Akut omhändertagande - Nivå 1

Kan läsas som en fristående ämnesnivå

I ämnet Akut omhändertagande lär du dig hur du hanterar akuta situationer där snabba och korrekta insatser kan rädda liv. Du får kunskaper om hur kroppen och psyket reagerar i kris, hur du utför hjärt-lungräddning, hanterar olycksfall och arbetar med medicinteknisk utrustning. Ämnet ger dig en helhetsförståelse för hur du bemöter människor i kris med respekt, empati och yrkesetik. Genom teori, praktiska moment och fältstudier tränar du din beredskap att agera både självständigt och i samverkan med andra.

Akut omhändertagande – agera när det verkligen gäller

I ämnet Akut omhändertagande får du kunskap om hur människor reagerar fysiskt, psykiskt och socialt i krissituationer. Du lär dig att känna igen symtom, hantera smärta och förändringar i hälsotillstånd – och att dokumentera och rapportera på ett säkert och strukturerat sätt. Undervisningen ger dig verktyg att arbeta enligt gällande lagar och riktlinjer, samtidigt som du övar på att bemöta människor i svåra situationer med respekt och lyhördhet. Du får också praktisk träning i att använda medicinteknisk utrustning och utföra uppgifter som hjärt-lungräddning och olycksfallshantering. Ämnet tränar inte bara din tekniska färdighet, utan också din förmåga att fatta beslut, samarbeta och kommunicera – i stressiga och oförutsägbara situationer.

Samhällsansvar och krisberedskap i fokus

Du får också insikt i hur samhället organiserar hjälpinsatser vid katastrofer och krig. Genom fältstudier och medverkan i relevanta verksamheter får du inblick i verkliga insatser och ökar din förståelse för räddningstjänstens roll. Ämnet förbereder dig för att agera ansvarsfullt, etiskt och med handlingsberedskap när det verkligen behövs.

Akut omhändertagande nivå 1 - Centralt innehåll

  • Fysiska och psykiska reaktioner samt existentiella frågor som kan uppkomma vid olycksfall och akuta sjukdomar hos de drabbade men även hos närstående.
  • Psykiska reaktioner hos insatspersonal och hur dessa kan förebyggas.
  • Uppmärksammande och rapportering av förändringar i människors hälsotillstånd.
  • System, rutiner och digitala hjälpmedel för rapportering och dokumentation av gjorda åtgärder.
  • Vård och omsorg samt medicinskt omhändertagande vid akut skada och sjukdom.
  • Utförande av första hjälpen vid olycksfall och akut insjuknande, däribland L-ABCDE (livsfarligt läge – airway, breathing, circulation, disability, expose).
  • Användning av teknisk utrustning och medicinteknisk utrustning vid prehospitalt omhändertagande.
  • Lagar och andra bestämmelser som gäller prehospital vård.
  • Betydelsen av kommunikation och samarbete i den prehospitala vården.
  • Etiska frågeställningar i samband med akuta skador och sjukdomar, däribland prioritering av skadade.
  • Hur etiska och existentiella frågeställningar och resonemang kan bemötas och kommuniceras i mötet med människor som befinner sig i svåra situationer.
  • Räddningstjänstens och den prehospitala vårdens organisation och verksamhetsområden.
  • Organisationer och myndigheter som hanterar olyckor, krig och katastrofer, deras insatser samt hur de samverkar.
  • Risker med transporter av farligt gods, lagar och andra bestämmelser som gäller transporter av farligt gods samt agerande vid olyckor där farligt gods är inblandat.

Nivå 1

Poäng 100

Nivåkod AKUT1000X

Ämne Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående ämne Kan läsas som en fristående ämnesnivå

Hur ansöker jag? Du ansöker till ämnesnivån eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ansök till ämnesnivån

Räddningsmedicin

Den här kursen är en fristående kurs inom gymnasial vuxenutbildning. Från 1 juli 2025 införs en ny gymnasiereform - GY25

Kursen Räddningsmedicin utforskar hur räddningstjänsten och akutvården är organiserade för att hantera olika typer av nödsituationer och akuta skador. Dessutom kommer vi att utforska de olika reaktioner som kan uppstå vid akuta skador och olycksfall, samt hur man effektivt tillämpar första hjälpen vid sådana händelser. Genom att integrera teoretisk kunskap med praktiska färdigheter kommer du att förvärva de nödvändiga verktygen för att agera snabbt och effektivt i krävande situationer där akut insjuknande eller olycksfall inträffar.

Räddningsmedicin - Centralt innehåll

  • Medicinskt omhändertagande och vård och omsorg vid akuta skador och sjukdomar.
  • Räddningstjänstens och den prehospitala vårdens organisation och verksamhetsområden.
  • Lagar och bestämmelser som reglerar verksamheten.
  • Organisationer och myndigheter som hanterar olyckor och katastrofer, deras insatser samt hur de samverkar.
  • Risker med transporter av farligt gods samt lagar och andra bestämmelser som reglerar transporter av farligt gods. Hur man agerar vid olyckor där farligt gods är inblandat.
  • Fysiska och psykiska reaktioner vid akuta skador, olycksfall och akuta sjukdomar hos de drabbade, hos närstående och hos insatspersonal.
  • Etiska frågeställningar i samband med akuta skador och sjukdomar, till exempel prioritering av skadade.
  • Första hjälpen vid olycksfall och akut insjuknande. Läge, andning, blödning och chock.
  • Teknisk och annan utrustning vid prehospitalt omhändertagande.
  • Bemötande av människor som befinner sig i svåra situationer.
  • Betydelsen av kommunikation och samarbete i den prehospitala vården.
  • System och rutiner för rapportering och dokumentation av gjorda åtgärder.

Poäng
100

Kurskod
SJURÄD0

Ämne
Vård och omsorg

Yrkespaket eller fristående kurs
Kursen ges som en fristående kurs

Hur ansöker jag?
Du ansöker till kursen eller till en hel yrkesutbildning via din hemkommun

Ej sökbar hos KUI efter 1 juli 2025

Här erbjuds kursen

Nedan ser du vilka kommuner som erbjuder just den här kursen. Du ansöker via din hemkommun.

 

Vårt utbud är CSN-berättigat

Alla våra kurser är studiemedelsberättigade, vilket innebär att du kan ansöka om stöd från CSN för att finansiera dina studier. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du ansöker och vilka möjligheter som finns för just dig. Läs mer om CSN och hur du går tillväga här.

Vårt utbud är kostnadsfritt

Alla våra kurser och yrkesutbildningar är helt kostnadsfria, vilket innebär att du inte betalar någon kursavgift. Det enda du själv står för är kostnaden för kurslitteratur. Vi strävar efter att hålla studierna tillgängliga för alla och hjälper dig gärna att hitta information om litteratur och andra resurser du kan behöva under din utbildning.

Kursplan och kunskapskrav

Vill du fördjupa dig ännu mer i kursens innehåll? På Skolverket.se hittar du den fullständiga kursbeskrivningen, inklusive kursplan, centralt innehåll och de kunskapskrav som gäller.

Ansök så här

Välj din utbildning eller kurs

Du kan välja att ansöka till ett helt yrkespaket eller till fristående kurser.

Ansök via din hemkommuns vuxenutbildning

Ansök via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

Ladda upp betyg/intyg

Exempelvis kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

Skicka in och följ din ansökan

Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.