×
 

Ansökningsdatum

Komvux Yrkesutbildning Ansök datum

Ansökan öppnar: 28 jul 2022 Sista ansökan: 1 sep 2022 Studiestart: 24 okt 2022

Komvuxkurs Ansök datum

Ansökan öppnar: 28 jul 2022 Sista ansökan: 1 sep 2022 Studiestart: 24 okt 2022

Komvux Västerås stad

Komvux är till för dig som vill få ett framtidsyrke, yrkesväxla eller bredda din kompetens. Gymnasial yrkesutbildning och kurser som ger formell yrkeskompetens (betyg) till olika yrken inom Vård och omsorg samt Barn och fritid. Komvux i Västerås erbjuder yrkesutbildningar till Undersköterska, Barnskötare och Elevassistent.

Ansökan

Vi erbjuder gymnasiala yrkesutbildningar som ger dig formell yrkeskompetens (betyg) som ökar dina möjligheter till jobb. Målet med våra utbildningar är att de ska leda till jobb eller komplettera din nuvarande kompetens. För att studera på komvux i Västerås stad ansöker du via Västerås vuxenutbildning. Ansök via knappen ovanför. Vuxenutbildning hos KUI Västerås innebär att du väljer att studera gymnasiala yrkesutbildningar eller fristående komvuxkurser inom våra specialiserade områden.

Har du frågor om ansökan?

Kontakta vår kundtjänst via chatten längst ned på sidan eller leta i vår Kunskapsbank.

Vuxenutbildning Västerås nära arbetslivet

Tack vare ett nära samarbete med arbetslivet är vi ständigt uppdaterade på nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. Våra elever har lätt att få jobb efter avslutande studier och vi får mycket goda resultat i kvalitetsundersökningar.

Vad är komvux?

Den gymnasiala vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasienivå. Vuxenutbildning i Västerås är också till för dig som vill utbilda dig till ett yrke där du efter avslutad utbildning kan börja jobba direkt. Nästan alla vuxna är behöriga för att läsa på komvux/vuxenutbildning. Kraven är att du ska vara 20 år gammal, bosatt i Sverige och att du kan tillgodogöra dig utbildningens innehåll. På komvux erbjuds allt mellan fristående kurser till hela utbildningar (kurspaket). Den gymnasiala vuxenutbildningen har samma läroplan och följer samma kursplaner som den vanliga gymnasieskolan, och ger samma kompetens.

Studiestöd

Våra utbildningar är studiemedelsberättigade. Du vänder dig till CSN om du vill ansöka om studiestöd, eller om du har frågor som rör din ekonomi under studietiden. Lär dig allt du behöver veta om CSN här »

Webbaserad lärplattform

Att studera och utveckla sin kompetens inför framtiden ska vara enkelt och roligt! Vi på KUI Komvux har arbetat hårt för att göra studierna just det. När du studerar hos oss i Falun använder du vår lärplattform Omniway. Där har du tillgång till alla dina kurser dygnet runt och kan studera var och när du vill.

Från och med 1 juli går vi över till en ny digital kurslitteratur på det nya vård- och omsorgsprogrammet som är integrerad i vår lärplattform Omniway och du kommer åt den med ett knapptryck när kursen börjar. Den digitala litteraturen omfattar bland annat text, filmer, interaktiva övningsfrågor och möjlighet att få texten uppläst. Det enda du behöver är en internetuppkoppling. Det är i Omniway du har kontakt med och får feedback från dina lärare.

Håll mig uppdaterad!

Gör intresseanmälan så skickar vi dig information om kommande starter, ansökningsdatum och öppna hus. OBS! Detta är ej är en ansökan. Ansökan gör du via din hemkommun.

Välj din hemkommun
Välj utbildning

Hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan, anmäler dig till öppet hus, bokar studievägledning eller vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser om våra skolor, behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din adress, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildning eller kurs samt studieort/kommun. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.

De personuppgifter som vi samlar in används för att vi ska kunna uppfylla våra åtaganden mot dig. Genom att lämna ditt samtycke, godkänner du att vi använder dina personuppgifter för följande ändamål:

 • Skickar dina kontaktuppgifter vidare till de skolor du visat intresse för
 • Fullgöra våra avtalsenliga och lagenliga förpliktelser
 • Tillhandahålla dig marknadsföring eller andra meddelanden och påminnelser

Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter. Det innebär även att vi lagrar din IP-adress som du lämnat ditt samtycke till. Läs mer om hur vi behandlar cookies här.

