Efter en yrkesutbildning inom vård och omsorg är dina chanser till jobb mycket goda. Att välja ett yrke i den här branschen ger spännande och lärorika möjligheter och behovet av utbildad personal är stor i hela Sverige. Yrkesutbildning på gymnasial nivå är den mest efterfrågade utbildningsbakgrunden när svenska företag ska rekrytera. Arbetslösheten är betydligt högre i Sverige för personer utan gymnasieexamen (enligt Svenskt näringsliv).
Här kan du bläddra bland våra utbildningar inom vård och omsorg. Utbudet varierar beroende på din hemkommun.
Här kan du bläddra bland våra kurser inom vård och omsorg. Utbudet varierar beroende på din hemkommun.
En yrkesutbildning inom vård och omsorg på komvux/vuxenutbildning innebär att du läser flera delkurser. Varje kurs innehåller vissa uppgifter, examinationer eller inlämningsuppgifter som oftast genomförs antingen via vår webbaserade lärplattform eller på plats via ditt utbildningscenter. Utbildningarnas upplägg varierar beroende på din hemkommun. KUI har engagerade lärare med lång yrkeserfarenhet från vård och omsorg, som finns för dig och hjälper dig under hela studietiden.
Efter varje slutförd kurs får du ett betyg utfärdat av din lärare som du ser i lärplattformen. Betyget skickas till din hemkommun och för att du ska få ditt betyg så måste du vända dig till vuxenutbildningen i din hemkommun. När du har läst klart hela din yrkesutbildning får du även ett diplom av KUI som bevis på din kompetens.
Oavsett vilken studieform du väljer använder du vår lärplattform Omniway där du dygnet runt hittar dina kurserna, dina inlämningsuppgifter samt håller kontakt med dina lärare.
Validering inom Vård och omsorg vänder sig till dig som arbetat länge inom vård- och omsorgsverksamhet men saknar dokumentation (betyg) på vad du kan. Under tre veckor får du beskriva och kartlägga dina yrkeskunskaper. Kartläggningen syftar till att beskriva och bedöma samt eventuellt validera kursmål från Vård-och omsorgsprogrammet. Detta kan leda till en förkortad studietid. Läs mer om validering »
Efterfrågan på undersköterskor väntas vara stor under de närmaste åren. Den ökade efterfrågan beror bland annat på att antalet äldre har ökat, vilket har lett till ett växande vårdbehov. Det har dessutom under lång tid utbildats för få undersköterskor. Detta innebär att möjligheterna till arbete är mycket goda för undersköterskor, speciellt på vårdavdelningar och mottagningar.
Undersköterskor kan arbeta inom olika områden, exempelvis inom äldreomsorg och hemtjänst, funktionsnedsättningsområdet samt hälso- och sjukvård. Vanliga arbetsplatser är i hemsjukvården, på sjukhus och äldreboenden. De största arbetsgivarna är kommuner och landsting, men privata arbetsgivare blir allt vanligare. Läs mer om yrken »
Från och med 1 juli 2021 skedde stora förändringar i utbildningen efter beslut tagna av regeringen och skolverket. Syftet var att skapa förutsättningar för en nationellt sammanhållen utbildning som ger möjlighet att uppnå de kompetenskrav som Socialstyrelsen har föreslagit för arbete som undersköterska. Fördjupningskurserna (inriktningarna) försvinner för att säkerställa att alla får samma utbildning. Läs mer på Skolverket sida.
92% av våra elever kan rekommendera KUI som skola visar vår elevundersökning våren 2024.
91% av våra elever är nöjda med sin utbildning i helhet visar vår elevundersökning våren 2024.
90% av våra elever är i sysselsättning 6 månader efter avslutade studier visar vår undersökning våren 2024.