfarenheter och till situationen.
  • Utvärdering och även dokumentation av aktiviteter.
  • Olika aktiviteter i naturen samt val av relevant utrustning och material.
  • Byggande, skapande och konstruerande med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  • Sagor, berättelser, rim och ramsor.
  • Skapande verksamhet, till exempel bild, drama och teater, rytmik och dans, slöjd samt sång och musik.
  • Planering av säkerhet vid aktiviteter för att minimera olycksrisker.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland allemansrätten och sekretess inom förskola och fritidshem.
  • Kommunikation och samverkan.
  • Hur det sociala sammanhanget och samspelet påverkar lärande och olika pedagogiska sammanhang i förskolan och på fritidshemmet.
  • Undersökande, reflekterande och prövande av olika lösningar på egna och även andras problemställningar.

Nivå 1

Poäng 100

Nivåkod FORF1000X

Ämne Barn och fritid

Yrkespaket eller fristående ämne Är en del av de nationella yrkespaketen för barnskötare och elevassistent och kan även läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag? Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ansök till ämnesnivån

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

 

Vårt utbud är CSN-berättigat

Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.

Vårt utbud är kostnadsfritt

Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.

Ansök så här

Välj din utbildning eller kurs

Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.

Ansök via din hemkommuns vuxenutbildning

Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

Ladda upp betyg/intyg

Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Skicka in och följ din ansökan

Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.