Vi kan komma att lämna ut dina personuppgifter till dotterbolag inom koncernen i syfte att kommunicera med dig om så är nödvändigt för att fullgöra våra förpliktelser gentemot dig och i övrigt fullgöra våra skyldigheter. Vi kan komma att lämna ut nödvändig information till myndigheter såsom polisen, skatteverket eller andra myndigheter som vi enligt lag måste lämna ut information till. Vi kommer aldrig att utlämna dina personuppgifter till tredje part som inte är behörig att ta del av dina personuppgifter.

Huvudmannen är personuppgiftsansvarig på den skola du går på. De huvudmän som omfattas är: AcadeMedia Eductus AB, AcadeMedia Fria Grundskolor AB, Coaching och utveckling i Sverige AB, Didaktus Skolor AB, Didaktus Utbildningar AB, Drottning Blankas Gymnasieskola AB, EC-Utbildning AB, Framtidsgymnasiet i Göteborg AB, Framtidsgymnasiet i Sverige AB, Framtidsgymnasiet Öst AB, Hagströmska Gymnasiet AB, Hermods AB, Hermods Gymnasium AB, IT Gymnasiet Sverige AB, Klaragymnasium AB, Kompetensutvecklingsinstitutet Sverige AB, Ljud & Bildskolan LBS AB, Mikael Elias Gymnasium AB, Movant AB, Nordens Teknikerinstitut AB, NTI-skolan AB, Nya Designgymnasiet i Nacka AB, Plusgymnasiet AB, Plushögskolan AB, Praktiska i Sverige AB, Procivitas Privata Gymnasium AB, Primaskolan AB, Pysslingen Förskolor och Skolor AB, Rytmus AB, Sjölins Gymnasium AB, Sälj- och marknadshögskolan i Sverige AB, TGA Utbildning AB, Utbildningsborgen i Örebro AB, Vittraskolorna AB. Samtliga huvudmän för våra grundskolor och våra vuxenutbildningar har sitt säte på Adolf Fredriks kyrkogata 2, 101 24 Stockholm. Huvudmännen för våra gymnasieskolor har sitt säte på Lilla Bommen 4 A, 411 04 Göteborg.

Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du har rätt att kontakta oss för att få ut information om vilka uppgifter vi behandlar om dig, samt för att begära rättelse eller om du vill att vi raderar uppgifterna. Uppgifterna lagras i tre år. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig, baserat på vilka utbildningar och kurser du sökt.

Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. På sidan trygg.academedia.se kan du läsa mer information om vad, hur och för vilka ändamål vi behandlar personuppgifter och din rätt att få tillgång till dina personuppgifter. Du hittar hela vår policy här. Vill du komma i kontakt med våra dataskyddsombud gör du det enklast här.

Ansökan steg för steg

1

VÄLJ KURSPAKET/KURSER

Klicka på ansökningsknappen på vår ansökningssida. Du kommer till en färdigfiltrerad sida i Alvis där du hittar hela KUIs utbud. Vill du ansöka till en av våra yrkesutbildningar kan du skriva namnet på utbildningen (Barnskötare, Undersköterska, Vårdbiträde) i sökfältet. Välj det paket som innehåller den studieform som du vill gå (Flex, kombo, SVA etc.).

2

LÄGG TILL I KURSKORG

På sidan kan du läsa om utbildningen du har valt. Du ser vilka kurser som ingår, utbildningens längd, start- och slutdatum samt sista ansökningsdatum. Gå ned längst ned på sidan och klicka på att du vill lägga till denna kurs i din kurskorg.

3

LÄGG TILL FLER ELLER GÅ VIDARE

Nu får du upp en pop-up ruta om att du antingen kan välja fler kurser eller kurspaket eller gå vidare till kurskorgen. Vi går vidare till kurskorgen.

4

STARTA ANSÖKAN

I kurskorgen ser du alla dina valda kurser och kurspaket. Är du nöjd med dina val kan du ’Starta ansökan” via den svarta knappen.

5

LOGGA IN OCH STARTA ANSÖKAN

När du startar din ansökan behöver du logga in i Alvis ansökningsportal, vilket du gör genom antingen Mobilt BankID/BankID eller skapar ett konto med användarnamn och lösenord. När du klickar på starta ansökan kommer du till en sida där du börjar med att skriva in dina personliga uppgifter, såsom namn, adress, mobilnummer etc. Klicka sedan på Nästa steg.

6

PRIORITERA KURSER

Har du valt att ansöka till flera kurser eller utbildningar kan du prioritera dessa. Du lägger den du vill prioritera högst på plats nummer 1 (högst upp). Har du enbart valt en utbildning/kurs kan du direkt klicka på Nästa steg.

7

TIDIGARE UTBILDNING OCH ARBETE

Här fyller du i din tidigare utbildning samt arbete (frivilligt). Har du läst på gymnasiet men ej slutfört din examen väljer du ”Gymnasiet” samt klickar i att du ej slutfört utbildningen. Du kan även lägga till arbeten, men detta är frivilligt. Har du tidigare arbetat inom vården kan detta vara bra att fylla i för att se om du ev. kan validera dina kunskaper för att korta ned utbildningstiden.

8

BIFOGA BETYG

Du behöver även bifoga alla dina betyg och intyg från tidigare utbildning samt arbete. Du kan välja att bifoga dessa direkt i ansökan, eller bifoga dessa inom en vecka (OBS. bifogar du ej betyg, behandlas inte din ansökan!).

9

STUDIEPLAN

I detta steg fyller du i ditt mål med utbildningen som du ansöker till. Det finns en rad valmöjligheter och du klickar i det som passar dig bäst.

10

SKICKA ANSÖKAN

Nu har du kommit till det sista steget i din ansökan. Gå gärna igenom allt du har fyllt i genom att dra ut ”Visa sammanfattning”. När du är säker på att allt är rätt och riktigt så klickar du i att du ”intygar att lämnade uppgifter är korrekta” och skickar sedan in ansökan.

Välj rätt kurspaket

Barnskötare Elevassistent

Ansök till rätt kurspaket beroende på vilken studieform du föredrar.

 • Barnskötare-Elevassistent Flex (BARN KO)
 • Barnskötare-Elevassistent SVA-grund (BARN KOMBI KO)

Undersköterska

Ansök till rätt kurspaket beroende på vilken studieform du föredrar.

 • Undersköterska Flex (USK KUI)
 • Undersköterska Äldreomsorgslyftet (USK ÄLD KUI)

Vårdbiträde

Ansök till rätt kurspaket beroende på vilken studieform du föredrar.

 • Vårdbiträde Flex (VÅRDB KUI)
 • Vårdbiträde SVA-grund (VÅRDB KOM KUI)
 • Vårdbiträde Kombo (VÅRDB KOM KUI)
 • Vårdbiträde Äldreomsorgslyftet (USK ÄLD KUI)

Lärlingsutbildning

Ansök till rätt kurspaket beroende på vilken studieform du föredrar.

 • Barn och fritid Barnskötare Elevassistent KUI Lärling
 • Undersköterska KUI Lärling

OBS! Du ansöker till lärlingsutbildning tillsammans med en studie- och yrkesvägledare på kommunen. Boka en tid eller besök dem på plats under drop-in.

Boka tid för studie- och yrkesvägledning http://vasteras.onlinebooq.se

Drop-in studie- och yrkesvägledning
Måndag klockan 10-12
Onsdag klockan 10-12
Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 17

Bra att veta

Du läser via Västerås utbildningscenter

Välkommen till KompetensUtvecklingsInstitutet i Västerås. Vårt utbildningscenter ligger på Karlsgatan 3, centralt i Västerås. Här möter du engagerade lärare med både pedagogiskt kompetens och yrkeserfarenhet inom våra utbildningsområden.

Läs mer om Västerås utbildningscenter

Antagningsbesked

Antagning och antagningsbesked hanteras av Västerås stad. KUI skickar en kallelse till dig med information om utbildning, schema och inloggningsuppgifter efter att du har kommit in på utbildningen/kursen.

Har du frågor kring antagning kontaktar du vuxenutbildningen i Västerås stad.

Beställa betyg

Du beställer dina gamla betygskopior med hjälp av Västerås stad. Du loggar in via en e-tjänst och hämtar själv ut dina betygskopior.

Läs mer här »

Jag bor inte i Västerås

Om du INTE bor i Västerås, men vill läsa kurser i här ska du göra en ansökan via Västerås stad. Du skriver sedan ut din ansökan och skickar den till din hemkommun som ska godkänna dina sökta kurser/utbildningar.

När din hemkommun har godkänt din ansökan och skickat den till oss, handlägger vi den innan ditt slutgiltiga antagningsbesked skickas till dig.

Läs mer om ansökan via en annan kommun »

Jag bor i Västerås

Som folkbokförd i Västerås stad kan du ansöka till våra utbildningar och kurser. Du gör ansökan via Västerås stad vuxenutbildning och det är de som bestämmer om du blir antagen eller ej.

Frågor och svar om komvux »

Flexibla studier

Med flexibla studier har du individuellt anpassade studier (IAS). Du studerar i din egen studietakt med lärarstöd som passar dig. För vissa obligatoriska övningar träffar du lärare på vårt utbildningscenter i Västerås. Kursstarten är gemensam men kursslutet kan bli individuellt.

Du kan välja mellan

 • Lärarledd undervisning i grupp på skolan (klass)
 • Egna studier samt öppen studieverkstad på skolan för extra stöd av lärare (flex)
 • Egna studier med stöd och handledning av lärare i vår webbaserad lärplattform Omniway (distans)

Lärling

Att studera som lärling passar dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Den största delen av utbildningen genomförs på en arbetsplats med stöd av en yrkesverksam handledare. Varje vecka tillbringar du 4 dagar på lärlingsplatsen och en dag med teoretisk undervisning på skolan. Du arbetar även via vår webbaserade lärplattform. Läs mer om lärlingsutbildningen

APL/Praktik ingår i alla utbildningar

APL (arbetsplatsförlagt lärande) eller praktik med ett annat ord, ingår i våra yrkesutbildningar. Under praktiken får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. En lämplig handledare utses på arbetsplatsen. Din lärare har kontinuerlig kontakt med dig och handledaren samt gör besök på arbetsplatsen för att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av praktiken.

Frågor och svar

Sista ansökan Arboga 15 sep
15
september

Sista ansökan till komvuxkurser i Arboga

Ansök till fristående komvuxkurser på distans i Arboga! Sista ansökan 15 september 2022...
Sista ansökan Arboga 15 okt
15
oktober

Sista ansökan till komvuxkurser i Arboga

Ansök till fristående komvuxkurser på distans i Arboga! Sista ansökan 15 oktober 2022
Sista ansökan Arboga 15 nov
15
november

Sista ansökan till komvuxkurser i Arboga

Ansök till fristående komvuxkurser på distans i Arboga! Sista ansökan 15 november 2022

Utbildningar i Västerås stad

Utbildningar vi erbjuder via Västerås stad. Du kan även läsa fristående kurser på distans.

Hitta alla våra komvuxkurser här

Äldreomsorgslyftet

Äldreomsorgslyftet

Äldreomsorgslyftet ska ge förutsättningar att höja kompetensen för äldreomsorgens medarbetare genom utbildning på betald arbetstid.

TYP Komvux, Komvux Yrkesutbildning, Komvuxkurs

STUDIEFORM Distans, Flex, Klassrum

KOMMUN(ER) 61

Barnskötare Elevassistent

Barnskötare Elevassistent

Om pedagogik, lärande och kommunikation. Efter utbildningen kan du direkt börja arbeta som barnskötare eller elevassistent.

TYP Komvux, Komvux Yrkesutbildning

POÄNG 1300, 1650, 1450, 1560, 1100, 1400

LÄNGD Individuell (max 1,5 år), 82 veckor (1,5 år), 45+20 veckor, 65 veckor (1,5 år), ca 65 veckor (1,5 år), ca 78 veckor, 50 veckor, ca 60 veckor, ca 70 veckor, 65 veckor, 78 veckor, 70 veckor, 75 veckor, ca 75 veckor

STUDIEFORM Distans, Flex, Klassrum, Flex, Lärling, Klassrum

KOMMUN(ER) Arboga, Avesta, Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Eskilstuna, Falun, Finspång, Hallstahammar, Huddinge, Håbo, Järfälla, Kungsör, Köping, Lidingö, Linköping, Motala, Nacka, Norrtälje, Nyköping, Nykvarn, Oxelösund, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Strängnäs, Sundbyberg, Södertälje, Tierp, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Västerås, Åtvidaberg, Östhammar, Östersund, Österåker

Barnskötare Elevassistent Kombo

Barnskötare Elevassistent Kombo

Kombinera yrkesutbildning med svenska på grundläggande nivå.

TYP Komvux, Komvux Yrkesutbildning

POÄNG 1300-1900 poäng, 1950, 2200

LÄNGD 68 veckor + individuell längd för SVA grund, 90 veckor, 60 veckor

STUDIEFORM Klassrum, Flex

KOMMUN(ER) Falun, Håbo, Järfälla, Sundbyberg, Upplands-Bro, Västerås

Barnskötare Elevassistent Lärling

Barnskötare Elevassistent Lärling

En utmärkt studieform för dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du tillbringar den största delen av utbildningen ute på en arbetsplats.

TYP Komvux, Komvux Yrkesutbildning

POÄNG 1000, 1350, 1300

LÄNGD 50 veckor, 65 veckor, 1,5 år

STUDIEFORM Lärling

KOMMUN(ER) Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Huddinge, Håbo, Järfälla, Norrtälje, Nykvarn, Salem, Sigtuna, Solna, Sollentuna, Sundbyberg, Södertälje, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Västerås, Österåker

Undersköterska

Undersköterska

Nationellt yrkespaket för att arbeta som undersköterska och många fler yrken inom vård och omsorg.

TYP Komvux, Komvux Yrkesutbildning

POÄNG 1500

LÄNGD Individuell, ca 75 veckor, 1500, 70 veckor, 60 veckor (1,5 år), 75 veckor (1,5 år), Individuell (max 1,5 år), 75 veckor, 1500 p, 70 veckor (1,5 år), ca 70 veckor (1,5 år)

STUDIEFORM Flex, Klassrum, Distans, Klassrum, Lärling, Flex

KOMMUN(ER) Arboga, Avesta, Borlänge, Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Håbo, Huddinge, Järfälla, Norrtälje, Falun, Finspång, Hallstahammar, Hofors, Kungsör, Köping, Lidingö, Linköping, Markaryd, Motala, Nacka, Nykvarn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tierp, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Västerås, Växjö, Åtvidaberg, Östersund, Österåker, Östhammar

Undersköterska Lärling

Undersköterska Lärling

Lärlingsutbildning passar dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete på en arbetsplats.

TYP Komvux, Komvux Yrkesutbildning

POÄNG 1550, 1500, 1500 poäng

LÄNGD 70 veckor, 85 veckor

STUDIEFORM Lärling

KOMMUN(ER) Arboga, Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Huddinge, Håbo, Järfälla, Lidingö, Norrtälje, Nykvarn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Västerås, Österåker

Vårdbiträde

Vårdbiträde

En yrkesutbildning för dig som vill få kompetens att arbeta som vårdbiträde inom vård och omsorg.

TYP Komvux, Komvux Yrkesutbildning

POÄNG 800

LÄNGD 40 veckor

STUDIEFORM Flex, Klassrum, Klassrum, Distans

KOMMUN(ER) Arboga, Avesta, Falun, Köping, Kungsör, Markaryd, Växjö, Västerås

Vårdbiträde Kombo

Vårdbiträde Kombo

Under denna vårdbiträdesutbildning kombinerar du yrkeskurser inom vård och omsorg med svenska som andraspråk på grundläggande nivå.

TYP Komvux, Komvux Yrkesutbildning

POÄNG 1600, 1000-1600 poäng

LÄNGD 85 veckor, 78 veckor + individuell längd för SVA grund

STUDIEFORM Flex, Klassrum

KOMMUN(ER) Västerås, Falun

CSN

Alla våra utbildningar är studiemedelsberättigad. Läs mer om CSN och hur du ansöker.

Kostnadsfria

Alla våra yrkesutbildningar och komvuxkurser är kostnadsfria.

Våra avtalskommuner

Klicka för att se alla våra avtalskommuner.

Hittar du inte din hemkommun? Då har vi tyvärr inte avtal med den kommunen.

Kvalitet för KUI Västerås

Komvux

91%

Arbete efter utbildning

91% av våra elever känner att deras utbildning ger de ökade möjligheter till arbete eller fortsatt studier efter avslutad utbildning

84%

Trivs i utbildningen

84% av våra elever trivs och känner sig trygga i sin utbildning hos KUI Västerås

84%

Rekommenderar KUI

84% av våra elever rekommenderar KUI Västerås som skola till andra